Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

VIDEO Cum a avut loc atentatul de la concertul Arianei Grande, când 22 de britanici au fost uciși: CARENȚE grave ale serviciului de securitate

Publicat

in

O anchetă publică britanică a atras joi atenţia asupra „lacunelor grave” ale serviciului de securitate de la Manchester Arena, unde un atac jihadist comis în 2017 s-a soldat cu 22 de morţi, spunând că autorul atacului ar fi trebuit identificat mai devreme, relatează AFP.

Pe 22 mai 2017, un britanic de 22 de ani de origine libiană, Salman Abedi, a detonat o bombă la ieşirea din sala de concerte, după un spectacol al vedetei pop Ariana Grande, provocând moartea a şapte copii şi cincisprezece adulţi şi rănirea altor o sută de persoane, scrie Agerpres.ro.

„Salman Abedi ar fi trebuit identificat pe 22 mai 2017 ca o ameninţare de către responsabilii serviciului de securitate de la Manchester Arena şi o intervenţie rapidă ar fi trebuit întreprinsă”, a concluzionat în raportul său preşedintele comisiei de anchetă, John Saunders.

„Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, Salman Abedi şi-ar fi detonat, fără îndoială, dispozitivul exploziv, însă este foarte probabil ca numărul morţilor şi cel al răniţilor să fi fost mai redus”, a spus Saunders.

Ancheta publică arată în special către operatorul SMG al Manchester Arena, furnizorul său de securitate Showsec şi poliţia britanică a transporturilor, care patrula în zona adiacentă a gării Manchester Victoria.

Potrivit comisiei de anchetă, cele trei agenţii sunt „în primul rând responsabile” pentru „o serie de ocazii ratate” de a-l aresta pe autorului atacului, spunând că ar fi trebuit „să prevină sau să minimizeze impactul devastator al atacului, dar nu au reuşit”.

Un ofiţer al poliţiei britanice a transporturilor ar fi trebuit să fie prezent la sfârşitul spectacolului în foaierul Manchester Arena, unde a explodat bomba, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Un agent de securitate al Showsec, în vârstă de 18 ani la acea vreme, a declarat, de asemenea, comisiei de anchetă că a avut un „presentiment rău” când l-a văzut pe Abedi cu cinci minute înainte de atac, dar că nu l-a abordat de teamă să nu fie acuzat de rasism. Cu toate acestea, el a încercat să apeleze camera de control, însă nu a reuşit.

De asemenea, o persoană din public a semnalat atacatorul serviciului de securitate cu aproximativ 15 minute înainte de explozie.

Fratele lui Salman Abedi, Hashem, a fost condamnat la închisoare pe viaţă anul trecut pentru că a jucat un „rol cheie” în atentat.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

BREAKING – Premeirul francez a demisionat

Publicat

in

De

Premierul francez Jean Castex și-a prezentat, luni, demisia președintelui Emmanuel Macron, a anunțat biroul prim-ministrului, ceea ce deschide calea pentru o revizuire a cabinetului, dorită de Macron, potrivit Reuters.

Decizia de a demisiona a lui Jean Castex a deschis calea pentru o mult așteptată revizuire a cabinetului de către Emmanuel Macron, care, după realegerea sa în aprilie, a declarat că noua sa echipă guvernamentală ar trebui să fie mai „concentrată”, cu mai puțini miniștri.

Macron, care are nevoie să trimită un semnal că a auzit frustrările alegătorilor exprimate prin prezența scăzută la vot și sprijinul mare pentru extrema dreaptă și extrema stângă radicală, a declarat că este în căutarea unei persoane cu acreditări ecologice și de politică socială pentru funcția de prim-ministru.

Aliații săi au spus că cel mai probabil va numi o femeie în funcția de premier. Aceasta ar putea deveni prima femeie premier, după Edith Cresson, care a ocupat pentru scurt timp funcția în timpul președinției liderului socialist Francois Mitterrand, la începutul anilor 1990.

Un astfel de profil ar putea contribui la contracararea provocării lansate de veteranul de stânga dură Jean-Luc Melenchon, care a ajuns pe un puternic loc trei în alegerile prezidențiale, ceea ce i-a permis să adune o coaliție largă a partidelor de stânga din Franța la votul parlamentar din 12-19 iunie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Senatorii au ţinut, în plen, un moment de reculegere în memoria lui Şerban Valeca

Publicat

in

De

Senatorii au ţinut, luni, în plen, un moment de reculegere în memoria social-democratului Şerban Valeca.

„Duminică, 15 mai, ne-a părăsit profesorul universitar, cercetătorul, parlamentarul, ministrul Şerban Valeca. A reprezentat cu demnitate şi profesionalism judeţul Argeş în Parlamentul şi Guvernul României. A făcut din patriotism un motto personal. A fost un coleg extraordinar, un prieten adevărat, un mare om. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a spus, în plen, senatorul PSD Ovidiu Puiu, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: UPDATE / Doliu în PSD: Șerban Valeca, fost ministru în Guvernul Năstase și Grindeanu, a murit în această dimineață

Fostul ministru, parlamentar şi lider al organizaţiei PSD Argeş, cercetătorul Şerban Valeca, născut la 23 iunie 1956, a încetat din viaţă duminică.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend