Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO | Raed Arafat revine cu explicaţii despre situaţia de la Spitalul Foişor: ‘Atacuri politice pentru o decizie care salvează vieţi’

Publicat

in

Raed Arafat, şeful DSU, revine cu explicaţii despre evacuarea pacienţilor de la Spitalul Foişor, care s-a făcut vineri seara, la o oră târzie. Arafat, susţine că, dincolo de atacurile politice, decizia a fost una corectă, care salvează vieţi şi pe care ar lua-o din nou dacă s-ar pune problema.

“Decizia care s-a luat ieri este una corectă, chiar dacă a creat un disconfort pentru pacienţii internaţi în spitalul Foişor. Decizia avea o singură menire: să salvăm cât mai mulţi pacienţi, să nu îi punem pe colegii noştri din unităţile de primiri urgenţe în situaţia să aleagă din pacienţii care ajung cu ambunaţele cine intră şi cine rămâne şi aşteaptă în ambulanţă. Nu am voit să ajungem acolo. Îmi pare rău că s-a evacuat mai târziu, în cursul nopţii, când noi de fapt ordinul l-am emis pe la prânz ieri, iar echipa noastră la spital era în jurul orei 15. Evacuarea s-a lungit ca şi discuţii până în momentul în care s-a produs mai târziu. Da, sunt de acord, nu este deloc un lucru plăcut. În condiţii de normalitate putea să se desfăşoare mult mai bine, dar în condiţii de normalitate nu ajungeam să evacuăm un spital pentru a-l pune la dispoziţia bolnavilor de COVID.

Între a supăra şi a crea o platformă de atacuri, inclusiv politice, printr-o decizie care salvează vieţi, eu în continuare aleg soluţia de a lua decizia, de a suporta consecinţele atacurilor, dar să ştiu că am luat o decizie care salvează vieţi. Asta am făcut eu împreună cu colegii mei. Îmi pare rău pentru disconfortul creat, dar dacă ne-am întoarce în timp şi ne-ar întreba dacă am lua această decizie sau nu, eu cred că această decizie ar trebui luată. Pe partea de evaluare trebuie să învăţăm anumite lucruri, dar decizia de evacuare aş lua-o oricând, pentru că asta înseamnă să tratezi o situaţie critică aşa cum trebuie şi nu să stai şi să te gândeşti oare ce să fac ca să nu supăr pe cineva. Îmi pare rău pentru cei care i-am supărat, dar decizia a fost corectă”, afirmă Raed Arafat, într-o înregistrare video publicată pe pagina sa de Facebook.

Şeful DSU prezintă şi situaţia care a dus la aceast decizie, prin supraaglomerarea unităţilor de primiri urgenţe şi a secţiilor de terapie intensivă.

“În jurul orei 9, DSP a început demersurile şi evaluarea Spitalului Foişor ca posibilităţi pentru a emite autorizaţia. La ora 12 a fost externat ultimul pacient din spital, la domiciliu, cu ambunaţa. În jurul orei 14.30 – 15.00 s-a emis autorizaţia că spitalul poate să primească pacienţi pe 20 de paturi de ATI şi 90 de paturi cu oxigen. La acest moment vorbim de 4 pacienţi care au ajuns la spital la ATI. Vor începe să sosească pacienţi la terapeie intensivă, dar în paralel şi pacienţi care au nevoie de oxigen.

Azi la ora 11 am avut 784 de cazuri în unităţile de primiri urgenţe pe plan naţional, din care 11 intubaţi confirmaţi COVID-19 şi 4 suspecţi care au fost intubaţi şi ventilaţi în UPU. Vorbim de 106 confirmaţi cu necesar de ventilaţie noninvazivă şi 12 suspecţi, plus 190 care au nevoie doar de oxigen confirmaţi şi 77 care au nevoie de oxigen suspecţi.

La nivelul Bucureştiului, la ora 11 erau 159 de pacienţi în unităţile de priviri urgente. Din aceştia, 8 erau intubaţi ventilaţi, 34 erau cu necesar de ventilaţie nonivazivă şi 83 cu necesar de oxigen. Din aceşti pacienţi urmează să continue tranferul către spitalul Foişor şi spre Spitalul Babeş”, a mai afirmat Arafat.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Caz incredibil: Alina Gorghiu anunță că fiul lui Sever Mureșan refuză să fie repatriat din Franța, după ce a fost condamnat la pușcărie

Publicat

in

De

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat joi, despre fugarul Adrien Stephane Mureşan, că la primul termen s-a consemnat lipsa de consimţământ a acestuia de a fi predat autorităţilor din România iar noul termen acordat de instanţa din Franţa este 5 iunie.

Ministrul Justiţiei a declarat că din informaţiile pe care i le-au furnizat colegii de la Parchetul general din Paris, la primul termen s-a consemnat lipsa de consimţământ a domnului Mureşan de a fi predat autorităţilor din România.

”Avocaţii persoanei în cauză au solicitat încă un termen pentru a se lua la cunoştinţă de mandatul european, între timp s-a făcut şi solicitarea de traducere a mandatului european în limba franceză. Noul termen acordat de instanţa din Franţa este 5 iunie, urmând ca la acest termen să se depună un memoriu, probabil, cel puţin aşa a comunicat echipa de avocaţi, prin care să se conteste valabilitatea mandatului de arestare, prin invocarea unor încălcări ale dreptului la un proces echitabil. Vom vedea ce apărări va formula echipa fugarului, ce informaţii necesare de la statul român, de la ANP, de la instanţele din România”, a arătat Gorghiu.

Adrien Mureșan a fost dat în urmărire generală și s-a predat în Franța

Adrien Stephane Mureşan a fost dat în urmărire generală după ce, în 11 august 2023, magistraţii Curţii de Apel Braşov l-au condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare. Acesta s-a predat săptămâna trecută, la Paris. Mureșan e acuzat că a lovit intenționat 12 mașini la Brașov.

În 2017, el a fost protagonistul unui alt episod controversat, în cartierul Militari din București, când s-a urcat pe o macara și a amenințat că se sinucide. Nemulțumit că nu primise banii de la cei pentru care executase lucrări de construcții, a coborât după 10 ore de negocieri.

Citeste mai mult

NATIONAL

Consumul global de vin, la un minim istoric. Prețurile mari au redus apetitul consumatorilor

Publicat

in

De

Consumul global de vin a ajuns anul trecut la cel mai scăzut nivel din 1996 încoace din cauza inflației ce a generat creșterea prețurilor, astfel că puterea de cumpărare a potențialilor consumatori a fost redusă, a anunțat Organizația Internațională a Viței de Vie și Vinului (OIV), transmite Reuters.

Sticle de vin productie Domaine du DaleyFoto: Hotnews

Organizația cu sediul la Paris a estimat consumul mondial de vin în anul 2023 la 221.000.000 hectolitri, cu 2,6% mai puțin decât în 2022 și cu 7,5% sub nivelul din 2018. Un hectolitru este echivalentul a 133 de sticle standard de vin.

Tensiunile geopolitice, îndeosebi războiul din Ucraina, și crizele energetice subsecvente, alături de perturbările lanțurilor globale de aprovizionare, au dus la costuri de producție și distribuție mai mari, care s-au transferat în creșteri de prețuri pentru consumatorii de vin, ceea ce a redus cererea, susține OIV.

Scăderea a fost deosebit de mare în China, cu un minus de 25%. La începutul secolului, consumul de vin crescuse brusc odată cu extinderea clasei de mijloc, însă în ultimii cinci ani s-a redus cu mai mult de 60%, la 6,8 milioane hectolitri din cauza restricțiilor provocate de Covid-19 și de presiunea prețurilor care au tendința să se răsfrângă mai mult asupra piețelor recente, precum China, a spus John Barker, directorul general al OIV.

În ce privește comerțul internațional, schimburile cantitative s-au redus cu 6,3%, la 99.000.000 hectolitri, dar numai cu 4,7% din perspectivă valorică (36 miliarde euro) întucât prețul mediu al unui litru de vine a ajuns la un nivel record.

De asemenea, OIV a redus estimarea producției de anul trecut de la 244 milioane la 237 miliane de hectolitri, cel mai mic nivel din ultimii 60 de ani. Declinul abrupt este provocat de vremea nefavorabilă, precum îngheț timpuri, ploi abundente sau secetă, la care se adaugă extinderea bolilor viței de vie.

Italia a avut cea mai mică recoltă din 1950 – 38,3 milioane de hectolitri, cu 23% mai redusă față de anul 2022, astfel că a pierdut în fața Franței poziția de lider mondial.

Pentru 2024 se estimează o creștere a producției în emisfera sudică, în Australia și Argentina, dar va sub nivelul mediu din intervalul 2018-2023. O primăvară rece și un cules târziu va face ca producția în Chile să scadă pentru al treilea an consecutiv, reducerea fiind în medie de 17%.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend