Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO O întreagă formație de atac a armatei ruse a fost distrusă după ce a intrat într-un câmp minat

Publicat

in

O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum o întreagă formație de atac alcătuită din vehicule blindate rusești a fost distrusă după ce a intrat într-un câmp de mine.

Minele antitanc par un mare mister pentru armata rusaFoto: Captura video

Filmarea a fost redistribuită de Ukraine Weapons Tracker, administratorii paginii identificând vehiculele în flăcări din imagini: două transportoare blindate de personal MT-LB, un vehicul blindat de luptă al infanteriei de tip BMP-1, un tanc și un vehicul de inginerie militară IMR-2.

Se crede că înregistrarea video a fost filmată în regiunea Donețk din estul Ucrainei însă ea nu a fost geolocalizată cu exactitate.

Amintim că imediat după prăbușirea frontului rusesc din regiunea Harkov, lupte puternice au fost filmate și în Donețk, regiune pe care armata rusă nu a reușit să o cucerească decât în proporție de aproximativ 60%, în pofida ofensivelor repetate ale armatei trimise de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Singura ofensivă pe care forțele armate rusești o mai încearcă în prezent în Ucraina, cea de pe axa Bahmut, este tot în regiunea Donețk din Donbas.

Probleme ale invadatorilor ruși în Ucraina din cauza minelor

Numeroase filmări apărute pe rețelele de socializare în ultimele luni au surprins situații adesea greu de înțeles în care tancuri sau vehicule blindate rusești trec peste mine și explodează spectaculos, deși pericolul pare evident.

O astfel de înregistrare distribuită la jumătatea lunii trecute arată cum un vehicul de luptă al infanteriei de tip BMP, precum cel care poate fi văzut în noua înregistrare, trece peste o mină în timp ce încearcă să treacă în trombă printre alte două vehicule blindate abandonate de militarii ruși.

Soldații aflați pe vehicul sar imediat de pe acesta după explozie, doi căzând la pământ deși nu este clar dacă au fost răniți sau doar au încercat să se adăpostească.

Filmarea a amintit imediat de una diferită apărută cu o lună în urmă în care un tanc al armatei ruse explodează după ce trece peste o mină printre alte 4 tancuri abandonate în formație compactă de militarii ruși.

O altă înregistrare distribuită pe rețelele social media înspre sfârșitul lunii trecute a surprins două vehicule blindate ale rușilor sărind în aer după ce au trecut peste mine chiar în timp ce avansau rapid și trăgeau spre pozițiile armatei ucrainene.

Aici pericolul pentru blindate nu este atât de evident, deși deznodământul este același.

Totuși, militarii ruși par să fi conștientizat pericolul reprezentat de mine pentru propriile forțe blindate, o înregistrare video apărută în urmă cu mai puțin de două săptămâni arătând cum un tanc rusesc este lovit de artileria ucraineană chiar în timp ce încerca să curețe un câmp de mine.

În cazul respectiv însă tancul rusesc a supraviețuit impactului mulțumită blindajului său reactiv.

Nu același lucru poate fi spus însă despre un camion rusesc ce transporta sute de mine antitanc și care a sărit în aer după ce a trecut peste o mină la începutul lunii septembrie.

Urmărește ultimele evoluții din a 216-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Kazahstanul câștigă teren în România pe fondul sancțiunilor împotriva petrolului rusesc: companiile petroliere au găsit soluția pentru a evita criza

Publicat

in

De

Lukoil, Petrom OMV produceau benzină și motorină din petrol brut extras din Rusia. Rafinăriile celor trei companii nu mai au voie să prelucreze combustibili din Rusia, în baza sancțiunilor internaționale. UE interzice importul de țiței rusesc originar din Rusia. Este vorba de achiziția petrolul brut extras de pe teritoriul rusesc și exportat apoi spre rafinăriile din întreaga lume.

„Am avut discuții cu toate companiile, cu toate rafinăriile, și, de azi, toți, și rafinăria Petrom, și rafinăria Petromidia, și rafinăria Petrotel, nu vor mai procesa țiței rusesc, s-au stabilit surse alternative și rute alternative”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

În România, până la aprobarea sancțiunilor, trei rafinării importau petrol rusesc pe care îl prelucrau în special în motorină, dar și în benzină, informează într-o analiză Europa Liberă: Petromidia (deținută de KMG Internațional – fostul Rompetrol), Petrobrazi (OMV Petrom), Petrotel (Lukoil). În plus, Gazprom România importa benzină și motorină rafinată în Serbia din petrol rusesc. Și rafinăria din Novisad este lovită de sancțiuni, pentru că petrolul BRUT ajunge pe teritoriul Europei într-un terminal din Croația, stat membru UE. În 2021, cele trei rafinării românești au procesat 9,9 milioane de tone de țiței, dintre care 6,82 milioane de tone au fost din import. Cam 2,5 milioane de tone de țiței au provenit din Rusia, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Până la startul războiului, două treimi din țițeiul rafinat în România era importat din portul rusesc Novorosisk. Printr-un terminal este exportat petrol rusesc, care ajunge inclusiv la Petrotel Ploiești (rafinărie deținută de Lukoil) și la Petrobrazi (rafinăria deținută de OMV Petrom).

Prin al doilea terminal din Novorosisk se importa petrol kazah, transportat prin Rusia prin oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC), care alimentează rafinăria Petromidia.

Petromidia, rafinăria deținută de Rompetrol Rafinare, companie controlată de grupul KazMunaiGaz (KMG), va putea importa în continuare țiței din Rusia, cu condiția ca acesta să fie de proveniență kazahă, reiese din textul celui de-al șaselea pachet cu sancțiuni impuse Rusiei, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Embargo-ul european împotriva țițeiului rusesc nu va afecta activitatea de la Petromidia pentru că rafinăria nu prelucrează țiței rusesc. De altfel, Kazahstanul și-a redenumit petrolul pe care îl exportă prin porturile maritime rusești și pe care-l procesează în România, țiței care va fi comercializat sub numele de Kazakhstan Export Blend Crude Oil (KEBCO), pentru a-l disocia de petrolul originar din Rusia și a evita riscurile de sancțiuni și problemele de finanțare.

Petrobrazi, rafinăria deținută de OMV Petrom, procesa până la începerea războiului în jur de 3 milioane de țeței. 70% din petrolul brut rafinat la Petrobrazi provenea din țițeiul extras pe teritoriul României. Restul de 30% îl reprezenta țiței importat din Rusia. „Din martie, nu mai importăm petrol”, au precizat reprezentanții companiei pentru Europa Liberă. Petrolul brut din țările scandinave, Africa de Nord și cel din Kazahstan ar fi înlocuit țițeiul rusesc rafinat la Petrobrazi.

Petrotel Ploieşti, a treia rafinărie mare din România, deținută de compania rusă Lukoil, a importat anul trecut în jur de 2 milioane de tone de țiței. Petrolul brut care ajungea la Petrotel era 100% din Rusia.

Europa Liberă a contact reprezentanții Petrotel Lukoil SA, compania gigantului rus care operează rafinăria din Ploiești, pentru lămuriri legate de originea petrolului rafinat la Petrotel însă nu a primit niciun răspuns până în prezent. Din informațiile primite de la Europa Liberă de la operatorii portuari din Constanța, Lukoil România ar importa țiței din Kazahstan și din Turcia, a cărui proveniență inițială nu poate fi precizată.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Karolina Pliskova este antrenată din nou de Sasha Bajin

Publicat

in

De

Jucătoarea cehă Karolina Pliskova a anunţat că l-a angajat din nou pe antrenorul german Sasha Bajin, informează L’Equipe, potrivit news.ro

Cei doi au mai colaborat până în luna iulie. De atunci, sportiva a fost pregătită de compatriotul său Leos Friedl.

Pliskova, fost lider WTA, ocupă acum locul 31 în clasamentul mondial.

Ea nu a mai câştigat un turneu din ianuarie 2020.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend