Conecteaza-te cu noi

LIFESTYLE

Viroze respiratorii şi răceli de sezon la copii

Avatar

Publicat

in

Sezonul rece debutează an de an însoţit de răceli şi viroze. Cei mai mici dintre noi sunt bune gazde pentru aceste afecţiuni. Iar dacă copilul abia a debutat în colectivitate – creşă, grădiniţă, şcoală – probabilitatea să se îmbolnăvească este foarte mare. Iată câteva sfaturi şi recomandări pentru a-i ajuta pe copii să treacă mai uşor peste ele.

Strănut, nas înfundat, secreţii nazale, gât iritat, febră mică, dureri de cap – sunt simptomele răcelii, o infecţie virală uşoară şi autolimitată a tractului superior (nas, gât) întâlnită cel mai frecvent toamna şi iarna în ţara noastră.

Un alt diagnostic foarte utilizat în cabinetele pediatrilor este infecţia acută a căilor respiratorii (IACRS) sau viroza respiratorie. Mâinile contaminate ale persoanei bolnave sunt cele care transmit virusurile. Tuse, strănut (virusurile se transmit pe o distanţă de până la 2 metri) – mâna la gură, mâna la nas (virusurile trăiesc cam 2 ore), atingerea unor obiecte, atingerea altor persoane – cam aşa se transmit clasic răcelile şi virozele respiratorii. În medii precum – creşe, grădiniţe, şcoli infectarea este iminentă. Copiii se joacă, folosesc aceleaşi obiecte, duc mâna la ochi, duc mâna la gură şi nu au încă în reflex să se spele pe mâini imediat ce au tuşit sau au strănutat. Perioada de incubaţie este de 24 – 72 de ore, iar simptomele apar ca urmare a răspunsului sistemului imunitar al organismului împotriva infecţiei.

Viroze respiratorii şi răceli de sezon la copii – respectarea sfaturilor medicului

În general, răcelile şi virozele respiratorii se vindecă după 7 – 10 zile. Medicul pediatru şi medicul de familie sunt cei care stabilesc dacă este nevoie de tratament medicamentos sau nu (corpul trebuie să lupte singur), când se administrează (în caz de febră peste 38 grade C se acţionează cu antitermice – sunt obligatorii în toate casele cu copii). De asemenea, unele viroze respiratorii necesită tratament complex cu antibiotic, antialergic. Toate schimbările stării copilului trebuie anunţate medicului curant.

Viroze respiratorii şi răceli de sezon la copii – alimentaţie bogată în fructe şi legume

Răceala este des asociată cu o supă de pui călduţă, mai ales în sezonul rece. Este indicat ca la prepararea supei să folosiţi carne de pui crescut ecologic. Ghimbirul ecologic, alături de miere şi lămâie (fără coajă dacă nu este organică) este de ajutor în calmarea simptomelor. Legume şi fructe de sezon, de provenienţă locală ajută la combaterea stărilor asociate cu răcelile şi virozele respiratorii. Alături de portocale şi rodii (bogate în vitamina C). Gutui, mere, nuci româneşti, sfeclă roşie, hrean, păstârnac, cartofi – gătite cât mai simplu – conţin vitamine şi minerale preţioase care ajută organismul să facă faţă asaltului virusurilor şi bacteriilor. Mai ales în cazul copiilor care au urmat tratament cu antibiotic, o porţie mică de murături în saramură (lăsate în apă la desărat) şi o porţie de chefir – conţin probiotice naturale – sunt de folos pentru restabilirea echilibrului florei intestinale.

Viroze respiratorii şi răceli de sezon la copii – hidratarea corectă este vitală

Un mare pericol la copiii de toate vârstele, mai ales atunci când sunt răciţi ori afectaţi de viroze respiratorii este deshidratarea. O cantitate suficientă de lichide este obligatorie. Aceasta ajută şi la fluidificarea mucozităţilor şi eliminarea lor. Apă pentru hidratarea şi pregătirea hranei pentru bebeluşi şi copii, supe, sucuri de fructe şi legume proaspăt stroarse, ceaiuri, toate fac parte din tratament. Nou-născuţii şi copiii au nevoie de o apă săracă în sodium, săracă în floururi, cu un conţinut mic de nitraţi, dintr-o sursă atestată. Apa plată nu se fierbe, ci se încălzeşte la o temperatură de circa 70 de grade, pentru a nu dezechilibra conţinutul natural de minerale.

Viroze respiratorii şi răceli de sezon la copii – igiena copilului bolnav şi a familiei

 • Odihna este foarte importantă.
 • A se aerisi des camera (este indicat să mutaţi copilul în altă cameră atunci când aerisiţi.
 • Copiii trebuie să stea acasă, să se odihnească şi să se recupereze cât sunt bolnavi. Nu se merge la creşă, grădiniţă, şcoală – atât pentru propria protecţie (poate contacta şi alte virusuri sau bacterii), dar şi pentru a evita infectarea colegilor şi a cadrelor didactice.
 • Spălarea temeinică pe mâini cât mai des cu apă şi săpun, evitarea tusei şi a strănutului în direcţia altor persoane (copii mai mari pot fi învăţaţi).
 • Folosirea măştilor medicale la debutul răcelii şi al virozelor respiratorii, când pericolul de infectare este crescut, dar şi copilul bolnav poate prelua virusuri sau bacterii de la cei din jur.
 • Şi când sunt răciţi, îmbrăcaţi potrivit copiii au nevoie de aer curat, de natură, de o plimbare prin parc. Dar nu este indicat să-i duceţi în locuri închise, foarte aglomerate.
 • Temperatura ambientală plăcută.
 • Nu supraîncălziţi copilul sau camera. Îmbrăcaţi-l astfel încât să se simtă lejer şi să nu transpire.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Medicul Virgil Musta avertizează: ‘Paștele ar putea fi compromis. Mă tem că nu vom avea Sărbătorile pe care ni le dorim’

Avatar

Publicat

in

De

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara trage un puternic semnal de alarmă în privința desfășurării sărbătorilor Pascale din acest an: ”Vă spun sincer, eu cred că, acum, Paștele este, exclusiv, responsabilitatea noastră”.

Virgil Musta trage semnalul de alarmă! Numărul de infecții cu COVID a crescut în ultimele zile.

Din ecuație nu este scoasă nici mutația britanică și ne putem aștepta oricând la al treilea val pandemic.

„Sistemul este aglomerat la maximum”

„Tot ce pot să sper este să nu fim loviți de al treilea val al pandemiei, unul mai virulent decât cele precedente, având în vedere că vorbim despre tulpina britanică a virusului, una mult mai contagioasă. Și așa, deja, sistemul medical românesc, este la limita superioară a aglomerării, sunt foarte multe cazuri, spitalele sunt pline, iar medicii și personalul medical este obosit.

Iar cauza creșterii este una evidentă: lumea nu mai respectă regulile ca înainte, ca acum un an, restricțiile sunt mult mai laxe. Lumea s-a obișnuit deja cu pericolul și uită că acest virus aduce multe cazuri grave, multe decese, drame reale și suferință extremă.”, a spus Virgil Musta pentru wowbiz.ro, citează gândul.ro.

Dacă vrem să ne vedem cu rudele, ar trebui să respectăm integral normele anti-COVID, a avertizat Musta.

De asemenea, medicul avertizează că Paștele poate fi petrecut la fel ca și Crăciunul, pentru a ne proteja cu toții.

„Mă tem că nu vom avea Sărbătorile dorite…”

„Dacă nu vom respecta regulile de prevenție și, foarte important, dacă se va refuza vaccinarea, Paștele ar putea fi compromis. Vă spun sincer, eu cred că, acum, Paștele este, exclusiv, responsabilitatea noastră. Dacă lucrurile merg așa, mă refer la creșterea infectărilor, mă tem că nu vom avea Sărbătorile pe care ni le dorim. Iar asta înseamnă că Paștele va fi, la fel ca și Crăciunul, unul în care familia extinsă nu se va putea vedea, măcar pentru a ne proteja unii pe ceilalți”, a adăugat Virgil Musta.

Citește și:

Situație scandaloasă! Mii de persoane încasează pensii speciale fără să fi plătit vreo contribuție la stat. Ce funcții au ocupat aceștia

Milioane de pensionari sunt vizați! Ce se întâmplă, de fapt, cu pensiile

Execuție de ultimă oră! Se confirmă dezvăluirea Bugetul.ro: Omul lui Marcel Vela intră în scenă

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Bilanțul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19! Rămâne ridicat numărul persoanelor cu reacții adverse, în ultimele 24 de ore

Avatar

Publicat

in

De

Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP- CNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 27 februarie a.c., ora 17.00, este următoarea:

Persoane vaccinate:

Tip vaccin Persoane vaccinate în ultimele 24 ore Total persoane vaccinate Reacții adverse în ultimele 24 de ore Total reacții adverse
Doza I Doza a II-a Doza I Doza a II-a Tip local Tip general Tip local Tip general
Pfizer 5.103 630 88.143 616.594 4 26 620 2.922
Moderna* 0 0 77.811 1 0 0 53 227
AstraZeneca** 9.971 0 122.593 0 3 93 24 1.348
Total 15.074 630 288.547 616.595 7 119 697 4.497
Pfizer 5.733 704.737 30 3.542
Moderna 0 77.812 0 280
AstraZeneca 9.971 122.593 96 1.372
TOTAL GENERAL 15.704 905.142 126 5.194 3,41/1000 doze administrate

Doze administrate:

Tip vaccin În ultimele 24 ore Din 27 decembrie 2020
Pfizer 5.733 1.321.331
Moderna 0 77.812
AstraZeneca 9.971 122.593
TOTAL 15.704 1.521.736

Conform Rezumatului Caracteristicilor Produsului (RCP), reacțiile adverse raportate sunt enumerate în funcție de următoarea convenție privind frecvența:

 • Foarte frecvente (>1/10) Frecvente (>1/100 și <1/10) ;
 • Mai puțin frecvente (>1/1.000 și <1/100);
 • Rare (>1/10000 și <1/1.000);
 • Foarte rare (<1/10.000).

Precizăm că programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.

Menționăm că 16 reacții adverse sunt în curs de investigare.

*Vaccinul Moderna se administrează din data de 4 februarie 2021; **Vaccinul AstraZeneca se administrează din data de 15 februarie 2021.

Grupul de comunicare al CNCAV

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului.

Citește și:

Milioane de pensionari sunt vizați! Ce se întâmplă, de fapt, cu pensiile

Execuție de ultimă oră! Se confirmă dezvăluirea Bugetul.ro: Omul lui Marcel Vela intră în scenă

Super-veste pentru toți românii! Puteți câștiga sute de euro – Cum este posibil

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend