Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO| O furtună de nisip s-a produs în Irak, al doilea fenomen meteorologic de acest tip în mai puţin de o săptămână

Publicat

in

O furtună de nisip s-a produs marţi în Irak, al doilea fenomen meteorologic de acest tip înregistrat în mai puţin de o săptămână, care a determinat spitalizări din cauza unor probleme respiratorii şi închiderea temporară a aeroporturilor internaţionale din Bagdad şi Najaf, informează AFP.

După o primă furtună de nisip care a afectat majoritatea teritoriului Irakului la sfârşitul săptămânii trecute, capitala şi centrul ţării s-au confruntat din nou marţi cu acest fenomen, fiind acoperite de o lumină portocalie. Plafonul noros era foarte jos, limitând considerabil vizibilitatea.

Pe străzile din Bagdad, numeroşi trecători purtau măşti sanitare de unică folosinţă pentru a se proteja de nisipul care s-a aşternut într-un strat fin pe clădiri şi pe automobile, au constatat mai mulţi jurnalişti de la AFP.

„Au existat spitalizări din cauza unor probleme respiratorii, însă majoritatea cazurilor sunt benigne”, a declarat Saif al-Badr, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Irak, potrivit Agerpres.ro.

Aeroporturile internaţionale din Bagdad şi Najaf, oraşul sfânt şiit din sudul ţării, care primeşte mii de pelerini din lumea întreagă în fiecare an, şi-au suspendat operaţiunile pentru întreaga dimineaţă de marţi, anulând astfel zeci de curse aeriene. Potrivit unor surse aeroportuare, cele două aeroporturi au fost redeschise la începutul după-amiezii datorită unei îmbunătăţiri a condiţiilor meteorologice.

Deşi furtunile de nisip şi de praf nu sunt evenimente rare în timpul primăverii în Irak, directorul serviciilor meteorologice irakiene, Amer al-Jabri, a declarat că se aşteaptă ca astfel de fenomene să devină tot mai frecvente în această ţară semideşertică.

„Principalele cauze sunt deficitul de precipitaţii, accelerarea deşertificării şi absenţa centurilor verzi” în jurul oraşelor, care pot să atenueze efectele acestor furtuni, a precizat el.

Irak este una dintre cele mai vulnerabile ţări în faţa schimbărilor climatice şi a deşertificării. În noiembrie 2021, Banca Mondială a estimat că această ţară ar putea să se confrunte cu o scădere cu 20% a resurselor sale de apă până în 2050 din cauza modificărilor climatice.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ucraina: Cinci civili uciși la Harkov de bombardamente ale rușilor

Publicat

in

De

Bombardamente rusești asupra orașului Harkov, în nord-estul Ucrainei, au ucis luni cinci persoane și au rănit alte 22, inclusiv cinci copii, a anunţat guvernatorul regiunii, Oleg Sinehubov, citat de Reuters.

Război în Ucraina: orașul Harkiv, bombardat de rușiFoto: Laurel Chor/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Într-un mesaj pe Telegram, Sinehubov scrie că victimele erau „cu toţii civili din Harkov, care mergeau pe stradă, la locurile de joacă”. „Condoleanţele mele sincere familiilor lor”, a mai transmis guvernatorul.

Nu există o reacție imediată din partea Rusiei, care neagă în continuare că vizează civili, precizează Reuters. Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

De ce au loc atât de multe cutremure în Afganistan?

Publicat

in

De

Cel puțin 1.000 de persoane au murit și alte 3.000 au fost rănite miercuri în urma unui cutremur produs în estul Afganistanului.

Cutremur devastator în AfganistanFoto: Twitter

Cutremurele se produc atunci când există o mișcare bruscă de-a lungul plăcilor tectonice care alcătuiesc suprafața Pământului. Acolo unde plăcile se ciocnesc apar fracturi numite falii, scrie BBC.

Afganistanul este foarte predispus la cutremure, deoarece este situat deasupra mai multor linii de falie, unde se întâlnesc plăcile indiană și eurasiatică.

Numai în ultimele două săptămâni au avut loc 10 cutremure de dimensiuni moderate în Afganistan și în jurul acestuia, cu magnitudini de 4 grade și peste.

De asemenea, în ultimul an au avut loc 219 cutremure minore cu magnitudini cuprinse între 1,5 și 4.

De ce a fost cutremurul recent atât de distrugător?

Cutremurul a fost cauzat de tensiunea acumulată în urma coliziunii dintre placa indiană și cea eurasiatică. Acesta a avut o magnitudine de 5,9 grade (6,1 după alte surse) pe scara Richter, potrivit US Geological Survey.

Potrivit Agenției Federale pentru Situații de Urgență din SUA, aceasta este echivalentă cu 475.000 de tone de TNT sau de 37 de ori mai mare decât energia eliberată de bomba atomică lansată la Hiroshima.

Cutremurele au fost resimțite până la 500 km distanță în Pakistan și India.

Unul dintre motivele pentru care a fost atât de distructivă este faptul că s-a produs la doar 10 km sub suprafața pământului, potrivit măsurătorilor efectuate de US Geological Survey.

„Această parte a Afganistanului conține poalele munților Himalaya”, spune Dr. Brian Baptie, seismolog la British Geological Survey.

„Aici, plăcile tectonice nu se ciocnesc direct, ci alunecă parțial una pe lângă cealaltă. Rezultatul este că cutremurele din această regiune tind să fie mai puțin adânci, astfel că zguduirile sunt mult mai aproape de suprafață”, spune specialistul.

„Acest cutremur a fost doar unul de dimensiuni moderate, dar din punct de vedere al impactului, a fost extrem de distructiv.”, adaugă Dr. Brian Baptie

În ultimul deceniu, peste 7.000 de persoane au fost ucise în cutremurele din Afganistan, potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare. În medie, se înregistrează 560 de decese pe an în urma cutremurelor, potrivit BBC.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend