Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Stoltenberg: Suedia este mai în siguranţă de la depunerea cererii de aderare la NATO

Publicat

in

Suedia este mai în siguranţă astăzi decât înainte de cererea sa de aderarea la NATO, a declarat luni secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, chiar dacă ea se află într-o zonă gri, din cauză că, pentru moment, candidatura sa este blocată de Turcia.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Stoltenberg a subliniat că aliaţii din NATO au furnizat garanţii esenţiale pentru a proteja Suedia în timpul perioadei de tranziţie înainte ca ea să devină membru deplin al Alianţei şi să poată beneficia de Articolul 5 din acord, cel privind apărarea reciprocă, relatează Agerpres.

„Din punct de vedere al securităţii, Suedia este într-o situaţie mai bună astăzi decât înainte de candidatura sa”, a declarat el.

„Aliaţii din NATO au răspuns (…) oferind garanţii de securitate Suediei”, a mai spus Stoltenberg.

El a precizat de asemenea că, în cazul în care Suedia ar fi atacată, este „de neconceput ca aliaţii din NATO să nu reacţioneze. Este un mesaj pe care NATO l-a transmis foarte clar oricărui potenţial adversar”.

Turcia blochează candidaturile Suediei și Finlandei la NATO

Vorbind într-o conferinţă de presă cu premierul suedez Magdalena Andersson, Stoltenberg a mai declarat că NATO lucrează „puternic şi activ” cu Stockholm şi Ankara pentru a rezolva obiecţiile Turciei „cât mai repede posibil”.

Ankara acuză Suedia şi, într-o anumită măsură, Finlanda, care au prezentat candidaturi comune la NATO, că oferă un refugiu Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare clasată drept „teroristă” de Turcia şi de aliaţii săi occidentali.

Ankara este de asemenea iritată de embargoul Suediei asupra vânzărilor de arme către Turcia din 2019 din cauza ofensivei militare a Ankarei în Siria.

Orice acord de aderare la NATO trebuie aprobat în unanimitate de cei 30 de membri ai Alianţei.

„Tratăm foarte serios îngrijorările Turciei, în special preocupările de securitate în materie de luptă împotriva terorismului”, a declarat premierul suedez.

Ea a remarcat că Suedia va avea de la 1 iulie o legislaţie antiteroristă mai strictă şi a declarat că agenţia independentă suedeză privind exporturile de arme ar fi dispusă să îşi revizuiască politica odată ce ţara ar fi membră a NATO.

Stoltenberg a declarat anterior că Suedia şi Finlanda vor fi primite „cu braţele deschise”, exprimându-şi speranţa că chestiunea Turciei va fi rezolvată înainte de summitul NATO care urmează să se deschidă la Madrid la 28 iunie.

Însă, într-un discurs susţinut duminică în Finlanda, el a lăsat de înţeles că diferendul ar putea dura, afirmând că „summitul de la Madrid nu a fost niciodată o dată limită”.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Partidul fostului premier Borisov, pe cale să câștige alegerile legislative din Bulgaria – exit poll

Publicat

in

De

Partidul GERB al fostului prim-ministru Boiko Borisov părea să fie pe cale să câștige alegerile de duminică din Bulgaria, după ce s-a clasat pe primul loc, potrivit exit-poll-urilor, relatează Reuters și AFP.

Boiko BorisovFoto: consilium.europa.eu

Exit-poll-urile efectuate de Gallup International și Alpha Research au arătat GERB de centru-dreapta a obținut 24,6%-25,5% din voturi.

„Continuăm schimbarea”, partidul rivalului său centrist Kiril Petkov a obținut aproximativ 19% din voturi, potrivit mai multor exit-polluri.

Este a patra oară în numai 18 luni când bulgarii au fost chemaţi la urne pentru a-şi alege Parlamentul – o perioadă de instabilitate politică fără precedent după căderea comunismului în 1989.

De data aceasta, bulgarii au ieşit fără prea mare convingere – rata de participare a fost una istoric scăzută (25% la orele locale 16:00), la fel ca în noiembrie 2021 – şi într-o atmosferă sumbră, odată cu apropierea unei ierni umbrite de creşterea preţurilor şi de războiul din Ucraina, relatează Agerpres.

În timp ce problema corupţiei endemice a ocupat dezbaterile în timpul fostelor alegeri legislative, insecuritatea economică a dominat de data aceasta campania, în condiţiile în care inflaţia a ajuns la 20% în Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE.

Însă imaginea lui Boiko Borisov este una pătată, puternic afectată de manifestaţiile în masă împotriva corupţiei care au avut loc în vara lui 2020. Borisov este izolat în cadrul clasei politice şi riscă să aibă dificultăţi în a găsi un partener de guvernare, subliniază analiştii.

Duminică, Borisov a îndemnat din nou alţi politicieni la o atitudine rezonabilă, declarându-se deschis tuturor celor care apără „locul Bulgariei în UE şi NATO”.

Kiril Petkov a refuzat deja orice alianţă cu cel care în opinia sa întrupează „trecutul corupt” al Bulgariei.

Împreună cu cei doi aliaţi ai săi, socialiştii (11%) şi Bulgaria Democratică (8%), partidul lui Petkov nu va avea destul deputaţi pentru a forma un guvern, estimează directoarea Institutului Alpha Research, Boriana Dimitrova. Ea anticipează „lungi negocieri” şi nu se declară optimistă cu privire la perspectiva unei coaliţii stabile în Bulgaria, atât de „fragmentat” este Parlamentul.

GERB ar mai avea posibilitatea să se alieze cu partidul minorităţii turce MDL (între 12 şi 14% din voturi), sau chiar cu formaţiunea Vazrajdane (Renaşterea), ultra-naţionalistă şi apropiată Kremlinului (10%).

„O coaliţie este matematic posibilă, însă social inacceptabilă”, din cauza puternicelor divergenţe între aceste trei forţe, subliniază Dimitrova.

Cu toate acestea, există o urgenţă, pentru că aceste crize în serie blochează reformele, frânează creşterea şi accelerează exodul tinerilor din Bulgaria, care a pierdut deja 10% din populaţia sa în ultimul deceniu

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Raport – Două treimi din populaţia lumii va ajunge să folosească internetul până la sfârșitul anului

Publicat

in

De

Două treimi din populația lumii va ajunge să folosească internetul până la sfârșitul acestui an. Estimarea apare într-un raport publicat cu ocazia conferinței Uniunii Internaționale de Telecomunicații găzduită de București. Pandemia a dus la accelerarea conectivității la nivel global, potrivit acestui document, anunță rador.ro.

Astfel, în 2020, numărul utilizatorilor de internet a crescut cu 10%, inclusiv în țările mai sărace. De asemenea, în primul an al pandemiei, peste 550 de milioane de persoane au lucrat de acasă, în regim online, un procent semnificativ din forța de muncă globală. Măsurile de izolare la domiciliu din pandemie au condus la introducerea învățământului la distanță prin internet în aproape 90% dintre școli.

Trăgând linia, se arată în raport, e plauzibil ca numărul utilizatorilor de servicii digitale să crească până la sfârșitul acestui an până la 5,3 miliarde oameni.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend