Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Zeci de mii de oameni au protestat la Praga pentru independența Justiției

Publicat

in

Zeci de mii de persoane au manifestat marți la Praga împotriva noului ministru al Justiției, acuzat că frânează anchetele judiciare împotriva premierului Andrej Babis, inculpat pentru fraudă cu fonduri europene, scrie AFP.

„Suntem cel puțin 50.000 aici, dintre care circa 10.000 veniți din peste o mie de localități din țară”, a declarat șeful ONG-ului organizator, Mikulas Minar.

Este vorba de a patra și cea mai mare manifestare împotriva nominalizării lui Marie Benesova.

Manifestanții au umplut Piața Venceslas, loc simbolic al istoriei cehe și teatrul manifestațiilor împotriva regimului comunist din timpul „Revoluției de catifea” din 1989.

Următorul proteste este anunțat marți în toate regiunile țării.

Benesova a fost numită ministru în 30 aprilie de președintele Milos Zeman, cu care a colaborat mult timp.

Deja ministru al Justiției între 2013-2014 și procuror general în 1999-2005, Benesova, 71 de ani, îi succede lui Jan Knezinek, care a demisionat la jumătatea lui aprilie.

Cu puțin timp înainte de demisia sa, poliția a recomandat punerea sub acuzare a lui Babis într-un dosar de deturnare a două milioane de euro fonduri europene în perioada 2007-2008.

Babis, care riscă o pedeapsă între cinci și zece ani, respinge acuzațiile și denunță o „campanie politică”.

Acest miliardar de 64 de ani este acuzat de critici că a colaborat cu poliția secretă comunistă înainte de 1989. Este fondatorul gigantului agroalimentar Agrofert, care controlează și două mari ziare din țară.

Mișcarea sa populistă ANO deține 78 din cele 200 de fotolii ale camerei inferioare a Parlamentului. Coaliția de guvernare dintre ANO și partidul social-democrat CSSD este susținută de comuniști.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Guvernarea prin lagăr

Publicat

in

De

Nu vă gândiți la lagărele de exterminare naziste, cum funcționează aproape pe bază de reflex condiționat referința la acest tip de loc al claustrării, sub avalanșa hollywoodiană a filmelor despre Holocaust.

Nu vă gândiți nici la un spațiu unde sunt spânzurați și împușcați oamenii după o judecată sumară. Sau fără o condamnare la moarte decisă de un judecător.

Nu vă gândiți nici ca la un infern al muncii forțate, de unde, de destule ori, moartea e cea mai onorabilă ieșire.

Gândiți-vă doar la un tipar unde libertatea e suspendată. Total, parțial, oricum eviscerată dintre atributele omului-prizonier militar, omului-refugiat în altă țară, omului-carantinat pe caz de boală. În cele trei ipostaze umane, lagărul permite, în condiții cât de cât decente, supraviețuirea. Un trai redus spre fiziologie, plenitudinea deciziilor fiind la comandanții lagărelor și în afara gardurilor și sârmelor ghimpate.

Covid-19 ne-a transpus într-o viețuire de lagăr, sub pretextul luptei cu virusul. State cu regim de lagăr, închise în ele însele de granițe. Un trai depersonalizant, lipsit de vechile tabieturi, unde ruperea relațiilor umane, a apropierii fizice a devenit de uz curent- cale de apărare stabilită de medici. Distanțarea socială e mantră.

Dacă în stările de urgență vorbim mai degrabă de-o încarcerare a oamenilor, de case-celule, la relaxarea pas cu pas a măsurilor sanitare, numite stări de alertă în România, termenul de lagăr prinde cu exactitate realitatea.

Problema e revenirea din lagăr la societatea care a fost înainte. Nimeni nu are cum să știe ce-o să fie exact, sunt teorii și teorii.

Că o să ne reîntoarcem schilodiți sufletește, e una. Alta extrem de importantă este că politicienilor li s-a deschis apetitul pentru guvernări discreționare, să porționeze libertatea cum cred ei că e bine. Iar binele lor se suprapune peste al nostru numai în excepții. Pericolul dictaturilor e după colț.

un comentariu de Alexandru Petria, scriitor

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Județul Bacău, sub cod roșu: urmează ploi torențiale și grindină

Publicat

in

De

Meteorologii au emis, marţi, o avertizare nowcasting Cod roşu de furtună ce vizează, în ora următoare, patru localităţi din judeţul Bacău, informează Agerpres.

Citește și:  Exemplu și pentru alegerile locale din România? Cum a evoluat numărul cazurilor de CODIV în primul tur: cazul Poloniei

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), până la ora 12:20, în judeţul avertizat, localităţile Comăneşti, Dărmăneşti, Dofteana, Asău şi Agăş, se vor semnala averse torenţiale ce vor cumula 30 – 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua aspect de vijelie şi grindină.

Specialiştii menţionează că, în ultima oră, în zona judeţului Bacău s-au cumulat cantităţi de 50 l/mp.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, menţionează ANM.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend