Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Dumnezeu și roboții: Cum va influența inteligența artificială religia? De la Zeița Mindar, la primul robot catolic SanTO inspirat de experiența pandemiei

Publicat

in

Inteligența artificială influențează tot mai mult modul în care interacționăm cu tot ceea ce ne înconjoară, de la mâncare, la sănătate, călătorii și religie. Experții spun că marile religii ale lumii deja dezbat modul în care se raportează la AI, iar unele deja au început să integreze noile tehnologii, relatează BBC. Preoți roboți care recită rugăciuni sau oficiază înmormântări, duhovnici care îi consolează pe cei ce trec prin crize spirituale.

Cam așa ar arăta viitorul într-un scenariu în care bisericile ar decide să îmbrățișeze cu totul aceste tehnoligii, ceea ce ar transforma profund modul în care oamenii trăiesc experiența credinței.

AI permite unui computer să gândească precum un om și i-ar putea ajuta pe indivizi să se apropie de spiritualitate, relatează BBC. Totuși, un robot nu va putea înlocui niciodată un rabin pentru că nu are suflet, insistă un expert consultat de BBC.

Zeița robot și blasfemia

BBC dă exemplul unui templu budist vechi de 400 de ani din Kyoto, Japonia, unde deja credincioșii dau cu ochii de un robot atunci când îi trec pragul. Robotul este realizat ”după chipul și asemănarea” zeiței compasiunii Kannon și se cheamă Mindar. Chipul, mâinile și umerii sunt acoperite cu silicon pentru a semăna cu pielea omului.

”Într-un anumit fel, roboții ne sunt superiori pentru că pot evolua în permanență”, spune un călugăr budist. ”Cred că este fantastic. Un robot nu va muri niciodată”.

Un grup de studenți a venit la templu pentru a o vedea pe Mindar, pentru prima oară. ”Prima mea reacție a fost –hmmm”, spune o tânără, ușor amuzată. Alta povestește că atunci când s-a uitat în ochii lui Mindar a simțit că avea ”suflet”. Alții spun că, dimpotrivă, nu seamănă deloc cu zeița Kannon.

Întrebat dacă nu cumva este un sacrilegiu, călugărul budist crede că nu se pune problema de ”blasfemie”.

În Polonia, o țară dominată de credința catolică, a fost creat primul robot catolic, chiar în primul an al pandemiei de coronavirus: SanTo. Creatorul lui SanTo este cercetătorul Gabriele Trovato. Ideea i-a venit când a văzut cât de mulți oameni se plângeau că nu mai pot merge la biserică din cauza restricțiilor antiCovid.

SanTo, există Dumnezeu?

În astfel de situații, SanTo ar putea da o mână de ajutor. El este programat în așa fel încât încorporează cunoștințele acumulate în 2000 de ani de credință catolică și a avut recent o primă întânire cu credincioșii.

”Numele meu este SanTo. Ce te aduce astăzi aici, într-o zi atât de frumoasă?”
”SanTo există rai?”
”Mai lesne este să treacă cămila prin urechile acului, decât să intre un bogat în împărăţia lui Dumnezeu”.

Robotul nu răspunde direct întrebării, dar citează din Biblie un pasaj relevant.

Inteligență sau prostie artificială?

La Paris, Lior Cole, fotomodel american pasionată de AI a dezvoltat aplicația ”robo rabbai” care le oferă oamenilor sfaturi spirituale personalizate. ”Nu cred că asta vrea Dumnezeu”, comentează un rabin din capitala franceză, care atrage atenția asupra riscului ca o mașinărie să controleze omul și religia.

Pe lângă faptul că li se poate reproșa că nu au suflet, unul dintre experții BBC, Beth Singler de la Universitatea Cambridge, atrage atenția că trebuie să ne asigurăm că nu avem încredere prea devreme în roboți fiindcă adesea s-a demonstrat că ”AI a dat dovadă mai curând de prostie artificială decât de inteligență”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Procesul în care este judecat Vlad Pascu s-ar putea relua de la zero! Adrian Cuculis: ‘Doamna judecător solicită colegilor dânsei să o retragă din acest dosar’

Publicat

in

De

„Doamna judecător solicită colegilor dânsei să o retragă din acest dosar. Cererile noastre de amânare, a mea și a colegei mele, au fost formulate bazându-ne pe ceea ce a dispus inspecția judiciară, respectiv sesizarea CSM cu privire la suspendarea doamnei judecător, motiv pentru care s-a amânat termenul de astăzi, s-a dat un nou termen.

Important este de știut că dacă se va admite cererea de abținere, întreg procesul se va lua de la zero. Dacă doamna judecător va fi suspendată pe data de 24, se va relua procesul de la zero. Dacă niciuna dintre cele două variante nu se va aplică, bineînțeles că la termenul următor vor fi audiate cele 10 sau 11 părți civile și vom pune concluzii pe fond.

Noi aveam pregătite pentru astăzi încă două cereri, una de suspendare a procesului, alta de amânare. S-a admis de prima dată cererea de amânare, deci nu au mai fost utile celelalte cereri.

Un lucru este cert: erau vreo 120 de întrebări de adresat părților civile. Probabil că la ultimul termen de judecată, oricare va fi el, procesul o să înceapă la 10:00 și se va termina la ora 22:00.”, a spus Adrian Cuculis.

Acesta a fost întrebat cine judecă această cerere de abținere a doamnei judecător.

„Colegii dânsei. Următorul complet care urmează după completul doamnei judecător.”, a spus Adrian Cuculis.

Citeste mai mult

NATIONAL

Prințul William participă la primul său angajament public după ce soția sa a fost diagnosticată cu cancer

Publicat

in

De

Prinţul William va participa la un angajament public joi, pentru prima dată după ce soţia lui, Kate, a dezvăluit că a început o chimioterapie preventivă împotriva cancerului, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Printul WilliamFoto: DANIEL LEAL / Avalon / Profimedia

Într-un mesaj video publicat luna trecută, prinţesa de Wales, în vârstă de 42 de ani, a anunţat că testele medicale realizate după o operaţie abdominală majoră pe care a suportat-o în ianuarie au detectat prezenţa unui cancer, o descoperire despre care prinţesa Kate a spus că a reprezentat „un şoc uriaş”.

Prinţul William, în vârstă de 41 de ani, nu a participat de atunci la niciun angajament oficial, într-o perioadă în care cuplul princiar britanic şi cei trei copii ai săi au încercat să gestioneze impactul avut asupra lor de acea veste.

Deşi el şi fiul său cel mare, prinţul George, au fost fotografiaţi pe un stadion în timpul unui meci de fotbal susţinut săptămâna trecută de echipa lor preferată, Aston Villa, ziua de joi va marca primul angajament public oficial al moştenitorului tronului britanic după anunţul făcut de prinţesa Kate.

William va face joi o vizită la o organizație caritabilă din Marea Britanie

Prinţul William va vizita o organizaţie de caritate care redistribuie surplusul de alimente, înainte să viziteze un centru pentru tineri care primeşte cu regularitate livrări din partea acelei asociaţii.

Prinţesa de Wales, la care presa face adeseori referire folosind numele ei de fată, Kate Middleton, îşi va relua şi ea îndatoririle publice atunci când echipa sa medicală va spune că se simte suficient de bine pentru a face acest lucru, a precizat biroul ei de presă, care nu a stabilit deocamdată un calendar şi un termen în această privinţă.

Boala ei a fost detectată în aceeaşi perioadă în care tatăl prinţului William, regele Charles al III-lea, urmează şi el un tratament împotriva unei forme de cancer, care nu a fost precizată.

Suveranul britanic şi-a întrerupt la rândul său îndatoririle publice după acel diagnostic, însă a putut totuşi să salute mulţimea de admiratori care s-au reunit în faţa capelei St-George de pe domeniul regal Windsor după ce a asistat la slujba de Paşte, la sfârşitul lunii martie.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend