Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Virusul pestei porcine a ajuns în Iași; doi porci au fost sacrificaţi

Publicat

in

Prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmată în cazul a doi porci domestici dintr-o gospodărie din satul Butea, comuna Butea, au informat, vineri, reprezentanţii Instituţiei Prefectului Iaşi, scrie Agerpres.

Potrivit prefectului Marian Şerbescu, suspiciunea a fost declarată de medicul circumscripţiei locale sanitar-veterinare în data de 18 septembrie, examenul serologic confirmând în data de 19 septembrie diagnosticul. Ca urmare a acestei situaţii, vineri a fost convocat în regim de urgenţă, în şedinţă extraordinară Comitetul Local de Combatere a Bolilor Iaşi, în vederea adoptării planului de măsuri pentru stingerea focarului de PPA din Butea. 

„Astfel, pe o rază de trei kilometri în jurul focarului a fost instituită o zonă de protecţie, în cadrul căreia intrarea şi ieşirea suinelor în şi din exploataţii, deplasarea şi transportarea suinelor pe drumuri sunt interzise fără avizul autorităţii veterinare locale, iar animalele existente sunt supuse supravegherii clinice de către echipe de inspecţie. Zona cuprinde localităţile Butea, Miclăuşeni, Răchiteni şi Ursăreşti de pe raza comunelor Butea şi Răchiteni. Pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului a fost instituită o zonă de supraveghere ce cuprinde şi zona de protecţie şi în care este restricţionată circulaţia porcinelor. Zona cuprinde 13 localităţi, respectiv A.I. Cuza, Brătuleşti, Cucova, Fărcăşeni, Fedeleşeni, Hăbăşeşti, Hălăuceşti, Hândreşti, Iugani, Izvoarele, Mirceşti, Oţeleni şi Şcheia, de pe raza a şase comune”, menţionează prefectul. 

El precizează că planul de măsuri adoptat cuprinde acţiuni şi obligaţii ce revin instituţiilor şi autorităţilor publice, proprietarilor de exploataţii comerciale de porcine şi proprietarilor de exploataţii nonprofesionale. Astfel, medicii de circumscripţie sanitar-veterinară vor efectua recensământul tuturor porcinelor din zona de protecţie şi supraveghere. Pe căile de acces din şi înspre localitatea Butea vor fi instalate filtre de control auto, fiind interzisă mişcarea oricăror specii de animale şi a produselor de origine animală, a furajelor şi ustensilelor. În zona de supraveghere vor fi instituite de către primării filtre pentru dezinfecţie pietonală şi auto. În cazul depistării de transporturi ilegale de animale, se va aplica măsura uciderii pe loc, fără despăgubire, a tuturor porcinelor neidentificate şi fără documente legale şi dirijarea lor la incinerare.

Citește și: Alice Iacobescu, SCOASĂ de pe post la o zi după interviul dat Paginademedia: A venit ca o surpriză – ultimul meu jurnal la Digi24 nu va fi pentru că a fost

Pe raza celor trei fonduri cinegetice din zona de supraveghere se vor recolta porcii mistreţi până la nivelul optim de 5 exemplare/kmp. Recoltarea se va face prin metodele care nu implică dislocarea efectivelor de mistreţ, respectiv pândă şi dibuit. 

Unitatea Locală de Sprijin din comuna Butea a fost reactivată, primăria şi Consiliul Judeţean vor asigura exploataţiilor nonprofesionale dezinfectantul pulbere necesar pentru efectuarea dezinfecţiei pietonale la intrarea/ieşirea din exploataţii. Populaţia va fi informată cu privire la semnele clinice ale bolii, modul de transmitere şi evoluţia acesteia, ca şi la măsurile întreprinse în cazul suspiciunii. 

În exploataţiile comerciale pentru creşterea porcilor este obligatorie respectarea regimului de biosecuritate şi a celor privind angajarea personalului muncitor şi circulaţia persoanelor în fermă, controlul circulaţiei vehiculelor, controlul introducerii de noi efective de animale, efectuarea periodică a lucrărilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, asigurarea inspecţiei zilnice a efectivelor de animale şi menţinerea unui registru de evidenţă a persoanelor care au vizitat exploataţia. 

Prefectul a spus că în gospodării trebuie să se evite contactul porcilor cu animalele şi păsările sălbatice care ar putea fi purtătoare de virus, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici, nu se va intra în adăposturile în care sunt crescuţi porcii cu încălţăminte şi haine purtate pe stradă, nu se vor hrăni animalele cu resturi alimentare provenite din carnea de porc mistreţ. Sub nicio formă nu se va da porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne. Nu se va folosi pentru hrana animalelor iarba culeasă de pe câmp, nu se scot din gospodărie scroafele sau vierii în scopul montei, se interzice achiziţionarea de purcei fără certificat sanitar-veterinar de sănătate şi formular de mişcare. 

Perioada de aplicare a restricţiilor este de 45 de zile, cu posibilitatea prelungirii, în funcţie de evoluţia situaţiei. 

„Toate măsurile deja dispuse în restul judeţului cu privire la combaterea pestei porcine rămân în continuare în vigoare. Vom urmări îndeaproape aplicarea fermă a planului de măsuri adoptat astăzi, aşteptându-ne totodată la colaborarea responsabilă din partea primăriilor, instituţiilor şi proprietarilor de gospodării individuale. Până în acest moment nu se impune uciderea porcilor existenţi în zona de protecţie. În cazul în care vor apărea noi cazuri de pestă porcină africană, situaţia va fi reanalizată. Important de ştiut este că pesta porcină africană nu afectează oamenii, dar este mortală pentru suine”, a declarat prefectul Marian Şerbescu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Un proiect de lege adoptat de Senat dă un semnal că piața de capital va fi afectata pe o perioada de doi ani (CFA România)

Publicat

in

De

​Senatul a adoptat pe 19 mai un proiect de lege care prevede interzicerea, pentru o perioadă de doi ani, a înstrăinării participațiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută. Reprezentanții CFA România consideră că semnalul transmis de acest proiect de lege investitorilor este ca piata de actiuni va fi afectata pe o perioada de doi ani.

Proiect de lege privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică (click pentru a deschide)

“Chiar și simpla încercare de a trece acest proiect dă un semnal negativ investitorilor. Chiar dacă nu există în acest moment o listă scurtă cu numele companiilor unde statul este acționar unic și care ar putea fi considerate pentru o listare, investitorii rămân interesați și urmăresc piața de capital românească pentru oportunități”, spun ei.

Potrivit acestora, faptul că ar exista legislație care în mod clar exclude posibilitatea ca România să aducă pe piața de capital un pachet minoritar într-o companie de stat face ca investitorii să urmăreasca într-un mod pasiv piața de capital româneasca și poate chiar să îi țină departe de numele companiilor care sunt tranzacționate în acest moment.

De asemenea, spun reprezentanții CFA România, poate fi un semnal privind înrăutățirea guvernanței corporative la companiile de stat.

Conform sursei citate, sectoarele economice vor ieși din criză la momente diferite.

“Viteza cu care își vor reveni va depinde de evoluția crizei medicale. O rezolvare rapidă a crizei medicale va conduce la perspective de revenire mai rapidă a economiei. Prin urmare, într-un orizont de doi ani pot apărea ferestre de oportunitate pentru listarea de noi companii. Adițional o listare vine la pachet și cu o îmbunătățire a guvernanței companiei și transparență sporită care de multe ori duc la rezultate financiare viitoare mai bune care pot crește valoarea participației statului. 80% dintr-o companie bună poate valora mai mult decât 100% dintr-o companie cu probleme”, spun ei.

Proiectul a fost inițiat de mai mulți senatori PSD, iar Camera Deputaților este forul decizional.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Coronavirus: Brazilia ar putea ajunge 125.000 de decese – studiu

Publicat

in

De

În timp ce bilanțul deceselor înregistrate zilnic în Brazilia a ajuns cel mai ridicat din lume, un studiu al Universității Washington avertizează că numărul morților ar putea crește de cinci ori, ajungând la 125.000 până la începutul lunii august, relatează Reuters.

Prognoza Institutului pentru Măsurători şi Evaluare în domeniul Sănătăţii din cadrul Universității Washington (IHME), făcută publică după ce bilanțul deceselor înregistrate zilnic în Brazilia l-a depășit luni pe cel al Statelor Unite, a fost însoțită de un avertisment pentru instituirea măsurilor de carantină.

„Brazilia trebuie să urmeze exemplul Wuhanului sau al Italiei, Spaniei și New York-ului prin instituirea de măsuri obligatorii pentru a reuși să controleze răspândirea rapidă a epidemiei și reducerea transmiterii coronavirusului”, susține dr. Cristopher Murray, directorul institutului.

Fără implementarea unor astfel de măsuri, modelul IHME arată că numărul de decese înregistrate zilnic în Brazilia din cauza pandemiei de COVID-19 ar putea continua să crească până la jumătatea lunii iulie, cauzând suprasolicitarea sistemului medical.

Luni, numărul morților raportați de Brazilia în ultimele 24 de ore a fost mai mare decât cel din Statele Unite pentru prima oară de la izbucnirea pandemiei. 807 de persoane și-au pierdut viața în țara sud-americană din cauza COVID-19 comparativ cu 620 de fatalități înregistrate în Statele Unite.

Administrația Trump a anunțat că va interzice străinilor să pătrundă pe teritoriul american dacă anterior aceştia au fost în Brazilia în ultimele două săptămâni, inderdicție care urmează să intre în vigoare marți la miezul nopții.

Citește și:

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend