Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO| Vladimir Putin a declarat că Volodimir Zelenski și-a cedat țara guvernării externe

Publicat

in

Aflată la ediția a 18-a, ”Linia directă” a președintelui Rusiei, Vladimir Putin – un fel de dialog cu cetățenii -, s-a desfășurat miercuri, la World Trade Center din Moscova. Moderatorii evenimentului au fost Nailia Asker-zade, de la postul de televiziune ”Rossia” și Ekaterina Berezovskaia, de la TV ”Pervîi kanal”.

Rugat să comenteze propunerea de a se întâlni cu omologul său de la Kiev, Putin a afirmat că președintele acestui stat, Volodimir Zelenski, a cedat țara lui guvernării externe.

”Ce rost are o întâlnire cu Zelenski, dacă el a cedat țara unei guvernări externe totale? Problemele cheie, vitale ale Ucrainei se rezolvă nu la Kiev, ci la Washington, iar uneori la Berlin și la Paris. Ce-ar fi de discutat?”, a întrebat, retoric, Putin.

El a subliniat că, totuși, nu refuză întâlniri de acest gen, dacă se va clarifica despre ce se va vorbi.

”Nu cred că poporul ucrainean este neprietenos, nu, nimic de genul acesta, suntem un tot unitar. În schimb conducerea Ucrainei, actuala conducere a actualei Ucraine, ea este evident neprietenoasă cu noi. Este un lucu absolut evident”, a spus, în altă ordine de idei, președintele Rusiei.

În acest context, Putin a anunțat că, despre istoria poporului rus, inclusiv despre legăturile lui cu Ucraina, va scrie ”un articol analitic separat și sper că va fi citit în Rusia și în Ucraina. Voi expune punctul meu de vedere în această chestiune”, a adăugat șeful statului.

”Mereu cineva a încercat să fărâmițeze poporul rus, să-l sfâșie în bucăți pentru a anexa aceste bucăți. Încă din Evul Mediu, din vremea Rzecspospolita (Uniunii Statală Polono-Lituaniană, n.r.). Însăși Polonia a vrut să devină o mare putere, de aceea s-a străduit să-i fărâmițeze pe toți cei din jur, pe toți cei de alături. Apoi, această metodă a fost preluată de Austro-Ungaria, în ajunul Primului Război Mondial”, a amintit șeful statului.

”Dar noi trebuie să înțelegem. Cum era intrepretată la noi această componentă etnică – au fost velikorușii (rușii mari – n.r.), belorușii (rușii albi – n.r.) și malorușii (rușii mici – n.r.). Apoi, sub influența factorilor externi, după care au mai contribuit și bolșevicii, au început, oarecum, să ne separe – pe noi, un unic popor rus”, a spus Putin, adăugând că, din păcate, subiectul nu poate fi detaliat acum, dar va scrie un articol pe această temă.

În ceea ce privește eventualitatea adoptării de către Rada Supremă a proiectului de lege ce nu include poporul rus printre popoarele băștinașe ale Ucranei, Puțin a apreciat că urmările acestui document vor putea fi comparate cu o armă de distrugere în masă. El a arătat că numai prin atitudinea neprietenoasă a conducerii Ucrainei poate fi explicat acest proiect de lege, depus de președintele Zelenski spre dezbatere parlamentară.

”În general este ceva ce mintea nu poate înțelege, din moși-strămoși aici au trăit ruși, iar acum ei sunt declarați ca nefiind băștinași”, a spus liderul de la Kremlin. ”Ce este asta, unde se va ajunge – se va ajunge la faptul că o parte din oameni ar putea pleca, dar unde să te duci – locuință, loc de muncă și așa mai departe. Atunci vor trebuie să se rescrie, pentru a nu se simți oameni de categoria a doua, astfel că totul va duce la reducerea numărului total de ruși”. ”Știți, comparativ cu urmările sale, este ca și cum s-ar folosi o armă de distrugere în masă”, a subliniat președintele.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

​Certificatul verde îngropat în Coaliție – Ciolacu: Este tardivă o lege cu certificatul verde / Cîțu: Decizia renunțării a fost a lui Rafila

Publicat

in

De

Subiectul certificatului verde a fost îngropat în Coaliție după ce, timp de o lună, liderii PSD și PNL au facut ping-pong cu asumarea responsabilității adoptării acestuia. Marcel Ciolacu a declarat miercuri la Parlament că este tardivă o lege privind certificatul verde, în acest moment pentru că este o Ordonanţă de urgenţă în vigoare în acest sens. De partea cealaltă, președintele PNL, Florin Cîțu aruncă responsabilitatea la PSD și-l acuză pe Rafila că a renunțat la discutarea acestuia în Parlament.

“Cred că am dat zeci de explicaţii, în ceea ce priveşte certificatul verde, atât eu cât şi colegii mei, cât şi coaliţia cât şi ministrul. Este tardivă o lege cu certificatul, în acest moment, este tardiv. Mai mult, ştiu că este o Ordonanţă de Urgenţă în vigoare, în ceea ce priveşte certificatul verde”, a declarat Marcel Ciolacu, la Parlament..

Președintele PSD a ținut să precizeze că nu a fost de acord cu introducerea obligativității certificatului verde la locul de muncă (deși, proiectul propus de Alexandru Rafila și girat de PSD conținea o astfel de prevedere). ”Eu nu am fost de acord cu aşa ceva”, a arătat Ciolacu.

De partea cealaltă, președintele PNL, Florin Cîțu îi acuză pe partenerii de guvernare că decizia renunțării la proiectul de lege privind introducerea certificatului electronic COVID-19 la locul de muncă a venit din partea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

“Decizia la Ministerul Sănătății și Guvern este că nu mai e nevoie de un certificat verde. Ca să fiu de acord cu ceva (că nu mai trebuie certificat verde – n.r.) trebuie să fie prezentate argumentele unei decizii. Deocamdată noi vorbim pe declarații. Aș vrea să văd cum a fost fundamentată decizia că un certificat verde nu ar duce la creșterea numărului de vaccinări.

Dacă există specialiști care spun că chiar dacă adoptăm certificatul verde în acest proiect de lege și ne arată fundamentat că nu ar fi dus la o creștere a numărului de persoane vaccinate, bineînțeles că nu aș avea nicio problemă”, a declarat Florin Cîțu într-o emisiune la Digi 24.

Dincolo de declarațiile politice cu largul concurs al președintelui Klaus Iohannis, nici PSD și nici PNL nu au dorit să-și asume responsabilitatea introducerii obligativității certificatului verde.

Tema certificatului verde a creat tensiuni în interiorul Coaliției de guvernare. Înainte de sărbători, liderii Coaliției Marcel Ciolacu, Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor au discutat despre necesitatea introducerii certificatului COVID. Social-democrații au propus ca Guvernul să-și asume răspunderea în Parlament pe un proiect inițiat de ministrul Sănătății Alexandru Rafila astfel încât noile reglementări să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

Social-democrații sperau că prin asumarea răspunderii Guvernului să elimine posibilele costuri de imagine care le-ar fi generat introducerea obligativității certificatului COVID la locul de muncă. În plus, în Parlament ar fi existat riscul ca o parte dintre parlamentarii PSD să nu voteze proiectul de lege.

De partea cealaltă, președintele PNL, Florin Cîțu, s-a opus de la început proiectului inițiat de PSD. Cîțu a contestat în diferite rânduri, în interiorul ședințelor de Coaliție propunerile social-democraților. Președintele PNL a cerut public ca proiectul PSD să fie dezbătut în Parlament.

În acest context, președintele Klaus Iohannis, într-o discuție cu liderii Coaliției le-ar fi cerut să renunțe la obligativitatea certificatului la locul de muncă. Astfel, subiectul introducerii certificatului verde a fost închis în Coaliție.

Ulterior ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, în plin val 5 al pandemiei că certificatul nu mai este o urgență, pentru că până la implementarea lui, numărul de cazuri va scădea din nou.

„Nu mai văd urgența certificatului verde pentru că orice procedură legislativă – să spunem că se face o procedură de urgență, asumarea răspunderii e cea mai rapidă, presupune și un timp de la momentul adoptării până la implementarea efectivă, care vor mai însemna câteva săptămâni și eu sper ca acest val 5 în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 și sper că până la sfârșitul lunii februarie să ajungem într-o situație…”, a explicat ministrul Sănătății.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

ACTUAL

Bogdan Chirițoiu: ‘Prețurile și la gaze și electricitate nu sunt prețuri care pot fi influențate de România, sunt prețuri europene’

Publicat

in

De

Furnizorii de gaze și electricitate care nu s-au adaptat la timp noii legi au fost amendați. Este precizarea făcută de președintele Consiliului Concurenței. Acesta le dă o speranță românilor și spune că prețurile ar putea să scadă din luna aprilie. 

„Prețurile la gaze ne așteptăm să scadă din aprilie, în momentul în care vor scădea prețurile la gaze vor scădea într-o anumită măsură și prețurile la electricitate.

Furnizorii s-au adaptat greu la noua lege și au avut întârzieri în aplicarea ei și pentru asta au fost amendați de autoritățile relevante, de ANPC, protecția consumatorului.

Prețurile și la gaze și electricitate nu sunt prețuri care pot fi influențate de România, sunt prețuri europene, deci noi nu putem să facem pe plan național decât să luăm măsuri să putem să îi ajutăm pe cei vulnerabili. Măsurile astea trebuie finanțate și ca să le finanțăm putem să luăm bani de la companii care fac profituri neobișnuit de mari. Deja asta se întâmplă la gaze, producătorii de gaze sunt suprataxați se întâmplă și la electricitate de anul trecut, la propunerea noastră parlamentul a introdus o suprataxare la companiile de electricitate”, a declarat Bogdan Chirițoiu, la Realitatea PLUS.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend