Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Violonistul David Grimal şi-a exprimat încrederea în ‘inteligenţa colectivă’ a umanităţii de a găsi soluţii la provocările cu care se confruntă în prezent

Publicat

in

Violonistul David Grimal, care şi-a lansat, vineri seară, CD-ul “Chausson, Ravel, Enescu”, la Sala Palatului, după concertul cu ansamblul Les Dissonances, şi-a exprimat încrederea în “inteligenţa colectivă” a umanităţii de a găsi soluţii la provocările cu care se confruntă în prezent, conform agerpres.

Un bun cunoscător al muzicii enesciene, David Grimal, directorul artistic al ansamblului Les Dissonances, a avut o scurtă discuţie cu interpretul şi scriitorul Lucian Nicolae, a răspuns întrebărilor jurnaliştilor şi ale publicului şi a acordat autografe, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Standul Cărtureşti, amplasat în foaierul Sălii Palatului.
Grimal a spus că societatea contemporană se confruntă astăzi cu schimbări majore, care afectează mediul înconjurător, economia, cultura şi politica.

“E o situaţie foarte dificilă şi nu există soluţii simple. Eu cred cu tărie în inteligenţa colectivă. Dacă am pune creierele umane într-o reţea, nici nu ştiţi ce simfonie ar putea să cânte. E minunat. Înveţi atât de mult. Ce frumoasă metaforă a umanităţii. Este ce am primit astă seară”, a spus violonistul.

Vorbind despre sine, David Grimal a mărturisit că a fost influenţat “profund” în carieră de marele violonist leton Philippe Hirschhorn, pe care l-a caracterizat drept “un om extraordinar şi un violonist imens, o legendă”.

Despre vioara Stradivarius, pe care cântă, construită în 1710, Grimal a spus că instrumentul l-a ales pe el.

“Am avut şansa de a ‘întâlni’ această vioară când încă eram student, acum 28 de ani şi abia acum am început să înţeleg cum funcţionează acest instrument”, a spus violonistul.

Întrebat despre selecţia instrumentiştilor din ansamblul Les Dissonances, David Grimal a arătat că muzicienii din formaţia pe care o conduce sunt “doar prieteni”, mărturisind că nu a selectat niciodată muzicienii, fiecare fiind liber să rămână sau să plece din ansamblu.

La eveniment a fost prezent ambasadorul Franţei în România, Laurence Auer.

Printre compoziţiile de pe noul album se numără Capriciu Român pentru vioară şi orchestră, de Enescu, o lucrare finalizată de Cornel Ţăranu, care este, probabil, capodopera enesciană cea mai puţin cunoscută – o lucrare unică în istoria concertului pentru vioară. CD-ul mai include lucrări de Ravel şi Chausson.

David Grimal şi ansamblul Les Dissonances au susţinut, joi şi vineri, două concerte, în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, la Sala Palatului.

David Grimal este un muzician cu o recunoaştere internaţională. Ca solist, a fost invitat să interpreteze sub bagheta unor dirijori de talie mondială (Eschenbach, Krivine, Pletnev, Fruhbeck de Burgos, Eotvos, Nelsons, Saraste, Orozco-Estrada, Skrowaczewski, van Sweden ş.a.m.d.), alături de Orchestra din Paris, de Orchestra Filarmonică Radio France, de Orchestra de Cameră a Europei, de Berliner Symphoniker, de Orchestra Naţională a Rusiei, de Filarmonica New Japan, de Orchestra de Cameră Engleză sau de Mozarteum Orchester din Salzburg.

Ansamblul Les Dissonances a fost înfiinţat în 2004, la iniţiativa lui David Grimal de a crea un colectiv artistic. Ansamblul interpretează lucrări simfonice şi de cameră bine-cunoscute (Strauss, Bach, Schubert sau Beethoven), dar şi compoziţii noi ale autorilor contemporani (precum Thierry Eschaich, Brice Pauset sau Marc-Andre Dalbavie).

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Ministerul Justiției o scrie negru pe alb: Guvernul sfidează Constituția prin restricții/ Eliminarea testaților din spațiul public, discriminatorie

Publicat

in

De

La începutul lunii, Ministerul Justiției a avizat favorabil, cu observații, hotărârea de de guvern privind prelungirea stării de alertă. Observațiile cuprinse în document arată însă modalitatea în care guvernul încalcă legea fundamentală, prin îngrădirea exercițiului unor drepturi prin acte normative infralegale și prin prelungirea restricțiilor pe termen lung.

Potrivit documentelui emis de Ministerul Justiției, permiterea accesului la diverse evenimente sau în diverse spații doar persoanelor vaccinate și celor care au trecut prin boală, exceptând persoanele care au un test negativ, reprezintă o discriminarea fără o justificare obiectivă.

„Prevederile care dau posibilitatea participării la anumite activități/evenimente, respectiv permit accesul în anumite spații doar persoanelor vaccinate împottriva SARS-COV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și persoanelor care se află în perioada curpinsă între a 15-a și 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-COV-2 sunt de natură să creeze discriminări față de cei care, deși nu se află în niciuna dintre cele două ipoteze, sunt dispuși să efectueze un test RT-PCR sau un test antigen rapid. Mai mult, în această ipoteză remarcăm și că este vorba practic despre o punere în executare necorespunzătoare a dispozițiilor art. 6 indice 3 din OUG nr. 68/2021, dat fiind că în ceea ce privește testarea aceste dispoziții sunt golite de conținut.

În concluzie, după cum am precizat și în adrese anterioare, menționăm că, fără existența unei motivări obiective care să justifice diferența de tratament juridic, soluțiile normative propuse sunt de natură a limita în mod discriminatoriu drepturi și libertăți fundamentale, atât timp cât atingerea scopului asigurării sănătății publice se poate realiza prin alte metode proporționale”, se arată în document.

În continuare, Ministerul Justiției amintește considerentele Curții de Apel Cluj, care a anulat o hotărâre de guvern privind prelungirea stării de alertă, chiar dacă hotărârea nu este definitivă. Avizul face trimitere inclusiv la prevederea clară din Constituție potrivit căreia exercițiul unor drepturi și libertăți poate fi îngrădit doar prin lege adoptată în parlament.

content-image

content-image

content-image

content-image

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Compania germană BioNTech urmează să lanseze în 2022 şantierul unor instalaţii de producţie de vaccinuri în Africa

Publicat

in

De

Compania germană în domenul biotehnologiei BioNTech a anunţat marţi că urmează să înceapă, la mijlocul lui 2022, să construiască instalaţii de producţie de vaccinuri cu ARN mesager în Africa – în Senegal şi Rwanda -, relatează AFP.

Societatea a semnat o scrisoare de intenţie cu Guvernul din Rwanda şi cu Institutul Pasteur din Dakar, în Senegal, confirmând astfel un angajament pe care şi l-a asumat la sfârşitul lui august, la o reuniune, la Berlin, anunţă ea într-un comunicat.

Viitoarea linie de producţie, a cărei localizare precisă nu a fost comunicată, urmează să fie prima etapă a unui ”nod central într-o reţea de producţie descentralizată şi robustă în Africa”, anunţă societatea cu sediul la Mainz, în vestul Germaniei.

Această infrastructură ar putea, iniţial, să producă ARN-ul mesager necesar fabrcării a 50 de milioane de vaccinuri împotriva covid-19 pe an, iar capacitatea ar putea creşte treptat la câteva sute de milioane de doze de vaccin cu ARN mesager, ”prin adăugarea altor linii de producţie şi instalaţii reţelei de producţie de pe continent”.

1% DINTRE VACCINURILE UTILIZATE ÎN AFRICA, PRODUSE PE CONTINENT

”Obiectivul nostru este să dezvoltăm vacconuri în Uniunea Africană (UA) şi să dezvoltăm capacităţi durabile de producţie de vaccin, în vederea unei îmbunătăţiri comune a îngrijirii medicale în Africa”, anunţă CEO-ul şi cofondatorul BioNTech Ugur Sahin.

În prezent, aproape 1% dintre vaccinurile folosite în Africa sunt produse pe acest continent.

UA vrea să crească această proporţie la 60% până în 2040, potrivit News.ro.

La lansarea producţiei, BioNTech urmează să furnizeze personalul necesar, însă preconizează ca apoi ”să transfere capacităţile de fabricare şi kow-how-ul partenerilor locali”.

BioNTech lucrează la producţia parţială a vaccinului său împotriva covid-19, pe care l-a dezvoltat împreună cu Pfizer, în Africa de Sud, anul viitor.

În acest proiect, compania în domeniul biotehnologiei s-a asociat cu laboratorul Biovac, cu sediul la Cape Town, în vederea realizării etapei finale a îmutelierii.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend