Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Vladimir Putin spune că Occidentul împinge Rusia spre o integrare accelerată cu Belarusul

Publicat

in

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, vineri, că sancţiunile occidentale determină Rusia şi Belarusul să ”accelereze integrarea” în diferite domenii, decizie care va ”minimiza daunele” sancţiunilor, relatează CNN.

”Rusia şi Belarus continuă să îşi intensifice cooperarea în sfera politică, comercială, economică, culturală şi umanitară”, a afirmat Putin, vineri, într-un mesaj video către participanţii la un forum anual Rusia-Belarus.

”Presiunea fără precedent a sancţiunilor din aşa-numitul Occident colectiv ne împinge spre accelerarea integrării. Împreună este mai uşor să minimizăm daunele cauzate de sancţiunile ilegale, este mai uşor să înfiinţăm producţia de produse solicitate, să dezvoltăm noi competenţe şi extinde cooperarea cu ţările prietene”, a mai spus Putin.

Belarus este un aliat ferm al Rusiei şi a contribuit la facilitarea invaziei Ucrainei de către Moscova în februarie. Forţele ruse au intrat în ţară prin graniţa dintre Ucraina şi Belaus.

Mai multe programe comune între cele două state au fost deja dezvoltate şi altele vor apărea în următorii ani, a subliniat Putin. Domeniile de cooperare includ inovaţia tehnologică şi industrială, finanţele şi transportul.

Liderul rus a menţionat că programele comune au ca scop crearea ”condiţiilor economice egale pentru ţările noastre” şi vor ”forma un cadru de încredere pentru o piaţă financiară şi o bază de transporturi”.

Mesajul său vine cu doar câteva zile înainte ca Belarus să-şi sărbătorească independenţa pe 3 iulie, iar Rusia şi Belarus au marcat 30 de ani de relaţii diplomatice la începutul acestui an.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Primul caz de folosire a brăţării electronice de monitorizare

Publicat

in

De

Poliţia Capitalei a anunțat primul caz de folosire a brăţării electronice de monitorizare, în cazul unui bărbat care şi-a agresat partenera pe o stradă din Sectorul 5.

sistem electronic de monitorizareFoto: IGPR

Conform sursei citate, Secția 17 a fost sesizată, prin apel 112, că o femeie ar fi fost agresată de către concubinul ei, în timp ce se afla pe o stradă din Sectorul 5. Polițiștii au mers la fața locului, unde au luat legătura cu victima, care avea urme vizibile de violență.

Bărbatul a fost dus la sediul Secției 17 Poliție, iar împotriva lui a fost emis ordin de protecție provizoriu și i-a fost montat un dispozitiv de supraveghere electronică.

Sistemul informatic de monitorizare electronică este funcțional de sâmbătă în București și în județele Iași, Mureș și Vrancea, unde vor fi monitorizate prin brățări electronice persoanele faţă de care se emit ordine de protecţie dispuse de poliţie sau de instanţă.

Deocamdată este un proiect pilot care urmează să se aplice în trei etape, după cum urmează, potrivit Poliției:

  • a) prima etapă – în perioada 2022 – 2023 – în București și în județele Iași, Mureș și Vrancea;
  • b) a doua etapă – în anul 2024 – în București, în cele 3 județe menționate și în județele Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Giurgiu, Galați, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea;
  • c) a treia etapă – în anul 2025 – în județele menționate mai sus și în: Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.

În ce constă sistemul de monitorizare a victimelor violenței domestice

Sistemul de supraveghere electronică constă într-un kit care include brăţara care se prinde de gleznă ori în cazuri determinate de lege de încheietura mâini agresorului, un telefon mobil înmânat agresorului, care are montat un sistem de urmărire şi pe care agresorul este obligat să îl poarte, încărcat, asupra lui, în caz contrat declanşându-se alarma.

Brăţara conţine elemente de siguranţă care nu permit agresorului să o îndepărteze. Un al doilea telefon este înmânat persoanei care este protejată, care va avea de asemenea obligaţia de a-l purta asupra sa.

Există şi kituri cu telefoane pentru multiple persoane protejate, victime ale violenţei domestice.

Dispozitivul electronic de supraveghere va avertiza persoana supravegheată de producerea unei alerte. Alertele vizate sunt alerta de apropiere, alerta de părăsire neautorizată a imobilului, alerta de depășire neautorizată a unui perimetru stabilit (zona de incluziune), alerta de intrare neautorizată într-un perimetru stabilit (zona de excluziune), alerta de atingere a nivelului critic de descărcare a acumulatorului și altele.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Exit-poll: Alegerile parlamentare din Bulgaria au fost câștigate de partidul lui Boiko Borisov

Publicat

in

De

Partidul de centru-dreapta GERB al fostului premier bulgar Boiko Borisov pare să fi câştigat alegerile parlamentare de duminică, cu aproximativ 24,6%-25,5% din voturi, au arătat sondajele Gallup International și Alpha Research, potrivit Reuters, scrie Rador.

Pe locul al doilea se află partidul reformist Continuăm Schimbarea (PP), cu 18,9-19,9% dintre voturi în favoarea sa după alegerile anticipate care au reprezentat al patrulea scrutin în mai puțin de doi ani.

Este de aşteptat ca Borisov, în vârstă de 63 de ani, să găsească cu greu parteneri de coaliție printre principalii săi rivali, care îl acuză că a lăsat situaţia din ţara să se agraveze în timpul guvernării sale de un deceniu care s-a încheiat în aprilie 2021.

Alegătorii bulgari au fost chemaţi din nou la urne, duminică, pentru a patra oară în mai puţin de doi ani.

Contextul alegerilor parlamentare este sumbru, cu inflaţia şi costul energiei în creştere, inclusiv din cauza războiului din Ucraina. Miza este formarea unui guvern care să facă faţă acestor probleme şi să asigure importul de gaze la preţ rezonabil; Rusia şi-a sistat din aprilie exporturile către Bulgaria, care a refuzat să achite contravaloarea în ruble.

Reuters apreciază că negocierile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale vor dura mult după încheierea scrutinului, clasa politică bulgară fiind profund divizată în privinţa combaterii corupţiei. Puţinele partide noi nu au reuşit încă să îşi creeze o bază electorală.

„Două treimi din bulgari spun că ar trebui să se formeze un guvern după vot, iar în acelaşi timp aproape două treimi nu cred că se va întâmpla asta. Partidele politice lasă să răzbată o senzaţie de neajutorare privind formarea unui guvern”, apreciază analista Boriana Dimitrova de la furnizorul independent de sondaje de opinie Alpha Research.

Eşecul în lupta cu inflaţia şi cu deficitul fiscal ar putea obliga Bulgaria să amâne adoptarea euro, planificată deocamdată pentru 2024.

Nu este cert nici viitorul relaţiilor ţării cu Rusia, tradiţional călduroase, însă reconsiderate de partea bulgară după invazia rusă în Ucraina.

Dacă GERB câştigă alegerile, aşa cum indică sondajele, multă lume se aşteaptă ca Borisov să întâmpine dificultăţi în formarea unei coaliţii guvernamentale funcţionale, în timp ce numeroşi politicieni de toate orientările îl acuză că tolerează corupţia.

Partidul Poporului (PP), formaţiunea condusă de premierul reformist Kiril Petrov, răsturnat de la putere în iunie, a mărit pensiile şi salariile bugetarilor, însă coaliţia sa formată din patru partide s-a dovedit fragilă şi a dezamăgit mulţi alegători prin lipsa unor rezultate clare în combaterea corupţiei la nivel înalt.

Atât GERB, cât şi PP consideră că Bulgaria trebuie să îşi întărească legăturile cu partenerii euro-atlantici. Ambele partide promit sprijin pentru Ucraina, protecţia populaţiei şi a economiei faţă de costurile paralizante ale energiei şi creşterea nivelului de trai.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend