Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Turcia: Poarta Iadului din Hierapolis: Știința a descoperit în cele din urmă adevărul din spatele miturilor romane

Publicat

in

Orașul antic Hierapolis a ascuns mult timp un secret despre așa-numită „Poartă a Iadului”. Dar știința modernă a descoperit în cele din urmă adevărul din spatele miturilor romane, relatează BBC.

Ruinele frumosului oraș antic Hierapolis, punct de atracție pentru turiștii de pretutindeni

În Pamukkale, în vestul Turciei, o formațiune enormă de rocă albă se ridică peste câmpia înconjurătoare.

Muntele strălucitor de cascade de calcar pietrificat coboară până la podeaua văii, încrețit cu stalactite înghețate și împletit cu sute de bazine spumante cu apă turcoaz. Aceste formațiuni nelumești sunt travertine, stânci de calcar de peste 400.000 de ani, create printr-un proces lent de barbotare a izvoarelor minerale. Pe măsură ce apa curge pe deal, se degazează, lăsând în urmă un depozit vast de carbonat de calciu alb strălucitor, care are aproape 3 km lungime și 160 m înălțime.

Acesta nu este singurul loc unde apar travertinele – Huanglong în China și izvoarele termale Mammoth din Parcul Național Yellowstone sunt alte exemple celebre – dar cele de la Pamukkale sunt cele mai mari și, probabil, cele mai magnifice din lume. Sunt una dintre cele mai populare atracții turistice ale țării și sunt atât de spectaculoase încât numele lor in Patrimoniul Mondial Unesco înseamnă „castel de bumbac”.

Până când pandemia a lovit, peste 2,5 milioane de oameni au călătorit de la Izmir sau Istanbul anual, folosind autobuze de turism. Dar vizitatorii care pur și simplu își înmoaie degetele de la picioare în bazinele minerale vii și își fac un selfie în fața coloanelor naturale merg adesea mai departe deoarece chiar în vârful stâncilor albe din Pamukkale se află o atracție și mai fascinantă: ruinele frumosului oraș antic Hierapolis.

Hierapolis a fost fondat de regii Attalid din Pergamon, la sfârșitul secolului al ll-lea Î. hr., înainte de a fi preluat de către Romani în anul 133. Sub dominația romană, a devenit un oraș balnear înfloritor; prin secolul al lll-lea, vizitatorii veneau din tot Imperiul pentru a admira peisajul și pentru a se scălda în apele presupuse vindecătoare. Succesul orașului este încă vizibil în poarta sa de intrare arcuită impresionantă, strada principală cu coloane și amfiteatrul său frumos restaurat, toate construite din același travertin local care strălucește auriu în soarele turcesc.

„Apele termale sunt probabil unul dintre motivele principale pentru întemeierea orașului”, declară Dr. Sarah Yeomans, arheolog la Universitatea din California de Sud, specializată în Imperiul Roman. „Până la mijlocul secolului ll, Hierapolis ar fi fost un oraș-spa frumos, plin de viață cu o populație mai dinamică și diversă.”

Istoria întunecată din spatele fascinantului oraș antic. Explicația pentru care Hierapolis a fost folosit ca loc de sacrificiu

Dar Hierapolis a fost, de asemenea, cunoscut în întreaga lume romană pentru un alt motiv, mai sinistru.

S-a spus că este locația unei „Porți către Iad”, un portal către lumea subterană, unde respirația toxică a lui Cerberus, câinele monstruos cu trei capete a ieșit din pământ, ucigând în numele stăpânului său, zeul Pluto. Un altar -Ploutonion- a fost construit pe sit, iar pelerinii au călătorit din întreaga regiune pentru a plăti preoții templului să facă sacrificii lui Pluto în numele lor. Scriitorii vremii, inclusiv Pliniu cel Bătrân și geograful grec, Strabo, au descris aceste sacrificii ca un spectacol înfiorător.

Un preot ar conduce un animal, de regulă, o oaie sau un taur, în altar oferind impresia ca animalul moare iar preotul renaste. „Păsările zboară până aici și atunci când ating perimetrul, își dau ultima suflare”, nota Strabo în Cartea 13 a enciclopediei sale, Geografie, în mod clar uimit de lucrul la care tocmai a asistat.

Nivelurile mari de dioxid de carbon, motivul principal pentru care preoții antici desfășurau ritualuri în Hierapolis

Astăzi, când vizitezi Ploutonion este greu să iti imaginezi ca aceste scene dramatice sunt reale.

Excavat și restaurat, el este un loc liniștit: o incintă dreptunghiulară umplută cu aproximativ 25 cm de apă limpede cu spumă minerală ușor în derivă și o mică intrare arcuită pe o parte. Deasupra ei se află scaune pentru spectatori, iar o statuie replică a lui Pluto privește benign în arenă. „Când am vizitat, nu am putut înțelege cum acest lucru ar putea fi un loc al morții? Cu siguranță acestea sunt povești inventate, m-am gândit.

Cum ar putea preoții supraviețui în timp ce animalele mor?” Acestea au fost întrebări, care l-au intrigat, de asemenea, pe Hardy Pfanz, un biolog din Germania, Universitatea din Duisburg-Essen care studiază geogene de gaze – gaze emise în timpul proceselor geologice. „Când am citit descrierile scriitorilor antici, am început să mă întreb dacă ar putea exista o explicație științifică”, a spus el.

„M-am întrebat, ar putea această poartă a iadului să fie o aerisire vulcanică?”. Dornic să-și testeze teoria, Pfanz a călătorit la Hierapolis în 2013. „Nu eram siguri ce vom găsi. Ar fi putut fi inventat.”, a râs el. „Cu siguranță nu ne așteptam să primim un răspuns atât de repede.” Dar el a obtinut un raspuns imediat. „Am văzut zeci de creaturi moarte în jurul intrării: șoareci, vrăbii, păsări negre, mulți gândaci, viespi și alte insecte.

Deci, am știut imediat că poveștile erau adevărate.” Când Pfanz a testat aerul cu un analizor portabil de gaz, a descoperit motivul: nivelurile toxice de dioxid de carbon. Aerul normal conține doar 0.04% CO2, dar Pfanz a fost șocat să descopere că concentrația din jurul altarului a atins un prag uimitor de 80%. „O expunere de cateva minute la 10% dioxid de carbon te poate ucide”, a spus el, „deci nivelurile de aici sunt cu adevărat mortale.

„Aceste niveluri ultra-ridicate de dioxid de carbon sunt cauzate de același sistem geologic care a creat izvoarele termale ale zonei și terasele de travertin. Hierapolis este construit pe falia Pamukkale, o zonă de falie tectonică activă de 35 km, unde fisurile din scoarța terestră permit apei bogate în minerale și gazelor mortale să scape la suprafață. Una dintre ele se execută direct în centrul orașului și în Ploutonion.

„Aproape sigur alegerea locației Ploutonionului a fost direct legată de orificiile de gaz seismice care există aici”, a spus Yeomans. „Având în vedere că lumea din subteran și zeitățile și miturile asociate cu aceasta au fost o parte semnificativă a etosului lor religios, este logic ca ei să construiască temple și altare în locuri care au evocat cel mai mult lumea despre care credeau că se află sub picioarele lor.

” Dar o astfel de apropiere a venit cu un preț: o activitate atat de mare provoacă cutremure, precum cele care au distrus orașul în 17 d. hr., 60 AD, și din nou în secolele XVll si XlV. În cele din urmă, Hierapolis a fost abandonat. Astăzi Ploutonionul este zidit, iar recent a fost construită o pasarelă în jurul sitului pentru a da vizitatorilor șansa de a vedea această arenă legendară fără a se apropia prea mult de sursa gazului mortal.

Dar chiar și cu aceste garnituri moderne, este palpitant să poți merge pe urmele pelerinilor greci și romani și să privești în jos locul unde mitologia intalneste realitatea; unde zeii antici au întins mâna și au atins viețile oamenilor.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Selecţionatele Japoniei şi Ecuadorului au încheiat nedecis, 0-0, un meci de pregătire pentru CM 2022

Publicat

in

De

Selecţionatele Japoniei şi Ecuadorului au încheiat nedecis, 0-0, un meci de pregătire pentru Cupa Mondială de fotbal din Qatar, marţi, la Dusseldorf.

Sud-americanii au avut şansa de a obţine victoria, dar portarul Daniel Schmidt (născut în Statele Unite din mamă japoneză) a apărat un penalty executat de Enner Valencia (82), potrivit Agerpres.

Selecţionerul nipon Hajime Moriyasu a schimbat total echipa de start faţă de partida cu SUA (2-0) de vineri, de la Dusseldorf.

”Samuraii albaştri” vor mai avea un test înaintea Cupei Mondiale, pe 17 noiembrie, contra Canadei.

Japonia face parte din Grupa E la Cupa Mondială din Qatar (20 noiembrie-18 decembrie), urmând să dea piept cu Germania (23 noiembrie), Costa Rica (27 noiembrie) şi Spania (1 decembrie).

Ecuadorul face parte din Grupa A la turneul final şi va juca meciul de deschidere (20 noiembrie), cu Qatarul, iar apoi va înfrunta Olanda (25 noiembrie) şi Senegalul (29 noiembrie).

La Dusseldorf au evoluat echipele:

Ecuador: Hernan Galindez – Byron Castillo, Jackson Porozo, Piero Hincapie, Pervis Estupinan – Jhegson Mendez, Moises Caicedo, Jose Cifuentes (Nilson Angulo, 75), Angel Mena (Enner Valencia, 75) – Romario Ibarra (Jeremy Sarmiento, 46), Michael Estrada (Djorkaeff Reasco, 90). Selecţioner: Gustavo Alfaro.

Japonia: Daniel Schmidt – Miki Kamane, Shigo Tamiguchi, Hiroki Ito, Yuto Nagatomo (Maya Yoshida, 84) – Gaku Shibasaki (Waturi Endo, 67), Ao Tanaka, Tskumi Minamino (Daichi Kamada, 67), Kaoru Mitoma (Yuki Soma,67) – Ritsu Doan (Junya Ito, 83), Kyogo Furuhashi (Ayase Ueda, 46). Selecţioner: Hajime Moriyasu.

A arbitrat germanul Sacha Stegemann.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Reţea de dezinformare despre războiul din Ucraina, destructurată de Meta: Site-uri cunoscute, clonate

Publicat

in

De

Meta, compania-mamă a Facebook şi Instagram, a anunţat marţi că a destructurat o importantă reţea de dezinformare despre războiul dus de Rusia în Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Operaţiunea rusă a început în mai şi a vizat în principal Germania, dar şi Franţa, Italia, Ucraina şi Marea Britanie, a explicat David Agranovich, un reprezentant al Meta, în cadrul unei discuţii cu jurnaliştii.

În centrul operaţiunii se aflau circa 60 de site-uri care imitau site-urile unor media cunoscute, printre care ziarele germane Spiegel şi Bild, cotidianul englez The Guardian sau agenţia italiană de presă ANSA.

Reţeaua rusă posta acolo articole care criticau Ucraina şi pe refugiaţii ucraineni sau susţineau Rusia, după care le distribuia pe YouTube, Facebook, Instagram, Telegram, Twitter sau site-uri de petiţii online.

Însă unii jurnalişti de investigaţie au început să pună la îndoială autenticitatea acestor site-uri, determinând Meta să deschidă propria anchetă.

„Probabil este vorba de cea mai importantă şi mai complexă operaţiune de origine rusească pe care am întrerupt-o de la începutul războiului din Ucraina”, existând „o combinaţie cu adevărat neobişnuită de sofisticare şi de forţă brută”, potrivit lui Agranovich.

Pe de o parte, imitarea unor site-uri existente, în mai multe limbi, a necesitat „o investiţie tehnică şi lingvistică importantă”, a spus el.

Pe de altă parte, răspândirea de articole pe reţelele de socializare s-a făcut în special prin achiziţia de publicitate sau de conturi false care nu au avut mare succes, fiind adesea detectate automat de sistemele de alertă ale Meta.

În total, compania californiană a precizat că a blocat 1.633 de conturi, 793 pagini şi un grup pe Facebook, precum şi 29 de conturi pe Instagram.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend