Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO | Talibanii, dotați involuntar de SUA – Armele și echipamentele de miliarde de dolari lăsate în urmă de americani în Afganistan

Publicat

in

Talibanii, care şi-au sărbătorit marţi victoria, după plecarea din Afganistan, în noaptea de luni spre marţi a ultimilor militari americani cu aun avion militar de transport de tip C-17, de pe aeroportul din Kabul, au pus mâna pe un arsenal american impresionant, notează news.ro.

În urma acestei plecări – care deschide un nou capitol plin de incerttudine în ţară -, noile forţe aflate la putere recuperează numeroase echipamente militare americane.

Pentagonul a anunţat că a distrus un anumit număr de avioane şi vehicule blindate înainte să plece, însă a lăsat în urmă un arsenal militar impresionant.

Talibanii au pus mâna pe 360.000 de puşti de asalt de tip M4.

Este vorba despre o captură uraşă, în contextul în care armata franceză, care este pe cale să-şi înlocuiască vechile puşti de tip Famas, a comandat 120.000 de puşti de un model echivalent, reprezentând doar o trime din potul pe care talibanii îl obţin gratuit, iar livrarea urmează să se încheie în 2028 şi factura se ridică la 300 de milioane de euro.

După plecarea americanilor, talibanii au recuperat, de asemenea, 130.000 de pistolete, 65.000 de mitraliere grele, 42.000 de camionete şi 8.000 de camioane.

Această pradă le oferă talibanilor o mobilitate excelentă şi o putere de foc serioasă.

Ei au mai pus mâna pe 160.000 de staţii radio şi 16.000 de binocluri cu vedere pe timpul nopţii.

Acest arsenal le va permite să lupte pe timp de noapte şi este cu mult mai jenant decât cele 2.000 de blindate uşoare, 170 de piese de artilerie şi elicoptere pierdute de către forţele armate americane.

Acest echipament este extrem de simbolic faţă de amploarea înfrângerii suferite şi urmează să aibă un impact redus în plan militar, în contextul în care talibanii vor întâmpina dificultăţi în menţinerea acestui echipament în stare operaţională.

content-image

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

La Mioveni a fost produs vehiculul Dacia cu numărul 7 milioane

Publicat

in

De

Marți, la uzina de la Mioveni a fost fabricat vehiculul Dacia cu numărul 7 milioane, modelul fiind un Duster gri din seria limitată Extreme. Dacia a produs anul trecut 257.000 de mașini la Mioveni, iar anul de maxim a fost 2019, cu 349.000 de mașini.

Modelul aniversar este un exemplar al Seriei Limitate Duster Extreme, de culoare Grey Urban, echipat cu motorul TCe 150 CP în versiunea cu cutia de viteze automată EDC. Vehiculul este destinat unui client din România, spun cei de la Dacia.

Inaugurată în august 1968, uzina de la Mioveni a produs, de-a lungul timpului, șase generații de modele, de la Dacia 1100 până la noul vehicul de familie, Jogger.

Jalonul de 1 milion de vehicule a fost atins în anul 1985, cel de 2 milioane în 1998, iar cel de 5 milioane, în anul 2014. Lansat în anul 2010, SUV-ul Duster – ajuns deja la a doua generație – este cel mai produs model din istoria uzinei, cu două milioane de exemplare fabricate.

În prezent, din totalul producției de vehicule Dacia, peste 85% sunt destinate exportului, în principal pe pieţele din Europa, dar şi în Nordul Africii şi Orientul Apropiat.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Gigi Becali FACE LUMINĂ: Patriarhul NU s-a vaccinat. A zis așa de EMOȚIE

Publicat

in

De

Omul de afaceri Gigi Becali susține că Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat și că a răspuns afirmativ la întebările presei din cauza emoției.

Da, s-au lepădat! Toţi care s-au vaccina s-au lepădat! Vai de capul lor ce vor păţi! Pariarhul nu s-a vaccinat. Ştiu sigur eu! A zis aşa de emoţie. L-au întrebat 20 de jurnalişti şi de emoţie a zis că da, da, ne-am vaccinat”, a declarat Gigi Becali la România TV.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend