Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Șefa Russia Today, Margarita Simonian: Va începe foametea și vor vrea să fie prieteni cu noi

Publicat

in

Șefa Russia Today, Margarita Simonian, a declarat că Occidentul va ajunge să realizeze că este imposibil să nu fie prieten cu Rusia, pentru că va începe foametea.

Margarita SimonianFoto: Captura video

Margarita Simonian a spus, în timpul unui discurs la Forumul Economic de Sankt Petersburg, oamenii din Rusia au început să spună că „Toată speranța noastră este în foamete”.

„Acum va începe foametea și vor ridica sancțiunile și vor fi prieteni cu noi, pentru că vor realiza că este imposibil să nu fie prieteni cu noi”, a spus Margarita Simonian.

Astfel, Margarita Simonian se bazează pe faptul că embargoul asupra petrolului rusesc și celelalte pachete de sancțiuni vor avea efect de bumerang asupra Occidentulului.

În altă ordine de idei, Statele Unite și Uniunea Europeană au cerut Rusiei să deschidă porturile ucrainene pentru a permite exportul a milioane de tone de cereale depozitate acolo, contribuind astfel la atenuarea crizei alimentare mondiale.

În prezent, „Rusia blochează cel puțin 20 de milioane de tone de cereale ucrainene să ajungă pe piețele mondiale”, a declarat Josep Borrell, care a cerut Moscovei să permită redeschiderea porturilor aflate sub blocada rusă.

Ucrainenii au declarat în repetate rânduri că rușii fură culturile de cereale. Mai multe nave de cereale încărcate de ruși în portul Sevastopol au ajuns în Siria.

Totodată, șeful Biroului președintelui ucrainean, Andrii Yermak, a declarat că Rusia încearcă să repete Holodomor, denumit și genocidul ucrainean, o foamete care a ucis, în Ucraina sovietică din 1932 până în 1933, milioane de oameni sub regimul sovietic.

„Rușii bombardează câmpurile ucrainene cu bombe incendiare. Cei care creează criza alimentară globală încearcă să reconstruiască Holodomorul.”

Simonian conduce televiziunea Russia Today din 2005 când a fost numită în funcția de redactor-șef deși avea doar 25 de ani.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva Margaritei Simonian încă de la sfârșitul lunii februarie ca parte a pachetului de sancționare a propagandiștilor Kremlinului.

UE a interzis canalele de propagandă rusești Russia Today și Sputnik pe 27 februarie, la 3 zile după ce Vladimir Putin a ordonat declanșarea invaziei din Ucraina.

Citește și:VIDEO Șefa Russia Today se dezice de studiile făcute în SUA: „America nu este o țară” / Ce a spus după terminarea studiilor

—-

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Vladimir Putin își încordează mușchii în criza alimentară: Rusia se aşteaptă la o recoltă record de cereale

Publicat

in

De

Vladimir Putin a declarat marţi că se aşteaptă la o recoltă „record” de 150 de milioane de tone de cereale în Rusia în 2022, într-un moment în care Moscova acuză sancţiunile occidentale că îi împiedică exporturile, în special către ţările sărace, relatează France Presse, scrie Agerpres.

„Au fost recoltate deja 138,7 milioane de tone de cereale (…), iar estimările preliminare (pentru 2022) se ridică deja la 150 de milioane, dintre care 100 de milioane de tone de grâu. Acesta va fi un record în istoria Rusiei”, a declarat Putin la o şedinţă guvernamentală transmisă la televiziune.

Rusia, o mare putere cerealieră, acuză de câteva luni ţările occidentale că îi împiedică exporturile de produse alimentare şi îngrăşăminte, considerând că această situaţie creează un risc pentru securitatea alimentară mondială.

Potrivit Moscovei, deşi sancţiunile adoptate de Statele Unite şi Europa pentru a pedepsi Rusia pentru ofensiva ei împotriva Ucrainei nu vizează direct sectorul agricol rusesc, ele împiedică finanţarea şi fluxul exporturilor ţintind băncile şi companiile de transport.

„Livrările noastre de cereale şi îngrăşăminte în străinătate rămân (…) dificile”, a deplâns marţi Putin. „Sancţiunile împotriva Rusiei riscă să ducă la o agravare suplimentară a situaţiei, la o criză alimentară globală”, a adăugat el.

Putin critică constant un acord încheiat în iulie la Istanbul ce a permis reluarea exporturilor de cereale din Ucraina care fuseseră oprite de conflict, considerând că acestea se îndreaptă în principal către ţările europene şi nu către cele sărace.

„Cerealele din Ucraina continuă să ocolească ţările cele mai sărace. Până la data de 23 septembrie, doar patru nave din 203 au plecat spre astfel de ţări”, a notat el.

Aceste acuzaţii au fost respinse în bloc de Ucraina şi ţările europene, aminteşte AFP.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan: Marea Mediterană este pătată cu ‘sânge şi lacrimi’

Publicat

in

De

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat încă o dată puternic Grecia pentru modul în care gestionează situaţia refugiaţilor în Marea Mediterană, potrivit DPA, anunță Agerpres.

„Nu acceptăm ca Marea Egee şi Marea Mediterană să fie pătate cu sânge, lacrimi şi ostilitate”, a declarat marţi preşedintele turc, conform biroului său.

„Vrem pace şi linişte din toată inima”, a adăugat el.

Erdogan a mai criticat şi marţea trecută Grecia la Adunarea Generală a ONU de la New York pentru felul în care gestionează situaţia refugiaţilor, acuzând-o de acţiuni de respingere ilegale şi sfidătoare.

Ankara acuză de asemenea Grecia că militarizează insulele din estul Mării Egee, încălcând tratatele internaţionale.

„Armele comasate în Tracia de Vest şi în insule nu înseamnă nimic pentru noi deoarece forţa şi capacităţile noastre sunt mult mai mari decât ale lor”, a spus Erdogan, conform agenţiei naţionale de presă Anadolu.

„A fost o ocupaţie clandestină”, a afirmat preşedintele turc.

Erdogan a precizat luni că guvernul său va apăra drepturile şi interesele ţării sale împotriva Greciei prin orice mijloace necesare.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a propus în mod repetat discuţii cu Erdogan care, până acum, a refuzat totuşi să aibă întâlniri cu oficiali greci.

Relaţiile dintre cele două ţări NATO vecine sunt în prezent instabile. Ankara susţine că Grecia încalcă atât Tratatul de la Laussane în 1923, cât şi Tratatul de la Paris din 1947 prin militarizarea insulelor.

Atena justifică militarizarea de pe teren prin ameninţarea din partea Turciei şi prin dreptul la autoapărare.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend