Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Video| Peste 1 milion de persoane au participat la Parada LGBT+ din Londra

Publicat

in

Peste 1 milion de persoane, din care multe purtau paiete şi fluturau drapele în culorile curcubeului, au defilat sâmbătă pe străzile din Londra pentru a celebra comunitatea LGBT+, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la organizarea primului marş gay din Regatul Unit, informează AFP.

În total, peste 1 milion de persoane şi reprezentanţi de la aproximativ 600 de asociaţii şi organizaţii LGBT+ au participat la acest eveniment care se doreşte „cel mai mare şi cel mai cuprinzător din istorie”, potrivit organizatorilor. De asemenea, evenimentul de sâmbătă a fost primul marş gay organizat în Marea Britanie după declanşarea pandemiei de coronavirus, care a cauzat anularea ediţiilor din 2020 şi 2021.

Participanţii au pornit sâmbătă la prânz din Hyde Park şi au defilat până la Whitehall, în centrul Londrei, pentru a aduce un omagiu primului marş LGBT din Regatul Unit, care a avut loc în anul 1972.

Atunci, câteva sute de persoane au participat la acea defilare originală, organizată la doar cinci ani după dezincriminarea homosexualităţii în Regatul Unit, potrivit Agerpres.ro.

Militanţii din epocă au avut „un curaj incredibil”, a declarat pe Twitter prim-ministrul britanic Boris Johnson, care le-a dorit participanţilor de sâmbătă să aibă parte de „o paradă fericită”.

În cinci decenii, numărul participanţilor la Parada gay („Gay Pride” în limba engleză – n.r.) a crescut de la câteva sute la mai multe zeci şi sute de mii, iar manifestarea în sine, concepută iniţial ca un eveniment extrem de politizat, a devenit de-a lungul anilor mult mai festivă, incluzând şi concerte. De altfel, programul marşului din acest an a inclus şi un concert susţinut sâmbătă seară de cântăreaţa pop americană Ava Max.

În cortegiul de manifestanţi, activişti care luptă pentru drepturile persoanelor gay purtau pancarte cu mesaje precum „Am fost acolo în 1972” şi „Lupta continuă pentru libertatea comunităţii LGBT+ din lumea întreagă”.

Dar, potrivit lui Peter Tatchell, activist care militează de mulţi ani pentru drepturile LGBT+, unii dintre participanţii la marşul istoric din 1972 au boicotat ediţia de sâmbătă, considerând-o „depolitizată şi comercializată”.

„Pentru Oslo”

Stephen Sanders, în vârstă de 54 de ani, care a defilat pe străzile din Londra purtând doar un şorţ şi lenjerie intimă, consideră că acest eveniment anual „rămâne totuşi unul foarte important”.

„Încă şi astăzi, există oameni care nu pot să defileze la astfel de marşuri, care nu pot să fie cine sunt ei în realitate, care sunt lapidaţi sau chiar ucişi pentru asta, deci Marşul Gay este încă foarte important”, a subliniat Stephen Sanders.

Mohammed Nazir, un tânăr de 24 de ani, membru al asociaţiei Rainbows Across Borders, a declarat că dedică marşul de sâmbătă tuturor persoanelor care sunt încă obligate să îşi ascundă sexualitatea. Acest marş „este o chestiune care ţine de afirmarea sinelui, a demnităţii şi a egalităţii (…), o mişcare prin care noi continuăm să ne batem pentru drepturile noastre”, a adăugat el.

Pentru primarul Londrei, Sadiq Khan, care s-a fotografiat în faţa jurnaliştilor alături de o persoană travestită într-o regină, marşul de sâmbătă înseamnă „apărarea unei lumi mai deschise, mai cuprinzătoare”.

Politicianul laburist a subliniat „pericolul” foarte mare cu care continuă să se confrunte comunitatea LGBT+, afectată de „discriminare, prejudecăţi şi violenţă”.

„Defilăm astăzi pentru cei care se află la Oslo”, a adăugat primarul Sadiq Khan, referindu-se la focurile de armă mortale ce au fost trase în apropiere de un bar gay din capitala Norvegiei weekendul trecut, din cauza cărora Marşul LGBT+ din Oslo a fost amânat.

La evenimentul ce a avut loc sâmbătă pe străzile din Londra au participat şi mai multe celebrităţi, precum campioana olimpică la atletism Kelly Holmes şi cântăreaţa Emeli Sande. Au fost prezenţi şi manifestanţi pro-Ucraina, care au defilat în spatele unui afiş pe care era scris mesajul „Dacă apăraţi libertatea, apăraţi Ucraina!”.

În contextul în care 1.235 de cazuri de variola maimuţei au fost înregistrate până joi în Regatul Unit, din care marea majoritate sunt bărbaţi care au avut raporturi sexuale cu alţi bărbaţi, reprezentanţii agenţiei britanice de sănătate publică i-au îndemnat pe londonezi să nu participe la acest marş dacă prezintă simptome ale bolii şi le-au cerut totodată să se testeze împotriva acestei maladii.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

DefMin Dincu not believing in Putin’s threats to use nuclear weapons: He is trying to impress; he bluffed

Publicat

in

De

Romania’s Defence Minister Vasile Dincu said on Tuesday that Russian President Vladimir Putin was „bluffing” when he threatened to use nuclear weapons, in an attempt to impress European countries and win recognition for the sham referendums conducted in four occupied regions of Ukraine.

„After all, what Putin has done from the beginning – threatening us, the Europeans, with nuclear weapons in March or April – what he has done was rather bluffing, trying to impress, to see how the European countries react in a possible recognition or at least acceptance of some sham referendums that he is conducting in the four regions. We do not think that this latest announcement changes the reality of the war,” Dincu told Digi24 private broadcaster on Tuesday.

He added that the Russian president’s threats do not change Romania’s situation at all, giving assurances that NATO will not stand idly by in the case of the use of nuclear weapons.

„Nothing is changing in Romania, because we have been in a state of vigilance since the beginning of the war. We are moving forward with the defensive strategy that NATO has prepared and, of course, we are speeding up all the army acquisitions. It does not change a bit this new announcement by Putin. Many analysts label it as one of impotence, because talking about the use of nuclear weapons means rather an attempt to deter. It is a balance of violence, the ultimate violence so to speak, which is born through such declarations, because, in the end, it is a well-known thing, no one can use nuclear weapons against the other, as long as there is a balance of such arsenals. (…) NATO cannot stand idly by in such a situation. There are assurances that this balance of deterrence will work,” said Dincu, told Agerpres.

On the other hand, he explained that the procedures for launching nuclear strikes are very complicated, even in the case of Russia, with several steps to follow and officials involved.

„In the chain of command, which also exists in the US and NATO for the use of nuclear weapons, as well as in Russia – because this is almost a mirror image – there are several steps; I have counted seven procedures. It is not enough for the president to press a button in the nuclear briefcase, but it is about three codes that exist with the president, the prime minister, the minister of defence and from there the military procedure begins, with the chief of staff, then those who operate. This is for the strategic strike. For tactical strikes, the procedure it’s even more complicated. To try a local strike with a smaller nuclear bomb, to deter or try to annihilate a region or a city, is an even a more complicated procedure,” said Dincu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Împușcată de șase ori în timpul protestelor, o tânără din Iran devine un nou simbol al sfidării regimului ayotalahilor (Video)

Publicat

in

De

Hadis Najafi, o iraniană în vârstă de 23 de ani care a devenit virală într-un videoclip în timp ce se pregătea să se alăture protestelor antiguvernamentale, a fost împușcată mortal de către forțele de securitate iraniene, potrivit mai multor rapoarte de duminică, relatează The Jerusalem Post.

Najafi a fost împușcată de șase ori și ucisă miercuri în orașul Karaj de către forțele de securitate iraniene, a relatat pe rețelele de socializare jurnalista iraniană și avocatul pentru drepturile femeilor Masih Alinejad, împreună cu alte persoane.

Potrivit rapoartelor, ea a suferit răni în abdomen, gât, inimă și mână pe 21 septembrie. După ce a fost împușcată de forțele de securitate, ea a fost transportată la Spitalul Ghaem, unde ulterior a fost declarată moartă.

În timp ce Najafi însăși era o figură socială proeminentă pe TikTok și Instagram, videoclipul său viral o arăta pe aceasta legându-și părul la spate și pășind cu îndrăzneală în mijlocul unui protest în Karaj.

Ulterior, un al doilea clip a început să circule pe internet, arătând familia fetei plângând la o fotografie cu ea pe un mormânt proaspăt săpat.

„Aceasta este înmormântarea lui #HadisNajafi, în vârstă de 20 de ani, care a fost împușcată mortal pe străzi de către forțele de securitate pentru că a protestat”, a scris Masih Alinejad pe Twitter, împărtășind clipul.

„Hadis era o fată cu inimă bună & îi plăcea să danseze. Ea protesta împotriva morții brutale a lui #MahsaAmini. Crima lor: să vrea libertate”.

„Avea doar 20 de ani”, a declarat sora lui Hadis pentru Alinejad. „Inima ei era îndurerată pentru Mahsa Amini. Ea a spus că nu va rămâne în tăcere. Au ucis-o cu șase gloanțe”.

Organizația Mujahedinului Poporului din Iran (MEK) a declarat că 1.800 de persoane au fost arestate numai în Teheran, în timp ce protestele au făcut ravagii în 31 de provincii din întreaga țară.

35 de persoane au murit în timpul recentelor proteste, potrivit presei oficiale din Iran, dar presa neiraniană și alte rapoarte neoficiale insistă asupra faptului că numărul morților este mult mai mare.

Demonstrațiile care au izbucnit în urmă cu mai bine de o săptămână la înmormântarea unei femei kurde în vârstă de 22 de ani pe nume Mahsa Amini, care a murit în detenție după ce a fost arestată de poliția care aplică restricțiile stricte ale Republicii Islamice privind vestimentația femeilor, s-au transformat în cele mai mari proteste din ultimii ani.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend