Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Cum își duc viața soldații ucraineni aflați în buncărele oțelăriei asediate Azovstal din Mariupol

Publicat

in

Serviciul de grăniceri al Ucrainei a publicat, sâmbătă, un videoclip cu ultimii apărători ucraineni din Mariupol, aflați, alături de civili, în buncărele oțelăriei Azovstal asediate de forțele ruse.

Militari ucraineni blocați in AzovstalFoto: Serviciul de graniceri al Ucrainei

În imaginile publicate sâmbătă se poate vedea inclusiv cum militarii ucraineni își fac de mâncare în catacombele combinatului siderurgic.

În catacombele Azovstal se află, conform autorităților ucrainene, sute de pușcași marini, luptători ai regimentului Azov, membri ai Gărzii Naționale și polițiști de frontieră, care se adăpostesc de bombardamentele forțelor ruse.

Conform imaginilor publicate pe rețele sociale, rușii au continuat și sâmbătă atacurile asupra Azovstal.

Aceasta, în timp ce Ucraina încearcă să negocieze evacuarea soldaților răniți din uzina Azovstal, luată cu asalt de două luni de armata rusă.

Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a anunțat sâmbătă negocieri în desfășurare pentru evacuarea a 60 de persoane din oțelăria asediată Azovstal – răniți, dar și cadre medicale.

Potrivit vicepremierului ucrainean citat de The Kyiv Independent, Rusia nu este de acord cu o evacuare completă a celor care se adăpostesc în catacombele Azovstal, astfel că părțile negociază evacuarea a 60 de persoane.

Mulți dintre cei care se află în continuare în combinat sunt luptători din Regimentul Azov, conform Reuters.

Comandantul adjunct al regimentului, Sviatoslav Palamar, a transmis că militarii vor continua să reziste cât timp vor putea: „Inamicul nostru, sprijinit de aviație și artilerie, continuă să atace. Continuă asaltul asupra pozițiilor noastre, dar și noi continuăm să-i respingem”.

Miercuri, Regimentul Azov a publicat o serie de fotografii cu oameni răniți, spunând că este vorba despre militarii ucraineni ascunși sub uzina siderurgică Azovstal din Mariupolul asediat de forțele ruse și făcând un nou apel pentru salvarea acestora.

Imaginile crunte dezvăluie oroarea unui „spital” slab luminat, improvizat în interiorul oțelăriei, unde soldații primesc tratament, a scris The Guardian. În unele imagini apar bărbați fără mâini sau fără picioare.

Vineri, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, Kremlinul a reamintit declarațiile președintelui rus Vladimir Putin, care spunea că armata ucraineană ar putea părăsi teritoriul uzinei Azovstal doar prin depunerea armelor.

CITEȘTE ȘI: Un comandant ucrainean aflat în combinatul Azovstal asediat de ruşi îi cere ajutor lui Elon Musk: „Dacă nu puteți dumneavoastră, atunci cine?”

———————-

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

LIVE Război în Ucraina, ziua 123: Explozii în centrul capitalei Kiev / Biden a sosit în Germania / Rușii au intrat în Lisiceansk, iar Severodonetk este complet ocupat

Publicat

in

De

​Trei explozii au fost auzite duminică dimineața în centrul capitalei Kiev. Rușii au ocupat total orașul strategic Severodonețk din prima linie din estul Ucrainei, după săptămâni de lupte și bombardamente. Rusia va livra Belarusului, „în următoarele luni”, rachete capabile să transporte focoase nucleare, a anunţat Vladimir Putin. Liderii G7 se reunesc în Bavaria, președintele american Joe Biden sosind sâmbătă seara în Germania.

Bloc de locuinte din Kiev bombardat de rusiFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele mai importante informații de duminică, ziua 123 a războiului din Ucraina, LIVETEXT

07:00 Trei explozii au fost auzite, duminică dimineața, la Kiev, relatează Kyiv Independent. Fumul a fost văzut ridicându-se pentru scurt timp în două locații din centrul Kievului. Alerta de raid aerian a început să sune în capitală la ora locală 5:47 a.m. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a confirmat exploziile din cartierul central Șevcenko.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ucraina este alături de Republica Moldova pe fondul amenințărilor Moscovei: Tot ce i-a mai rămas Rusiei este să scuipe amenințări la adresa altor state

Publicat

in

De

Ucraina este alături de Republica Moldova pe fondul amenințărilor venite din partea Moscovei, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba, citat de The Guardian.

„Suntem alături de poporul și guvernul Moldovei prietene pe fondul amenințărilor reînnoite venite de la Moscova. Tot ce i-a mai rămas Rusiei este să scuipe amenințări la adresa altor state, după decenii de politici eșuate bazate pe agresiune, coerciție și lipsă de respect. Acest lucru nu face decât să arate slăbiciunea Rusiei”, a scris Dmytro Kuleba pe Twitter.

Declarația vine după ce Kremlinul a anunțat vineri că speră ca relațiile dintre Ucraina și Republica Moldova cu Moscova să nu se deterioreze și mai mult după ce acestea au fost acceptate ca și candidați la aderarea în Uniunea Europeană.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că decizia blocului a fost „bineînțeles, o chestiune internă europeană”, a relatat Moscow Times. „Este foarte important pentru noi ca toate aceste procese să nu ne aducă mai multe probleme și mai multe probleme în relațiile țărilor menționate cu noi”, a spus el.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend