Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Raluca Turcan acuză PSD de ‘gangsterism politic’: În ultimii 3 ani ne-am aflat sub asediu

Publicat

in

Vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, a declarat, sâmbătă, la Craiova, unde a participat la conferința regională a liberalilor, că în ultimii trei ani România s-a aflat sub asediul celei mai virulente forme de gangsterism politic, potrivit Mediafax.

Prezentă sâmbătă la Craiova, la Conferința regională a liberalilor, Raluca Turcan a spus că în ultimii trei ani democrația și statul de drept au fost atacate la temelie.

„Trei ani de zile ne-am aflat sub asediul celei mai virulente forme de gangsterism politic, practicată de PSD. Klaus Iohannis și Partidul National Liberal au dus una dintre cele mai grele lupte din ultimii 30 de ani. Ne-am aflat într-o stare de asediu nedeclarată. Democrația, statul de drept au fost atacate la temelie cu un singur scop: ca prin pârghii legislative instituțiile statului să fie controlate, subordonate și puse la.picioarele infractorilor din spatele liderilor politici ai PSD”, a spus Raluca Turcan.

Ea a precizat că în toată această perioadă președintele a fost o ancoră de stabilitate.

„Klaus Iohannis a fost în toată această perioadă o ancoră de stabilitate. Și în timp ce reprezentanții PSD din Parlament, din Guvern atacau instituțiile, atacau drepturile fundamentale ale românilor, atacau românii, atacau partenerii internaționali, companiile private, Klaus Iohannis și PNL le-au făcut viața un coșmar celor care au vrut să acapareze România”, a mai declarat Raluca Turcan.

Ea a mai susținut că 19.000 de infractori au fost puși în libertate.

„Și, pentru că asta nu era destul, i-au apăsat pe oameni cu povara unui trai mai scump. De 3 ani, România este campioană în Uniunea Europeană la creşterea preţurilor. Și-au pus pilele și clienții pe funcții plătite într-o lună cu leafa unui om de rând pe un an. Nu le-a păsat de spitale, unde oamenii mor cu zile. Adevărul gol goluț este că, aproape trei ani, au guvernat împotriva românilor. Pe președintele votat de romani l-au sabotat, pe cetățeni i-au disprețuit, mințit și furat. PSD a dat naștere unui stat care lucrează împotriva românilor. De aceea, PSD trebuie înlăturat de la putere”, a mai spus vicepreședintele PNL.

Citește și: Alexandru Cumpănașu lansează noi informații despre rețelele de prostituție din Bari: ‘Halucinant modul de organizare. Era aproape perfect’.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

De la ruși vine ‘SALVAREA’ în lupta cu Covid-19 – Protocolul de tratament românesc a fost MODIFICAT și introdus un antiviral RUSESC în locul paracetamolului

Publicat

in

De

Ministerul Sănătății a modificat vineri protocolul de tratament pentru pacienții confirmați cu infecție cu coronavirus în România. Principalele modificări sunt dispariția paracetamolului din schema de tratament pentru pacienții cu forme ușoare de Covid-19 și introducerea antiviralului rusesc umifenovir (cunoscut și sub denumirea comercială Arbidol) în cazurile ușoare și medii ale bolii. De asemenea, în protocol a fost introdus tratamentul cu plasmă convalescentă, prelevată de la pacienții care s-au vindecat de Covid-19, potrivit 360medical.ro.

Noul protocol a fost introdus prin ordinul ministrului Sănătății nr. 860/2020, care înlocuiește anexa cu protocolul de tratament introdusă prin ordinul nr. 487/2020. Ordinul a fost publicat vineri în Monitorul Oficial, intrând în vigoare.

Astfel, noul protocol prevede următoarele tratamente, în funcție de forma de boală:

 • asimptomatici – niciun tratament recomandat.
 • ușoară (IACRS): hidroxiclorochină,  asociat cu lopinavir/ritonavir sau azitromicină; umifenovir.
 • medie (pneumonie fără criterii de severitate):  hidroxiclorochină + lopinavir/ritonavir sau azitromicină; umifenovir.
 • Severă/critică: hidroxiclorochină + remdesivir sau lopinavir/ritonavir (dacă remdesivir nu este disponibil, până este obținut) + terapie imunomodulatoare: tocilizumab (la pacienții cu sindrom de “furtună de citokine”); corticoizi, plasmă de convalescent, alte imunosupresoare.

Ordinul include și un protocol separat pentru managementul tulburărilor de coagulare la pacienții cu Covid-19 din România.

Spre deosebire, vechiul protocol prevedea următoarele tratamente:

 • asimptomatici – niciun tratament recomandat.
 • ușoară (fără pneumonie, stadiu precoce – primele 3 zile de la debutul clinic) sau cei cu factori de risc – lopinavir/ritonavir sau hidroxiclorochină.
 • ușoară (fără pneumonie, stadiu precoce – peste 3 zile de la debutul clinic) – paracetamol și alte simptomatice.
 • medie (pacient cu pneumonie fără semne de severitate, copilul cu pneumonie non-severă cu tuse sau dificultăți de respirație + tahipnee) – hidroxiclorochină + lopinavir/ritonavir (se asociază dacă diagnosticul este stabilit în faza precoce).
 • Severă/critică (detresă respiratorie acută, confuzie/comă, sepsis, MSOF) – hidroxiclorochină, remdesivir (sau lopinavir/ritonavir, dacă nu este disponibil) sau tocilizumab (la pacienții cu sindrom inflamator excesiv și disfuncție sau disfuncții de organ).

CE ESTE UMIFENOVIR

Arbidol (cun este cunoscut în Rusia) – substanța activă umifenovir – este un medicament antiviral pentru gripă dezvoltat în fosta Uniune Sovietică. În prezent, medicamentul este folosit mai ales în Rusia și în China.

Medicamentul nu este aprobat în UE și nici în America de Nord. Unele studii realizate în Rusia sugerează că umifenovir are o eficiență similară cu cea a Tamiflu, însă nu existe rapoarte independente care să confirme eficiența și siguranța.

În februarie, 360medical.ro a relatat că o echipă de cercetători chinezi, condusă de profesorul Li Lanjuan de la Universitatea Zhejiang, a susținut că a descoperit un tratament eficient pentru noul coronavirus folosind două medicamente – antiviralul rusesc umifenovir și medicamentul pentru HIV darunavir.

Informația a fost publicată de Changjiang Daily, un ziar care apare în Wuhan și care citează echipa de cercetare. Astfel, potrivit unor teste preliminare, combinația de umifenovir și darunavir ar inhiba eficient noul coronavirus in testele realizate pe celule in vitro.

Ulterior, compania Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson, care are în portofoliu medicamentul darunavir, a precizat pentru 360medical.ro că nu deţine date in vitro sau clinice care să susţină utilizarea darunavir ca tratament împotriva Covid-19, medicamentul fiind în prezent în curs de evaluare in vitro pentru a putea determina dacă are orice fel de efect împotriva noului coronavirus.

CUM MOTIVEAZĂ MINISTERUL SĂNĂTĂȚII INTRODUCEREA UMIFENOVIR

Potrivit noului ordin al ministrului Sănătății, acțiunea antivirală a umifenovir “se bazează pe blocarea pătrunderii virusului în celule (inhibitor de fuziune) și pe efectul imunomodulator”.

Un avantaj al medicamentului ar fi efectele adverse reduse, potrivit ministerului. De asemenea, medicamentul poate fi utilizat la copii cu vârsta de peste 12 ani în cazul infecției cu SARS-CoV-2, iar pentru alte infecții virale se poate folosi începând cu vârsta de 2 ani.

“Având în vedere rezultatele favorabile comunicate și rata redusă de efecte adverse legate de administrarea sa, umifenovirul reprezintă o soluție pentru utilizarea în asociere cu alt antiviral mai dificil de tolerat (lopinavir/ritonavir, remdesivir sau hidroxiclorochină”, se arată în noul ordin.

FAVIPIRAVIR, PE “LISTA DE REZERVĂ”

Un alt medicament utilizat, în prima parte a epidemiei de coronavirus, în tratamentul pacienților cu Covid-19 este favipiravir.

Medicamentul ar putea ajunge în România prin intermediul companiei Terapia Cluj. Totuși, medicamentul nu a fost inclus în protocolul de tratament de către Ministerul Sănătății, care îl consideră un medicament care poate fi, totuși, folosit în cazul în care nu sunt disponibile alte medicamente.

“Având în vedere criteriile selective de includere, necesitatea informării pacienților, necesitatea efectuării unui test suplimentar și a administrării de contraceptive care pot avea interacțiuni medicamentoase semnificative, favipiravirul rămâne o alternativă terapeutică, în cazul în care alte antivirale nu sunt disponibile și în care toate condițiile menționate pentru administrarea în siguranță sunt îndeplinite – de exemplu, la pacientele aflate la menopauză”, motivează Ministerul Sănătății.

În luna martie, un oficial guvernamental chinez a anunțat că medicamentul favipiravir (denumire comercială Avigan), dezvoltat de o companie din grupul japonez Fujifilm și aprobat pentru gripă, este eficient împotriva coronavirusului SARS-CoV-2.

Medicamentul favipiravir/Avigan a fost dezvoltat de compania Fujifilm Toyama în 2014 și este aprobat în Japonia pentru tratamentul gripei.

Medicamentul a fost folosit începând din februarie în Japonia pentru tratamentul pacienților cu Covid-19, în condițiile în care nu există niciun tratament aprobat până acum pentru infecția cu noul coronavirus, iar medicii din întreaga lume au folosit medicamente deja existente sau experimentale.

Medicii din China au testat și ei tratamentul cu favipiravir la pacienții cu Covid-19, iar autoritățile chineze au realizat și un studiu clinic cu 200 de pacienți cu coronavirus înrolați în spitale din Wuhan și Shenzhen.

Rezultatele prezentate în martie de autoritățile chineze arată că pacienții care au primit favipiravir au fost testați negativ pentru coronavirus după o perioadă scurtă de timp (durată mediană de 4 zile), iar simptomele pneumoniei s-au redus sensibil.

Spre comparație, în grupul de control din  studiul clinic, pacienții au fost testați negativ, fiind considerați vindecați, după o perioadă mediană de 11 zile.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

E oficial! Când și cum se reiau examenele auto

Publicat

in

De

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a anunțat că reluarea examenelor pentru obținerea permisului auto urmază să se reia începând cu data de 2 iuni

Așadar, conform informațiilor surnizate de DRPCIV, cei cărora le-au expirat dosarele de școlarizare după instituirea stării de urgență în perioada cuprinsă între 16 martie și 17 mai pot susține proba practică începând cu data de 2 iunie 2020.

Programarea celor menționați se va face numai prin intermediul școlilor de șoferi.

După această etapă urmează cei cu dosarele expirate după data de 18 mai, programarea acestora făcându-se “din oficiu, pe cât posibil cu respectarea ordinii de programare anterioare, de către serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cu informarea acestora”, se spune într-un comunicat al DRPCIV.

Examenul teoretic se va putea susține începând cu 12 ori 22 iunie.

Reguli pentru susținerea examenelor

 • candidatul și examinatorul sunt obligați să oarte măști de protecție;
 • scanarea temperaturii corporale (va fi interzisă susținerea examenului în situația în care aceasta depășește 37,2 °C);
 • respectarea distanțării persoanelor aflate la locul de întâlnire comunicat pentru susținerea probei practice a examenului auto, de cel puțin 1,5 metri;
 • candidaților nu se vor prezenta la punctul de întâlnide însoțit de terțe persoane, accesul fiind permis doar candidatului și instructorului auto.

DRPCIV amintește că valabilitatea documentelor emise de serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor se menține pe toată perioada stării de alertă și încă 90 de zile de la ridicarea acesteia.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend