Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Șocul zilei la Wimbledon: Serena Williams s-a retras din turneu după doar câteva game-uri jucate

Publicat

in

​Aflată printre favoritele turneului de la All England Club, Serena Williams a rezistat doar câteva minute pe iarba londoneză. Americanca a fost nevoită să abandoneze în primul tur, după ce a jucat doar șase game-uri cu Aliaksandra Sasnovich.

În momentul în care conducea cu 3-1 în primul set, Serena Williams a alunecat și, chiar dacă nu a căzut pe teren, a cerut un timeout medical după ce și-a pierdut serviciul.

La scorul de 3-3 (după 33 de minute de joc), Williams și-a pierdut din nou echilibrul pe linia de fund și a căzut. După ce s-a ridicat cu dificultate, americanca s-a îndreptat șchiopătând spre fileu, și-a anunțat retragerea și, cu lacrimi în ochi, și-a luat la revedere de la fani.

“Atmosfera de aici a fost atât de frumoasă, am jucat pentru prima oară pe Terenul Central. Îmi pare atât de rău pentru Serena. Este o mare campioană. Lucrurile acestea se întâmplă uneori în tenis, dar sper să își revină cât mai curând”, a spus Sasnovich, după retragerea Serenei.

În turul următor, Aliaskandra Sasnovich (Belarus, 100 WTA) va juca împotriva învingătoarei partidei dintre Bernarda Pera (SUA, 74 WTA) și Nao Hibino (Japonia, 85 WTA).

În vârstă de 39 de ani, Serena Williams are nu mai puțin de 7 titluri la Wimbledon (2002, 2003, 2009, 2010, 2012, 2015, 2016). În total, sportiva din SUA se poate mândri cu 23 de titluri de Grand Slam.

Clasamentul titlurilor de Grand Slam:

1. Margaret Court 24

2. Serena Williams 23

3. Steffi Graf 22

4. Helen Willis 19.

Ce a făcut Serena Williams în istoria participărilor la Wimbledon

2020 – nu a avut loc Wimbledonul

2019 – finalistă

2018 – finalistă

2017 – nu a participat

2016 – campioană

2015 – campioană

2014 – turul trei

2013 – turul patru

2012 – campioană

2011 – turul patru

2010 – campioană

2009 – campioană

2008 – finalistă

2007 – sferturi

2006 – nu a participat

2005 – turul trei

2004 – finalistă

2003 – campioană

2002 – campioană

2001 – sferturi

2000 – semifinale

1999 – nu a participat

1998 – turul trei.

Turneul de la Wimbledon, singurul de Grand Slam anulat în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus, se va derula anul acesta în perioada sa tradiţională (28 iunie – 11 iulie). Deţinătorul titlului la masculin este sârbul Novak Djokovic, în timp ce Simona Halep este deţinătoarea trofeului la feminin.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

More than 80 piano players from 19 countries participate in online competition

Publicat

in

De

More than 80 young pianists from Romania and 18 other countries will participate online, between October 28 and 31, in the fourth edition of the “Constanta International Competition – Festival for Young Pianists,” the Constanta City Hall informed on Wednesday, agerpres reports.

As many as 81 piano players entered the competition from several Romanian cities, but also from the US, UK, China, Indonesia, Vietnam, Poland, Czech Republic, Macedonia, Armenia, Russia, the Republic of Moldova, Belgium, Slovakia, Ukraine, Malaysia, Thailand, Turkey, Australia.
“We invite all piano lovers to watch this cultural event and the awards gala on the Facebook page of the project https://www.facebook.com/ ConstantaInternationalPianoCompetition, but also on the YouTube channel of the Nihil Sine Arte Association: https://www.youtube.com/watch?v=es9BDPdYtds. The young instrumental artists will have the opportunity to show talent in a high-level competition, whose jury is made up of artistic and pedagogical personalities from Romania and abroad: Verona Maier, Toma Popovici, Thomas Bockheler, Boldizsar Csicky, Florian Mitrea, Daniel Goiti, Alina Deleanu, Daniela Vladescu,” the Constanta City Hall said in a post on Facebook.

According to the same source, the competition will take place in a single stage, on the following age groups: 7-9 years, 10-12 years, 13-15 years, 16-18 years, 19-28 years. There will be cash prizes for all ages, recitals, 3 special “concert with orchestra” prizes and piano masterclasses in Romania and Germany. Prizes will be awarded to all categories in the contest, regardless of age, ethnicity, nationality or other criteria.

The “Constanta International Competition – Festival for Young Pianists” started in Constanta, in 2018, out of the desire to support the art and as many young pianists from Romania and abroad as possible, and it proved to be a success.

The project is financed by the Constanta City Hall and has a total value of 82,200 lei.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Dreptul de trecere pentru utilități. Drept la despăgubiri pentru titularii drepturilor de proprietate privată

Publicat

in

De

În prezent, numeroși proprietari pe ale căror terenuri se află rețele edilitare precum conducte de apă, de gaz sau altele asemenea, cabluri electrice ori alte materiale și instalații cu același scop au interesul de a fi despăgubiți pentru lipsa de folosință cauzată de aceste utilități, în măsura în care nu au primit deja o despăgubire sau nu au stabilit modalitatea de determinare a acesteia împreună cu operatorul economic.

Potrivit dispozițiilor art. 621 alin. (1) – (3) C.civ., ”Proprietarul este obligat să permită trecerea prin fondul său a reţelelor edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeaşi zonă, de natura conductelor de apă, gaz sau altele asemenea, a canalelor şi a cablurilor electrice, subterane ori aeriene, după caz, precum şi a oricăror alte instalaţii sau materiale cu acelaşi scop. Această obligaţie subzistă numai pentru situaţia în care trecerea prin altă parte ar fi imposibilă, periculoasă sau foarte costisitoare. În toate cazurile, proprietarul are dreptul la plata unei despăgubiri juste. Dacă este vorba despre utilităţi noi, despăgubirea trebuie să fie şi prealabilă.”

În conformitate cu prevederile art. 59 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, ”Dispoziţiile art. 602-625 din Codul civil nu se aplică situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acestuia.”

De asemenea, o serie de reglementări speciale în domeniul alimentării cu apă, energie electrică etc. prevăd dreptul titularului dreptului de proprietate privată asupra terenului afectat de utilități publice la despăgubiri pentru lucrărilor noi (a se vedea, cu titlu de exemplu, art. 27 alin. (2) din Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006).

În acest context, s-a născut problema de a ști modul de aplicare în timp a dispozițiilor legale enunțate prin raportare la momentul efectuării lucrărilor privind utilitățile publice.

În ceea ce privește domeniul energiei electrice, prin Decizia nr. 27 din 11 noiembrie 2019, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, Completul competent să soluționeze recursul în interesul legii (accesibilă aici), instanța supremă a statuat cu titlu de principiu următoarele:

”Titularii dreptului de proprietate privată afectați de capacitățile energetice pot pretinde indemnizații pentru lipsa de folosință numai în măsura în care capacitățile energetice au fost realizate după intrarea în vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007; pentru capacitățile energetice realizate anterior, exercitarea de către titularii autorizațiilor de înființare și de către titularii licențelor a drepturilor de uz și de servitute se face cu titlu gratuit, potrivit dispozițiilor speciale în vigoare la data punerii lor în funcțiune.

Titularii dreptului de proprietate privată afectați de capacitățile energetice pot pretinde despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de titularii autorizațiilor de înființare și de titularii licențelor, în exercitarea drepturilor de uz și de servitute, indiferent de momentul realizării capacității energetice (anterior sau ulterior intrării în vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007).

Dispozițiile art. 35 alin. (3) și art. 41 alin. (4) din Legea nr. 13/2007, respectiv cele ale art. 30 alin. (4) și art. 44 alin. (4) din Legea nr. 123/2012 se opun ca titularii dreptului de proprietate privată afectați de rețelele electrice de transport ori de distribuție existente la data intrării în vigoare a legii să obțină indemnizare pentru lipsa de folosință de la titularul dreptului de proprietate asupra terenurilor pe care se situează respectivele capacități energetice, întemeiată pe această cauză.”

În motivare, instanța supremă a statuat faptul că o deplină respectare a egalității în drepturi presupune luarea în considerare a tratamentului pe care legea îl prevede față de cei cărora li se aplică cât timp reglementările sale sunt în vigoare, iar nu în raport cu efectele produse de unele anterioare, deoarece reglementări succesive pot prezenta diferențe determinate de condițiile obiective în care au fost adoptate, fără ca aceasta să aibă semnificația unei discriminări. Pe cale de consecință, acordarea de despăgubiri în funcție de momentul în care au fost realizate lucrările privind utilitățile publice și prin raportare la momentul intrării în vigoare a Legii nr. 13/2007 nu conduce la discriminarea diferitelor categorii de proprietari de terenuri.

În ceea ce privește domeniul forajelor de apă, prin Decizia nr. 577 din 25 mai 2021, pronunțată de Curtea de Apel Timișoara, definitivă (accesibilă aici), s-a admis recursul formulat de un operator de servicii de alimentare cu apă și de canalizare și, prin urmare s-a respins cererea unor justițiabili de acordare despăgubiri pentru lipsa de folosință a unui teren aflat în proprietatea lor, ocupat de un foraj de apă realizat anterior intrării în vigoare a Legii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006.

În motivare, instanța de recurs a statuat următoarele: ”Este, așadar, de făcut distincție între indemnizația pentru lipsa de folosință (sferă în care se încadrează pretenția reclamanților), susceptibilă de acordare numai în măsura în care utilitățile au fost realizate după intrarea în vigoare a legii speciale, respectiv a Codului civil din 2009 și despăgubirile pentru prejudiciile cauzate de titularii autorizațiilor de înființare și de titularii licențelor, în exercitarea drepturilor de uz și de servitute, susceptibile de acordare indiferent de momentul realizării.”

În concluzie, prin raportare la legislația și jurisprudența analizată, apreciem că se impune efectuarea unei distincții între dreptul la despăgubiri pentru lipsa de folosință a unui teren cauzată de instalațiile aferente utilităților publice și dreptul la despăgubiri pentru prejudiciile cauzate prin efectuarea unor lucrări de reparații, întreținere, exploatare a instalațiilor etc.

În primul caz, dreptul la despăgubiri depinde de momentul în care au fost realizate lucrările de execuție pentru instalarea utilităților publice, fiind necesar ca aceste lucrări să fi fost efectuate ulterior intrării în vigoare a legilor speciale sau generale care instituie un drept la despăgubiri. În cel de-al doilea caz, dreptul la despăgubiri depinde de momentul efectuării lucrărilor de mentenanță și se determină în funcție de dispozițiile legale în vigoare la acest din urmă moment, fără să aibă nicio importanță dacă terenul a fost afectat de utilități anterior sau ulterior intrării în vigoare a legilor speciale sau generale care instituie un drept la despăgubiri pentru lipsa de folosință.

Un articol semnat de av. Ramona BĂDESCU, Senior Associate (rbadescu@stoica-asociatii.ro), STOICA & Asociații.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend