Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Vine un noul val pandemic? Alexandru Rafila: ‘Noi suntem în alertă și zilele acestea. Trendul european este în creștere în acest moment’

Publicat

in

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că numărul cazurilor de infectare cu Omicron varianta B.A5 au crescut: ”se observă o creștere importantă – de la 250 de cazuri la 4.000, dar încă nu sunt probleme pe partea de spitalizare”.

Noi suntem în alertă și zilele acestea. Există o analiză recentă a INSP prin care se observă o dominație a acestei noi tulpini B.A5 care se pare că este mai transmisibilă. Din fericire nu este mai patogenă și chiar dacă numărul de cazuri este în creștere – am ajuns la o medie de circa 550-600 de cazuri pe zi. În ultima săptămână am avut 4.000 de cazuri și am plecat de la 200-250 de cazuri ca medie săptămânală. A crescut destul de mult, însă cifrele sunt mici și nu vedem un impact asupra spitalizărilor”, a declarat ministrul Sănătății.

Rafila a afirmat că România este pregătită pentru un nou val pandemic din punct de vedere al medicamentelor antivirale și s-a discutat la nivelul Ministerului Sănătății măsurile care au fost luate în valul precedent și care au dat rezultate.

Chiar astăzi (marți) am discutat cu colegii la minister și revedem toate măsurile pe care le-am luat în perioada anterioară să vedem funcționarea acelor centre ambulatorii care permit diagnosticul și tratamentul pacientului. Avem stocuri importante de medicație antivirală în toate centrele ambulatorii, în spitale și trebui să și testăm pentru că unul dintre secretele modului în care a fost gestionat ultimul val pandemic a ținut de antivirale și de testare.

Am dublat testarea față de valul anterior și lucrul acesta ne-a permis ca să izolăm mai rapid persoanele infectate, să le tratăm pe cele care aveau nevoie de tratament și să nu mai supraîncărcăm spitalele.

Trendul european este în creștere în acest moment. Noi suntem undeva în jur de 1% ca și rată bazală de multiplicare a infecției, dar sunt multe țări din regiunea europeană sunt peste 1. Vedem că în Germania, Franța se semnalează un număr important de cazuri 15.000 – 20.000 de cazuri pe zi. Sunt țări care au reintrodus utilizarea măștii în mijloacele de transport sau în spațiile închise și sunt unele țări care nici nu au renunțat la ele”, a declarat Alexandru Rafila.

Vezi și:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: ‘Avem vreo 8,5 milioane de doze de vaccin anti-Covid care stau în depozite, la un moment dat vor expira’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Un nou protest de amploare în România: Nu uităm și nu iertăm!

Publicat

in

De

Comunitatea Declic a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că face apel la urgentarea cercetărilor şi extinderea anchetei față de violențele din 10 august 2018. De asemenea, pentru a marca patru ani de la cele întâmplate la acea dată, membrii Declic vor fi prezenţi în Piaţa Victoriei, de la ora 18.00, alături de alte organizaţii civice, la protestul „10 august – Nu uităm şi nu iertăm”, scrie news.ro

“24 de jandarmi sunt urmăriţi penal pentru lovirea şi gazarea protestatarilor paşnici şi a jurnaliştilor, la 4 ani de la evenimentele din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei. Comunitatea Declic face un apel la procurorul general şi la procurorii militari care anchetează violenţele din 10 august 2018 să urgenteze cercetările şi să extindă ancheta şi către cei care au dat ordin să fie atacaţi oamenii care protestau paşnic”, se arată în comunicat.

Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei prin care Declic cere anchetă corectă în dosarul 10 august, a afirmat că procurorii ocolesc vinovaţii morali.

“24 de oameni puşi sub acuzare nu e un număr mic, într-adevăr. Însă nu putem să nu constatăm că procurorii ocolesc vinovaţii morali. Acarul Păun se pregăteşte de închisoare, dar cine i-a dat ordinul e liniştit, îşi face planuri de o nouă campanie electorală. Arătăm cu degetul direct spre zona politică, spre politicienii care au dat ordinul jandarmilor să atace mulţimea care protesta paşnic”, a declarat Cătălina Hopârteanu.

Conform sursei citate, printre cei 24 de acuzaţi sunt şi foştii şefi ai Jandarmeriei, Laurenţiu Valentin Cazan, Mihai Dan Chirică, Sebastian Gheorghe Cucoş şi Ionuţ Cătălin Sindile, puşi sub urmărire penală pentru intervenţia ilegală şi abuzivă din 10 august 2018, când sute de protestatari paşnici au fost bătuţi şi gazaţi.

Comunitatea Declic a precizat că declaraţiile jandarmilor audiaţi la Secţia Militară scot la iveală faptul că au primit ordin să îşi acopere numerele de identificare de pe căşti şi de pe echipamente, chiar cu o zi înainte de 10 august 2018.
“Cei care au dat ordine atunci nu sunt luaţi la întrebări nici la 4 ani de la aceste dispoziţii abuzive. Oare o fi drept, stimaţi comandanţi ai Jandarmeriei, să vă trimiteţi subordonaţii la închisoare pentru nişte politicieni care să vă ţină în funcţie?”, a completat Cătălina Hopârteanu.

Pentru a marca patru ani de la 10 august 2018, membrii Declic vor fi prezenţi miercuri, în Piaţa Victoriei, de la ora 18.00, alături de alte organizaţii civice, la protestul „10 august – Nu uităm şi nu iertăm”.

De asemenea, comunitatea Declic va aduce în Piaţa Victoriei caravana „10 august – Nu uităm şi nu iertăm”, cu imagini din ziua de 10 august 2018.

“Caravana a trecut zilnic, din 1 august, prin faţa Guvernului, a Parlamentului, a Palatului Cotroceni şi a Parchetului General, ca să vadă toţi, de la preşedintele Klaus Iohannis până la procurorul general, Gabriela Scutea, că cetăţenii nu au uitat, sunt atenţi la ce se întâmplă cu ancheta şi vor dreptate. De asemenea, elefantul roz, pe care Declic l-a realizat în momentul clasării dosarului, pentru că niciun politician nu părea să mai vadă <<elefantul din încăpere>>, va fi adus în piaţă şi gazat într-un gest simbolic”, a mai transmis comunitatea Declic, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: ‘Se exclude folosirea armamentului nuclear strategic. Poate să fie folosit în scopul descurajării’

Publicat

in

De

Folosirea armamentului nuclear tactic de către Rusia în Ucraina ar putea fi posibil dacă s-ar încălca linia roșie – atacarea Crimeei, întrucât rușii ar considera că le atacă propriul teritoriu. Aceasta ar fi o lovitură de descurajare, spune Generalul (r) Virgil Bălăceanu.

Întrebat în ce măsură se poate ajunge ca Rusia să desfășoare bombe nucleare în Ucraina, generalul (r) Virgil Băbăceanu a declarat: „Se exclude folosirea armamentului nuclear strategic. A spus-o și Putin „ar fi un război distrugător”

„Folosirea armamentului nuclear tactic are o anumită probabilitate, adică revenim la linia roșie – Crimeea. Rușii spun că folosirea armamentului nuclear tactic va fi folosit în momentul în care teritoriul lor este atacat.

Armamentul nuclear tactic poate fi o bombă de aviație, poate să fie proiectil de artilerie. Poate să fie folosit în scopul descurajării. Chiar folosirea armei nucleare tactice nu duce la un război nuclear strategic”, a declarat generalul.

Generalul a explicat că aceste rachete nucleare tactice ar putea fi lansate și de pe un submarin, însă și folosirea armelor nucleare tactice au anumite condiționări pentru că se produce și o contaminare teritorială. Dacă o vor folosi va fi o lovitură mică și fără se se amplifice această lovitură.

În ce condiții spune Putin că va folosi arma nucleară

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat vineri că ţara sa va recurge la folosirea armelor nucleare doar „dacă este necesar” pentru a-şi apăra suveranitatea.

„Nu suntem o ameninţare, dar toţi trebuie să ştie ce avem noi şi ce vom folosi dacă este necesar pentru apărarea suveranităţii noastre”, a spus Putin în timpul Forumului economic de la Sankt Petersburg, conform gândul.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend