Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO “Dezastrul este imens” în Grecia: Incendiul din Peloponez pe cale de a fi controlat, nou incendiu în Rhodos

Publicat

in

Pentru a doua zi consecutivă și la temperaturi arzătoare, pompierii încă se luptă să stingă un incendiu forestier care devastează nord-vestul peninsulei grecești a Peloponezului, lângă orașul Patras, potrivit AFP.

Dar, potrivit pompierilor, „focul este pe cale să fie adus sub control”. “Există încă câteva focare împrăștiate”, au adăugat ei într-un comunicat duminică seara.

Opt persoane au fost spitalizate cu probleme respiratorii și arsuri, în spitale din regiune care rămân în alertă, potrivit protecției civile grecești.

„Dezastrul este imens”, a declarat Dimitris Kalogeropoulos, primarul orașului Aigialeias, unul dintre satele din apropierea incendiului.

„Nu s-a făcut încă o evaluare oficială a pagubelor, dar au fost arse în jur de zece case în regiunea Ziria, au fost distruse și magazii agricole și grajduri pentru animale, ceea ce reprezintă mult pentru locuitorii regiunii care trăiesc din agricultură.”, a declarat el agenției de știri grecești ANA.

Primăria din Aigialeias a pus la dispoziție sâmbătă cazare de urgență pentru locuitorii care au fost nevoiți să fugă din satele înconjurate de flăcări.

În satele Ziria, Kamares, Achaias, Labiri, aproape treizeci de case, magazii agricole și grajduri au ars, câmpuri întregi de măslini au fost distruse, potrivit ziarului local Patrastimes.

“Am trăit iadul, ne-a fost frică să nu pierdem totul în flăcări”, a declarat pentru AFP Giorgos Alexopoulos, un locuitor din Ziria.

Turiști și rezidenți evacuați –

Pe faleză, stațiunea de pe litoral Loggos a fost, de asemenea, evacuată. Aproape o sută de locuitori și turiști au fost transportați sâmbătă seara de poliția portuară în portul Aigio, la câțiva kilometri de sat.

Duminică, în zori, aproape 300 de pompieri, cu 77 de camioane, două cisterne și cinci elicoptere au fost din nou în prima linie pentru stingerea incendiului.

Dar, potrivit ministrului protecției cetățenilor, Michalis Chryssochoïdis, care a mers duminică pentru a evalua daunele provocate de incendiu, „situația actuală este mai bună decât cea de sâmbătă”.

“O sută de proprietăți au fost salvate datorită luptei conduse de pompieri cu flăcările. Rămânem precauți și (…) îi vom sprijini pe concetățenii noștri afectați de acest incendiu”, a mai insistat el.

Autostrada principală care leagă Corintul de Patras, care fusese închisă circulației sâmbătă, precum și podul Rio-Antirio care leagă Peloponezul și Grecia continentală, s-au redeschis duminică.

Conform Sistemului european de informare împotriva incendiilor forestiere (EFFIS), 13.511 hectare au ars până pe 1 august în Grecia.

Timp de 24 de ore, au avut loc 60 de incendii forestiere, potrivit pompierilor.

Duminică, un alt incendiu major a izbucnit pe insula Rhodos din regiunea Pandanassa, unde au fost desfășurați 67 de pompieri cu 20 de vehicule, trei cisterne cu apă și patru elicoptere.

Pompierii au evacuat zona supranumită „valea fluturilor” unde erau localnici și turiști ca măsură de precauție. S-au produs și întreruperi de curent pe insulă.

Grecia se confruntă cu un nou val de căldură de vineri, cu temperaturi cuprinse între 42 și 44 de grade Celsius, potrivit serviciilor meteorologice.

Uscate de căldură, pădurile grecești se confruntă cu incendii în fiecare vară.

Cu câteva zile în urmă, un incendiu a devastat Muntele Penteli, lângă Atena.

În iulie 2018, 102 persoane au fost ucise în orașul de coastă Mati, lângă Atena, cel mai mare număr de morți cauzat de un incendiu din țară.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Florin Cîțu a aprobat Programul de iarnă în domeniul energetic

Publicat

in

De

Executivul a aprobat vineri, la propunerea Ministerului Energiei, Hotărârea de Guvern pentru aprobarea programului de iarnă în domeniul energetic, informează ministerul print-un comunicat.

Hotărârea vizează măsurile privind nivelul de siguranţă şi securitate în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional, precum şi măsurile în legătură cu realizarea stocurilor de siguranţă ale SEN în ceea ce priveşte combustibilii şi volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

“Suntem pregătiţi pentru sezonul rece. Avem suficiente rezerve energetice pentru această iarnă. De aceea am adoptat Programul de Iarnă pentru a avea la dispoziţie toate instrumentele pentru a gestiona eventualele probleme care ar putea apărea”, a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.

Programul de iarnă se adresează tuturor producătorilor de energie electrică şi producătorilor de energie electrică şi termică în cogenerare şi se aplică în perioada 1 noiembrie 2020 – 31 martie 2021.

Totodată, prin această hotărâre se constituie Comandamentul energetic de iarnă, care va monitoriza funcţionarea Sistemului Electroenergetic Naţional şi a Sistemului Naţional de Transport al Gazelor Naturale în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Din comandament fac parte reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor statului competente în domeniul energiei, precum şi ai operatorilor economici din sectorul energiei electrice şi gazelor naturale.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Cel mai scump stat european permite cultivarea canabisului pentru uz personal

Publicat

in

De

Canabisul poate fi cultivat la scară redusă şi pentru uz personal în Luxemburg ca urmare a unui pachet de măsuri adoptat de guvernul naţional în vederea combaterii criminalităţii asociate drogurilor, informează DPA vineri, potrivit Agerpres.

Conform pachetului prezentat vineri, până la patru plante de canabis vor fi permise acasă şi per gospodărie.
Cu toate acestea, atât deţinerea cât şi consumul de canabis în public rămân interzise.

Coaliţia de guvernare din Luxemburg urmăreşte de mai mult timp legalizarea cultivării, vânzării şi consumului de canabis.

Conform Centrului European de Monitorizare a Drogurilor cu sediul în Lisabona, Luxemburg va deveni un pionier în Europa cu astfel de reglementări de anvergură.

Implementarea planurilor a fost amânată în Luxemburg, guvernul invocând pandemia de coronavirus drept unul dintre motive.

Potrivit guvernului, propunerile simplifică legea penală aplicabilă pentru deţinerea şi cumpărarea unei cantităţi de până la 3 grame de canabis.

Intervalul amenzilor va fi redus de la 251 la 2.500 de euro cât este în prezent la între 25 şi 500 de euro.

Printre măsurile avute în vedere se numără o prezenţă sporită a poliţiei, camere de luat vederi ataşate la uniforma agenţilor de poliţie şi un concept implementat în şcoli pentru prevenirea consumului de droguri.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend