Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Incendiu la un hotel cu 28 de oaspeți: Un tată și fetița sa de 2 ani au fost evacuați de pompieri

Publicat

in

Un incendiu a izbucnit, miercuri seară, la subsolul Casei Ştiinţei din Râmnicu Vâlcea, iar clădirea, unde mai multe etaje funcţionează în regim de hotel şi unde erau înregistrate 28 de persoane, a fost inundată de fum. Un bărbat şi fetiţa sa, în vârstă de doi ani, au fost evacuaţi de pompieri, notează news.ro.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea, incendiul a izbucnit la subsolul Casei Ştiinţei Ostroveni, la deşeuri, într-un spaţiu închis. Focul a cuprins circa 300 de metri pătraţi, iar fumul a inundat întreaga clădire, care funcţionează în regim de hotel la etajele 6, 7 şi 8.

Pompierii militari au ajuns acolo cu 7 autospeciale, iar SAJ cu două ambulanţe.

În camerele de cazare erau înregistrate 28 de persoane, iar la nivelul superior funcţionează un dispecerat taxi cu 3 angajaţi.

Conform sursei citate, toate aceste persoane s-au autoevacuat, excepţie făcând un bărbat şi fetiţa lui de doi ani, care au fost evacuaţi de pompieri. Fetiţa a fost preluată de echipajele SAJ pentru investigaţii suplimentare, dar tatăl a refuzat investigarea medicală.

Incendiul a fost stins lichidat, iar pompierii au făcut verificări pentru a vedea dacă există eventuale victime.

„Până la stingerea incendiului, au ars elemente de mobilier, instalaţii electrice, tamplarie PVC, izolaţie fonică, proiectoare, panouri. Cauza probabilă a produceii incendiului este în curs de stabilire”, a transmis ISU Vâlcea.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Preşedinţia Ungariei răspunde acuzațiilor României după declarațiile lui Katalin Novák: Protestul MAE este exagerat şi nejustificat

Publicat

in

Preşedinţia Ungariei răspunde acuzațiilor României după declarațiile lui Katalin Novák: Protestul MAE din România este exagerat şi nejustificat

Protestul Ministerului de Externe din România în urma declaraţiilor făcute de preşedintele maghiar în timpul vizitei efectuate în Transilvania este exagerat şi nejustificat, însă nu este unul neobişnuit, a transmis, luni, MTI, citând publicaţia Mandiner.hu.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Soldaţi NATO au fost răniţi în ciocnirile din Kosovo cu protestatarii sârbi, anunţă KFOR

Publicat

in

În jur de 25 de soldaţi ai forţelor NATO de menţinere a păcii care apărau trei primării din nordul Kosovo au fost răniţi luni în ciocniri cu protestatari sârbi, în timp ce preşedintele Serbiei a plasat armata la cel mai înalt nivel de alertă pentru luptă, relatează News.ro citând Reuters.

Ciocniri între protestatarii sârbi și forțele de ordine în nordul KosovoFoto: AFP / AFP / Profimedia

„În timp ce contracarau cele mai active elemente ale mulţimii, mai mulţi soldaţi din contingentul KFOR italian şi maghiar au fost ţinta unor atacuri neprovocate şi au suferit răni traumatice, cu fracturi şi arsuri, din cauza exploziei unor dispozitive incendiare”, a detaliat într-un comunicat KFOR, misiunea de menţinere a păcii condusă de NATO în Kosovo, condamnând violenţele.

Televiziunea de stat sârbă RTS a citat Ministerul sârb al Apărării, care a declarat că doi sârbi au fost răniţi în confruntări.

Preşedinta kosovară, Vjosa Osmani, l-a acuzat pe omologul sârb Aleksandar Vucic de destabilizarea Kosovo. „Structuri ilegale sârbe transformate în bande criminale au atacat poliţia kosovară, ofiţeri KFOR (de menţinere a păcii) şi jurnalişti. Cei care execută ordinele lui Vucic de a destabiliza nordul Kosovo trebuie să răspundă în faţa justiţiei”, a scris Osmani pe Twitter.

De unde au pornit noile tensiuni

Situaţia a devenit tot mai tensionată după ce primari de etnie albaneză au preluat funcţia în zona majoritar sârbă din nordul Kosovo în urma unor alegeri pe care sârbii le-au boicotat – o acţiune care a determinat SUA şi aliaţii săi să facă reproşuri, vineri, Pristinei.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic, care este comandantul-şef al forţelor armate sârbe, a ridicat gradul de alertă pentru luptă al armatei la cel mai înalt nivel, a declarat jurnaliştilor ministrul apărării, Milos Vucevic. „Acest lucru implică faptul că şeful Statului Major General al forţelor armate sârbe a emis instrucţiuni suplimentare pentru desfăşurarea unităţilor armatei în poziţii specifice, desemnate”, a declarat Vucevic, fără a da detalii.

Sârbii, care sunt majoritari în nordul Kosovo, nu au acceptat niciodată declaraţia de independenţă faţă de Serbia din 2008 şi văd încă Belgradul ca fiind capitala lor, la mai bine de două decenii de la revolta albanezilor din Kosovo împotriva regimului represiv sârb.

Etnicii albanezi reprezintă peste 90% din populaţia întregului Kosovo, dar sârbii din nord au cerut de mult timp punerea în aplicare a unui acord negociat de UE în 2013 pentru crearea unei asociaţii de municipalităţi autonome în zona lor.

Ciocniri între protestatarii sârbi și forțele de ordine în nordul Kosovo (Foto: Erkin Keci / AFP / Profimedia)

Sârbii au refuzat să participe la alegerile locale din aprilie, iar candidaţii de etnie albaneză au câştigat primăriile din patru municipalităţi cu majoritate sârbă – inclusiv Mitrovica de Nord, unde nu au fost raportate incidente luni – cu o prezenţă la vot de 3,5%.

Sârbii cer guvernului kosovar să înlăture primarii de etnie albaneză de la primării şi să permită administraţiilor locale finanţate de Belgrad să-şi reia activitatea.

Vineri, trei din cei patru primari de etnie albaneză au fost escortaţi în birourile lor de către poliţie, care a fost lovită cu pietre, iar autorităţille au răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii.

Confruntări violente în mai multe orașe

În Zvecan, unul dintre oraşele unde luni s-au înregistrat violenţe, poliţia kosovară – al cărei personal este format din etnici albanezi, după ce sârbii au părăsit forţele de ordine anul trecut – a pulverizat gaze iritante pentru a respinge o mulţime de sârbi care au trecut de o baricadă de securitate şi au încercat să intre cu forţa în clădirea municipalităţii, au relatat martorii.

Protestatarii sârbi din Zvecan au aruncat cu gaze lacrimogene şi grenade paralizante asupra soldaţilor NATO. De asemenea, sârbii s-au ciocnit cu poliţia din Zvecan şi au vopsit vehiculele NATO cu litera „Z”, făcând referire la semnul rusesc folosit în războiul din Ucraina.

În Leposavic, în apropiere de graniţa cu Serbia, trupele americane de menţinere a păcii în echipament antirevoltă au plasat sârmă ghimpată în jurul primăriei pentru a o proteja de sute de sârbi furioşi.

Mai târziu în cursul zilei, protestatarii au aruncat cu ouă asupra unei maşini parcate aparţinând noului primar din Leposavic.

Forţele de menţinere a păcii ale NATO au blocat, de asemenea, primăria din Zubin Potok pentru a o proteja de sârbii locali furioşi, au declarat martorii.

Igor Simic, adjunctul şefului Listei Sârbe, cel mai mare partid sârb din Kosovo susţinut de Belgrad, l-a acuzat pe premierul kosovar Albin Kurti că alimentează tensiunile din nord.

„Noi suntem interesaţi de pace. Albanezii care locuiesc aici sunt interesaţi de pace şi doar el (Kurti) vrea să creeze haos”, a declarat Simic reporterilor din Zvecan.

SUA au făcut reproșuri Pristinei

Statele Unite şi aliaţii lor, care au susţinut puternic independenţa Kosovo, au făcut reproşuri, vineri, Pristinei, afirmând că impunerea primarilor în zonele cu majoritate sârbă fără sprijin popular subminează eforturile de normalizare a relaţiilor.

Kurti a apărat poziţia Pristinei, scriind pe Twitter, după o convorbire telefonică avută în weekend cu şeful politicii externe a Uniunii Europene: „Am subliniat că primarii aleşi vor oferi servicii tuturor cetăţenilor”.

Ministrul sârb de externe, Ivica Dacic, a declarat pentru RTS că „nu este posibil să existe primari care nu au fost aleşi de sârbi în municipalităţile cu majoritate sârbă”.

Ambasadorul american în Kosovo, Jeffrey Hovenier, a declarat reporterilor după o întâlnire cu Albin Kurti: „Suntem îngrijoraţi de relatările de astăzi în legătură cu violenţe împotriva unor proprietăţi oficiale. Am văzut imagini cu graffiti scrise pe maşinile KFOR şi pe maşinile de poliţie, am auzit despre atacuri asupra jurnaliştilor, condamnăm acest lucru, nu este un răspuns adecvat”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend