Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO – Revoluție în Ecuador din cauza creșterii prețului la combustibil și a nivelului de trai: trei morți în ciocniri violente de stradă

Publicat

in

Protestatarii din Ecuador încearcă să ia cu asalt congresul în cea de-a 11-a zi de demonstrații, după ce au obținut o concesie privind accesul la un centru cultural cheie, informează Al Jazeera.

Poliția din capitala Ecuadorului, Quito, a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii indigeni care au încercat să ia cu asalt Adunarea Națională în cea de-a 11-a zi de manifestații paralizante din cauza creșterii prețurilor la combustibil și a costurilor de trai.

Confruntările de joi au avut loc după ce protestatarii au obținut o concesie din partea guvernului ecuadorian atunci când președintele Guillermo Lasso, aflat în prezent în izolare din cauza unei infecții COVID-19, le-a permis accesul la un centru cultural emblematic pentru lupta indigenilor, dar care a fost rechiziționat de poliție în weekend.

Cu toate acestea, mai târziu în cursul zilei, un grup de protestatari indigeni, condus de femei, s-a îndreptat spre Adunarea Națională, dar a fost respins de poliție, în timp ce au izbucnit ciocniri violente.

Poliția a tras cu gaze lacrimogene, în timp ce protestatarii au aruncat cu pietre și artificii.

Leonidas Iza, un lider al protestatarilor care conduce grupul indigen CONAIE și care anterior a salutat concesia guvernului asupra centrului cultural ca pe un „triumf al luptei”, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ciocniri.

„Acesta este un semn foarte rău, având în vedere că am cerut bazei noastre să mărșăluiască pașnic”, a declarat el.

De la ce au început protestele?

Protestele, care au început la 13 iunie pe fondul furiei legate de prețurile la combustibil, alimente și alte produse de bază, au provocat moartea a trei persoane și au determinat guvernul să impună starea de urgență în șase din cele 24 de provincii ale țării.

Se estimează că aproximativ 14.000 de protestatari participă la manifestarea în masă a nemulțumirilor, iar aproximativ 10.000 dintre aceștia se află în Quito, care se află sub stare de asediu pe timp de noapte.

Printre revendicările protestatarilor se numără reducerea prețurilor deja subvenționate la carburanți, care au crescut brusc în ultimele luni, precum și locuri de muncă, controlul prețurilor la alimente și creșterea cheltuielilor publice pentru sănătate și educație.

Francisco Jimenez, ministrul guvernului ecuadorian, a anunțat concesia privind centrul cultural în cursul zilei de joi, afirmând că aceasta a fost făcută „de dragul dialogului și al păcii”.

În schimb, el a cerut ca oamenii și bunurile, cum ar fi alimentele și medicamentele, să poată circula liber și a solicitat „oprirea blocajelor rutiere, a demonstrațiilor violente și a atacurilor”.

Însă Jimenez a declarat că nu a fost posibilă ridicarea stării de excepție, așa cum au cerut protestatarii.

Guvernul lui Lasso spune că se conformează și altor solicitări ale protestatarilor, inclusiv îngrășăminte subvenționate, iertarea datoriilor bancare și creșterea bugetelor pentru sănătate și educație. Dar a exclus reducerea prețurilor la carburanți, spunând că acest lucru ar costa statul un miliard de dolari pe an, o sumă inaccesibilă.

Capitala Ecuadorului a fost blocată

Ecuador, o țară mică din America de Sud, afectată de traficul de droguri și de violențele aferente, a fost grav afectată de creșterea inflației, a șomajului și a sărăciei, toate acestea fiind exacerbate de pandemie.

Protestele, care au implicat arderea anvelopelor și a crengilor de copac de către protestatarii care au fluturat bastoane, sulițe și scuturi improvizate, au paralizat capitala și au afectat grav economia prin baricadarea drumurilor cheie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Ieșire fără precedent a lui Cătălin Drulă: ‘Patriotismul trebuie să rămână proiectul nostru de țară. Niciun om politic nu are voie să uite exemplul celor care au făcut România’

Publicat

in

De

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a pledat, luni, în plenul Parlamentului, pentru păstrarea patriotismului ca „proiect de ţară” al românilor, asemenea celor care au înfăptuit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Sunt lucruri care se schimbă peste secole, dar sunt şi lucruri care nu se vor schimba niciodată. Şi ce uneşte generaţiile este patriotismul. În 1918, patriotismul însemna totul: de la o viziune pentru o ţară unită, până la lupta pe front, cu arma în mână. Azi, din fericire, în România nu suntem în război, dar patriotismul trebuie să rămână proiectul nostru de ţară. Ce vor românii? Ca şi atunci, acum vor libertate, prosperitate şi cinste, vor democraţie şi stat de drept. Vor şanse egale şi deschidere către lumea din jurul nostru. Dar ştim şi ce nu vor românii. Nu vor Bădălăi corupţi, nu vor licitaţii trucate, nu vor miniştri hoţi (…) şi nu vor elite hrăpăreţe„, a afirmat, Drulă, luni, în şedinţa solemnă a plenului reunit al Parlamentului, consacrată Zilei Naţionale a României.

Potrivit lui Drulă, patriotismul „înseamnă chiar a opta poruncă” şi „să aperi democraţia, drepturile civile şi libertăţile individuale, să combaţi legi nocive făcute în laboratoare obscure, să sprijini Justiţia şi statul de drept şi să nu cedezi nicio bucăţică din libertatea românilor care a fost plătită în istorie adesea cu prea mult sânge”.

Să nu furi, să administrezi onest un buget, să investeşti banii publici, adică ai oamenilor, în folosul lor, să te asiguri că fiecare părinte îşi ştie copilul în siguranţă la o şcoală bună şi cu acces la un spital atunci când e nevoie. Patriotismul înseamnă şi să înţelegi Constituţia, să crezi cu adevărat în acel articol 16, care spune că cetăţenii sunt egali în faţa legii şi autorităţilor publice fără privilegii şi fără discriminări şi că nimeni nu este mai presus de lege.

Singurul moratoriu care ne trebuie este cel asupra furtului, asupra presiunilor în justiţie, asupra ameninţărilor. Niciun om politic nu are voie să uite exemplul celor care au făcut România. Ei luptau pentru binele unei întregi naţiuni, nu pentru binele propriu. Aşa că scopul oricărei decizii politice şi al actului de guvernare trebuie să fie şi acum ca şi atunci bunăstarea oamenilor. Binele public este misiunea omului de stat şi cer fiecărui politician din această sală să nu uite niciodată misiunea ce ne-a fost încredinţată de oameni„, a arătat Drulă.

Liderul USR consideră că „de fiecare dată când România a abandonat democraţia, nu ne-a fost bine în istorie. Istoria României a continuat cu multe zeci de ani în care am suferit după aceea Unire din 1918 şi abandonul democraţiei a dus tot timpul la mai multă suferinţă„.

„Ne arată şi istoria, dar ne arată şi prezentul ce tragedii se pot naşte din dictatură. Vedem tragedia de la graniţele noastre, consecinţele abandonului democraţiei şi ale dictaturii. Un regim cinic şi criminal ucide copii şi vrea să distrugă un popor doar pentru că nu poate tolera ideea de libertate„, a mai spus Drulă.

El a reafirmat sprijinul pentru Republica Moldova şi a salutat „curajul şi rezistenţa îndârjită a vecinilor noştri ucraineni” şi i-a asigurat că au în România „un prieten şi un aliat care înţelege că democraţia, libertatea şi dreptul la un viitor prosper sunt idealuri legitime în Europa lui 2022.

„Şi dacă Ucraina luptă cu arme pentru democraţie, în România datoria noastră este să veghem ca democraţia noastră să nu sufere. Democraţia se păstrează cu luptă. O clipă de neatenţie ne poate transporta dintr-un moment luminos al istoriei în bezna autoritarismului şi a lipsei de discernământ. Însă, ori de câte ori am acţionat în interiorul sistemului occidental de valori, am câştigat. Aşa a fost posibilă Marea Unire, aşa a fost posibilă umbrela de securitate la adăpostul căreia trăim azi. Spre deosebire de orice formă de dictatură, proiectul democratic poate fi îmbunătăţit permanent. Este datoria noastră. Este esenţa patriotismului. Trăiască România!„, a transmis Drulă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

NATO SecGen thanks Romania for increasing Defence budget

Publicat

in

De

Secretary General of the North Atlantic Alliance Jens Stoltenberg thanked Romania, during the meeting with Prime Minister Nicolae Ciuca, for hosting the NATO Ministerial meeting and for the contribution to the policies and missions of the Alliance, as well as for the increase in the budget allotted to Defense, starting from 2023, to 2.5% of the GDP, the Government informs on Monday, told Agerpres.

Prime Minister Nicolae Ciuca welcomed at the Victoria Governmental Palace NATO Secretary General Jens Stoltenberg, who is paying a visit to Bucharest on the occasion of the meeting of Foreign Affairs ministers from the North Atlantic Alliance countries.

The meeting of foreign ministers from NATO member states takes place in a context consecrating Romania’s role as a NATO ally on the Eastern Flank and the ability to implement the Alliance’s policies, especially the transformations decided at the Madrid Summit, adopted after the Russian military aggression in Ukraine, the Government says in a post on its official Facebook page.

In this context, the head of the Executive from Bucharest appreciated the measures taken in time by the North Atlantic Alliance for the collective defence of the Eastern Flank, including the strengthening of allied defence and deterrence in Romania, the pre-positioning of capabilities on the ground, the exercises and the strengthening of the allied presence.

In this regard, the Prime Minister of Romania mentioned the deployment of the US 101st Airborne Division – famous for the landing in Normandy and returning for the first time in an operational position -, the support given by France as a framework nation, as well as by Belgium and the Netherlands for the Battle Group that can be raised to a brigade level, if necessary, informs the Government.

In his turn, according to the quoted source, Secretary General Jens Stoltenberg emphasised that NATO has reached 300,000 reaction force people with a high degree of training that can be deployed at different times, the doubling of the number of Battle Groups at battalion level, with the possibility of growing to brigade level, and doubling the number of pre-positioned equipment in the region.

During the meeting, the two high officials stressed the importance of the support for Ukraine, especially during winter, including through the Comprehensive Assistance Package for Ukraine, a NATO project to which Romania will supplement its contribution, the Executive also shows.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend