Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Igor Ghirkin desființează singura ofensivă pe care armata rusă o mai încearcă în Ucraina: „Cretinism sau trădare”

Publicat

in

Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, desființează ofensiva rusească din direcția Bahmut, singura pe care forțele armate ale Rusiei par să o mai încerce în prezent în Ucraina, explicând de ce aceasta este sortită eșecului.

Igor GhirkinFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Ghirkin a făcut comentariile în timpul ultimului episod al vlog-ului pe care îl filmează, răspunzând la întrebarea unuia dintre urmăritorii săi despre ofensiva rusească din direcția orașului Bahmut aflat în regiunea Donețk. Greul ofensivei rusești de aici este dus de mercenarii grupului Wagner, armata privată a președintelui Vladimir Putin.

Ofensiva de pe axa Bahmut este singura pe care armata rusă o mai încearcă în prezent în Ucraina după ce pe majoritatea fronturilor forțele sale s-au retras pe poziții defensive.

„[Mercenarii] Wagner vor continua să avanseze până când nu vor mai primi întăriri”, răspunde Ghirkin la întrebare, explicând însă apoi conceptul de „umbră operațională”.

Acesta afirmă că luptătorii Wagner avansează în „umbra operațională” a ofensivei ucrainene din nordul așa-zisei republici populare Lugansk (în Harkov) ceea ce înseamnă că, indiferent de succesele înregistrate de ofensiva din Bahmut, acestea își vor pierde valoarea și trupele rusești vor fi nevoite fie să se oprească, fie să se retragă cu totul către alte poziții fiindcă ele sunt flancate deja.

„Dacă inamicul reușește să cucerească Lîmanul, dacă reușește să ajungă la Svatove, atunci chiar dacă între timp forțele noastre cuceresc Bahmutul acest lucru nu va aduce niciun beneficiu pentru forțele noastre”, afirmă Igor Ghirkin.

„Va trebui să înlăturăm din nou forțe de pe front pentru a acoperi breșe”, subliniază el, întrebând apoi retoric de ce comandamentul militar de la Moscova a ordonat un atac împotriva unor poziții ucrainene puternic apărate și de ce sunt irosiți oameni, „cel mai valoros lucru dintr-un război”.

El spune apoi că aceste forțe aruncate în luptă la Bahmut ar fi folosite mai bine pentru apărarea localității Lîman, un important nod feroviar din estul Ucrainei pe care forțele rusești l-au cucerit la sfârșitul lunii mai.

Imediat după prăbușirea catastrofală a frontului rusesc din Harkov au apărut informații că forțele ucrainene ar fi recucerit și această localitate din regiunea Donețk pe fondul retragerii haotice a trupelor rusești, însă ele au fost infirmate ulterior.

Fostul comandant al separatiștilor pro-ruși spune că ofensiva rusească este rezultatul „cretinismului”

„Pentru mine acțiunile comandanților de pe aceste fronturi reprezintă un mister”, mai afirmă Igor Ghirkin în înregistrarea video, adăugând că „fie eu nu înțeleg nimic despre războaie, și cred că înțeleg anumite lucruri, fie ceea ce se întâmplă acum ține de cretinism sau trădare”.

Ghirkin, un fost ofițer al FSB inculpat în Olanda pentru rolul său în doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines deasupra Ucrainei în 2014, a fost unul dintre primii critici vocali ai modului în care este condusă „operațiunea militară specială” ordonată de Putin pe 24 februarie.

În luna mai acesta l-a acuzat pe ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu de „neglijență criminală”, afirmând că suspectează inclusiv trădare în rândul eșaloanelor militare superioare de la Moscova.

În unul dintre cele mai virulente atacuri ale sale, lansat la sfârșitul lunii iulie, Ghirkin a afirmat despre Șoigu că este bun doar la „crescut reni”, o referință la originile tuvane ale ministrului rus, și tăiat de lemne.

Mai mulți analiști și comentatori străini au remarcat că unul dintre motivele pentru care lui Ghirkin îi este acordată o asemenea libertate de exprimare ține de faptul că el niciodată nu îl critică pe președintele Vladimir Putin, punând toate eșecurile înregistrate de forțele armate trimise în Ucraina pe seama comandamentului militar de la Moscova.

Urmărește ultimele evoluții din a 215-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Eugen Tomac, noi dezvăluiri după ce Austria a blocat aderarea României la Schengen: O altă minciună spusă de Cancelarul Nehammer

Publicat

in

De

Europarlamentarul Eugen Tomac vine cu noi dezvăluiri după ce Ausdtria a blocat, în Consiliul JAI, aderarea României la Schengen.

„O altă minciună spusă de Cancelarul Nehammer

În urmă cu trei săptămâni, într-o întâlnire cu mai mulți oficiali europeni, am aflat că șansele noastre de intrare în spațiul Schengen sunt foarte mici, în timp ce intrarea Croației era sigură.

Am transmis acest mesaj celor de la guvernare și m-am asigurat că a ajuns la decidenți. Toți mi-au spus că mă agit mai mult decât este cazul și că România va intra sigur în Schengen.

Rolul jucat de Austria

Viena a intrat târziu în acest joc, fapt confirmat chiar de cancelarul Nehammer la întâlnirea pe care am avut-o zilele trecute.

Acesta ne-a spus, foarte senin și pe alocuri chiar ridicol, că a aflat de dosarul extinderii spațiului Schengen abia în noiembrie anul acesta. Aș fi crezut această minciună dacă înainte de a fi cancelar, domnul Nehammer ar fi fost ministru al agriculturii, însă acesta a fost ministru de interne. Prin urmare, cunoaște foarte bine atât problematica migranților, cât și chestiunea extinderii Schengen.

De ce, totuși, Croația, țară prin care trec mult mai mulți imigranți care ajung în Austria și restul Europei a fost susținută, iar noi nu.

De fapt, cui îi convine cel mai mult să nu se mute frontiera Uniunii Europene la Marea Neagră?”, spune Eugen Tomac.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cod galben de vânt în localităţi din trei judeţe, în orele următoare

Publicat

in

De

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, ce vizează, valabilă în orele următoare în trei judeţe, potrivit Agerpres.

Potrivit meteorologilor, până la ora 12:00, în judeţul Caraş-Severin (localităţile Reşiţa, Bocşa, Berzovia, Lupac, Fârliug, Târnova, Ramna, Vermeş, Ezeriş, Zorlenţu Mare, Ocna de Fier), judeţul Arad (localitatea Şiria) şi judeţul Bihor (localitatea Şoimi), se vor semnala intensificări ale vântului care vor atinge la rafală 60-70 km/h

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend