Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO| Proteste de amploare în SUA: Se apără dreptul la avort, despre care Papa Francisc spune că ‘e o omucidere, cine face un avort, ucide’

Publicat

in

Mii de manifestanţi au ieşit sâmbătă în stradă în mai multe oraşe americane în cadrul unei noi ediţii a “Marşului femeilor” pentru a apăra dreptul la avort, vizat de o ofensivă conservatoare fără precedent în Statele Unite, informează AFP.

“Noi, femeile, suntem fiinţe umane întregi şi ar trebui să fim tratate ca atare. Ar trebui să putem decide ce vrem să facem cu propriile noastre trupuri, punct”, a susţinut Laura Bushwitz, în vârstă de 66 de ani, o profesoară aflata la pensie, venită să demonstreze la Washington.

Citește și: Papa Francisc dă de pământ cu neomarxiștii: ‘Avortul este mai mult decât o problemă, este o omucidere, cine face un avort, ucide’

Puţine demonstraţii au avut loc până acum de la intrarea în vigoare, la 1 septembrie, a unei legi în statul Texas care interzice aproape toate avorturile şi care a declanşat un adevărat război judiciar de gherilă şi un contraatac în Congres.

În cele din urmă, cu două zile înaintea reluării audierilor la Curtea Supremă a SUA, aproape 200 de organizaţii au solicitat apărătorilor dreptului la avort să se facă auziţi în toată ţara.

Evenimentul emblematic se desfăşoară la Washington, unde mii de oameni s-au adunat sâmbătă la prânz şi s-au îndreptat apoi spre Curtea Supremă care, la aproape 50 de ani de la recunoaşterea dreptului femeilor americane de a avorta în decizia sa istorică Roe v. Wade, pare pe punctul de a da reveni asupra acestui progres.

Jurisdicţia, revizuită profund de fostul preşedinte Donald Trump, a refuzat practic să intervină de urgenţă pentru a bloca legislaţia texană şi ar putea profita de revizuirea unei legi restrictive din statul Mississippi pentru a schimba jurisprudenţa.

Manifestaţii în sprijinul dreptului la avort sunt organizate şi în capitalele acestor două state conservatoare, Austin şi Jackson, precum şi în peste 600 de oraşe americane. Potrivit organizatorilor, se aşteaptă o participare de peste 240.000 de persoane, informează Agerpres.ro.

“Luptăm pentru ca avortul să nu fie doar legal, ci şi accesibil, convenabil şi fără stigmatizare”, potrivit unui comunicat al organizatorilor, care cere Congresului să înscrie dreptul la avort în legislaţia federală pentru a-l proteja de o posibilă schimbare din partea Curţii Supreme.

Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat în urmă cu o săptămână în Camera Reprezentanţilor, la iniţiativa democraţilor, dar nu are şanse de reuşită în Senat, unde republicanii au o minoritate de blocare.

Un prim “Marş al femeilor” a fost organizat chiar după inaugurarea mandatului fostului preşedinte Donald Trump şi a adunat milioane de opozanţi ai miliardarului republican acuzat de sexism. Ediţiile ulterioare au avut mai puţin succes, în parte din cauza disensiunii interne cu privire la acuzaţiile de antisemitism împotriva unuia din oficialii săi.

Mobilizaţi de numirea de către Donald Trump a trei magistraţi la Curtea Supremă, aleşii conservatori locali s-au angajat într-o veritabilă ofensivă anti-avort: de la 1 ianuarie, 19 state au adoptat 63 de legi ce restricţionează accesul la avort.

În varianta în care Curtea Supremă invalidează decizia din cazul Roe v. Wade, fiecare stat va fi liber să interzică sau să permită avorturile.

Un număr de 36 de milioane de femei din 26 de state, aproape jumătate din femeile americane aflate la vârsta fertilă, ar putea pierde dreptul de a avorta, potrivit unui raport publicat vineri de organizaţia Planned Parenthood.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Fost ministru al Agriculturii, despre dependența României de alimentele din import: ‘Intrăm în zona unui risc major. Este teribil de grav’

Publicat

in

De

România devine dependentă de importurile de alimente. Un exemplu este carnea de porc. Dacă acum șapte ani, producția acoperea peste 70% din necesarul de consum, acum România a ajuns să producă doar 55,3% din necesar. Suntem deficitari și la producția de zahăr. Potrivit datelor INS citate de economica.net, în 2020, doar 34,9% din necesarul de consum era acoperit din producția locală, scrie Digi24.

Nici la legume, situația nu este mai bună. Producătorii locali asigură 82% din necesar. Doar varză producem mai mult decât consumăm. La fructe, deficitul e și mai mare. Producția este asigurată pe plan local în proporție de doar 68,5%. România a ajuns astfel să acopere din producția internă cerințele de consum ale locuitorilor doar în cazul cărnii de oaie și capră, dar și al cerealelor.

Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, a comentat situația:

„Este teribil de grav, pentru că în primul rând dependența aceasta de importuri de hrană este un element de risc major pentru oricare țară, orice comunitate. Este un risc major și pentru o familie care nu are propriile surse ca să-și poată asigura în ritmul normal alimentația.

Nu volumul de bani este foarte important, ci ceea ce poți cumpăra cu masa monetară. Aici e o problemă pe care nu o corelăm niciodată. Pe problemele din agricultură, din păcate, și ați dat exemplul cărnii de porc – să nu uităm că România a fost o mare exportatoare de carne de porc, România a deținut piețe întregi, cum a fost piața rusească care a fost partener inclusiv pentru anumite organisme internaționale pe domeniu. Pe domeniul fructelor-legumelor am fost exportatori.

De această dată riscăm ca această dependență să se adâncească din nou și suntem câteva persoane care atenționăm de ani de zile asupra acestui lucru și nu se face nimic. Dependența de importurile de carne de porc se va accentua, pentru că ieri discutam cu un mare crescător și unul excepțional de bun, inclusiv integrat în producție, că vrea să renunțe total la activitatea creșterii porcului.

Nu am toate datele, dar în ultimele două luni au fost sacrificate peste 50.000 de vaci de lapte, apropo de ce înseamnă legătura și dependența noastră de importul de produse lactate. Este aproape de neconceput situația în care ne găsim.

Suntem dincolo de vulnerabilitatea aceasta obișnuită. Suntem teribil de vulnerabili. Intrăm în zona unui risc major care ar trebui să facă analiza inclusiv a CSAT. Cu toate măsurile, investițiile făcute, deficitul comercial pe balanța comercială cu produse agroalimentare se adâncește. El nu mai este un deficit de ramură, de domeniu. Este un deficit național cu consecințe dintre cele mai grave asupra dezvoltării întregii economii și a siguranței naționale.

În 14 martie 2020, când a început pandemia, am fost consultați cu ce se întâmplă și am spus că prima problemă pe care trebuie să o avem în vedere sunt stocurile de alimente.

Chiar astăzi discutam despre strategia în domeniul fructelor. Este nepermis să stăm în depozite cu fructe și să importăm. Este o anomalie de comportament al instituțiilor statului. Avem aceleași probleme să asistăm la aceste nerentabilități din interior dar noi să importăm în continuare și să aducem materie primă din străinătate să facem produse românești. Noi o să compromitem și aceste branduri în viitor.

Construcția sistemului național de siguranță trebuie să aibă în vedere câteva elemente de facilitare a dezvoltării producției interne și, de ce nu, inclusiv a pieței. Partea cu acel venit minim impozitat din zona rurală cade, este o artificialitate, pentru că acolo problema de impozitare se poate rezolva prin venitul impozabil pe care-l declari și intri în sistemul fiscal al primăriei locale.

Redresarea sistemului zootehnic este fundamentală pentru a da siguranță în alimentație. El reprezintă acum în România circa 22% față de 60% cât ar trebui să fie, sau 50% măcar pentru o funcționalitate normală și o garanție a asigurării surselor de hrană pentru populație din resursa internă. Avem posibilitatea să producem”.

Datele de la Ministerul Agriculturii arată că în 2020 importurile au fost de 8,9 miliarde de euro, in timp ce exporturile au atins valoarea de 6,9 miliarde de euro”.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Expo 2020 Dubai/Aqua sommelier Claudia Benea: Water is the cheapest preventive medicine

Publicat

in

De

The Romanian Pavilion at Expo 2020 Dubai organized an information and awareness event on Friday about the role that water has as an essential nutrient for the health of the human body.

“Water is the cheapest preventive medicine and the pivot of most processes in the body. Natural mineral water is food for the whole body and has a major role in cleansing and eliminating toxins, transporting nutrients to cells, moisturizing the skin, joints, muscles,” aqua sommelier Claudia Benea said.

The mineral water specialist provided relevant information on the healing properties of water and how it stimulates the body’s chemical processes. She also presented to the visiting public the rich offer of mineral waters present at the #H2RO water bar, and the participants were invited to a tasting of Romanian mineral waters.

The event is part of the thematic week “Health and Wellness” and is part of the series of events included in the agenda of the representation of the European Union at Expo 2020 Dubai, Agerpres.ro informs.

Romania is one of the states with the richest underground water resources, with thousands of water sources in which dissolved mineral salts are found.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend