Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO „Dezastrul este imens” în Grecia: Incendiul din Peloponez pe cale de a fi controlat, nou incendiu în Rhodos

Publicat

in

Pentru a doua zi consecutivă și la temperaturi arzătoare, pompierii încă se luptă să stingă un incendiu forestier care devastează nord-vestul peninsulei grecești a Peloponezului, lângă orașul Patras, potrivit AFP.

Dar, potrivit pompierilor, „focul este pe cale să fie adus sub control”. „Există încă câteva focare împrăștiate”, au adăugat ei într-un comunicat duminică seara.

Opt persoane au fost spitalizate cu probleme respiratorii și arsuri, în spitale din regiune care rămân în alertă, potrivit protecției civile grecești.

„Dezastrul este imens”, a declarat Dimitris Kalogeropoulos, primarul orașului Aigialeias, unul dintre satele din apropierea incendiului.

„Nu s-a făcut încă o evaluare oficială a pagubelor, dar au fost arse în jur de zece case în regiunea Ziria, au fost distruse și magazii agricole și grajduri pentru animale, ceea ce reprezintă mult pentru locuitorii regiunii care trăiesc din agricultură.”, a declarat el agenției de știri grecești ANA.

Primăria din Aigialeias a pus la dispoziție sâmbătă cazare de urgență pentru locuitorii care au fost nevoiți să fugă din satele înconjurate de flăcări.

În satele Ziria, Kamares, Achaias, Labiri, aproape treizeci de case, magazii agricole și grajduri au ars, câmpuri întregi de măslini au fost distruse, potrivit ziarului local Patrastimes.

„Am trăit iadul, ne-a fost frică să nu pierdem totul în flăcări”, a declarat pentru AFP Giorgos Alexopoulos, un locuitor din Ziria.

Turiști și rezidenți evacuați –

Pe faleză, stațiunea de pe litoral Loggos a fost, de asemenea, evacuată. Aproape o sută de locuitori și turiști au fost transportați sâmbătă seara de poliția portuară în portul Aigio, la câțiva kilometri de sat.

Duminică, în zori, aproape 300 de pompieri, cu 77 de camioane, două cisterne și cinci elicoptere au fost din nou în prima linie pentru stingerea incendiului.

Dar, potrivit ministrului protecției cetățenilor, Michalis Chryssochoïdis, care a mers duminică pentru a evalua daunele provocate de incendiu, „situația actuală este mai bună decât cea de sâmbătă”.

„O sută de proprietăți au fost salvate datorită luptei conduse de pompieri cu flăcările. Rămânem precauți și (…) îi vom sprijini pe concetățenii noștri afectați de acest incendiu”, a mai insistat el.

Autostrada principală care leagă Corintul de Patras, care fusese închisă circulației sâmbătă, precum și podul Rio-Antirio care leagă Peloponezul și Grecia continentală, s-au redeschis duminică.

Conform Sistemului european de informare împotriva incendiilor forestiere (EFFIS), 13.511 hectare au ars până pe 1 august în Grecia.

Timp de 24 de ore, au avut loc 60 de incendii forestiere, potrivit pompierilor.

Duminică, un alt incendiu major a izbucnit pe insula Rhodos din regiunea Pandanassa, unde au fost desfășurați 67 de pompieri cu 20 de vehicule, trei cisterne cu apă și patru elicoptere.

Pompierii au evacuat zona supranumită „valea fluturilor” unde erau localnici și turiști ca măsură de precauție. S-au produs și întreruperi de curent pe insulă.

Grecia se confruntă cu un nou val de căldură de vineri, cu temperaturi cuprinse între 42 și 44 de grade Celsius, potrivit serviciilor meteorologice.

Uscate de căldură, pădurile grecești se confruntă cu incendii în fiecare vară.

Cu câteva zile în urmă, un incendiu a devastat Muntele Penteli, lângă Atena.

În iulie 2018, 102 persoane au fost ucise în orașul de coastă Mati, lângă Atena, cel mai mare număr de morți cauzat de un incendiu din țară.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Romania’s wholesale trade advances nearly 29pct in H1 2022

Publicat

in

De

The turnover in Romania’s wholesale trade, except of motor vehicles and motorcycles, increased in nominal terms by 28.7% unadjusted in H1 2022, y-o-y, according to data with the National Institute of Statistics (INS) published on Thursday.

The increase was generated by rises in wholesale trade of agricultural raw materials and live animals (+66.5%), wholesale on a fee or contract basis (+60.2%), other specialised wholesale (+41.6%), non-specialised wholesale trade (+22.8%), wholesale of households goods, other than food (+16%), wholesale of food, beverages and tobacco (+15.6%), wholesale of other machinery, equipment and supplies (+15.2%) and wholesale of information and communication equipment (+10%).

When adjusted for working days and seasonality, the increase was 27.7% in nominal terms.

In June as against May 2022, the wholesale trade turnover, unadjusted, increased in nominal terms as a whole by 1.1%, on increases in the turnover in wholesale of agricultural raw materials and live animals (+38.5%), wholesale of information and communication equipment (+10.6%) and wholesale of other machinery, equipment and supplies (+0.1%).

Decreases were recorded in June in other specialised wholesale (-8.5%), non-specialised wholesale trade (-3.1%), wholesale on a fee or contract basis (-1.6% ), wholesale of household goods, other than food (-1.0%) and wholesale of food, beverages and tobacco (-0.5%).

The June 2022 turnover in the wholesale trade, except of motor vehicles and motorcycles, adjusted for working days and seasonality increased in nominal terms as a whole by 0.7% on a monthly basis.

As against June 2021, the wholesale trade turnover, unadjusted, increased in nominal terms by 25.8% overall, on rises in the turnover from: wholesale of agricultural raw materials and live animals (+ 129.3%), wholesale on a fee or contract basis (+63.2%), other specialised wholesale (+23.8%), non-specialised wholesale trade (+20.1%), wholesale of information and communication equipment (+18%), wholesale of food, beverages and tobacco (+16.1%), wholesale of other machinery, equipment and supplies (+8.8%) and wholesale of household goods other than food (+8%),  Agerpres.

When adjusted for working days and seasonality, the June 2022 turnover increased in nominal terms by 25.1% as a whole y-o-y.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Un sondaj BNR dezvăluire dezastrul din România: populația mănâncă și se îmbracă pe credit, iar creditele imobiliare devin tot mai puține

Publicat

in

De

Sondaj BNR: Băncile au înăsprit considerabil standardele de creditare în T2, trend ce va continua în T3. Sectorul energetic rămâne cel mai riscant. Cererea de credite pentru locuinţe s-a contractat, dar cea pentru credite de consum a crescut.

Băncile au înăsprit considerabil standardele de creditare în T2 2022, atât în cazul împrumuturilor acordate populaţiei, cât şi al celor acordate companiilor nefinanciare, într-un context caracterizat de deteriorarea perspectivei economice pe termen scurt şi mediu, iar pentru T3 anticipează continuarea acestui trend, arată un sondaj realizat de BNR, scrie Ziarul Financiar.

Din perspectivă sectorială, percepţia băncilor faţă de riscul de credit asociat companiilor nefinanciare a continuat să se deterioreze.

Băncile au evaluat 7 dintre cele 10 sectoare ca fiind semnificativ mai riscante în T2 2022 faţă de trimestrul anterior.

Sectorul energetic rămâne considerat de către acestea cel mai riscant, pentru al cincilea trimestru consecutiv, urmat de transport, industrie, agricultură, construcţii şi turism.

În ceea ce priveşte cererea de credite, băncile au indicat o evoluţie mixtă în T2 2022. Astfel, în cazul populaţiei, instituţiile de credit au apreciat că cererea de credite pentru locuinţe s-a contractat, în timp ce cererea de credite pentru consum a înregistrat o creştere.

Pentru T3 2022, este anticipată continuarea reducerii cererii de credite pentru locuinţe, concomitent cu o menţinere constantă a cererii de credite pentru consum.

La nivelul companiilor nefinanciare, instituţiile de credit au consemnat o creştere moderată a cererii de credite în T2 2022, iar pentru trimestrul următor anticipează o menţinere constantă a acesteia.

Potrivit sondajului BNR, în cazul creditelor acordate companiilor, băncile autohtone au înăsprit standardele de creditare în T2 2022 (16 la sută procent net), după ce în ultimele patru trimestre acestea au fost menţinute constante. De asemenea, la nivelul corporaţiilor, standardele de creditare au fost înăsprite pentru toate maturităţile, similar celor de la nivel agregat (16 la sută procent net).

În cazul IMM, peste 95% dintre băncile respondente au indicat menţinerea constantă a standardelor de creditare, atât în cazul împrumuturilor pe termen lung, cât şi al celor pe termen scurt.

Pentru T3 2022, instituţiile de credit anticipează o nouă înăsprire a standardelor de creditare la nivel agregat (12 la sută procent net).

În cazul împrumuturilor pe termen lung acordate corporaţiilor, băncile respondente preconizează o uşoară relaxare a standardelor de creditare în T3 2022 (6 la sută procent net), în timp ce pentru împrumuturile pe termen scurt acordate corporaţiilor băncile mizează pe o înăsprire a standardelor de creditare (12 la sută procent net, similar celor de la nivel agregat). În plus, şi în cazul IMM, instituţiile de credit indică o înăsprire a standardelor de creditare în T3 2022 (16 la sută procent net), indiferent de maturitatea împrumuturilor.

SItuaţia se repetă în cazul creditelor pentru populaţie, băncile raportând în T2 standarde de creditare înăsprite semnificativ, atât pentru creditele destinate achiziţionării de locuinţe şi terenuri (75 la sută procent net), cât şi pentru creditele de consum (27 la sută procent).

Pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2022, băncile respondente se aşteaptă la o înăsprire uşoară a standardelor de creditare pentru ambele categorii de credite destinate populaţiei.

Conform majorităţii respondenţilor la sondaj (65,1 la sută), cererea pentru creditele destinate consumului s-a păstrat aproximativ constantă în T2 2022, iar 34,9 la sută au indicat o cerere moderat mai mare.

Pentru creditele de consum cu ipotecă băncile au raportat în unanimitate o cerere constantă, iar pentru cardurile de credit jumătate dintre instituţiile de credit consideră că cererea a fost mai mare (50,5 la sută), pe când 49,5 susţin că aceasta a rămas nemodificată.

În ceea ce priveşte creditele de consum negarantate, cererea a fost constantă conform majorităţii respondenţilor (63 la sută), iar 37 la sută au indicat o cerere mai mare pentru acest tip de credit.

În trimestrul al treilea este aşteptată o cerere constantă din partea populaţiei pentru creditele de consum.

Similar creditelor imobiliare, băncile respondente, în proporţie de 84 la sută, au raportat o rata de respingere a solicitărilor de credite de consum aproximativ nemodificată, 16 la sută considerând că aceasta a fost moderat mai scăzută.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend