Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Românul care a inițiat cel mai mare grup umanitar de Facebook din Europa: „Sunt aproape 300 de mii de oameni și peste 1000 de postări zilnic”

Publicat

in

Într-un interviu pentru HotNews.ro, europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a explicat cum a apărut și cum funcționează grupul de Facebook „Uniți pentru Ucraina” prin care mii de refugiați ucraineni au fost ajutați cu cazare, transport și multe altele de voluntari din România.

Refugiati ucraineni la Isaccea, RomaniaFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

În cadrul seriei HotNews.ro, „Meet your MEP”, am stat de vorbă cu europarlamentarul Vlad Gheorghe, care este totodată și inițiatorul Grupului de Facebook „Uniți pentru Ucraina”. Acesta a explicat cum a apărut grupul și ce ar trebui să știe un român care vrea să ajute refugiați ucraineni prin intermediul acestei inițiative.

Din câte am înțeles acest grup de Facebook este cel mai mare de acest fel din Europa. Cum v-a venit ideea? Cum funcționează?

Vestea că este cel mai mare grup de Facebook la nivel umanitar din Europa am primit-o chiar de la Facebook care ne-a contactat pentru a ne ajuta. Este o muncă enormă să administrezi aproape 300 de mii de oameni și peste 1000 de postări zilnic și nu întotdeauna toți oamenii sunt bine intenționați. Suntem mândri că cel mai mare grup umanitar din Europa este un grup românesc. Făcut în România și alimentat cu fapte bune de români.

Cum v-a venit ideea?

Am făcut grupul pe 11 februarie, înainte să înceapă războiul pentru că era absolut clar că Putin va ataca Ucraina. Am vrut să facem și noi ceva și nu avem control asupra autorităților, așa că ne-am întrebat ce putem să facem?

Putem să facem voluntariat, așa cum am făcut întotdeauna și cum era evident că în cazul unui atac problema principală va fi problema refugiaților ne-am orientat către acest mod de organizare. Un grup de Facebook este un mod de a aduce oameni împreună. În cazul nostru aveam pe de o parte nevoia care se întrevedea, a refugiaților care urmau să vină în România, și potențiala ofertă a românilor.

Pe 12 februarie grupul a fost public și au fost câteva mii de membri, iar pe 24 februarie, când a început războiul, în câteva ore aveam 50 de mii de membri. A doua zi aveam undeva, până într-o sută de mii, iar în patru zile erau 250 de mii de membri activi pe grup.

Cum funcționează? Dacă vrei să te faci util în acest moment pe acest subiect ce poți să faci?

Noi am evoluat, așa cum au avut nevoie refugiații sau cum a fost nevoie în situația de pe teren. La început am pus trei link-uri la bazele de date pe care le-am strâns, iar în aceste linkuri te puteai înscrie pentru a oferi, fie cazare, fie transport, fie ajutor umanitar în bunuri. Până acum foarte de puțin timp nu am strâns bani pentru a evita posibilitățile de fraudă și pentru că deja administrarea grupului și a ofertelor de ajutor era foarte mare. Ne-ar fi mâncat prea mult timp ca să ne păzim de fraude.

Lucrurile au evoluat, am avut câteva zeci de mii de oferte de ajutor, am fost în același timp cu alte ONG-uri de care sunt foarte mândru. Oamenii din societatea civilă din România au fost la graniță și chiar peste graniță încă din prima zi a războiului. Și noi am avut voluntari la graniță încă din prima seară, iar acest lucru a continuat în primele săptămâni care au fost de foc. Au fost sute de mii de refugiați care au trecut granițele României fără să aibă absolut nimic, nici măcar actele necesare. Am avut voluntari pe teren, în Gara de Nord, în vămi, în toate punctele fierbinți, voluntari care au dormit foarte puțin.

Cum au evoluat lucrurile în prezent?

Acum, ca să ajung la timpul prezent, lucrurile s-au schimbat, nevoile sunt diferite, fluxul de refugiați nu mai este atât de mare, principalele nevoi sunt cele care au legătură cu trăitul în România pentru că discutăm despre refugiații care au rămas în România iar asta înseamnă fie cazare pe termen mediu și termen lung ceea ce este foarte greu de găsit este mult mai greu decât să găsești pentru câteva zile.

Mai este nevoie de ajutor pentru a susține viața de zi cu zi. De asemenea, copiii au nevoie de școlarizare, au nevoie să facă ceva sau pentru părinți. Pe lângă aceste nevoi ne concentrăm foarte tare și pe nevoile din Ucraina pentru că sunt multe nevoi umanitare acolo inclusiv pentru comunitatea românească dar nu ne concentrăm doar pe asta. Noi luăm ajutor umanitar din România și-l strângem prin donatori, pe grup.

Acum am început să strângem și fonduri pentru că este nevoie, trebuie să cumpărăm tot felul de lucruri, mai ales transport care costă mult în zilele astea și cu ajutorul voluntarilor din Ucraina le trimitem acolo unde este mai mare nevoie de ele. De asemenea îi ajutăm pe cei din Republica Moldova, atât pe refugiați cât și pe cei care cazează refugiați.

Interviul integral cu Vlad Gheorghe, aici:

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România pe 2023: „Corupție guvernamentală gravă”

Publicat

in

De

Duminică noapte, Departamentul de Stat al Statelor Unite (US Department of State: 2023 Country Reports on Human Rights Practices ) a publicat Raportul său privind situația drepturilor omului în România, în anul 2023.

Biden si IohannisFoto: Susan Walsh / AP / Profimedia

Raportul insistă pe ideea că drepturile omului sunt o responsabilitate comună. Autorii o citează pe Eleanor Roosevelt, unul dintre autorii Declarației Universale a Drepturilor Omului: “Destinul drepturilor omului se află în mâinile tuturor cetățenilor noștri, în toate comunitățile noastre”.

H2: Despre România: ”Rapoarte credibile despre corupție guvernamentală gravă”

Capitolul despre România se deschide cu următoarele concluzii:

  • ”Nu au existat schimbări semnificative în ceea ce privește situația drepturilor omului în România în cursul anului”
  • ”Printre problemele semnificative legate de drepturile omului s-au numărat rapoarte credibile privind: tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante aplicate de către guvern sau în numele guvernului; și corupție guvernamentală gravă”
  • ”Guvernul a luat măsuri credibile pentru a identifica și a pedepsi funcționarii care ar fi putut comite abuzuri în domeniul drepturilor omului, dar în unele cazuri acțiunile guvernului au fost insuficiente și impunitatea a reprezentat o problemă”
  • ”Constituția și legea prevedeau un sistem judiciar independent, iar guvernul a respectat, în general, independența și imparțialitatea justiției. Ineficiența și lipsa de responsabilitate în ceea ce privește supravegherea judiciară au subminat uneori independența și imparțialitatea justiției”

Cazul Chiricheș

”În noiembrie, judecătoarea Georgiana Farcas-Hingan de la Curtea de Apel Cluj a denunțat rudele primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, pentru că au încercat să o mituiască cu 50.000 de euro (54.050 de dolari) în schimbul achitării primarului Cherecheș de acuzațiile de corupție. În ciuda faptului că a fost cea care l-a denunțat pe Cherecheș, judecătoarea Farcas-Hingan a rămas parte din completul de judecători care, în cele din urmă, l-a condamnat pe primar pentru corupție, după ce a susținut că ar putea rămâne imparțială”, se scrie în documentul de la Washington.

„Persoanelor și jurnaliștilor li s-a refuzat accesul la informații de interes public”

”Raportul din septembrie al Grupului de state împotriva corupției al Consiliului Europei privind această țară a remarcat că au existat numeroase cazuri în care persoanelor private și jurnaliștilor li s-a refuzat accesul la informații de interes public”, subliniază în raport.

Consecința? ”Acest lucru a împiedicat părțile interesate să obțină informații publice în timp util, ceea ce a împiedicat inițierea de proceduri administrative sau accesul la sistemul judiciar în termenul de prescripție”.

Cazul Emiliei Șercan: ”Publicația independentă Hotnews a afirmat că membrii PNL au fost instruiți să o atace pe Șercan”

Situația jurnalistei Emiliei Șercan și agresiunile instituționale împotriva ei sunt menționate în raport.

”Publicația online independentă Hotnews a susținut că hărțuirea împotriva lui Șercan a fost tolerată și, posibil, dirijată de reprezentanți ai Partidului Național Liberal (PNL), aflat la guvernare”, consemnează documentul oficial.

Hotnews a afirmat că membrii PNL au fost instruiți să o atace pe Sercan în timpul interviurilor cu presa și să insiste că aceasta are “o vendetă politică” și “intenții rele”. În ianuarie, două articole denigratoare la adresa lui Șercan au fost publicate pe Facebook și pe două site-uri de știri”.

Departamentul de Stat al SUA arată că ”Platforma Misreport a analizat postările și a susținut că acestea au fost plătite de o agenție de publicitate înregistrată la Autoritatea Electorală Permanentă ca având contracte cu PNL în campaniile electorale din 2020. Sercan a afirmat că a fost victima unei bine documentate “campanii de denigrare orchestrate de guvern”.

Mită frecventă ”în special în sistemul de sănătate”

”Corupția și utilizarea abuzivă a fondurilor publice au fost larg răspândite. Transparency International a observat că au fost raportate niveluri ridicate de corupție la vamă și în interiorul unităților de poliție” se arată în capitolul legat de corupție.

„Mita a fost percepută ca fiind frecventă în sectorul public, în special în sistemul de sănătate. Mass-media a raportat că, în cursul anului, Direcția Națională Anticorupție a instrumentat peste 50 de cazuri legate de corupție în sistemul de sănătate, inclusiv cazuri împotriva unui manager, a șapte medici și a trei directori de spital”, susține raportul.

Tolerarea violurilor, în unele situații

Deși regulile publice prevăd pedepse clare în privința violului și abuzurilor domestice, ”În unele cazuri, guvernul nu a aplicat în mod eficient legea privind violul și violența domestică”.

În general, ”Violența bazată pe gen, inclusiv violența domestică, a reprezentat o problemă gravă”. De ce cred autorii raportului acest lucru? ”Poliția nu dispune de proceduri pentru punerea în aplicare și monitorizarea ordinelor de restricție. Instanțele de judecată au instrumentat foarte puține cazuri de violență domestică”.

Și discriminările etnice mai sunt încă raportate: ”În iulie, un spital public din orașul Urziceni ar fi refuzat să acorde asistență medicală de urgență unei femei romi însărcinate, surde și nonverbale. Ca urmare, femeia a născut în afara spitalului, pe trotuar. Mass-media, ONG-uri și familia femeii au susținut că personalul spitalului a refuzat să acorde asistență medicală din cauza prejudecăților antiromânești, în timp ce managerul spitalului a afirmat că unitatea nu avea o secție de ginecologie”.

O tendință anti sindicală

Există probleme și legate de dreptul muncii, susține raportul Departamentului de Stat pe 2023, referitor la România: ”În ultimii ani, companiile au creat adesea entități juridice separate pentru a transfera angajații, evitând astfel pragurile de reprezentare”. Este, practic, o mișcare contra sindicatelor.

”A fost dificil să se dovedească din punct de vedere juridic că angajatorii au concediat angajați ca represalii pentru activitățile sindicale”.

”Un studiu al Parlamentului European a estimat că economia informală reprezenta 29% din PIB în 2022. Lucrătorii din sectorul informal nu erau acoperiți de legile și inspecțiile privind salariile, orele de muncă și regulile de securitate”, se mai consemnează Raportul Departamentului de stat al SUA privind situația drepturilor omului în România, în anul 2023.

Raportul DOS poate fi citit aici.

Citeste mai mult

NATIONAL

Tensiuni în creștere în jurul manifestațiilor pro-palestiniene din campusurile americane

Publicat

in

De

Tensiunile sunt din nou la cote înalte în campusurile americane, în special în prestigioasa universitate newyorkeză Columbia, între manifestațiile pro-palestiniene și acuzațiile de creștere a antisemitismului, la patru luni după demisiile de profil ale celor doi președinți de universități, scrie AFP.

Miting pentru PalestinaFoto: Omar Zoheiry / DPA / Profimedia

Președintele Columbia, Nemat Shafik, a decis luni să țină toate cursurile de la distanță și a cerut într-un comunicat de presă ca „lucrurile să fie repuse în ordine”, în timp ce sute de persoane s-au adunat în campus pentru a denunța războiul Israelului în Gaza, teritoriu palestinian aflat în plină catastrofă umanitară.

Tensiunile nu au încetat să crească de joi, când aproximativ o sută de persoane au fost arestate în timpul unui miting în campus.

Ca răspuns la aceste arestări, studenții s-au adunat în universități din întreaga țară. La Universitatea din Michigan și la Yale, la nord de New York, sute de studenți au fluturat steaguri și pancarte pro-palestiniene.

Aceste manifestații redeschid o rană în universități, care sunt împărțite în două: pe de o parte, cei care denunță manifestațiile ca provocând, în opinia lor, o creștere a antisemitismului, iar pe de altă parte, cei care apără libertatea de exprimare.

„Aceasta este o problemă foarte, foarte sensibilă. Încercăm să facem tot ce putem”, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, Mike Gerber, șeful departamentului juridic al poliției din New York.

„Nici o formă de violență nu va fi tolerată. Pagubele materiale de orice fel. Orice formă de infracționalitate. Și asta include hărțuirea, amenințările (…) sau orice altceva de acest gen”, a adăugat el.

În campusul Universității Columbia, zeci de studenți au rămas pe loc, instalând corturi pentru a evita să fie evacuați.

Apel la demisie

„Au existat numeroase dezbateri cu privire la mobilizarea sau nu a poliției”, a declarat Nemat Shafik într-un comunicat, întrucât poliția nu poate interveni în campus, care este o proprietate privată, decât cu acordul său.

În campusul Universității Yale, cel puțin 47 de persoane au fost arestate, potrivit unui comunicat al universității publicat luni.

Rayan Amim, un student în vârstă de 19 ani de la Emerson College, o universitate din Boston, a declarat luni pentru AFP că a manifestat „pentru a condamna fără încetare genocidul în curs de desfășurare al palestinienilor din Gaza și epurarea etnică care are loc de peste 75 de ani”.

Campusurile americane au fost scena unor tensiuni de la începutul conflictului dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie. S-au ridicat voci care au denunțat o creștere a antisemitismului.

După o audiere furtunoasă în Congres, președinta Universității din Pennsylvania, Elizabeth Magill, și omologul său de la Harvard, Claudine Gay, au demisionat în decembrie și, respectiv, ianuarie.

Președintele Universității Columbia a fost audiat miercuri în Congres pe același subiect. În fața aleșilor americani, ea i-a asigurat că „antisemitismul (nu are) nimic de-a face cu campusul nostru”.

Luni, președintele american Joe Biden a condamnat „manifestațiile antisemite”, denunțându-i în același timp pe „cei care nu înțeleg prin ce trec palestinienii”.

Dar cei zece membri republicani din Camera Reprezentanților din New York au cerut demisia președintelui Columbia, argumentând într-o scrisoare că „anarhia a pus stăpânire pe campus”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend