Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Viorica Dăncilă, atac INCENDIAR la Klaus Iohannis: își bate joc de Constituție/ VIDEO

Publicat

in

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că, obişnuit să încalce Constituţia, preşedintele Klaus Iohannis a trecut la următorul nivel: reinterpretează după bunul plac, în cheie electorală, o decizie a CCR care este obligatorie pentru toată lumea.

Citește și: EFECTELE deciziei CCR: Birchall pierde Justiția, Fifor iese din Guvern. LISTA miniștrilor care vin și pleacă + noi complicații la Guvern – surse

„De mai bine de doi ani, România se confruntă cu repetate situaţii de blocaj, generate de conflicte de constituţionalitate între puterile statului. Aceste conflicte în care au fost atrase Guvernul, Parlamentul şi Administraţia prezidenţială au un numitor comun: refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a-şi îndeplini atribuţiile şi de a respecta Constituţia României. Cea mai recentă confirmare a fost dată ieri de CCR care, aşa cum era de aşteptat, a arătat că dl preşedinte Iohannis comite un abuz prin refuzul de a numi miniştri interimari şi încearcă din nou să blocheze activitatea Guvernului”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Premierul a susţinut că, fiind „obişnuit să încalce Constituţia, dl preşedinte Iohannis a trecut la următorul nivel: reinterpretează după bunul plac, în cheie electorală, o decizie a CCR care este obligatorie pentru toată lumea”. „Transmite public că judecătorii CCR ar fi stabilit că premierul trebuie să meargă de îndată în Parlament, când de fapt Curtea a stabilit că termenul de îndată se referă la obligaţia preşedintelui de a numi interimari şi de a nu bloca activitatea Guvernului”, a adăugat Dăncilă.

Viorica Dăncilă a afirmat că legitimitatea Guvernului este dată de votul românilor.

„În acest moment suntem singurii care ne asumăm responsabilitatea guvernării. Am spus-o de nenumărate ori: voi merge în Parlament pentru remanierea Guvernului. Românii trebuie să ştie însă adevărul: refuzul preşedintelui de a numi interimari nu are nicio legătură cu prezenţa noastră în Parlament. Nu mai avem nicio aşteptare de la preşedintele Iohannis să renunţe la jocurile politice. A demonstrat de nenumărate ori că singura sa miză e una electorală. Prin acţiunile sale a demonstrat în repetate rânduri că nu are respect nici pentru Constituţie, nici pentru cetăţenii acestei ţări. Le garantez tuturor românilor că vom continua să guvernăm cu responsabilitate”, a precizat premierul.

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea premierului pe tema refuzului preşedintelui de a numi miniştri interimari. Curtea Constituţională a stabilit că preşedintele trebuie să numească interimarii propuşi de premier, dar că nu este obligat să numească şi titularii pe posturi.

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis ca, în urma deciziei CCR, să semneze de îndată decretele de revocare a miniştrilor remaniaţi şi „să îşi îndeplinească atribuţiile respectând Constituţia pe care, în ultima perioadă, a călcat-o în picioare în mod conştient”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după decizia CCR, că premierul este obligat să meargă în faţa Parlamentului pentru votul de încredere, iar blocajele privind revocările şi numirea interimarilor sunt generate de refuzul premierului de a merge în Parlament. Preşedintele Iohannis a spus că, în ceea ce priveşte deciziile care îl privesc pe el, va hotărî după publicarea motivării CCR şi analiza acesteia.

Curtea Constituţională (CCR) precizează, în minuta deciziei privind conflictul preşedinte-premier, că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să semneze de îndată revocarea Anei Birchall şi a lui Mihai Fifor din Guvern.

„Preşedintele României urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 şi nr.5/5324 din 26 august 2019, precum şi decretele de desemnare a miniştrilor interimari propuşi prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 şi nr.5/5364 din 27 august 2019”, se arată în minuta CCR.

Este vorba despre propunerile de revocare a Anei Birchall din funcţia de ministru al Justiţiei şi a lui Mihai Fifor din funcţia de vicepremier, transmise de premierul Viorica Dăncilă în 26 august. Mihai Fifor era propus pentru numirea în funcţia de ministru al Afacerilor Interne.

„Preşedintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire în funcţia de ministru titular, înaintate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324, nr.5/5325 din 26 august 2019”, mai precizează CCR.

De asemenea, Curtea Constituţională a constatat, în unanimitate, că nu există conflict juridic de natură constituţională între primul ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de refuzul Preşedintelui de a numi miniştrii titulari propuşi de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 şi nr.5/5325 din 26 august 2019.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Premierul Boris Johnson: Centrele comerciale şi magazinele se redeschid în iunie în Marea Britanie

Publicat

in

De

Marea Britanie va redeschide centre comerciale şi magazine în luna iunie, în cadrul unei noi etape de relaxare a restricţiilor antiepidemice, a anunţat luni seară premierul Boris Johnson, anunță MEDIAFAX.

Pieţele comerciale în aer liber şi centrele pentru vânzări auto ar putea fi redeschise pe 1 iunie, iar reţelele de retail pe 15 iunie.

„Astăzi, vreau să anunţ sectorul de retail că intenţionăm să redeschidem magazinele, pentru a se pregăti. Aplicăm măsuri treptate de reconstruire a ţării”, a declarat Boris Johnson luni seară, conform agenţiei de presă Reuters.

Citește și: E ruptură în PSD! Codrin Ștefănescu a explodat: Partidul este predat la cheie .

Iniţiativa a fost confirmată de ministrul britanic al Mediilor de Afaceri, Alok Sharma. „Magazinele stradale sunt în centrul fiecărei comunităţi din ţara noastră. A permite redeschiderea acestor magazine va fi un pas esenţial pe drumul reconstruirii economiei, iar astfel vor fi susţinute milioane de locuri de muncă din Marea Britanie”, a declarat Alok Sharma.

În Marea Britanie s-au înregistrat până acum 262.541 de cazuri de coronavirus şi 36.996 de decese, conform datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins (SUA).

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Puterea şi Opoziţia s-au acuzat reciproc pentru nereformarea sistemului de învăţământ, la dezbaterea moțiunii împotriva ministrului Educației

Publicat

in

De

Camera Deputaţilor a dezbătut, luni, moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, reprezentanţii Puterii şi cei ai Opoziţiei acuzându-se reciproc că în ultimii 30 de ani nu s-au preocupat de reformarea sistemului de învăţământ.

Moţiunea – intitulată „Pas cu pas am ajuns în colaps educaţional – PNL a creat România NeEducată” – este semnată de 93 de deputaţi de la Pro România şi de la PSD. Votul va fi dat miercuri, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Rareș Bogdan a răbufnit: Trebuie să răspund pentru tot felul de imbecili, care fac tot felul de cretinisme

* Moţiunea simplă a fost citită de deputatul Pro România Mihaela Huncă, care în plen a spus că în sistemul educaţional românesc nu a existat niciodată ca acum „o stare de haos produsă de incompetenţă sau nepăsare”, menţionând că în Ministerul Educaţiei „nu ştie stânga ce face dreapta”.

Conform documentului, Pro România şi PSD solicită demisia ministrului Anisie, acuzând „lipsă de viziune şi de strategie, care a făcut ca preşcolari, elevi, studenţi, părinţi, bunici şi personal din învăţământ să trăiască luni de zile în panică şi nesiguranţă”.

* În replică, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a evidenţiat faptul că, în prezent, şcoala românească este „sub nivelul provocărilor” cu care se confruntă generaţiile actuale de elevi, pentru că a rămas „captivă unor formule conservatoare” şi unui sistem care nu pune accent pe abilităţile elevului, ci pe capacitatea de a înmagazina cunoştinţe.

Citește și: Semnal grav al unui fost șef SIE: Anumiți lideri politici s-au folosit de coronavirus pentru a-și consolida puterea

Anisie a catalogat moţiunea ca fiind desprinsă ‘dintr-o comedie’ şi le-a reproşat miniştrilor social-democraţi care au fost la Educaţie că nu au pregătit învăţământul online. Totodată, a dat asigurări că, prin intermediul Programului Naţional „Şcoala de acasă”, vor fi achiziţionate dispozitive conectate la internet pentru cei aproximativ 250.000 de copii din mediile dezavantajate.

Ea le-a mai spus iniţiatorilor că guvernele PSD au dus „înapoi” sistemul de cercetare „cu zece ani prin subfinanţarea cronică” şi promovând oameni care „cred că cercetarea se face precum politica”. Potrivit ministrului, proiectele României în domeniul ştiinţific au „stagnat”, iar cele precum laserul de la Măgurele au fost „puse în pericol prin nefinanţare”.

* Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, le-a reproşat liberalilor că au fost la guvernare 16 ani, iar nereformarea sistemului de educaţie li se datorează în mare parte.

Citește și: Gabriela Firea reacție privind candidatura lui Marcel Vela la Primăria Capitalei: Pentru mine, orice candidat este de luat în seamă

„Între 1996 şi 2000, PNL a fost la guvernare, între 2004-2008, PNL a fost la guvernare, între 2008 şi 2012, PDL a fost la guvernare – actualul PNL. Între 2012-2014, PNL a fost la guvernare cu USL, între 2015-2016 a fost guvern de tehnocraţi din care aţi făcut parte. Şi din toamna lui 2019 până astăzi, este din nou PNL la guvernare. Un calcul simplu: 16 din cei 30 de ani, PNL (…) s-a aflat la guvernare”, a afirmat Simonis.

* Deputatul PNL Marilen Pirtea a subliniat, la rândul său, că 64% dintre mandatele de ministru al Educaţiei au fost ocupate, de la Revoluţie până în prezent, de reprezentanţi ai PSD, el considerând acest lucru ”deziluzionant” şi că ”efectele vor fi resimţite multă vreme”. Marilen Pirtea a atras atenţia că domeniul educaţiei trebuie lăsat pe mâna specialiştilor.

Citește și: E ruptură în PSD! Codrin Ștefănescu a explodat: Partidul este predat la cheie .

* Ministrul Educaţiei „a uitat de importanţa unui dialog inter-instituţional”, iar activitatea ei are „bile albe şi negre”, a declarat şi deputatul USR Cristina Iurişniţi la dezbaterile din plen, adăugând că „bile negre sunt multe la nivel comunicaţional şi legislativ” în ultima perioadă.

* Deputatul UDMR Biro Zsolt Istvan consideră că există un risc al colapsului sistemului de educaţie, acest pericol nefiind „o noutate”, cauzat de subfinanţare şi lipsa de strategie.

* Reacţia în plen a deputatului PMP Marius Paşcan a fost că moţiunea simplă pe Educaţie este doar „un exerciţiu de propagandă politică” utilizat de Pro România şi PSD pentru imagine, menţionând că activitatea Monicăi Anisie a fost ”rezonabilă” în această perioadă.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend