Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO O barjă cu 1.700 de tone de cărbune s-a scufundat în Portul Constanța

Publicat

in

O barjă încărcată cu 1.700 de tone de cărbune s-a scufundat, marţi, în Portul Constanţa, dar traficul naval nu este afectat, transmite News.ro.

Barja scufundata in portul ConstanțaFoto: Captura YouTube

Potrivit autorităţilor portuare, barja s-a scufundat în Dana 99 a Portului Constanţa. Ea fusese încărcată cu 1.700 de tone de cărbune şi urma să plece într-un convoi către Canalul Dunăre – Marea Neagră.

âAcest eveniment nu încurcă traficul fluvial, au precizat reprezentanţii ANR. Autoritatea Navală Română a deschis o anchetă pentru a stabili împrejurările în care s-a petrecut acest eveniment.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Peste jumătate dintre oamenii din zona supusă riscului de inundaţii din Roşia Montană au refuzat evacuarea – Pompierii au reuşit să scadă nivelul apei

Publicat

in

De

Peste jumătate dintre locuitorii comunei din Roşia Montană care au casele amplasate în aval de lacul Tăul Mare au refuzat până duminică seară autoevacuarea preventivă, în pofida avertismentelor repetate făcute de autorităţi privind riscul ca barajul să se rupă. Până duminică la ora 20:30 pompierii care acţionează la faţa locului reuşiseră să reducă cu 40 ce centimetri nivelul apei din lac, în condiţiile în care experţii afirmă că, pentru a atinge un nivel de siguranţă, este nevoie de scăderea nivelului apei din baraj cu cinci metri, potrivit news.ro.

În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată locuiesc un total de 268 persoane, dintre care 126 s-au autoevacuat, 137 au refuzat evacuarea si 5 persoane au fost evacuate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile publice, în internatul şcolar de la liceul din Abrud, anunţă, duminică seară, oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba.

Până duminică, la ora 20:30, nivelul apei din lacul Tăul Mare scăzuse cu 40 de centimetri în condiţiile în care experţii afirmă că, pentru a atinge un nivel de siguranţă, nivelul apei din baraj trebuie redus cu cinci metri.

Duminică seară, la faţa locului pompierii intervin cu 3 motopompe de mare capacitate pentru deversarea apei din lacul de acumulare, o motopompă fiind pregătită să intervină, iar 2 motopompe vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localităţii Roşia Montană în zona locuită, precizează pompierii.

Duminică seară, la faţa locului acţionează zeci de pompieri militari de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor Alba, Bihor, Mureş, Hunedoara, Cluj, precum şi poliţişti, jandarmi şi angajaşi ai Sistemelor de Gospodărire a Apei.

Autorităţile au constatat, sâmbătă după amiază, apariţia unei pâlnii de eroziune, cu diametrul de 60 de centimetri şi adâncime de 1,5 – 2 metri, în coronamentul barajului lacului piscicol Tăul Mare, baraj care datează din anul 1908 şi este deţinut de Primăria comunei Roşia Montană. Autorizaţia de funcţionare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârşitul anului 2024, a transmis Ministerul Mediului, duminică.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Alegătorii din Bosnia-Herţegovina au votat în plină criză politică

Publicat

in

De

Alegătorii din Bosnia-Herţegovina au votat duminică fără multe iluzii, într-un climat de criză marcat de ameninţări secesioniste, divizări etnice în creştere şi temeri privind noi turbulenţe, informează AFP, potrivit Agerpres.

Alegătorii au participat la un scrutin complex, pentru a-i desemna pe cei trei membri ai preşedinţiei colegiale bosniace, pe deputaţii Parlamentului central şi pe cei ai celor două entităţi, precum şi, în ceea ce priveşte Republica Srpska (RS), preşedinţia acesteia.

Secţiile de vot s-au închis la orele 17:00 GMT, însă rezultatele preliminare sunt aşteptate în noaptea de duminică spre luni.

Liderii politici au promis stabilitate atunci când şi-au strecurat buletinele de vot în urne. Însă alegătorii păreau mai degrabă deziluzionaţi, potrivit AFP.

Bosnia este împărţită între o entitate sârbă, Republica Srpska (RS), şi o federaţie croato-musulmană, legate de o putere centrală slabă, care este adesea paralizată. În cele trei comunităţi, liderii politici se angajează în supralicitarea naţionalismului pentru a rămâne la putere, în timp ce toţi mai mulţi locuitori aleg exilul, în faţa absenţei perspectivelor atât politice, cât şi economice.

Aproape 500.000 de oameni au părăsit ţara de la ultimul recensământ din 2013, când existau 3,5 milioane de locuitori, potrivit estimărilor Uniunii pentru o Revenire Durabilă, un ONG local.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend