Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Ursula von der Leyen, despre aderarea Croaţiei la Schengen şi la zona euro: Două realizări uriaşe, o dovadă a angajamentului său

Publicat

in

Intrarea Croaţiei în spaţiul Schengen şi în zona euro este o dovadă a angajamentului şi a eforturilor sale asidue, a declarat duminică preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la frontiera croato-slovenă.

Croaţia a intrat în Spaţiul Schengen şi în zona euroFoto: Ales Beno / AFP / Profimedia

Ursula von der Leyen a sosit duminică la punctul de trecere a frontierei Bregana alături de premierul Croaţiei, Andrej Plenkovic, de preşedinta Sloveniei, Natasa Pirc Musar, şi de miniştrii de externe ai celor două ţări, relatează agenţia oficială croată de presă Hina, citată de Agerpres.

„Aceasta este o zi de sărbătoare, un anotimp al noilor începuturi. Nu există niciun loc în Europa unde acest lucru să fie mai adevărat decât aici, la frontiera croato-slovenă”, a subliniat şefa executivului comunitar, care a apreciat că aderarea Croaţiei la Schengen şi la zona euro reprezintă realizări uriaşe pentru cel mai nou membru al Uniunii Europene.

„Europa va lucra pentru a proteja spaţiul Schengen, care întâmpină constant provocări, dar care nu trebuie luat de-a gata. Schengen este o chestiune de angajament şi de încredere reciprocă. În Schengen noi ne bazăm unii pe alţii. Şi ştiţi că putem avea încredere în voi şi că ne putem baza pe voi”, a accentuat Ursula von der Leyen.

„O zi istorică pentru Croaţia”

De partea sa, premierul Andrej Plenkovic a apreciat că 1 ianuarie 2023 este o zi istorică pentru Croaţia, care şi-a îndeplinit toate obiectivele politice strategice propuse. „Nu mai există integrare mai adâncă decât aceasta pentru Croaţia, o ţară care acum 31 de ani nu era recunoscută internaţional şi era temporar sub ocupaţie”, a declarat şeful executivului de la Zagreb.

El a promis că ţara sa, care protejează cei peste 1.350 de kilometri ai graniţei UE şi spaţiului Schengen, nu va ridica garduri sau bariere la frontiere, subliniind că Zagrebul nu se va abate de la această politică.

Controalele între Croaţia şi celelalte state UE au fost abolite la frontierele terestre şi maritime, urmând ca din 26 martie acest lucru să se întâmple şi la frontierele aeriene.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Spitalul Clinic ‘Dr. C. I. Parhon’ din Iași au efectuat astăzi un transplant hepatic și două transplanturi renale

Publicat

in

Echipele medicale de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti au realizat, duminică, o prelevare de organe de la un pacient aflat în moartea cerebrală, cu acordul familiei acestuia, iar doctorii de la Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iaşi au efectuat un transplant hepatic şi două transplanturi renale, în cursul aceleiaşi zile, pe trei pacienţi.

„Gestul altruist al unei familii salvează vieţile altor semeni necunoscuţi aflaţi în suferinţă. Prin bunătate şi mărinimie au schimbat destinele altor oameni, înfăptuind o minune pentru ei.Transplantul înseamnă viaţă! Un week-end la datorie pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant, care au făcut din nou un adevărat maraton pentru salvarea de vieţi: trei pacienţi au primit o nouă şansă la viaţă în urma intrevenţiilor de transplant hepatic şi renal, realizate în cursul zilei de duminică, 4 iunie. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără gestul altruist făcut de o familie care, deşi a pierdut pe cineva foarte drag, a fost de acord cu donarea de organe şi nici fără efortul deosebit al echipelor medicale implicate în activitatea de transplant, de la donare la transplant”, arată postarea de luni, pe pagina de Facebook a Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, conform News.ro.

Citeste mai mult

NATIONAL

Rivers in 9 counties of Transylvania under Code Yellow for floods, until 24:00hrs

Publicat

in

Hydrologists issued on Monday a Code Yellow advisory for floods on rivers in the Somes, Mures, Olt river basins, namely in the counties of Bistrita Nasaud, Bihor, Cluj, Mures, Alba, Harghita, Brasov, Sibiu and Hunedoara.

„The hydrological warning is mainly aimed at the phenomena of significant runoff on slopes, torrents, streams, flash floods on small rivers with possible effects of local flooding, which may occur with greater probability and intensity in the interval 05.06.2023, at 16:00hrs – 05.06.2023, at 22:00hrs on some small rivers in Cluj and Alba counties,” the specialists mention.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend