Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Fenomen rar: Cel mai arid deșert din lume a înflorit

Publicat

in

Deşertul Atacama, situat în nordul statului sud-american Chile şi considerat unul dintre cele mai aride din lume, a fost acoperit încă o dată de un covor de flori în nuanţe de mov şi galben, la jumătatea lunii octombrie, odată cu sosirea primăverii australe, informează AFP.

Acest “laborator natural” studiat de numeroşi oameni de ştiinţă este un ecosistem complex şi fragil, care, în funcţie de cantităţile foarte reduse de precipitaţii care cad în regiunea Copiapo, situată la 800 de kilometri nord de Santiago de Chile, se colorează dintr-o dată schimbând nuanţa de ocru a nisipului său, potrivit Agerpres.

Secretul acestui fenomen neregulat, spune Andrea Loaiza, profesoară de biologie la Universitatea La Serena, constă în acele seminţe “adormite” şi ascunse sub nisip, care pot să supravieţuiască timp de decenii în aşteptarea unei cantităţi minime de apă pentru a germina, apoi pentru a înflori.

“Când există o anumită cantitate de precipitaţii, estimată la circa 15 mililitri cubi, se declanşează germinarea”, iar această parte din Atacama devine “deşertul înflorit”.

Mecanismele “deşertului înflorit” rămân încă puţin înţelese. Se ştie că El Nino, fenomenul climatologic care atinge coastele pacifice ale Americii de Sud, aduce ploile necesare pentru germinarea bulbilor şi a rizomilor, care pot să rămână timp de decenii în stare latentă.

Ecosistemul deşertului chilian poate să pară “lipsit de viaţă”, a explicat Andrea Loaiza, fiind însă un ecosistem viu, dar totuşi “foarte fragil” şi “orice perturbare poate să îl dezechilibreze”.

“Este vorba despre ecosisteme unice în lume, în care plantele trebuie să adopte o serie de strategii foarte speciale pentru a supravieţui. Vorbim despre milioane de ani de evoluţie în medii extreme, care ne oferă informaţii pentru a le înţelege mai bine şi care ne învaţă să ne adaptăm”, a adăugat aceeaşi specialistă.

În acest “laborator natural”, geneticianul agronom Andres Zurita studiază tehnicile de supravieţuire ale acelor specii florale. “Pentru a ne adapta la un scenariu de criză climatică, trebuie să înţelegem procesele naturale”, a explicat el.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Lidera mondială, calificare după două seturi în sferturile de finală ale WTA Stuttgart

Publicat

in

De

Iga Swiatek și-a respectat statutul de favorită și a debutat cu o victorie în fața Elisei Mertens în optimile de finală ale turneului „WTA 500” de la Stuttgart, scor 6-3, 6-4.

Iga SwiatekFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> WTA Rouen: Gabriela Ruse s-a calificat în sferturi – Set câștigat la zero în fața unei jucătoare din Top 50

Elise Mertens, eliminată de Iga Swiatek la WTA Stuttgart

Principala favorită de la Stuttgart a avut nevoie de o oră și 34 de minute pentru a trece de belgianca Elise Mertens (30 WTA).

Prezentă pe tabloul principal direct în turul al doilea, Swiatek a dominat primul set, pe care l-a condus cu 3-0 și 5-1.

Dublă câștigătoare a turneului din Germania (2022 și 2023), poloneza a continuat prestația solidă și în setul al doilea și în ciuda celor trei mingi de meci ratate, Mertens nu a dus ritmul până la final.

În sferturile de finală, Iga Swiatek va întâlni câștigătoarea dintre Emma Răducanu (303 WTA) și Linda Noskova (31 WTA).

Tot joi, Ons Jabeur (9 WTA, favorită numărul 7) a fost învinsă în două seturi de italianca Jasmine Paolini (14 WTA), scor 7-6(8), 6-4.

Porsche Tennis Grand Prix are loc în perioada 15-21 aprilie, pe zgură (indoor), face parte din categoria WTA 500, are premii totale în valoare de $922,573, iar campioana en-titre este Iga Swiatek (2023).

>> WTA Stuttgart: Trei dintre marile favorite, calificate în sferturi

Citeste mai mult

NATIONAL

Germania face anunțul care sperie inclusiv România: ‘Rusia ar putea fi pregătită să atace NATO!’ / Când ar putea avea loc marea lovitură?

Publicat

in

De

Germania face anunțul care sperie inclusiv România: ‘Rusia ar putea fi pregătită să atace NATO!’ / Când ar putea avea loc marele atac?

Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace țări din NATO peste cinci până la opt ani, dacă ar alege să facă acest lucru, după ce îşi va fi reconstruit forțele afectate de impactul războiului din Ucraina, a declarat un înalt oficial militar german, informează Reuters, potrivit Rador Radio România.

“Până atunci, pe baza analizei noastre, Rusia își va fi reconstituit propriile forțe într-o măsură în care ar putea fi posibil un atac împotriva teritoriului NATO”, le-a spus jurnaliştilor generalul-locotenent Carsten Breuer în timpul unei vizite în Polonia.

“Nu spun că asta va avea loc, dar că ar putea fi posibil”, a spus el miercuri seara.

Rusia respinge un astfel de plan

Invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a declanșat cea mai profundă criză în relațiile celei din urmă cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba din 1962. Însă administraţia de la Moscova a respins în mod regulat sugestiile occidentale că ar putea lua în considerare un atac asupra NATO, descriindu-le ca pe un nonsens total.

Președintele Vladimir Putin a reiterat luna trecută că Rusia nu intenţionează să atace nicio țară NATO, deși a spus că forţele ruseşti vor doborî orice avioane de luptă F-16 furnizate de Occident Ucrainei. Dintre cei 32 de membri ai NATO, șase națiuni europene au graniță comună cu Rusia: Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia.

Rusia pare să repurteze acum tot mai multe succese în Ucraina, unde conflictul este caracterizat atât de lupte de uzură în tranşee care amintesc de Primul Război Mondial, cât și de acţiuni cu drone de înaltă tehnologie.

Când ar putea avea loc atacul?

Rusia controlează acum aproape o cincime din teritoriul ucrainean, inclusiv peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în 2014. “Vedem că Rusia produce o mulțime de materiale de război și nu plasează tot acest material în prima linie în Ucraina… deci în 2029 trebuie să fim pregătiți”, a declarat generalul Breuer.

“Estimăm o amenințare peste cinci până la opt ani”.

Oficialii ucraineni au declarat că forțele lor armaten umără în jur de 800.000 de oameni, în timp ce în decembrie Vladimir Putin a ordonat ca forțele Rusiei să fie majorate cu 170.000 de soldați, până la 1,3 milioane. Dincolo de personal, cheltuielile pentru apărare ale Rusiei le depășesc pe cele ale Ucrainei. În 2024, a alocat 109 miliarde de dolari pentru acest sector, de peste două ori echivalentul ucrainean de 43,8 miliarde de dolari.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend