Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Video | Ministrul Bode anunță că a fost adoptată OUG: Detaliile ajutorului oferit ucrainenilor care intră în România

Publicat

in

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, anunţă că Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă în baza căreia statul român poate oferi sprijin şi asistenţă umanitară cetăţenilor străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din Ucraina. Cheltuielile necesare acestui sprijin vor fi suportate de la bugetul de stat.

„Având în vedere concluziile task-force-ului organizat la nivelul Guvernului (…), având în vedere necesitatea asigurării unor condiţii adecvate pentru cetăţenii străini sau apatrizii aflaţi în situaţii deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi intră în România şi care nu solicită o formă de protecţie conform legii privind azilul în România, având în vedere necesitatea unei reglementări uniforme care să instituie norme clare referitoare la asigurarea finanţării acţiunilor de gestionare a crizelor şi reacţie rapidă, am stabilit prin ordonanţă de urgenţă faptul că cetăţenii străini sau străini sau apatrizii aflaţi în situaţii deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi intră în România şi care nu solicită o formă de protecţie potrivit legii privind azilul în România beneficiază în cadrul taberelor temporare de cazare şi asistenţă umanitar sau în alte locuri de cazare stabilite stabilite de Comitetele Judeţene sau Comitetului municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă de asigurarea următoarelor utilităţi de primă necesitate pe perioada staţionării temporare: hrană, îmbrăcăminte, materiale de igienă personală, asistenţă medicală primară şi tratament corespunzător, asistenţă medicală de urgenţă, dreptul de a fi inclus în programele naţionale de sănătate publică”, a declarat Lucian Bodea, duminică seară, la finalul şedinţei de Guvern, potrivit news.ro.

El a menţionat că Guvernul a stabilit că achiziţia acestor produse şi servicii se va face prin procedură de achiziţie publică în regim de urgenţă, iar finanţarea acestor cheltuieli şi a celor necesare funcţionării taberelor necesare pentru cetăţenii care vin din Ucraina se asigură din bugetul de stat prin bugetul IGSU şi al Ministerului Sănătăţii.

Copiii cetăţeni străini care ajung în România neînsoţiţi de părinţi sau de un reprezentant legal vor beneficia de protecţie specială.

„Valoarea maximă a costurilor aferente cazării în alte locaţii stabilite de Comitetele Judeţene sau Comitetului municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă se va aproba printr-o hotărâre a Guvernului”, a menţionat Bode.

În şedinţa de duminică seară, Executivul a aprobat măsuri legislative care să permită României să ia măsuri în funcţie de evoluţia situaţiei din Ucraina.

Cetăţenii vor fi cazaţi maxim 72 de ore în taberele temporare.

Guvernul a adoptat, de asemenea, un act normativ prin care modifică un articol din normele metodologice ale legii 122/2006 privind azilul în România, cel conform căruia solicitantul de azil beneficiază la cerere de hrană în limita sumei de 20 de lei/persoană/zi, îmbrăcăminte în limita sumei de 135 de lei/persoană/sezon de vară şi 200 de lei/persoană/sezon de iarnă şi de alte cheltuieli în limita sumei de 12 lei/persoană/zi.

Bode a menţionat că procedura şi sumele aferente au fost stabilite prin Hotărâre de Guvern pe baza datelor comunicate de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii sau de Institutul Naţional de Statistică.

De la începutul conflictului, în România au intrat, până duminică, la ora 16:00, 56.371 de cetăţeni ucraineni. Dintre aceştia, 28.174 au ieşit din ţară, iar 28.197 de cetăţeni se aflau în România. Doar 318 au cerut cazare în centru de azil.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

VIDEO – Pericol la Sala Sporturilor din Arad: Arsenal de luptă descoperit în rucsacul unui tânăr la intrarea la un meci de baschet

Publicat

in

De

Jandarmii au descoperit un adevărat arsenal de luptă în rucsacul unui tânăr care încerca să intre în Sala Sporturilor din Arad la un meci de baschet feminin.

Jandarmii arădeni care asigurau ordinea publică la meciul de baschet feminin între UAV Arad și Rapid București au descoperit un bărbat in vârstă de 21 de ani care încerca să intre în Sala Sporturilor din Arad cu un rucsac în care deținea un întreg arsenal de luptă.

Jandarmii au găsit în rucsac o petardă cu fitil, 3 cutii de materiale pirotehnice, un pumnal de 16 centimetri și un lanț invelit in material textil de un metru lungime.

Tânărul le-a spus jandarmilor că a cumpărat bunurile din București și că le poartă permanent cu el pentru autoapărare.

Jandarmii au întocmit actele de sesizare, care împreună cu bunurile, vor fi predate IPJ Arad în vederea continuării cercetărilor.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

SUA: Democratul Hakeem Jeffries devine primul afro-american ales liderul unui partid în Congres

Publicat

in

De

Hakeem Jeffries a fost ales miercuri de colegii săi din Partidul Democrat ca lider al acestora în Camera Reprezentanţilor, înlocuind-o pe Nancy Pelosi, transmite AFP.

Hakeem Jeffries devine primul afro-american care va ocupa astfel de responsabilităţi în Congresul american.

Votul de miercuri s-a desfăşurat cu uşile închise, iar Jeffries a fost singurul candidat, potrivit Agerpres.

În vârstă de 52 de ani, el deţine posturi de responsabilitate în statul major al democraţilor începând din 2019.

Alegerea sa marchează un schimb de generaţie semnificativ în Congresul american, Hakeem Jeffries fiind cu 30 de ani mai tânăr decât Nancy Pelosi, preşedinta (‘speaker’) Camerei Reprezentanţilor.

Pelosi a anunţat la mijlocul lunii că renunţă la funcţia de lider al democraţilor în viitoarea Cameră, spunând că vrea să lase locul unei ‘noi generaţii’. Ea va rămâne simplă reprezentată a statului California.

Din ianuarie, Jeffries va conduce tabăra democraţilor într-o Camera a Reprezentanţilor în care aceştia nu vor mai fi majoritari, după ce republicanii au câştigat controlul în urma alegerilor din noiembrie.

Chiar dacă majoritatea lor va fi mai redusă decât se prognoza, republicanii vor dispune de o putere în materie de inspecţie, pe care au promis că o vor folosi pentru o serie de anchete cu privire la felul în care preşedintele Joe Biden a gestionat pandemia sau retragerea trupelor din Afganistan.

Tabăra preşedintelui Biden şi-a asigurat totuşi controlul în Senat.

Lipsit de acum înainte de un Congres pe care l-a controlat total timp de doi ani, partidul preşedintelui democrat nu va mai putea trece mari proiecte legislative, o situaţie în care se va afla însă şi tabăra opusă, republicană.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend