Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Vladimir Putin merge pe contrasens față de occidentali: Spune că pariază pe cărbune

Publicat

in

Guvernele europene elaborează planuri pentru eliminarea cărbunelui, iar termocentralele pe cărbune din SUA se închid pe măsură ce preţul energiei verzi scade, însă în Rusia guvernul preşedintelui Vladimir Putin a decis să cheltuie peste 10 miliarde de dolari în modernizarea căilor ferate pentru a creşte exporturile de cărbune, transmite Bloomberg.

Autorităţile ruse vor relua o tradiţie din perioada sovietică, privind utilizarea prizonierilor, pentru a urgenta lucările de modernizare a căilor ferate care fac legătura cu porturile din extremul orient al Rusiei. Acest proiect face parte dintr-o strategie conform căreia Rusia va fi una din ultimele state exportatoare de cărbune în contextul în care alte ţări fac trecere la alternative verzi. Guvernul de la Moscova pariază pe creşterea consumului de cărbune pe pieţele din Asia, cum este China, chiar dacă va scădea în alte părţi ale lumii, scrie agerpres.ro.

“Este realist să ne aşteptăm la o creştere a cererii pentru cărbune importat în Asia, dacă condiţiile vor fi adecvate”, susţine Evgeniy Bragin, director general adjunct la compania UMMC Holding, care deţine o mină de cărbune în regiunea Kuzbass din vestul Siberiei. “Trebuie să continuăm să ne dezvoltăm şi să ne extindem infrastructura feroviară astfel încât să putem exporta cărbune”, a adăugat Evgeniy Bragin.

Cel mai nou proiect al Moscovei, în valoare de 720 miliarde de ruble (9,8 miliarde de dolari), pentru a extinde două din principalele magistrale feroviare din Rusia, Transsiberianul şi linia Baikal-Amur care leagă vestul Rusiei de Oceanul Pacific, are drept obiectiv creşterea capacităţii de transport pentru cărbune şi alte mărfuri până la 182 milioane de tone pe an în 2024. Aceasta în condiţiile în care capacitatea a fost deja dublată până la 144 milioane de tone pe an graţie unui program de modernizare în valoare de 520 miliarde ruble care a început în 2013.

La finalul unei întâlniri cu companiile miniere, care a avut loc în luna martie, Vladimir Putin le-a cerut oficialilor să accelereze lucrările de modernizare a infrastructurii feroviare.

“Rusia încearcă să îşi valorifice rezervele de cărbune suficient de repede astfel încât cărbunele să contribuie la PIB în loc să fie blocat în subteran”, susţine Madina Khrustaleva, analist la firma TS Lombard din Londra.

Preşedintele Rusiei mizează pe faptul că ţara sa are o graniţă terestră cu China şi relaţii bune cu preşedintele chinez Xi Jinping, ceea ce îi va permite să domine exporturile de cărbune spre China, o ţară care consumă jumătate din cărbunele lumii. Şansele Rusiei sunt sporite de faptul că Australia, ţara care în prezent este cel mai mare exportator mondial de cărbune, este vizată de restricţiile comerciale impuse de autorităţile de la Beijing pe fondul disputelor diplomatice dintre cele două ţări cu privire la sursa coronavirusului.

Însă planurile Moscovei ridică unele riscuri atât pentru economia Rusiei cât şi pentru planeta întreagă. La începutul acestei luni Agenţia Internaţională a Energiei a avertizat că nu ar mai trebui construite infrastructuri în domeniul combustibililor fosili dacă lumea vrea să menţină încălzirea globală sub pragul de 1,5 grade Celsius. În plus, nu este o certitudine că cererea de cărbune a Asiei va continua să crească. Consumul de cărbune al Chinei ar urma să atingă un nivel record în acest an iar gigantul asiatic va continua să construiască termocentrale, dar în acelaşi timp Beijingul intenţionează să înceapă să reducă consumul de cărbune începând din 2026.

Cu toate acestea, pentru Putin miza este legată nu doar de bani. La o videoconferinţă din luna martie liderul rus le-a reamintit oficialilor că industria carboniferă este motorul economic pentru mai multe regiuni cu o populaţie de aproximativ 11 milioane de locuitori. Protestele minerilor au pus presiune asupra guvernului de la Moscova înainte de colapsul fostei URSS în 1991, chiar dacă acum sectorul este mult mai mic şi are o influenţă mai mică asupra economiei ruse. “Trebuie să evaluăm cu atenţie toate scenariile posibile pentru a garanta că regiunile noastre miniere se dezvoltă chiar dacă cererea globală va scădea”, a spus Putin în luna martie.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

VIDEO | Ministrul Educației promite evaluări relevante: ‘Tezele nu au fost anulate în acest an, chiar şi în această situaţie’

Publicat

in

De

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi că tezele nu au fost anulate în acest an şcolar şi îşi doreşte ca acestea să fie susţinute de elevi cu prezenţă fizică pentru a fi “relevante” şi a nu mai avea rezultate “deformate”.

“Tezele nu au fost anulate în acest an, chiar şi în această situaţie în care avem o creştere accentuată a ratei de infectare. Ne menţinem dorinţa de a avea şcolile cât mai aproape de normal, inclusiv din perspectiva tezelor. Dorim ca ele să fie susţinute. Dorim ca ele să fie relevante, dorim ca ele să fie susţinute cu prezenţă fizică pentru a fi relevante, pentru a nu mai avea acele rezultate complet deformate”, a spus ministrul, la Digi 24, potrivit Agerpres.
El a afirmat că Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul se vor susţine ca şi în această vară cu prezenţă fizică, “indiferent de condiţii”.

“Examenul de Evaluare Naţională se va susţine exact la fel cum s-a susţinut şi în vara aceasta, după acelaşi tipic – combinaţie între subiecte grilă pe modelul testelor PISA. De asemenea, cu prezenţă fizică. Examenul de Bacalaureat exact la fel. Vă garantez că vor fi susţinute indiferent de condiţii cu prezenţă fizică”, a precizat Cîmpeanu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Medaliații de la Jocurile Olimpice de la Tokyo au intrat în posesia mașinilor promise de COSR

Publicat

in

De

Sportivii români care au cucerit medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi-au primit, marţi, maşinile promise de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, într-o festivitate la Casa Olimpică din Capitală, potrivit news.ro.

“În anul 2017 am plecat împreună la un nou drum, într-un nou ciclu olimpic. Am plecat cu mare încredere şi cu speranţă către jocurile olimpice de la Tokyo. Ştiam că va fi dificil, ştiam că suntem în declin, dar împreună cu o nouă echipă, cu oameni experimentaţi, cu tineri plini de energie am început o luptă în care ne-am propus să refacem decalajul faţă de adversarii noştri. Am muncit mult şi am reuşit să oprim declinul în care se afla sportul din România. Am reuşit să fim un pic mai buni decât în 2016, la Rio. Am învăţat multe în această perioadă şi am trecut prin momente dificile, aşa cum a trecut întreaga planetă. Am trecut împreună şi uniţi, pentru că sportul înseamnă echipă, înseamnă unitate. În această perioadă foarte dificilă în care se află omenirea, mai mult ca oricând se vorbeşte de unitate, în toată diversitatea noastră, despre încredere şi împreună, despre echipă şi solidaritate. Noi, cei din COSR, alături de partenerii noştri, cărora le mulţumesc şi cu această ocazie, suntem în sljuba sportivilor din echipa olimpică. Le-am respectat mereu nevoile şi le-am respectat efortul pe care l-au depus în acest an greu, atipic, în care au depăşit bariere greu de imaginat. COSR a fost mereu partener loial şi a sprijinit federaţiile sportive din România. Federaţiile sportive au participat la această misiune olimpică de la calificare şi până la momentul Tokyo 2020, moment care s-a amânat un an. Atunci când toate bazele din România s-au închis, COSR a deschis Complexul Sportiv de la Izvorani şi împreună cu Complexul Sportiv de la Snagov am primit sportivii români care s-au acomodat cu condiţiile de la Tokyo. A fost primul contact cu condiţiile de participare la JO. Jocurile Olimpice au avut loc, deşi puţini oameni credeau. Flacăra speranţei arde. Japonia a oferit lumii speranţă, ne-a arătat că putem fi împreună dacă respectăm regulile, dacă dincolo de a ne respecta unii pe alţii, ne şi ajutăm unii pe alţii. Mulţumesc Japoniei, guvernului nipon, comitetului de organizare, CIO, voluntarilor, COSR şi bineînţeles efortului deosebit al sportivilor noştri. Onoarea, demnitatea, spiritul de echipă şi fair-play-ului de care au dat dovadă sportivii din Team România în competiţie fac din ei veritabile modele ale societăţii noastre. În aceste timpuri, avem nevoie de asemenea modele, avem nevoie de asemenea sportivi minunaţi. Toyota România face parte din familia olimpică şi suntem foarte fericiţi şi vă mulţumim pentru acest lucru. Parteneriatul nu se opreşte în acest moment, continuă până la Paris în 2024 şi ne dorim foarte mult să ajungem la Los Angeles, în 2028. Îi felicit pe sportivi, merită din plin această seară. Meritaţi din plin respectul şi premiile pe care vi le vom oferi în această seară. Veţi merge mai în siguranţă spre Paris, construind un viitor sustenabil împreună cu Toyota România”, a declarat preşedintele COSR, Mihai Covaliu, într-o conferinţă de presă.

“Doresc să adresez sincere mulţumiri COSR şi Toyota România pentru organizarea unui eveniment atât de fascinant în această seară. Sunt onorat să fiu aici. Transmit cele mai calde felicitări Team România care a participat la Jocurile Olimpice Tokyo-2020. Nu au avut o sarcină uşoară din cauza pandemiei, dar sportivii olimpici, antrenorii, staff-ul tehnic şi COSR s-au unit şi au luptat atât de curajos şi puternic, în special membrii echipelor de canotaj şi scrimă, care au depus eforturi deosebite şi în final au dobândit gloria medaliilor olimpice. Doresc să le transmit întreaga mea admiraţie pentru succesul lor. Anul acesta este unul special pentru România şi Japonia, nu doar doar pentru că echipa României a avut rezultate spectaculoase la JO din Japonia, dar marchează aniversarea a o sută de ani de relaţii diplomatice dintre ţările noastre. Performanţele realizate de Team România în Japonia i-au impresionat enorm pe japonezi, ceea ce a marcat în mod ideal relaţia ţările noastre. Sper ca astfel de schimbruri să ducă la dezvoltarea şi mai mult a legăturilor dintre Japonia şi România în următorii 100 de ani”, a afirmat, în limba română, ambasadorul Japoniei la Bucureşti, Hiroshi Ueda, prezent la eveniment.

Medaliaţii au primit maşini Toyota CHR Full Hybrid şi Toyota Corolla Touring Sport Full Hybrid.

Cei 9 sportivi ai Team Romania medaliaţi la JO Tokyo 2020 sunt Simona Radiş, Ancuţa Bodnar- campioane olimpice la dublu vâsle, canotaj; Ana Maria Popescu – vicecampioană olimpică spadă, scrimă; Ciprian Tudosă, Marius Cozmiuc – vicecampioni olimpici la dublu rame, canotaj; Cosmin Pascari, Ştefan Berariu, Mugurel Semciuc şi Mihăiţă Ţigănescu – vicecampioni olimpici patru rame, canotaj.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend