Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO ICR Chișinău a difuzat online documentarul Trinitas TV despre Mitropolitul Bartolomeu Anania

Publicat

in

ICR Chișinău a difuzat filmul documentar în șapte episoade „Bartolomeu Anania – mărturii și evocări”, produs de Trinitas TV. Acțiunea a avut loc cu prilejul centenarului nașterii scriitorului și clericului ortodox Bartolomeu (Valeriu) Anania.

Filmul este realizat de Dorin Zamfir pentru Trinitas TV, cu sprijinul Direcției Comunicare și Promovare a Institutului Cultural Român (ICR) „Mihai Eminescu” din Chișinău, scrie Basilica.ro.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis vrea restricții mai dure pentru București, în weekend: ‘Vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine și pentru mall-uri’

Episoadele au fost încărcate zilnic pe pagina de Facebook a ICR Chișinău sub formă de linkuri de pe platforma YouTube.

În data de 18 martie 2021 s-au împlinit 100 ani de la nașterea scriitorului și clericului ortodox Bartolomeu Anania, pe numele de Mirean Valeriu Anania.

Citește și: Primele restricții în Capitală! Se aplică de mâine!

Mitropolitul s-a născut la 18 martie 1921 în comuna Glăvile, județul Vâlcea și a plecat la Domnul în 31 ianuarie 2011 la Cluj-Napoca.

Valeriu Anania a debutat în 1936 în revista Vremea și a avut o operă literară impresionantă.

Citește și: Florin Roman s-a săturat de Vlad Voiculescu: ‘Ori ești solidar cu oamenii și cu deciziile Guvernului, ori pleci’

S-a impus ca unul dintre poeții importanți ai generației 1960 în literatura română, volumul poetic reprezentativ al autorului fiind Anamneze, apărut în 1984 la Editura Eminescu. A fost și unul dintre dramaturgii cei mai importanți din literatura română în cea de-a două jumătate a secolului XX, obținând, în anul 1982, „Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din România”.

Mitropolitul Bartolomeu Anania a fost și unul dintre cei mai importanți scriitori duhovnicești și memorialiști din literatura română, remarcându-se prin volumele: Filele de acatist (1976), Acțiunea catolicismului în România interbelică (1992), Cartea deschisă a Împărăției – o tâlcuire competentă a Sfintei Liturghii izvorâtă din experiența sa și Memorii (editura Polirom, 2008).

Citește și: Vlad Voiculescu cade în penibil și se sucește! Acum spune că nu e nimic în neregulă cu modul în care s-au calculat cifrele pandemiei

După 1993, a fost arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului (eparhie care, până în 2005, a făcut parte din Mitropolia Ardealului). În anul 2006 a devenit primul mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

Evenimentul se înscrie în strategia ICR Chișinău de promovare a documentarelor și filmelor care readuc în conștiință lupta pentru realizarea idealului național.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis vrea restricții mai dure pentru București, în weekend: ‘Vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine și pentru mall-uri’ .

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Iranul a condamnat la moarte o rețea de informatori iranieni

Publicat

in

De

Autoritățile din Iran au condamnat la moarte patru persoane pentru că au „cooperat” cu serviciile secrete israeliene, anunță agenția de presă Mehr citată de Reuters, scrie Mediafax.

Patru persoane au fost condamnate la moarte miercuri de către justiția iraniană pentru că ar fi cooperat cu serviciile de informații israeliene și ar fi comis răpiri, a anunțat agenția de presă Mehr.

Republica Islamică a acuzat de mai multe ori Israelul că desfășoară operațiuni secrete pe teritoriul său. În ultima vreme, Teheranul a acuzat serviciile de informații israeliene și occidentale că pregătesc un război civil în țară, care în prezent este cuprinsă de unele dintre cele mai mari proteste antiguvernamentale de la Revoluția islamică din 1979.

„Cu îndrumarea serviciilor de informații sioniste, această rețea de huligani fura și distrugea proprietăți private și publice, răpea oameni și obținea mărturisiri false”, a anunțat agenția iraniană.

Mehr a precizat că acuzații au fost arestați de către Gărzile Revoluționare și de Ministerul de Informații.

Alte trei persoane au fost condamnate la pedepse cu închisoarea cuprinse între cinci și zece ani pentru presupuse infracțiuni precum acțiuni împotriva securității naționale, complicitate la răpire și posesie de arme ilegale, a precizat Mehr.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Vin ninsorile în București: va ninge la parada de 1 Decembrie

Publicat

in

De

Metreorologii au emis joi dimineaţă o nouă prognoză pentru Bucureşti şi Alba Iulia, unde vor avea loc principalele manifestări cu ocazia Zilei Naţionale, anunţând precipitaţii mixte, condiţii de polei vânt şi 2 grade la Bucureşti şi cer temporar noros, condiţii de ceaţă şi ploaie slabă la Alba Iulia.

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU INTERVALUL 01.12.2022 ORA 08:00 – 02.12.2022 ORA 08:00 ZONA MUNICIPIULUI BUCUREŞTI ”Nebulozitatea va fi persistentă şi vor fi precipitaţii mixte – ploaie, iar temporar lapoviţă şi ninsoare. Vor fi condiţii de polei. Vântul va sufla moderat, cu intensificări în timpul zilei, când va atinge viteze de 40…50 km/h. Temperatura nu va avea variaţii semnificative pe parcursul intervalului, astfel că maxima se va situa în jurul valorii de 2 grade, iar minima va fi de 0…1 grad”, transmite ANM.

PROGNOZA METEOROLOGICĂ PENTRU ALBA IULIA ÎN INTERVALUL 01.12.2022 ORA 08:00 – 02.12.2022 ORA 08:00

”Pe parcursul zilei cerul va fi temporar noros, însă dimineţa vor fi condiţii de ceaţă. Seara şi noaptea cerul va deveni noros şi se vor semnala precipitaţii slabe predominant sub formă de ploaie. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 5…6 grade, iar cea minimă va fi de 1…2 grade”, anunţă memteorologii.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend