Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO România a fost ATACATĂ MASIV în Parlamentul European: ‘Nu am mai trecut printr-o astfel de situație cu statul de drept niciodată’

Publicat

in

Europarlamentarul Ingeborg Grassle a deplâns luni seara, în Parlamentul European, presiunile care s-au făcut împotriva numirii Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, la conducerea Parchetului European și a spus că, în aceste condiții, candidatul francez nu poate fi primul șef al Parchetului UE.

”România e la Președinția Consiliului UE și eu văd că aceștia nu sunt în sală. Iată nu am mai trecut printr-o astfel de situație cu statul de drept niciodată. Ar fi fost foarte bine dacă socialiștii și democrații s-ar fi delimitat mai devreme de România. Da, și guvernul e responsabil pentru ceea ce se întâmplă. Guvernul României e și victimă și făptaș. Vedem un președinte de partid care a fost condamnat și e o problemă despre care trebuie să discutăm. Vedem o Curte care se ocupă de caz și care e supusă multor presiuni. Am văzut ce s-a întâmplat cu doamna Kovesi. Acum e supusă unor presiuni foarte mari și unor acte de răzbunare. Aceasta e candidat pentru Parchetul European. Din păcate, Consiliului UE nu a venit cu niște sancțiuni. Candidatul francez nu poate să fie primul șef al Parchetului UE în asemenea condiții în care au fost făcute atacuri asupra candidatului României. Vorbim despre încrederea în Europa, în Comisia Europeană”, a spus europarlamentarul PPE Ingeborg Grassle.

Europarlamentarii dezbat, la Strasbourg, alături de Comisia Europeană, situația respectării principiilor statului de drept în România.

Pe 3 aprilie, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și alți reprezentanți ai CE s-au reunit la Bruxelles, în ședința Colegiului Comisarilor, pentru a discuta despre situația statului de drept în România.

 

Ulterior întrunirii oficialilor europeni, Frans Timmemans a susținut o conferință de presă în care a avertizat Guvernul de la București să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar, menționând că a avut numeroase discuții cu premeierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.

Pe 13 noiembrie 2018, Parlamentul European a adoptat un proiect de rezoluţie, elaborat de Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE), prin care exprima preocuparea privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare în România.

 

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Descoperire ULUITOARE în Mexic: Cea mai mare şi cea mai veche structură construită de civilizaţia Maya

Publicat

in

De

Arheologi şi istorici au folosit o tehnologie modernă de detectare aeriană şi au descoperit cea mai mare şi cea mai veche structură construită de civilizaţia Maya – o uriaşă platformă elevată rectangulară, construită între anii 1.000 şi 800 î.Hr pe teritoriul actual al statului mexican Tabasco, transmite miercuri Reuters.

Structura, spre deosebire de celebrele piramide maya din oraşe precum Tikal din Guatemala sau Palenque din Mexic, ce au fost ridicate cu aproximativ 1.500 de ani mai târziu, nu a fost construită din piatră ci din pământ şi argilă şi a fost probabil folosită pentru ritualuri, conform cercetătorilor, scrie agerpres.ro.

Citește și: Parlamentul a decis! Educația sexuală a fost înlocuită cu ‘educație sanitară’. Cum se va preda în școli

Localizată la Aguada Fenix, în apropiere de graniţa cu Guatemala, structura măsoară aproape 400 de metri lăţime şi 1.400 de metri lungime şi avea înălţimea între 10 şi 15 metri. Ca volum total, depăşeşte Marea Piramidă din Giza ce a fost construită cu 1.500 de ani mai devreme.

În sit nu s-au găsit urme de sculpturi care să reprezinte conducătorii comunităţii, ceea ce sugerează că la începuturile sale, cultura Maya era egalitară şi abia ulterior au apărut inegalităţile sociale şi ierarhia adusă de acestea, susţin cercetătorii.

Citește și: Nelu Tătaru anunță trei elemente care trebuie gestionate, pentru a evita valul doi de coronavirus: Nu ține doar de noi

„Pentru că este o structură atât de mare, dacă păşeşti pe ea nici nu-ţi dai seama că te plimbi pe ceva artificial”, a declarat arheologul Takeshi Inomata de la Universitatea din Arizona, coordonatorul studiului publicat de Nature. „Dar contururile sale se văd cu uşurinţă pe instrumentele lidar”, a adăugat el.

Lidar, acronimul de la „Light Detection and Ranging”, este o tehnologie din familia radarului şi sonarului care emite pulsuri laser din zbor, deasupra unei locaţii, generând informaţii 3D cu privire la forma şi trăsăturile structurilor aflate la sol.

Citește și: Valer Dorneanu, atenționare pentru DNA: ‘Trebuie să aplice legea și trebuie să aplice și deciziile Curții Constituționale’

„Oamenii din regiunile din jur se adunau probabil aici pentru ocazii speciale, probabil legate de ciclurile calendaristice. Ritualurile probabil că implicau procesiuni (…) Oamenii depuneau obiecte simbolice, cum ar fi topoare din jad, în centrul acestui platou”, a mai explicat Inomata.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

IMAGINI ȘOCANTE Profesor amenințat cu moartea de un student: Se cere exmatricularea tânărului

Publicat

in

De

Un student al Facultății de Informatică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a amenințat cu moartea un cadru didactic. O anchetă a fost demarată, iar decanul facultății, Adrian Iftene, spune că dorește să îl exmatriculeze pe „tânărul teribilist”, anunță MEDIAFAX.

Totul a pornit de la faptul că studentul Cristi-Mădălin Cerbu s-a filmat în timp ce ținea o sabie în mână și îi transmitea un mesaj video doctorandului Abel-Albert Policiuc, de la Facultatea de Informatică a UAIC.

„Sunt un student nedreptățit al profesorului Abel-Albert Policiuc. Acesta este un mesaj pentru tine, după examenul la Statistică! Îți tai capul, cu acest cuțit de cinci kile! (…) Ai grijă cum te uiți pe temele alea! Știi cum îți taie capul acest obiect?!”, a spus studentul, în filmulețul pe care i l-ar fi trimis unui prieten, iar mai apoi s-a propagat în mediul online.

Citește și: Gestul de curaj al unui polițist din Bihor: a refuzat o mită de 1.000 de euro

Clipul a devenit, însă, viral și a ajuns și la cadrele didactice la Universitate.

„Propunerea din partea mea a fost într-o astfel de situație să exmatriculăm studentul care a produs și realizat filmulețul, neexistând nici un fel de înțelegere într-o astfel de situația nici din partea facultății, nici din partea universității. Colegii m-au susținut în această decizie. Putem spune că am avut unanimitate. Vreau sa remarc acțiunea pozitivă a studenților din Consiliul Facultății. În Consiliul Facultății pe lângă profesori sunt și studenți. Studenții, la fel, au dezaprobat filmulețul făcut de colegul lor care aducea un prejudiciu de imagine colegului nostru mai tânăr, doctorandul, cu care acesta avea un conflict legat de orele unde nu primise la timp o anumită notă”, a spus, miercuri, decanul Facultăţii de Informatică din cadrul UAIC Iaşi.

Adrian Iftene a precizat că, pe durata Consiliului Facultății, a vorbit cu tânărul implicat, iar el a recunoscut fapta și și-a dat seama de greșeala pe care a făcut-o.

„El mi-a trimis e-mail mie personal prin care își cerea scuze pentru neplăcerea pe care a creat-o profesorului nostru mai tânăr, facultății, Universității dar a înțeles decizia pe care o vom lua și motivația pentru care am luat această decizie. Cel mai mult a fost teribilism. Ei trebuiau să primească niște note la un anumit moment. Notele nu le-au primit pentru că el nu trimisese unde trebuie soluția. Așa se întâmplă în mediile online. Sunt multe forme de a trimite rezultate, soluțiile către profesor. Soluția nu a ajuns pe canalul pe care o aștepta profesorul, nota a întârziat să apară, dar titularul de curs a afirmat că urma să se evalueze și soluțiile cate nu au ajuns prin metoda clasica de trimitere a soluțiilor pentru probleme. Din cate știu regulamentul de extramiculare precizează foarte clar litera cu care este exmatriculat un student când săvârșește o abatere. Dacă va fi încadrat în litera pe care am propus-o noi posibil sa nu mai putea fi reînmatriculat, cel puțin la universitatea noastră”, a adăugat Iftene.

Citește și: Lovitură pentru Guvernul Orban! E obligat

Decanul Facultăţii de Informatică a precizat că l-a încurajat pe doctorandul amenințat să facă o plângere la Poliție „pentru că într-o astfel de situație trebuie anunțate și organele care pot lua o decizie într-o astfel de situație”.

„A trimis doar unui prieten acest filmulet. Prietenul a trimis la alți 10 prieteni. În momentul în care cei 10 prieteni trimit și ei la 10 prieteni ajungem la 100 care ajunge ușor la 1.000, la 10.000 și deja a ajuns în presă și știe toată lumea de acest caz”, a conchis cadrul didactic.

Pe altă parte, doctorandul amenințat, Albert Policiuc, a declarat presei că a fost vorba de o neînțelegere care s-a rezolvat între timp. El mai spune că nu se teme

„Are o sabie, dar nu pot să spun că îmi e frică. Plus că a luat legătura cu mine. Aparent a zis că a fost o glumă. El a spus că a fost o glumă, că a trimis doar unui prieten și prietenul a pus pe un site. (…) Nu îl cunosc personal, la ore nu s-a remarcat, nu știu cu ce putea sa se remarce, dar nu s-a remarcat cu nimic”, a afirmat cadrul didactic.

Citește și: Augustin Zegrean, reacție după decizia CCR cu privire la mandatele aleșilor locali: ‘Nu mai au suport să stea acolo, pentru că mandatul lor a expirat’

În urma celor întâmplate, studentul care riscă exmatricularea s-a filmat în timp ce își cere public scuze pentru ceea ce a făcut.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend