Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Totul despre alegerile din Republica Moldova. Concluziile misiunii Parlamentului European

Publicat

in

​​Alegerile din Republica Moldova au fost libere și democratice, creând, prin rezultatul lor, premisele pentru reformă, este concluzia misiunii Parlamentului European de monitorizare a scrutinului. Printre deficiențele semnalate au fost aspecte privind accesul candidatilor la mass media, inconsistența deciziilor comisiei electorale, precum și deficiențe legate de votul din diaspora.

La data de 11 iulie 2021 au avut loc alegeri legislative anticipate în Republica Moldova. Acestea au fost observate de către o delegație a Parlamentului European care a urmărit respectarea angajamentelor internaționale și a legislației interne în cadrul procesului electoral. A fost prima misiune a Parlamentului European de observare a alegerilor de la izbucnirea pandemiei de COVID-19.

Concluziile au prezentat de David McAllister (PPE), deputat în Parlamentul European, Președinte al Comisiei pentru afaceri externe (AFET) și Șeful delegației Parlamentului European pentru observarea alegerilor parlamentare din 11 iulie din Republica Moldova, și Siegfried Muresan (PPE), deputat în Parlamentul European, Președinte al Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova (DMD) și membru al delegației Parlamentului European pentru observarea alegerilor parlamentare din 11 iulie din Republica Moldova.

 • David McAllister: Vom urmări foarte atent toate evoluțiile postelectorale de la Chișinău.
 • Siegfried Mureșan: Prin acest vot dat acum s-au creat premisele pentru o reformare ambițioasă în R. Moldova

Cele mai importante declarații:

David McAllister:

 • PE trimis o delegație compusă din șase membri. Obiectivul nostru a fost să ne asigurăm că sunt respectate angajamentele internaționale și legislația internă în cadrul procesului electoral
 • UE urmărește cum vor decurge lucrurile în perioada post electorală și va asigura tot suportul.

Siegfried Mureșan:

 • Am monitorizat alegerile în toate colțurile țării.
 • Concluzia noastră este că aceste alegeri au fost libere, democratice.
 • Am monitorizat campania electorală și avem câteva observații. Accesul egal a tuturor candidaților la mass-media trebui îmbunătățit în viitor. De asemenea, votul din diaspora, e nevoie de o îmbunătățire a legislației.
 • UE a oferit un pachet de redresare de 600 de milioane de euro.
 • Este un pachet de investiții care vor merge mână în mână cu reformele.
 • Vom colabora strâns pentru implementarea rapidă a acestui pachet de ajutor economic.

Cum va decurge relatia cu UE și cu Federația Rusă?

Siegfried Mureșan:

 • UE a dorit să ajute R. Moldova. Din păcate autoritățile din ultimii ani au fost un obstacol. Acum avem un guvern cu care putem lucra.
 • Avem pentru prima dată o majoritate pro-europeană.
 • Relația cu Federația Rusă nu a jucat un rol important în această campanie electorală. Noi, de la Parlamentul European ne vom concentra pe relația cu R. Moldova.

Suntem mai aproape de desideratul R. Moldova de a se alătura UE?

Siegfried Mureșan:

 • Cel mai important lucru pentru R. Moldova este reformarea sistemelor publice, îmbunătățirea sistemului de educație si sănătate, întărirea statului de drept.
 • Prin acest vot dat acum s-au creat premisele pentru o reformare ambițioasă în R. Moldova

David McAllister:

 • Vom urmări foarte atent toate evoluțiile de la Chișinău.

Care au fost cele mai grave nereguli pe care le-ați observat?

Siegfried Mureșan:

 • Nu am văzut încălcări grave în procesul electoral. În regiunea transistreană am văzut persoane aduse cu autoturisme la secția de votare.
 • Regretăm inconsistenta între comisiile electorale centrale.
 • Nu a fost un fenomen de masă.
 • După ieșirea de la urne unor cetățeni li s-a solicitat buletinul de identitate. Acolo a fost clar o incercare de control.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Cartel ALFA cere cu fermitate retragerea proiectelor de lege privind vaccinarea obligatorie: ‘O acțiune dictatorială a guvernului’

Publicat

in

De

CNS Cartel ALFA cere cu fermitate retragerea proiectelor de lege privind vaccinarea obligatorie, acuzând că încalcă prevederile Codului Muncii.

„Guvernul a pregatit modificarea legislației în vederea trimiterii la Parlament a unor proiecte de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul asistenței sociale și în domeniul sanitar pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private, prin care impune ca personalul medical care nu prezintă certificatul digital al UE privind vaccinarea anti-COVID-19 să aibă contractele de muncă suspendate pentru 30 de zile.

În plus, prevederile proiectelor de lege pun în seama salariaților costurile de testare.

CNS Cartel ALFA s-a exprimat anterior, atât prin voturile și pozițiile reprezentanților săi în cadrul structurilor de dialog social, cât și prin poziții publice, împotriva unor astfel de reglementări abuzive.

Reluăm aici motivele pentru care cerem de urgență retragerea acestui proiect:

– Inițiativa reprezintă o actiune dictatorială a guvernului, care continuă pe linia guvernării prin amenințare și șantaj. Este o acțiune cu atât mai aberantă cu cât vizează tocmai personalul din sănătate, sfidând efortul si sacrificiul acestor lucrători pe toată perioada pandemiei;

– Este o actiune care nu face decât să crească și mai mult neîncrederea în guvern și autorități, încredere subminată sistematic prin măsuri inconsecvente și contradictorii; de exemplu:

organizare de festival-spectacole de 75.000 de persoane fără distanțare și mască,

congrese de 5.000 persoane în spații interioare fără mască și distanțare,

măsluirea/ascuderea de date oficiale pentru a servi intereselor imediate ale unui partid politic,

ignorarea vocii experților; un model de comportament sfidător al decidenților (câți parlamentari au certificat verde, de exemplu?);

în schimb, în tot acest timp, manifestările publice în aer liber au fost și sunt restricționate la maxim 100 persoane care trebuie să poarte mască și să păstreze distanțarea;

– Nu ține cont de legislația muncii, care prevede că sănătatea și securitatea în muncă intră în sarcina și obligația angajatorului, acest aspect cuprinzând și costurile; măsurile propuse reprezintă in același timp o reducere a dreptului constituțional la muncă.

Precizăm faptul că poziția noastră este de susținere a vaccinării la cerere, așa cum au făcut cu succes multe state, prin măsuri coerente si de informare adecvată, explicare și, în general, printr-o politică de transparență și comportament adecvat la nivel de decidenți, nu prin măsuri dictatoriale!

Este necesar ca testarea periodică să se faca pe cheltuiala angajatorului și numai în cazul constatării existenței simptomelor.

Considerăm că responsabilitatea situației actuale din România (neîncrederea populației și escaladarea crizei sanitare cu toate consecințele sale economice și sociale) revine exclusiv guvernului actual!

În concluzie solicităm retragerea urgentă a proiectelor de lege in vederea modificarii lor.

De asemenea, cerem ca trei reprezentanți ai confederațiilor sindicale si trei ai confederațiilor patronale să facă de drept parte din Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență”, transmit sindicaliștii.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO | Ministrul Educației, dezamăgit de atitudinea părinților: 99% dintre părinții elevilor dintre-o școală din Capitală, împotriva testării

Publicat

in

De

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că un sondaj realizat într-o şcoală din Bucureşti a arătat că 99% dintre părinţii elevilor de acolo nu au fost de acord ca fiii şi fiicele lor să fie testaţi în şcoală pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, nici chiar cu teste realizate pe probe din salivă. În aceeaşi şcoală, mai mulţi copii decât părinţi ar fi de acord cu testarea şi chiar cu vaccinarea.

“Sunt foarte trist, că tocmai ce am aflat răspunsul la un sondaj într-o şcoală din Bucureşti în care 99% dintre părinţi au spus că nu sunt de acord cu testele, fie ele cu extract nazal, faringian sau extract din salivă. Am promis că nu o nominalizez, dar rezultatul este cert şi trist”, a declarat ministrul Educaţiei, marţi seară, la Digi 24, potrivit news.ro.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că unii dintre copii ar fi de acord cu testarea sau vaccinarea, dar părinţii lor se opun.

“În aceeaşi şcoală (…) în exemplul pe care tocmai l-am dat, în care 99% dintre părinţi au refuzat testarea, au fost mai mulţi elevi care au spus că ei ar vrea să se testeze, ba chiar să se şi vaccineze dacă ar avea acordul părinţilor. Educaţia ajută, educaţia ajută şi din această perspectivă”, a adăugat ministrul.

Potrivit lui Cîmpeanu, “dacă toţi aceia care dorim şcoala cu prezenţă fizică ne-am fi vaccinat atunci când ne puteam vaccina, atunci sunt convins că nu mai aveam această problemă”.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte numărul mic de teste realizat la nivel general în şcoli, ministrul a explicat acest aspect prin “slabă organizare”, el arătând că au fost situaţii în care nu au existat teste rapide în şcoli.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend