Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Vila Florica – conacul boieresc pe care nici comuniştii nu au îndrăznit să-l lase în ruină

Publicat

in

Domeniul Brătienilor sau Vila Florica este unul dintre cele mai frumoase conace boiereşti în care s-a scris istoria întregii ţări şi care datează din 1829. Este o construcţie în stil neoromânesc ale cărei ziduri exterioare ne reamintesc de una dintre marile pasiuni ale lui Ion C. Brătianu- acea de a fi colectţionar, căci pe zidurile exterioare se mai păstrează încrustate fragmente de capiteluri aduse de la Histria, sau  “Cavalerul trac” , basorelieful care datează  din secolul II î.Hr şi pe care Brătianu l-a adus tocmai de la Sarmigetusa. Vila Florica este conacul boieresc în faţa căruia până şi comuniştii s-au plecat şi vorbim despre comuniştii din anii 1956 .

S-a tot vorbit despre eşaloanele puterii în regimul communist. S-a vorbit despre felul în care nomenclaturiştii din eşaloanele 3 şi 4 ale fostei puteri cumuniste, altfel nişte personaje obscure şi cu apucături de parveniţi, ar fi preluat puterea după 1989. În parte, aceste vorbe se regăsesc şi  în realitate dar în marile afaceri care s-au derulat în România după 1989 şi care au ruinat practic întreg sistemul economic se mai regăsesc şi nume de foşti ofiţeri ai Securităţii comuniste.

Aşa poate ar exista o explicaţie cu privire la faptul că sute de clădiri de patrimoniu între zidurile cărora s-a scris istoria unui popor întreg, au fost lăsat în ruină sau în seama incendiilor. Căci, dacă vorbim despre Vila Florica trebuie să spunem că regimul comunist, în ciuda liniilor directoare după care funcţiona, a înţeles valoarea de patrimoniu a celui mai frumos conac boieresc din România şi a pus la bătaie în anii 1956, peste 1,2 milioane de lei pentru lucrări de renovare şi dotări. Era o sumă considerabilă pentru acea vreme iar pentru obţinerea acestor bani cineva s-a bătut şi a insistat pe la toate ministerele. Este vorba despre Constantin Budan, fost director al Staţiunii de Cercetări Horticole Ştefăneşti Argeş, pe vremea când vinul de Ştefăneşti era adjudecat până şi de francezi pentru calităţile lui şi care cu greu mai ajungea prin magazinele româneşti fiind puternic disputat  şi premiat pe piaţa externă.

“ A trebuit să merg la Comitetul de Stat al Planificării şi să-l rog pe directorul general Coliban, fără de care nu se mişca nimic în finanţarea agriculturii, să mă ajute să realizăm investiţia de la Vila Florica. Omul mâa asculat cu atenşie şi m-a trimis la un anume Szabo, şeful compartimentului Investitţii, un om acru şi arogant care nici nu a vrut să audă”- aşa şi-a început povestea  inginerului Contantin Budan, omul care a văzut adevărata valoare a Conacului Brătienilor. Refuzul lui Szabo a avut efect invers asupra inginerului Budan. Şi-a luat inima în dinţi şi s-a întors la directorul Coliban  cu propunerea să ia pe Szabo şi să vină la un pahar de vin bun de Ştefăneşti. Şi au venit dar pe lângă vin cei doi oficiali din minister au fost puşi în faţa planşeelor din lemn demolate şi a fundaţiei dezgolite de la Vila Florica iar reacţia celor din minister a fost aproape dezarmantă. Au decis să aloce bani dar nu pentru a fi refăcut vechiul conac ci pentru a fi ridicată o nouă construcţie. Acest lucru era tot ce nu-şi dorea inginerul Budan. Aşa că, a doua zi, şi –a luat din nou inima în dinţi şi s-a dus la directorul Coliban să  explice cât mai convingător însemnătatea istorică a acestei clădiri. Şi a reuşit dar pentru ca planul să  prindă viaţă inginerul Budan mai avea nevoie de acordul ministrului agriculturii, Ion Cosma. ! “Surpriza a fost total neaşteptată- îşi aminteşte inginerul Budan de numele căruia se leagă mare parte din viticultura şi pomicultura argeşeană dar şi salvarea unor clădiri de patrimoniu a căror valoare este inestimabilă- căci ministrul nu avea aceiaşi mentalitate închistată ca acelor cu care discutasem deja. I-am zugrăvit locul situat pe o frumoasă colină, în mijlocul unui parc amenajat în stil englezesc şi i-am relatat faptul că edificiul a aparţinut familiei lui Ion. C Brătianu. A ascultat cu atenţie şi la finalul povestirii ministrul mi-a zis  –Bine, am să-ţi găsesc fondurile de care ai nevoie, chiar dacă ar fi să iei de la temelie reabilitarea construcţiei, dar te rog ca la terminarea lucrărilor, indiferent daca voi mai fi sau nu ministru, să ma inviţi să văd ce-ai făcut” Şi uite aşa, în anii 56 , ani de comunism aproape sălbatic, pentru renovarea Conacului Brătienilor s-au găşit bani, aproape la fel de mulţi cât cer actualii proprietari pentru ca Vila Florica să reintre în patrimonioul naţional.

conacul bratianu

Atunci, Constantin Budan şi ministrul Ion Cosma au găsit cele peste 1,2 milioane de lei pentru refacerea conacului. Fostul ministru al Culturii din cabinetul Cioloş, a refuzat dreptul de preempţiune spunând că nu e dispus să achite cele 1,8 milioane de euro pentru unul dintre cele mai frumoase conace boiereţti din ţară în care a fost scrisă o parte din istoria noastră.

Nici Consiliul Judeţean nu dispune de aceşti bani deşi, mai în gluma, mai înserios, cineva spunea că ar fi vorba de contravaloarea unui kilometru de drum asfaltat . Anul acesta conducerea CJ Argeş a reuşit să prelungească cu încă 12 luni contractul de închiriere şi, dacă ar fi să ne luăm după declaraţiile preşedintelui Dan Manu, proiectul Vila Florica va ajunge pe masa noului ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu, în sepranţa că de data aceasta va reuşi să obţină banii pentru cumpărarea imobilului. Cj Argeş a făcut şi un memoriu pentru susţinerea alocării banilor necesari recuperării Vilei Florica, memoriu din care au lipsit, ca o palma dată istoriei şi liberalismului românesc, fix semnăturile liberalilor argeşeni. Există pe acest memoriu doar semnătura consilierului liberal Marius Postelnicescu. Pentru ceilalţi, Vila Florica poate să dispară şi odată cu ea cea mai importantă perioadă istorică a Argeşului.

 

 

ACTUAL

ACUM! PERSOANE BLOCATE ÎN LIFT într-un bloc din PITEȘTI!

Publicat

in

În urmă cu puțin timp, un echipaj de pompieri a fost solicitat sa intervină într-un bloc de pe bulevardul I. C. Brătianu, din Pitești, alături de un echipaj specializat, pentru deblocarea ușilor unui lift și extragerea a două persoane de sex feminin . Acesta a rămas blocat între etajele 6 și 7.
Persoanele au fost evacuate în siguranță și nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO | SCANDAL MONSTRU ÎNTR-UN LICEU DIN ARGEȘ – BĂTAIE ÎNTRE PĂRINȚI ȘI ELEVI, DE FAȚĂ CU DIRECTORUL – POLIȚIA A INTERVENIT

Publicat

in

Polițiștii Secției de Poliție Rurală Stâlpeni au intervenit la Liceul Tehnologic ,,I.C. Petrescu” Stâlpeni, unde au aplicat, ca urmare a aspectelor constatate, 4 sancțiuni contravenționale, a căror valoare totală este de 5.000 de lei.

Miercuri, În jurul orei 12:00, polițiștii au fost sesizați de către un cadru didactic referitor la o stare conflictuală, în unitatea de învățământ, între aparținători ai unei eleve și un coleg de clasă al elevei în cauză.

Polițiștii au identificat persoanele implicate în starea conflictuală, respectiv o femeie de 33 de ani, însoțită de un bărbat de 38 de ani, cărora minora de 17 ani le-a facilitat accesul în unitatea de învățământ, în timpul orei de curs, fără a solicita în prealabil acordul reprezentanților liceului pentru accesul acestora.

În continuare, femeia de 33 de ani și bărbatul de 38 de ani au purtat discuții cu directorul unității de învățământ și cu profesorul diriginte al clasei, timp în care au apărut neînțelegeri între bărbatul de 38 de ani și un coleg de clasă al minorei, tânăr de 19 ani. În condițiile în care bărbatul și tânărul în cauză și-au adresat injurii și s-au manifestat agresiv unul față de celălalt, a fost solicitată intervenția polițiștilor prin Sistemul Unic Apeluri de Urgență 112.

După aplanarea conflictului și efectuarea verificărilor, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Stâlpeni, care au intervenit la eveniment, au aplicat patru sancțiuni contravenționale, după cum urmează:

  • o sancțiune cu amendă în valoare de 1.500 de lei, conform Legii 61/1991R, ca urmare a încălcării normelor de acces în unitatea de învățământ, aplicată femeii de 33 de ani;
  • două sancțiuni cu amendă, în valoare de 1.500 de lei, respectiv de 1.000 de lei, ambele conform Legii 61/1991R, ca urmare a încălcării normelor de acces în unitatea de învățământ, respectiv a provocării de scandal, aplicate bărbatului de 38 de ani;
  • o sancțiune cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 61/1991R, ca urmare a participării efective la scandal, aplicată elevului de 19 ani.

Totodată, polițiștii au prelucrat celor implicați prevederile Legii 61/1991R și ale Codului Penal, referitoare la infracțiunile împotriva persoanei, patrimoniului sau a faptelor care aduc atingere normelor de conviețuire socială, fiind avertizați să înceteze orice conflict și să își rezolve orice neînțelegeri pe cale pașnică și legală, prin intermediul cadrelor didactice sau a celorlalte instituții abilitate.

De asemenea, reprezentanților unității de învățământ li s-a solicitat să revizuiască și să întreprindă măsurile necesare privind controlul accesului în incinta unității de învățământ, precum și dispunerea celorlalte măsuri legale prevăzute de Regulamentul de ordine interioară al unității de învățământ.

Polițiștii desfășoară periodic activități de prevenire a faptelor de violență asociate mediului școlar, aceasta fiind o constantă a ultimilor ani. În acest context menționăm că polițiștii au desfășurat ultima activitate preventivă la Liceul Tehnologic ,,I.C. Petrescu” Stâlpeni în ziua de 19 martie a.c., ocazie cu care au avut o întâlnire cu membrii Grupului de acțiune ce are drept scop menținerea climatului de siguranță în unitatea de învățământ.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend