Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Viorel Ilișoi: Maramureș, plai de drog – Zeci de adolescenți din Germania, zurbagii și clienți ai poliției antidrog, sunt reeducați în centre înființate în România

Publicat

in

Ziaristul Viorel Ilișoi prezintă, într-un articol publicat pe site-ul său, cazul unor tineri germani scăpați din frâu, zurbagii și clienți ai poliției antidrog, care sunt reeducați în România.

Conform jurnalistului, în munții Maramureșului, pedagogul neamț Bert Schumann testează pe câțiva adolescenți nemți răzvrătiți pedagogia proprie numită “bici și zahăr”.

“Un pupic și-un cap în gură, cum ar veni. Și se laudă că <<asta metod Schumann Bert este, al meu, 80 la sută copil recuperat>>”, scrie Ilișoi.

Pedagogul neamț, din nu se știe ce cauză, a cumpărat în urmă cu mai mulți ani una dintre casele împrăștiate pe Valea Vinului și “a început să aducă din Germania adolescenți de prin casele de copii sau din familii destrămate, trăgători pe nară, să facă oameni din ei”.

Un caz asemănător există și la Sibiu. Viorel Ilișoi afirmă că prin “ambele centre trec anual 30 de copii”.

“În Germania nu există case de copii ale statului, toate sunt ale unor fundații particulare, explică dr. Cornelica Ilea, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului Maramureș. Cei care nu se adaptează programului din aceste case de copii sunt reeducați în centre din străinătate, cum ar fi la noi, în Grecia, în Mexic, în Siberia, departe de mediul care i-a corupt.”

La casa lui Schuman nu se poate ajunge decât pe jos, trecând de vreo zece ori peste un pârâu care șerpuiește prin munți.

Ziaristul, însoțit de un polițist, a fost acasă la pedagogul german. Ilișoi povesteștecă  pedepsele aplicate tinerilor desfrânați sunt “cumplite, iar recompense mărunte”.

Ilișoi descrie în articolul său condițiile de cazare, muncile la care sunt supuși tinerii și atmosfera din “lagărul” lui Bert Schumann.

“Camerele de la parter, cu mobilier sărăcăcios – un pat și o masă – , murdare și cu așternuturile vraiște, sunt pentru cei patru adolescenți din seria actuală: doi băieți și două fete. Fiecare are camera lui, dar, recunoaște amfitrionul, e mai ușor să păzești un cârd de iepuri, decât adolescenți de ambe sexe, foști consumatori de droguri, așa încât puștanii mai sar pârleazul. Nu-i bai, fiindcă, zice Schumann, fetele fac injecții de patru ori pe an să nu rămână gravide. Sexul și munca din greu îi liniștesc pe copii, îi fac să mai uite de grozăviile trecutului, de casă și de prietenii aflați la mii de kilometri.

La etaj sunt camerele soților Babett și Robert Schumann, camere pentru oaspeți și sala de clasă. Tot mobilierul e din lemn, lucrat de copiii care s-au perindat pe acolo în ultimii patru ani. Costumele nemțești ale pedagogului, atârnate pe pereți, sulimeneala excesivă a doamnei Babett și un laptop contrastează izbitor cu interiorul sumar și primitiv”, scrie jurnalistul.

Toți tinerii fumează ca niște condamnați la moarte și poveștile lor zguduitoare se pierd o dată cu fumul de țigară în aerul rece cu miros de fân și bălegar, spune impresionat Ilișoi.

Programul gândit de Bert Schumann pentru reeducarea copiilor lăsați în grija lui începe la ora 6 fix, ca la armată. La 7, micul dejun. Urmează lecțiile, în sala de la etaj, în care nu există nimic altceva decât o masă tăiată din topor. După prânz, munci până seara la 7. Acesta e programul gândit de Bert Schumann pentru reeducarea copiilor lăsați în grija lui.

“Școala nu e importantă în schema reeducării. Profesorul Mihai Cojocar, de la care neamțul a și cumpărat casa din munți, predă matematică și informatică. Informatică – strict teoretică, fără calculator. Iar Horst Zavatski predă biologie și chimie fără nicio eprubetă, fără o planșă. Copiii mai ciupesc de la cei doi dascăli și ceva geografie și limba română, atâta cât să se descurce în oraș, când sunt trimiși după țigări. Fiindcă numai pe țigări se duc banii adolescenților – 35 de euro alocație de la statul german, banii primiți de acasă, plus cei câștigați când fug din cămin și muncesc cu ziua prin gospodăriile stinghere din munți. Schuman a stabilit că un copil între 14 și 16 ani are voie să fumeze 5 țigări pe zi. Cei între 16 și 18 ani pot fuma câte zece. Însă unghiile îngălbenite ale copiilor și vocile lor tabagice arată că pădurea oferă ascunzători sigure pentru lucruri atât de mărunte cum ar fi țigările”, povestește jurnalistul.

Unul dintre tinerii nemți aflați în Maramureș pentru reeducare spune că pedagogul primește de la fundația Schlupfwinkel Weisswaser und Lausitzer Bildungsegelschaft câte 20.000 de euro pentru fiecare copil care trece prin centrul lui.

“Suma pare plauzibilă, mai ales că până și Gheorghe Budai, îngrijitorul centrului, are un salariu de peste 600 de euro, de trei ori mai mult decât un profesor român. Unde mai pui că mai beneficiază și de brațe de muncă fără cheltuială. Îi ia pe copii acasă la el, cu lunile, și îi pune la toate corvezile din gospodărie”, așa cum arată asistentul social Diana Zety în raportul trimis Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție, conform sursei citate.

“Au existat probleme de adaptare la program a doi tineri, Benjamin M. și Julian de R., care au fugit până în vama Petea. Benjamin a pornit spre Sibiu și a ajuns în Sf. Gheorghe, iar ultima dată a fugit în Baia Mare, acuzând că este maltratat și privat de mâncare în cadrul Casei de copii de pe Valea Vinului și că el nu stă «în pușcăria de aici »”, mai arată Diana Zety în raport.    

 Nicoale Boitor, director adjunct la Direcția Generală de Asistență Socială, precizează că minorii germani aduși la reeducare în Maramureș au aceleași drepturi ca și copii români. “Am efectuat un control, dar nu am sesizat practici care să încalce drepturile copiilor.”

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Liviu Dragnea, despre alegerile de la Sectorul 1: ‘Se vorbește că s-au furat voturi cu sacii. Dacă era Tudorache, era umflat!’

Publicat

in

De

Fostul lider PSD, Liviu Dragnea, a vorbit despre dosarul Referendumului în care a fost implicat. El este în continuare de părere că totul este o greșeală și consideră că situația de la Sectorul 1 din Capitală era total diferită dacă cel suspectat de furtul voturilor era Daniel Tudorache.

„Eu am fost condamnat și trebuie să spun asta. Am auzit tot felul de inveții că am furat bani de la copii. Eu am fost condamnat pentru că n-am știut că două angajate nu veneau la muncă, două din 5.000.

Hai să o luăm cu condamnarea de la referendum, că s-au furat 2 milioane de voturi, inclusiv aici pe post, fără dovezi. În final a reieșit că n-au fost furate 2 milioane de voturi. Eu am fost condamnat că aș fi instigat militanții PSD – citez din sentință – să studieze listele din ziua votului și prin asta i-aș fi putut să afle adresele votanților și să-i cheme la vot. Iar prin asta ar fi putut să se încalce protecția datelor personale.

În legea partidelor e un articol în care oarecum îndeamnă oamenii să-i cheme la vot.

În sectorul 1 se vorbește că s-au furat voturi cu sacii. Dacă era Tudorache, era umflat!”, a spus Dragnea, la Realitatea TV.

Vezi și: Liviu Dragnea: ‘În penitenciar a fost ca-n iad!’

Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare în 27 mai 2019. El a fost eliberat condiționat în 15 iulie 2021.

Fostul demnitar a fost găsit vinovat de faptul că a angajat fictiv două reprezentante PSD la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman, în timp ce ele făceau muncă de partid la sediul PSD.

De la condamnare și până la eliberare, condamnatul Liviu Dragnea a făcut 781 zile de închisoare.

Dragnea are, de asemenea, interdicție de a candida pentru funcții publice sau să aleagă până în 2024.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ministrul Educaţiei, apel imperativ către părinţi: Au simptome, nu îi trimiteţi la şcoală!

Publicat

in

De

Ministrul Educaţiei Naţionale, Sorin Cîmpeanu, face un apel către părinţi ca, în situaţia în care constată că fiii sau fiicele lor au „cele mai mici simptome” ale infecţiei cu SARS-CoV-2, să nu îi trimită pe copii la şcoală. Cîmpeanu afirmă că cele peste 1000 de infectări constatate în trândul elevilor şi peste 600 de cazuri de COVID-19 depistate în rândul personalului din învăţământ în prima săptămână a anului şcolar nu sunt rezultatul infectărilor produse în şcoală. El a atras atenţia că este posibil ca în Capitală să se ajungă, în a doua jumătate a lunii octombrie, la pragul la care şcolile trec la cursuri online.

Ministrul Educaţiei a făcut apel, duminică seară, la părinţi, ca în cazul în care observă „cele mai mici simptome” la copii, să nu îi trimită pe aceştia în colectivitate.

”Au simptome, nu îi trimiteţi la şcoală! Rugăminte imperativă”, a spus Sorin Cîmpeanu duminică seară, într-o o intervenţie telefonică la Digi 24 preluat de news.ro

Conform acestuia, cele peste 1000 de cazuri de COVID-19 la elevi şi peste 600 de cazuri de infectări la personalul didactic şi didactic auxiliar depistate în prima săptămână a anului şcolar nu reprezintă rezultatul infectărilor în şcoală. Acestea au fost constatate după apariţia de simptome, urmată de testare.

„Este rezultatul infectărilor din partea de final a vacanţei de vară, rezultatul infectărilor de la evenimentele sociale, din mall-uri. Nu au nicio legătură cu şcoala. Infectările care vor fi generate de deschiderea şcolilor vor fi vizibile abia la finalul lunii septembrie”, a mai declarat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a pledat din nou pentru vaccinare, atât în rândul elevilor cât şi în rândul profesorilor, dar şi pentru respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiei în şcoli . Ministrul Educaţiei a arătat că, în lipsa respectării regulilor sanitare şi a vaccinării „se va confirma matematic şi este posibil ca în Bucureşti, în a doua jumătate a lunii octombrie, să ajungem la pragul de la 6 la mie, prag de la care din păcate şcolile vor trebui să treacă în online, până când rata de infectare va coborî”.

Sorin Cîmpeanu a menţionat că este important ca testarea pentru depistarea infecţiei să se facă în şcoli, arătând că aceasta este asigurată pentru elevii şi cadrele didactice care prezintă simptome, dar şi pentru contacţii din şcoli ai acestora. El a subliniat că este în discuţie şi posibilitatea testării în şcoli a celor care nu au simptome.

Conform datelor centralizate vineri, în prima săptămână a anului şcolar 795 de clase au trecut la predarea online, după ce în acestea a apărut cel puţin un caz de infectare sau dacă anchetele epidemiologice au constatat că şi elevi din alte clase au fost contacţi direcţi au unor elevi infectaţi cu coronavirus.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend