Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Dumnezeu și roboții: Cum va influența inteligența artificială religia? De la Zeița Mindar, la primul robot catolic SanTO inspirat de experiența pandemiei

Publicat

in

Inteligența artificială influențează tot mai mult modul în care interacționăm cu tot ceea ce ne înconjoară, de la mâncare, la sănătate, călătorii și religie. Experții spun că marile religii ale lumii deja dezbat modul în care se raportează la AI, iar unele deja au început să integreze noile tehnologii, relatează BBC. Preoți roboți care recită rugăciuni sau oficiază înmormântări, duhovnici care îi consolează pe cei ce trec prin crize spirituale.

Cam așa ar arăta viitorul într-un scenariu în care bisericile ar decide să îmbrățișeze cu totul aceste tehnoligii, ceea ce ar transforma profund modul în care oamenii trăiesc experiența credinței.

AI permite unui computer să gândească precum un om și i-ar putea ajuta pe indivizi să se apropie de spiritualitate, relatează BBC. Totuși, un robot nu va putea înlocui niciodată un rabin pentru că nu are suflet, insistă un expert consultat de BBC.

Zeița robot și blasfemia

BBC dă exemplul unui templu budist vechi de 400 de ani din Kyoto, Japonia, unde deja credincioșii dau cu ochii de un robot atunci când îi trec pragul. Robotul este realizat ”după chipul și asemănarea” zeiței compasiunii Kannon și se cheamă Mindar. Chipul, mâinile și umerii sunt acoperite cu silicon pentru a semăna cu pielea omului.

”Într-un anumit fel, roboții ne sunt superiori pentru că pot evolua în permanență”, spune un călugăr budist. ”Cred că este fantastic. Un robot nu va muri niciodată”.

Un grup de studenți a venit la templu pentru a o vedea pe Mindar, pentru prima oară. ”Prima mea reacție a fost –hmmm”, spune o tânără, ușor amuzată. Alta povestește că atunci când s-a uitat în ochii lui Mindar a simțit că avea ”suflet”. Alții spun că, dimpotrivă, nu seamănă deloc cu zeița Kannon.

Întrebat dacă nu cumva este un sacrilegiu, călugărul budist crede că nu se pune problema de ”blasfemie”.

În Polonia, o țară dominată de credința catolică, a fost creat primul robot catolic, chiar în primul an al pandemiei de coronavirus: SanTo. Creatorul lui SanTo este cercetătorul Gabriele Trovato. Ideea i-a venit când a văzut cât de mulți oameni se plângeau că nu mai pot merge la biserică din cauza restricțiilor antiCovid.

SanTo, există Dumnezeu?

În astfel de situații, SanTo ar putea da o mână de ajutor. El este programat în așa fel încât încorporează cunoștințele acumulate în 2000 de ani de credință catolică și a avut recent o primă întânire cu credincioșii.

”Numele meu este SanTo. Ce te aduce astăzi aici, într-o zi atât de frumoasă?”
”SanTo există rai?”
”Mai lesne este să treacă cămila prin urechile acului, decât să intre un bogat în împărăţia lui Dumnezeu”.

Robotul nu răspunde direct întrebării, dar citează din Biblie un pasaj relevant.

Inteligență sau prostie artificială?

La Paris, Lior Cole, fotomodel american pasionată de AI a dezvoltat aplicația ”robo rabbai” care le oferă oamenilor sfaturi spirituale personalizate. ”Nu cred că asta vrea Dumnezeu”, comentează un rabin din capitala franceză, care atrage atenția asupra riscului ca o mașinărie să controleze omul și religia.

Pe lângă faptul că li se poate reproșa că nu au suflet, unul dintre experții BBC, Beth Singler de la Universitatea Cambridge, atrage atenția că trebuie să ne asigurăm că nu avem încredere prea devreme în roboți fiindcă adesea s-a demonstrat că ”AI a dat dovadă mai curând de prostie artificială decât de inteligență”.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Prețurile petrolului cresc iar necontrolat. Scumpiri cu 5% față de ziua precedentă

Publicat

in

De

Preţurile petrolului au crescut marţi, continuând avansul de aproape 5% din ziua precedentă, ca urmare a relaxării îngrijorărilor legate de impactul variantei de coronavirus Omicron asupra cererii globale de combustibil, în timp ce discuţiile cu Iranul referitoare la relansarea acordului au stagnat, întârziind revenirea pe piaţă a ţiţeiului iranian, transmite Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1,49 dolari, sau cu 2%, la 74,57 dolari pe baril, după ce au înregistrat luni un câştig de 4,6%.

Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,71 dolari, sau 2,5%, la 71,20 dolari pe baril, în urma unui avans de 4,9% în sesiunea precedentă.

Preţurile petrolului au fost lovite săptămâna trecută de îngrijorarea că vaccinurile ar putea fi mai puţin eficiente împotriva variantei Omicron, stârnind temeri că guvernele ar putea impune noi restricţii pentru a reduce răspândirea acesteia, măsuri care ar fi afectat creşterea globală şi cererea de petrol.

Cu toate acestea, un oficial din Africa de Sud a declarat în weekend că noile cazuri de omicron au prezentat doar simptome uşoare.

Cel mai reputat specialist în boli infecţioase din SUA, Anthony Fauci, a declarat pentru CNN că ”nu pare să existe un grad mare de severitate” al variantei omicron, până acum.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Franța: Candidata republicanilor a urcat la 20% intenții de vot și l-ar învinge pe Macron în turul al doilea al prezidențialelor – sondaj

Publicat

in

De

Candidata partidului conservator Les Républicains din Franța, Valérie Pécresse, a urcat la 20% din intențiile de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale franceze din aprilie și este cotată ca învingătoare în fața lui Emmanuel Macron în turul al doilea, potrivit unui sondaj al institutului Elabe publicat marți, transmite AFP.

În acest sondaj, președinta regiunii Ile-de-France, desemnată sâmbătă drept candidata republicanilor, profită din plin de efectul alegerilor interne de partid, câștigând 11 puncte față de sondajul Elabe precedent, realizat pe 23 și 24 noiembrie.

Emmanuel Macron este creditat cu 23% din intențiile de vot, în scădere cu două puncte.

În cazul unui al doilea tur de scrutin între cei doi candidați, președintele demisionar ar fi învins, cu 48% față de 52% pentru Pécresse.

În primul tur, cei doi candidați se află cu mult în fața candidatei RN (extremă dreapta) Marine Le Pen – 15% (-5) și a lui Eric Zemmour (extremă dreapta) -14% (+1).

Principalii candidați de stânga sunt în scădere cu un punct și toți sub 10%: Jean-Luc Mélenchon este cotat cu 8%, ecologistul Yannick Jadot cu 7%, iar socialista Anne Hidalgocu 3%.

“Există o dorință pentru o alternativă, concretă, cu soluții pentru țară, noi suntem cei care le întruchipăm astăzi. Este doar începutul”, a reacționat Pécresse.

Potrivit sondajului, 57% (+1) dintre alegători spun că sunt “destul de siguri că vor vota” la alegerile prezidențiale din 2022, dar “44% dintre alegătorii care intenționează să voteze nu sunt siguri de alegerea lor și s-ar putea răzgândi”.

Sondaj realizat pe internet în zilele de 6 și 7 decembrie 2021, pe un eșantion de 1.474 de persoane reprezentative pentru locuitorii din Franța metropolitană cu vârsta de 18 ani și peste, dintre care 1.354 de alegători înscriși pe listele electorale, conform metodei cotelor. Marja de eroare între 1,2 și 3,1 puncte procentuale.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend