Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Dezastru pentru chinezi: un pod vechi de 900 de ani, din timpul dinastiei Song, a ars în întregime și s-a prăbușit

Publicat

in

Un pod vechi de 900 de ani din China, cunoscut sub numele de podul Wan’an, construit în timpul dinastiei Song (960-1127) în comitatul Pingnan, provincia Fujian din estul Chinei, a fost afectat de un incendiu sâmbătă seara, ceea ce a dus la prăbușirea celui mai lung pod cu arc de lemn din China, informează Global Times. Nu au fost raportate victime în urma incendiului.

Cauza incendiului este încă în curs de investigare. Departamentul de Investigații Penale al Biroului de Securitate Publică al comitatului Pingnan a intervenit pentru continuarea anchetei în acest caz.

„Speculez că este probabil să fi fost cauzat de conduite umane și nu de un dezastru natural, combustia spontană a podului pe apă este rară”, a declarat Xu Yitao, un expert în arhitectură antică de la Universitatea din Peking, pentru Global Times.

Deși focul deschis al podului a fost stins în aproximativ 10 ore, corpul podului din lemn vechi de 900 de ani a ars până la prăbușire în primele 20 de minute de incendiu, după cum a remarcat Xu, structura sa unică din lemn l-a făcut și mai susceptibil la daunele provocate de foc.

Cunoscut și sub numele de Podul Păcii Universale, podul Wan’an a fost cel mai lung pod de lemn cu arc din China, cu o lungime de 98,2 metri.

Acesta deține o valoare culturală semnificativă, deoarece demonstrează înțelepciunea și ingeniozitatea stăpânită de chinezii antici în ceea ce privește proiectele de arhitectură din lemn, mai ales în condițiile în care prototipul podului din lemn în arc de lemn într-o asemenea lungime era extrem de dificil de construit.

„Podurile sunt adesea făcute din pietre, podul în arc de lemn condensează o mulțime de înțelepciuni antice chinezești, tehnici și, de asemenea, gândirea economică a alegerii materialului lemnos. A fost un exemplu pierdut pentru a demonstra înțelepciunile chinezești privind arhitectura din lemn, precum cel pe care îl vedeți din opera de artă de-a lungul râului în timpul festivalului Qingming”, a remarcat Xu.

Incidentul de sâmbătă nu a fost prima dată când podul Wan’an a fost amenințat de incendii. În timpul dinastiei Qing (1644-1911), în timpul domniei împăratului Kangxi, podul fusese, de asemenea, incendiat și ulterior restaurat.

Prevenirea incendiilor este una dintre lucrările importante necesare pentru protejarea arhitecturilor antice din lemn, a declarat duminică pentru Global Times Shan Jixiang, șeful Academiei de Relicve Culturale din China și fost curator al Muzeului Palatului.

În 2005, podul a devenit una dintre cele șase unități de protecție a relicvelor culturale cheie la nivel național, făcând parte din cel de-al șaselea lot.

Pagubele au determinat experții să solicite o soluție îmbunătățită de „patru prevenții” pentru a proteja arhitecturile antice din lemn.

Xu a explicat pentru Global Times că protecția împotriva incendiilor, utilizarea sistemului de monitorizare pentru a asigura securitatea arhitecturilor antice, prevenirea daunelor cauzate de tunete, îmbunătățirea măsurilor de conservare umană, cum ar fi patrularea, și stabilirea unor legături strânse cu brigăzile locale de pompieri sunt patru aspecte majore ale sistemului de protecție unificat care pot reduce potențialele daune aduse clădirilor antice.

Înainte de podul Wan’an, în 2021, satul Wengding, ultimul trib primitiv al Chinei din provincia Yunnan din sud-vestul Chinei, a fost cuprins de un incendiu după ce un copil de 8 ani s-a jucat cu focul în sat.

În 2019 cel mai faimos reper cultural al Franței, Cathédrale Notre Dame de Paris, a fost, de asemenea, înghițit de incendii care a alarmat conservarea mondială pentru arhitecturi antice.

„Se poate spune că, în zilele noastre, astfel de dezastre asupra arhitecturilor antice sunt inevitabile, mai ales atunci când acestea încă se implică în activitățile oamenilor”, a remarcat Xu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Președintele Franței, `oracol` în fotbal: El a nimerit şi scorul la meciul Franţa – Polonia, dar şi marcatorii

Publicat

in

De

Preşedintele Emmanuel Macron chiar se pricepe la fotbal. El a dat corect nimerit scorul la meciul Franţa – Polonia de la Cupa Mondială şi a nimerit şi marcatorii, potrivit news.ro.

Înaintea meciului de duminică, din optimile Cupei Mondiale, el a spus că Franţa va câştiga, scor 3-1, şi că marcatori vor fi Lewnadowski, Giroud şi Mbappe.

Şi aşa a fost: Franţa a marcat prin Olivier Giroud, de două ori prin Kylian Mbappe, iar Polonia a punctat prin Robert Lewnadoski.

Într-un interviu acordat Le Parisien, şeful statului francez era oprimist duminică dimineaţă. „Cred că vom câştiga cu 3-1. Lewandowski va marca, la fel ca Mbappé sau poate Giroud, care vrea să intre în istorie. Am foarte mult respect pentru Didier Deschamps (n.r. – selecţionerul Franţei), experienţa lui, know-how-ul lui. Media de vârstă a acestui colectiv este foarte tânără şi, în acelaşi timp, trebuie să fie unsprezece jucători care au o stea pe care ei înşişi au brodat-o (n.r – referire la titlul modial de acum patru ani)”, a mai spus Emmanuel Macron, duminică dimineaţă.

Echipa naţională a Franţei a învins duminică, scor 3-1, reprezentativa Poloniei, în optimile de finală ale Cupei Mondiale din Qatar.

Golurile echipei franceze au fost înscrise de Olivier Giroud, în minutul 44, şi de Kylian Mbappe, în minutele 74 şi 90+1. Golul Poloniei a fost marcat de Lewandowski dintr-un penalti repetat. Polonezul a tras slab prima oară şi Lloris a apărat, dar portarul francez nu a avut un picior pe linia porţii şi, la reluare, Lewandowski a înscris. Echipa Franţei s-a calificat în sferturile de finală.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Jonathan, cea mai bătrână ţestoasă din lume, împlineşte 190 de ani

Publicat

in

De

„Când te gândeşti, dacă a eclozat în 1832 – epoca victoriană – Doamne, schimbările care au fost în lume” de atunci, a afirmat Joe Hollins, veterinarul care are grijă de ţestoasă.
„Războaiele mondiale, ascensiunea şi căderea Imperiului Britanic, guvernatorii, regii şi reginele care s-au succedat, este de-a dreptul extraordinar!”, a remarcat el.

În vârsta de cel puţin 190 de ani, Jonathan este cea mai bătrâna ţestoasă înregistrată vreodată şi cel mai vechi animal terestru în viaţă cunoscut. Ea a intrat în Cartea Recordurilor Guinness la începutul acestui an.

Animalul trăieşte pe insula Sfânta Elena din 1882 şi vârsta este doar o estimare. O fotografie făcută la sosirea sa pe insulă arată că ţestoasa avea deja cel puţin 50 de ani la acea vreme, dar probabil că este mai în vârstă.

Jonathan a văzut 35 de guvernatori trecând pe acest teritoriu britanic de peste mări, dar l-a ratat pe Napoleon, care a fost în exil pe insulă între 1815 şi 1821.

Acum locuieşte în reşedinţa guvernatorului alături de David, Emma şi Fred, ţestoase mult mai tinere.

Locuitorii din Sfânta Elena au organizat trei zile de sărbătoare începând de vineri şi guvernatorul insulei îi va oferi ţestoasei legumele preferate.

Duminică, Jonathan – fără vedere, fără simţul mirosului, dar auzul intact – va primi un tort. A fost creat chiar şi un timbru special pentru cel mai faimos locuitor al acestei insule cu 4.500 de oameni.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend