Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Suntem groapa de gunoi a bogaților: 500 de tone de zdrențe aruncate în Canada au ajuns în Târgu-Mureș

Publicat

in

Aproximativ 500 tone de deşeuri constând în haine second-hand neutilizabile au fost descoperite, vineri, într-un depozit din Târgu Mureş, în urma unor percheziţii, după ce pe 11 ianuarie au fost depistate în Portul Constanţa trei containere cu circa 77 de tone de astfel de deşeuri importate ilegal din Canada pentru o firmă din judeţul Mureş.

Garda de Coastă a informat, printr-un comunicat de presă, că percheziţiile au fost efectuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

“În data de 14.01.2022, în continuarea cercetărilor privind descoperirea din data de 11.01.2022 a trei containere cu haine second-hand catalogate ca fiind deşeuri, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Constanţa şi comisari din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului – Comisariatul Judeţean Constanţa, sub coordonarea procurorului de caz specializat şi învestit în cauză din cadrul Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Constanţa, au pus în aplicare doua mandate de percheziţie domiciliară pe raza municipiului Târgu Mureş, judeţul Mureş. (…) Echipa care a efectuat percheziţiile a descoperit într-un depozit aproximativ 500 tone haine declarate second-hand, murdare şi rupte, nefiind supuse procesului de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie. De asemenea, bunurile erau depozitate in condiţii insalubre, având un puternic miros de mucegai”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, cu ocazia verificărilor preliminare s-a constatat că bunurile aparţin unei societăţi comerciale care a desfăşurat activităţi de import de îmbrăcăminte second-hand din Canada începând cu anul 2004.

“Reprezentanţii Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului au stabilit că acestea sunt în fapt deşeuri inutilizabile şi nu pot fi comercializate pe teritoriul României, întrucât nu sunt respectate condiţiile legale de spălare, dezinfecţie, dezinsecţie şi depozitare”, se mai spune în comunicat.

Pe 11 ianuarie, autorităţile au depistat în Portul Constanţa trei containere cu aproape 77 tone de deşeuri constând în obiecte de îmbrăcăminte second-hand neutilizabile, importate din Canada de o firmă din judeţul Mureş, întreaga cantitate de deşeuri urmând să fie returnată expeditorului. Obiectele de îmbrăcăminte erau cu un grad avansat de uzură, nefiind supuse procesului de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Agenţiei Europene FRONTEX.

În cauză, au fost demarate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de import de deşeuri cu încălcarea prevederilor legale şi introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură în scopul eliminării acestora.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

FOTO Ziua internaţională a scrisului de mână a fost sărbătorită la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi

Publicat

in

De

În Duminica a 31-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Apostol Andrei“ din municipiul Galaţi, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi gălăţeni.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din această Duminică de la Sfântul Luca, capitolul 18, versetele de la 35 la 43, în care este relatată vindecarea unui om orb în apropierea localităţii Ierihon.

În omilia adresată credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a evidențiat iubirea Mântuitorul nostru Iisus Hristos manifestată în mila față de un om sărman și bolnav, dar și credința puternică a acestui om nefericit şi rugăciunea lui stăruitoare care i-au adus vindecarea.

La slujbă au participat şi elevii din clasa a 7-a de la Seminarul Teologic Ortodox ”Sfântul Andrei” din Galaţi, veniţi special în această zi la Catedrala arhiepiscopală pentru a fi răsplătiţi de ierarhul locului cu prilejul Zilei internaţionale a scrisului de mână.

Elevii acestei clase gimnaziale de la Seminarul ”Sf. Andrei” din Galaţi sunt cei care, la ziua Culturii naţionale din acest an, au compus scrisori marelui poet naţional, Mihai Eminescu, cu un conţinut emoţionat, plin de realism şi de admiraţie pentru creaţia sa literară.

Pentru a răsplăti efortul şi hărnicia elevilor, la iniţiativa Înaltpreasfinitului Părinte Casian, au fost adunate toate mesajele olografe ale elevilor şi tipărite într-o lucrare deosebită la Tipografia ”Candela Cuvântului” a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Astăzi, de Ziua internaţională a scrisului de mână, când ne amintim de frumusețea și unicitatea acestei forme de artă, numită caligrafie, după Sfânta Liturghie, ierarhul Dunării de Jos i-a invitat pe elevii seminarişti, care au compus frumoasele mesaje din ziua de 15 ianuarie, să recite câteva poezii din opera eminesciană.

La final, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe elevi și le-a oferit noua carte, ai cărei autori sunt chiar ei şi ale cărei pagini ne arată scrisul atât de frumos şi de inspirat al tinerilor noştri.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Șeful Moldovagaz, despre scumpirea metanului: E argumentată

Publicat

in

De

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu mai multe precizări după ce prețul la gaz metan s-a majorat brusc, ajungând la 17,60 lei. Acesta face referire la datele statistice care arată că din cele peste 1 milion de mașini din Moldova, circa 20 de mii folosesc metanul ca și combustibil, iar jumătate din aceasta pot folosi și benzina, transmite Știri.md

Totodată, acesta atrage atenția asupra structurii vânzărilor pe tip de carburanți și subliniază că „creșterea prețurilor la metan este obiectivă ca parte a tendinței generale de creștere a prețurilor pentru toate tipurile tradiționale de combustibil”, spune Ceban.

„Din numărul total de vehicule din Moldova, care este de peste 1 milion de unități (date pentru 2020), doar aproximativ 20 de mii de vehicule folosesc metanul ca și combustibil pentru motor.

Mai mult de jumătate din cele 20.000 de vehicule sunt cu un combustibil dublu și pot folosi în egală măsură benzina ca combustibil principal.

Conform datelor ANRE, structura vânzărilor pe tip de carburanți angro și cu amănuntul în anul 2020 este următoarea:

1. Benzină – 12%;

2. Combustibil diesel – 75%;

3. Propan – 10%;

4. Metan – 3%.

Ca parte a tendinței generale de creștere a prețurilor pentru toate tipurile tradiționale de combustibil, creșterea prețurilor la metan este argumentată.

În contextul liberalizării pieței gazelor naturale, stabilirea prețurilor pentru gazul natural comprimat (metan) este rezultatul unei evaluări a factorilor de piață, inclusiv a așteptării unei creșteri a costului de achiziție a gazelor naturale ca resursă principală. Acest lucru permite companiei să răspundă mai flexibil la toate schimbările și să ia decizii operaționale.

La prețul actual pentru metan de 17,60 lei pe 1 metru cub acest tip de combustibil nu-și pierde din relevanță și este competitiv față de carburanții tradiționali: motorină – 19,50 lei pe 1 litru și benzină – 22,50 lei pe 1 litru.

Fiecare proprietar de autoturism din Republica Moldova are libertatea deplină de a alege combustibilul pentru autovehiculele sale, având în vedere varietatea de produse și rețeaua extinsă de benzinării din toată țara”, a explicat Ceban.

PAS va analiza opțiunea de a reglementa prin lege tariful gazului metan. Asta după ce ieri, prețul la metan a explodat, ajungând la 17, 60 lei.

„TransAutoGaz a scumpit prețul fără ca și costul achiziției să crească. După părerea mea, această practică constituie un abuz”, a comentat, deputatul PAS, Radu Marian.

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, propune deputaților un plan de acțiuni după ce prețul la gazul metan a crescut brusc.

Acesta îi sugerează lui Dumitru Alaiba, președintele comisiei economie, finanțe și buget să iasă din Facebook să să convoace mâine la prima oră ședinței comisiei, la care să fie invitați și reprezentanți ai Consiliului Concurenței.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend