Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Institutul de Transplant Renal din Cluj va fi transformat în centru de transplant în cadrul Spitalului Județean / Protest al angajaților, nemulțumiți de intenția Ministerului Sănătății

Publicat

in

O parte dintre angajații Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca au protestat luni la prânz în fața institutului, nemulțumiți de intenția Ministerului Sănătății de a reorganiza unitatea medicală. Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat luni că este ”oportună” reorganizarea Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj prin includerea în structura “funcţională” a Spitalului Clinic Judeţean Cluj Napoca sub forma unui Centru de Urologie şi Transplant Renal. De cealaltă parte, angajații institutului se tem de “riscul de desființare” al institutului.

  • Protest al angajaților Institutului de Transplant Renal din Cluj

O parte dintre angajații institutului au participat luni la prânz la un protest organizat în fața clădirii unității medicale și vorbesc despre “probleme grave” cu care se confruntă institutul, despre un “total dezinteres al Ministrului Sănătății de a asigura continuitatea activității Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca” și despre “riscul de desființare a singurei instituții medicale capabilă să asigure transplantul renal în Regiunea de Nord-Vest a României”.

  • Ioana Mihăilă: Pacienții nu vor fi afectați de reorganizare

“Institutul de Urologie şi Transplant îşi desfăşoară activitatea într-o clădire care aparţine Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj Napoca, clădire care este împărţită cu spaţii ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj şi anume Clinica Medicală II şi Clinica Chirurgie 2 din Spitalul Judeţean Cluj Napoca. Practic, se află la ultimul nivel şi la mansarda acestei clădiri. Nefiind comunicare între cele două instituţii, nu s-au putut face demersurile pentru asigurarea evacuării în siguranţă la incendiu, motiv pentru care IGSU nu a putut elibera aviz de securitate la incendiu, problemă care în această situaţie şi în acest context nu poate fi rezolvată. (…) În acest condiţii, considerăm oportună reorganizarea Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj prin includerea în structura funcţională a Spitalului Clinic Judeţean Cluj Napoca sub forma unui Centru de Urologie şi Transplant Renal”, a declarat luni ministrul Sănătății, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Ioana Mihăilă a dat asigurări că va fi asigurat pacienţilor accesul la serviciile de urologie şi de transplant renal şi nu vor fi discontinuităţi în tratament: “Săptămâna trecută, la solicitarea cadrelor medicale din cadrul institutului, am fost în vizită pentru a vedea problemele cu care aceştia se confruntă. Solicitările pe care cei din Institutul de Urologie şi Transplant renal ni le-au transmis au fost: mărirea tarifului pe caz ponderat, solicitare transmisă CNAS, includerea în programul de acţiuni prioritare pentru anestezie şi terapie intensivă şi modificarea cadrului legislativ pentru acţiunile prioritare de transplant (…) şi cheltuieli de personal. Referitor la mărirea tarifului pe caz ponderat, menţionez că ne-am consultat cu colegii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi, conform datelor pe care aceştia le au disponibile, Institutul de Urologie şi Transplant Renal se află în primele 10-15 spitale din ţară din cele 400 de unităţi sanitare spitaliceşti din ţară ca valoare a tarifului pe caz ponderat, cu o valoare de 1.839 lei, mai mult decât Spitalul Clinic Parhon din Iaşi, care desfăşoară o activitate similară sau ca Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, tarifele acestora fiind de 1.726 şi respectiv de 1.800 lei”, a arătat ministrul.

Ioana Mihăilă a spus că doar în luna iunie institutul clujean a primit o suplimentare de fonduri de 30.000 de lei, iar după intrarea în vigoare a noului contract-cadru va mai primi o sumă “semnificativ mai mare”: “Doar în luna iunie, ca urmare a discuţiilor de mediere dintre Casa judeţeană de asigurări Cluj şi prefectură şi reprezentanţii Institutului de Urologie şi Transplant – Institutul de Urologie şi Transplant a primit o suplimentare de fonduri de 30.000 de lei pe cazurile deja rezolvate. În plus, situaţia financiară a Institutului de Urologie şi Transplant, conform raportărilor de la CNAS, este în continuare stabilă. De la 1 iulie, după ce intră în vigoare următorul contract cadru şi următoarele norme aferente contractului cadru, Institutul de Urologie şi Transplant va primi o sumă semnificativ mai mare decât cea de acum, (…) această sumă fiind cam cu 340.000 de lei în plus pe lună”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Ioana Mihăilă mai spune că a discutat cu directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate despre actualizarea tarifului pe caz ponderat: “Finanţarea spitalelor nu este suficientă în România. Asta este o realitate pe care o cunoaştem cu toţii. Nu sunt suficienţi bani nici pentru Institutul de Urologie şi Transplant, cum nu sunt suficienţi bani pentru finanţarea spitalelor în general. Finanţarea spitalelor în fiecare an ajunge până în luna octombrie şi de acolo trebuie suplimentate fondurile. Dar începând cu intrarea noului contract cadru această finanţare se ameliorează, împreună cu directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, am discutat o creştere a tarifului pe caz ponderat începând cu anul următor, urmând ca la finalul anului 2022, atunci când vom avea rezultatele studiului care analizează cheltuielile reale cu spitalizare continuă acuţi, să putem să actualizăm aceste tarife pe baza unor dovezi clare ştiinţifice. Referitor la a doua solicitare, şi anume aceea de includere în AP ATI, Ministerul Sănătăţii a făcut deja demersuri pentru ca Institutul de urologie şi Transplant să fie inclus în Acţiuni Prioritare Terapie Intensivă”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Ioana Mihăilă a precizat că nu poate fi rezolvată solicitarea privind modificarea cadrului normativ pentru acţiuni de transplant, întrucât ar însemna “obiectul unei duble finanţări”: “În ceea ce priveşte a treia solicitare, şi anume modificarea cadrului normativ pentru acţiuni prioritare de transplant, solicitarea lor nu poate fi rezolvată, solicitarea constând în a asigura finanţarea cheltuielilor de personal. Această asigurare a cheltuielilor de personal ar fi obiectul unei duble finanţări, motiv pentru care acest lucru în acest cadru legal nu poate fi efectuat.”

Ioana Mihăilă mai spune că Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională de Transplant se vor “concentra” să nu existe discontinuităţi în activitatea de transplant: “Demersurile pentru obţinerea reacreditării, cu tot cu modificarea formei de personalitate juridică, pot să fie scurtate pe cât de mult posibil, dar pe lângă acest lucru vor aduce anumite avantaje administrative. De exemplu, posibilitatea de a utiliza la comun laboratorul de analize medicale, laboratorul de radiologie şi imagistică medicală, laboratorul de anatomie patologică şi componenta administrativă din statul de funcţii. (…) Ne vom concentra ca împreună cu Agenţia Naţională de Transplant să nu existe discontinuităţi în activitatea de transplant.”

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

VIDEO| Angela Merkel: ‘UE trebuie să-şi rezolve disputele prin discuţii, nu prin decizii judecătoreşti’

Publicat

in

De

Uniunea Europeană ar trebui să-şi rezolve divergenţele mai degrabă prin discuţii între parteneri, decât prin decizii judecătoreşti, a declarat vineri cancelarul german Angela Merkel, întrebată despre disputa UE cu Polonia cu privire la statul de drept, informează Reuters.

“Noi toţi suntem state membre ale Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că avem datoria să încercăm întotdeauna să găsim un compromis, fără a renunţa la principiile noastre, desigur”, a afirmat Merkel în faţa presei după întâlnirea cu premierul belgian Alexander De Croo la Bruxelles.

Citește și: Încep represaliile asupra Poloniei și Ungariei: O comisie a PE a votat acţionarea în justiţie a Comisiei Europene pe subiectul mecanismului de condiționalitate

“Cred că este timpul să discutăm mai în profunzime cu guvernul polonez asupra modului în care să depăşim problemele”, a spus ea.”Desigur, este corect ca din când în când cazurile să fie rezolvate de Curtea Europeană de Justiţie” (CJUE), consideră cancelarul german.

Dar Merkel, care îşi va părăsi funcţia după ce se va fi format noua coaliţie germană după alegerile din septembrie, a declarat că este îngrijorată de numărul dosarelor care se află în prezent în faţa CJUE, potrivit Agerpres.ro.

Viitorul guvern din Germania va fi “proeuropean”, ceea ce va reprezenta un “mesaj important” pentru alte ţări membre ale UE, a afirmat în acelaşi timp Angela Merkel, citată de AFP.

Citește și: VIDEO Angela Merkel recunoaște că UE este la un pas de destrămare: ‘Să nu ne păcălim singuri: forţe centrifuge lucrează în UE de câţiva ani’

Acest viitor guvern “ştie ce vrea Europa să spună pentru pace şi libertate”, a asigurat ea, după anunţul privind ajungerea la un acord preliminar între social-democraţi (SPD), Verzi şi Liber-Democraţi (FDP) asupra viitoarei coaliţii guvernamentale germane, în timp ce UE se confruntă cu puternice tensiuni, în special cu privire la respectarea statului de drept de către Polonia şi Ungaria, notează agenţia franceză de presă.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

După focarul de COVID de la FCSB, Mihai Stoica dă sfaturi autorităților: E mai periculos un om vaccinat netestat decât un om nevaccinat testat negativ

Publicat

in

De

Managerul general al FCSB, Mihai Stoica, a declarat, sâmbătă seară, după meciul cu CS Mioveni, scor 3-0, că jucătorii echipei bucureştene vor face noi teste covid-19 duminică şi că speră să nu apară alte cazuri de infectare. El a menţionat că este de părere că este mai periculos un om vaccinat care nu este testat decât unul nevaccinat testat negativ, anunță news.ro.

Stoica a mai precizat că la FCSB s-au luat toate măsurile pentru evitarea propagării coronavirusului.

“Nu e un rezultat surpriză. Dar se putea întâmpla o accidentare. Am avut încredere că va ieşi bine. Mâine avem testarea jucătorilor. Să vedem, nu cumva să mai avem vreun caz, pentru că periclităm şi starea de sănătate a celorlalţi. Sunt asimptomatici. Am citit că să se ia măsuri. Ce măsuri să se ia? Oricine vine trebuie să vadă în ce condiţii se lucrează la noi. Avem o bază ca afară, fiecare jucător în camera lui. Cu măşti toată lumea. Ne temem, nu pentru băieţi, că se negativează repede, dar avem şi noi colaboratori care au trecut de 60 de ani. Noi la momentul ăsta avem 13 jucători şi mâine teste. Noi la 3-0 dacă am fi vrut să nu jucăm, să facem o chestie incorectă, am fi putut să îi spunem lui Radunovici să ia al patrulea cartonaş şi nu jucam cu Viitorul. Dar nu vrem să facem acest lucru. Ne-am luat absolut toate măsurile, am stat în hotel în single-uri, am stat în cantonament în single-uri. Gigi a spus nu se vaccinează el. El niciodată n-a spus vreunui jucăto: nu te vaccina. Eu cred cu convingere că este mai periculos un om vaccinat netestat decât un om nevaccinat testat negativ. Ar trebui şi cei care conduc ţara asta să bage la cap. Vaccinaţi, nevaccinaţi trebuie să ne testăm. Nu facem asta, faceo o greşeală mare şi oamenii mor”, a spus Stoica la Digi Sport.

Formaţia FCSB a învins, sâmbătă seară, la Buzău, cu scorul de 3-0, echipa CS Mioveni, într-un meci din etapa a XII-a a Ligii 1.

Au marcat Tănase ’56 (penalti), Dumiter ’65 şi Keşeru ’69.

CS Mioveni a jucat în inferioritate numerică din minutul 45+1, când a fost eliminat Buziuc.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend