Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

VIDEO și FOTO – POEZIE-N PANDEMIE ! FESTIVALUL INTERNAȚIONAL NOPȚILE DE POEZIE DE LA CURTEA DE ARGEȘ (EDIȚIA A 25-A) ȘI-A DESEMNAT LAUREAȚII

Publicat

in

În perioada 15-20 septembrie 2021 Orașul Regal Curtea de Argeș a avut oaspeți de pe tote meridianele, sosiți să celebreze un eveniment cu totul deosebit, generat de ediția a 25-a, aniversară, a Festivalului
Internațional Nopțile de Poezie de la Curtea de Argeș, festival care, alături de celebrele surori de la Struga (Macedonia de Nord), de la Medellin (Columbia), de la Trei Râuri (Canada) și de la Bagdad (Iraq), este cotat printre primele 5 festivalului de gen la nivel mondial, îndeplinind toate foarte strictele condiții ale unui festival literar profesionist, independent, neimplicat politic, religios etc. etc.
Proprietar și organizator al evenimentului: FUNDAȚIA ACADEMIA INTERNAȚIONALĂ ORIENT-OCCIDENT (Curtea de Argeș); președinte: Acad. Dumitru M. Ion (scriitor); prim vicepreședinte și
director artistic: Carolina Ilica (scriitor); vicepreședinte: LanaValeria Dumitru (designer, dr in
fashion, poet), director de programe.
Cofinanțator al eiției a 25-a a evenimentului: Consiliul Județean Argeș;
Parteneri: CopyRO (România); Primăria Municipiului Curtea de Argeș; Arhiepiscopia Argeșului
și Muscelului; Muzeul Municipiului Curtea de Argeș; Centrul de Cecultură și Arte George
Topîrceanu, Curtea de Argeș.
Partenerimedia: Radio Difuziunea Română, Televiziunea PROFI 24 TV; ziarul Argeșul (Pitești), ziarul Profit (Curtea de Argeș).

Zilnic, peste 100 de academicieni, poeți, traducători, plasticieni, muzicieni, dansatori, editori etc.
d pe toate meridianele au fost prezenți la Curtea de Argeș. Au avut loc toate evenimentele
prevăzute în Programul Festivalului: deschiderea Expoziției de Carte a Editurii Academiei
Internaționale Orient-Occident (peste 500 titluri); lansarea celor 15 volume de versuri (printre care 3 Antologii (volumele 1+2) ale ediției aniversare; excursie în Carpați (Cetatea lui Vlad Țepeș, Poenari; Barajul Vidraru; plimbare cu vaporul pe lacul Vidraru); 2 macrorecitaluri plurilingve, de câte 3 ore
fiecare, ale poeților prezenți la eveniment; aniversarea, la altitudinea 70, a poetei Carolina Ilica
și deschiderea Espoziției sale de Cărți Neconvenționale (CĂRȚILE DE LA VIDRA * PLÂNGÂND
DE-ATÂTA FRUMUSEȚE), cuprinzând versuri scrise sau pictate pe suportul unor vechi artefacte
și materiale tradiționale: lemn, lut, lână, mătase etc.) altele decât hârtia; Concertul de peste
2 ore alTARAFULUI PASĂRE, – MUZICĂ TRADIȚIONALĂ DIN ULTIMELE 3 SECOLE (vioară,
țambal, bas, nai, fluiere, cavale, ocarine, voce feminină și masculină); seară de Dansuri
românești etc.


Festivalul a culminat cu ceremonialul magnific (de 3 ore și jumătate),(19 septembrie 2021, orele 13,00h, în Biserica Domnească, sec. XIII-XIV din Curtea de Argeș). dedicat înmânării premiilor
festivalului (pentru edițiile a 24-a și a 25-a) și a titlurilor de academician, decise de Juriul Academiei Internaționale Orient-Occident.
Oaspeții au remarcat profesionalismul și magia acestui festival inegalbil ca organizare și conținut,
pus în ființă de cei trei amfitrioni (în condițiile în care pentru alte festivaluri de gen lucrează
multiple echipe profesioniste plătite tot timpul anului, în condițiile în care respectivele festivaluri
sunt considerate/ declarate drept bunuri naționale, ele costând peste 1 milion de dolari).

****

Din cauza pandemiei de CoronaVirus, ediția a 24-a (IULIE 2020) a Festivalului Nopțile de Poezie de la Curtea de Argeș a fost amânată și A AVUT loc, împreună cu ediția a 25-a, aniversară, în perioada 15-20 septembrie 2021.

***

Juriul Academei Internaționale Orient-Occident, în componența: (acad. Carolina Ilica (poet, director artistic – președinte), acad. Mihai Golescu (eseist, prof. dr., director al ziarului Argeșul – membru), Mihaela Gabriela Helmis (eseist, realizatoor Radio Romînia – membru) și Nicolae Iliescu (eseist, prozator, redactor-șef, Editura Academei Române – membru) a decis laureații edițiilor a 24 și a 25-a, aniversară, ale Festivalului.

***
Consiliul Director al Academiei Internaționale Orient-Occident, proprietarul și organizatorul Festivalului Internațional Nopțile de Poezie de la Curtea de Argeș, a hotărât ca, în pragul ediției a 25-a a acestui eveniment culturall, să instituie Premiul Meșterul Manole.
Distincția a fost și va fi își în viitor înmânată unor personalități române și/ sau străine din varii domenii culturale, științifice, publice etc

LAUREAȚII EDIȚIEI A 24-a A FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL NOPȚILE DE POEZIE DE LA CURTEA DE ARGEȘ, 2020

1. Marele Premiu Internațional pentru Poezie. Laureat: Khédija Gadhoum (Tunisia).
2. Titlul: Academician, Academia Internaționlă Orient-Occident: Acad Bella Clara Ventura (Mexic/ Columbia/ Israel; Acad. Xiu Shi (Hong Kong); Yuhfen Hng (Taiwan).
3. Marele Premiu Național pentru Literatură. Laureat: Varujan Vosganian (România).
4. Premiul Orient-Occident pentru Arte. Laureați: Iulian Talianu (România); Waqas Khwaja (Pakistan); Alicja Kuberska (Polonia).
5. Premiul European pentru Poezie. Laureat: Slavko Almăjan (Serbia).
6. Premiul Balcanic pentru Poezie. Laureat: Nicolae Dragoș (România).
7. Premiul Valahia pentru Traduceri. Laureat: Cristian Constantin Sabău (România).

LAUREAȚII EDIȚIEI A 25-a A FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL NOPȚILE DE POEZIE DE LA
CURTEA DE ARGEȘ, 2021

1. Marele Premiu Internațional pentru Poezie. Laureat:
Sande Stoicevski (Macedonia de Nord).
2. Titlul: Academician, Academia Internaționlă OrientOccident:
Iulian Hornet (România); Leon Dănăilă (România); Roza Boianova (Bulgaria).
3. Marele Premiu Național pentru Literatură. Laureat:
Acad. Dumitru Radu Popescu (România).
4. Premiul Orient-Occident pentru Arte. Laureați: Pavel
Șușară (România), Tina Escaja (S.U.A.); Magda Grigore
(România).
5. Premiul European pentru Poezie. Laureat: Lali Tsipi
Michaeli (Israel/ Georgia)).
6. Premiul Balcanic pentru Poezie. Laureat: Nicolae
Croitoru (România).

VIDEO – FESTIVITATEA DE PREMIERE

IMAGINI FESTIVAL

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Vești proaste pentru Volodimir Zelenski! Recolta de cereale a Ucrainei ar putea scădea

Publicat

in

Situație dură pentru regimul lui Volodimir Zelenski! Recolta de cereale a Ucrainei ar putea scădea în acest an până la 44,3 milioane de tone, de la 53,1 milioane de tone în 2022.

Ministerul ucrainean al Agriculturii a precizat că situația apare ca urmare a diminuării suprafeţelor însămânţate în contextul invaziei ruseşti.

Conform prognozelor oficiale, recolta din acest an a Ucrainei va include 16,6 milioane de tone de grâu, 21,7 milioane de tone de porumb şi 4,8 milioane de tone de orz, transmite Reuters.

Ucraina este un mare producător şi exportator mondial de cereale şi oleaginoase însă atât producţia cât şi exporturile sale au scăzut semnificativ după ce Rusia a ocupat o parte din teritoriul ucrainean şi a blocat o serie de porturi importante la Marea Neagră, în a doua jumătate a ultimului sezon.

Diminuarea suprafeţelor însămânţate cu cereale vor afecta volumul recoltelor

În 2022 Ucraina a recoltat 20,5 milioane tone de grâu, 25,6 milioane tone de porumb şi 5,6 milioane tone de orz. În 2021, ultimul an de dinainte de război, Ucraina a strâns o cantitate record de 86 de milioane de tone de cereale.

Diminuarea suprafeţelor însămânţate cu cereale, cumulată cu aşteptata scădere a randamentelor medii, provocată de creşterea preţurilor la imputuri, vor afecta volumul recoltelor„, a estimat Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Conform datelor oficiale, suprafaţa totală însămânţată cu cereale ar urma să fie în acest an de 10,2 milioane de hectare, mai mică cu 1,4 milioane de hectare decât în 2022. Suprafaţa însămânţată cu grâu de iarnă ar urma să se reducă cu 834.000 de hectare, până la 4,17 milioane de hectare, iar cea însămânţată cu porumb va scădea cu 451.000 de hectare, până la 3,6 milioane de hectare.

Producţia de oleaginoase a Ucrainei ar urma să crească în acest an

Pe de altă parte, producţia de oleaginoase a Ucrainei ar urma să crească în acest an, până la 19,2 milioane de tone, de la 18,2 milioane de tone în 2022, ca urmare a majorării suprafeţele însămânţate cu oleagioase, o cultură mai profitabilă pentru fermieri. Astfel, recolta de floarea soarelui din acest an este estimată la 11,5 milioane de tone, de la 11,1 milioane de tone în 2022. Producţia de rapiţă ar putea ajunge la 3,8 milioane de tone, de la 3,7 milioane tone anul trecut, în timp ce producţia de soia boabe ar putea să se ridice la 3,9 milioane de tone, de la 3,4 milioane de tone.

Tot luni, Comisia Europeană a anunţat că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, destabilizaţi de afluxul de importuri agricole ucrainene sub liberalizarea temporară a comerţului cu UE după invazia ţării de către Rusia. Acest sprijin de 56,3 milioane de euro, finanţat din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), are ca scop compensarea „pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina „şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei„, a indicat Executivul european, informează agerpres.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Se încinge scena politică! Kelemen Hunor: ‘Eu aș face alegeri anticipate în acest an. Trebuie să ai ceva stabil, trebuie să ai Guvern, Parlament, o coaliție, o majoritate stabilă’

Publicat

in

Președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat că, dacă ar decide singur, ar opta pentru alegeri anticipate, pentru că 2024 este un an de „stagnare”.

Liderul UDMR susține că alegerile anticipate ar aduce stabilitate ”Trebuie să ai ceva stabil, trebuie să ai Guvern, Parlament, o coaliţie, o majoritate stabilă”.

Dacă eu aş fi cel care decide singur, eu aş face anticipate în acest an. Trebuie să fim de acord cu toţii, cei care formăm o majoritate, apoi trebuie să fie de acord şi preşedintele ţării, fiindcă fără el nu poţi să faci anticipate. Şi trebuie să explici în primul rând cetăţenilor. De ce aş face eu anticipate, dacă ar fi după mine? Anul 2024 este un an electoral. Se întâmplă foarte rar ca să avem toate alegerile într-un singur an – din mai, până în noiembrie. Asta înseamnă, cunoscând cât de cât ce înseamnă un an electoral, că administraţia centrală în primul rând se va aşeza, va aştepta să vedem ce se întâmplă„, a declarat Kelemen Hunor la TVR Info, citează agerpres.ro.

Potrivit acestuia, „nu va fi o instabilitate, ci pur şi simplu va fi o stagnare”.

Trebuie să ai într-un astfel de an ceva foarte solid şi foarte bine stabilit – Guvernul şi Parlamentul. Poţi să faci anticipate cu această idee – 2024 să fie Guvern stabil, Parlament şi majoritate votată, legitimă, şi nu te mai uiţi, şi administraţia funcţionează. Trebuie să ai trei – patru proiecte, avem, pentru care nu trebuie să ne oprim un an de zile, inclusiv PNRR-ul, inclusiv alte lucruri importante, fondurile structurale, Schengen şi aşa mai departe. Nu poţi să pierzi un an.

Celelalte alegeri n-ai cum să mişti, europarlamentare sunt în mai, în toată Europa, în săptămâna stabilită de Comisie şi de Parlament, apoi localele nu pot fi aduse mai aproape, nici nu pot fi împinse doar în anumite situaţii şi prezidenţialele nu se pune problema. Parlamentarele da. Anticipatele parlamentare nu au fost făcute în 33 de ani, dar într-o astfel de situaţie trebuie să ai viziune, trebuie să ai flexibilitate, trebuie să fii inventiv şi curajos. Deci eu aş face, dar nu depinde de mine„, a arătat liderul UDMR.

”Trebuie să ai Guvern, Parlament, o coaliţie, o majoritate stabilă”

Întrebat dacă a discutat acest aspect în coaliţia de guvernare, Kelemen Hunor a spus: „În şedinţele de coaliţie în format mai mare vorbim mai multe subiecte, în formate restrânse, cum suntem în trei, discutăm şi lucruri care rămân între noi, până când nu considerăm că trebuie să ieşim în public„.

Să nu speculăm. Dacă noi vom ajunge la această concluzie, şi va fi o discuţie aplicată, fiindcă aici trebuie să vezi exact toţi paşii, trebuie să facem asumat, şi nu pe un scandal inventat. N-aş fi de acord să mergem pe un scandal inventat, dar asumat da, fiindcă nu e nimic rău.

Mandatul este de patru ani, dar, dacă o majoritate consideră că putem să facem alegerile mai repede, anticipate putem să facem, nu-i nicio problemă şi, dacă-l avem şi pe preşedinte pe partea noastră, atunci putem să trecem la o astfel de procedură constituţională, o instituţie constituţională şi un instrument absolut democratic. Că n-am făcut în 33 de ani sau 32 de ani, asta e viaţa, nu înseamnă că nu trebuie să faci. Şi ăsta este argumentul meu cel mai important – că anul 2024 este un an mort – stagnare. Trebuie să ai ceva stabil, trebuie să ai Guvern, Parlament, o coaliţie, o majoritate stabilă„, a transmis vicepremierul.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend