Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Conferința de presă online dedicată Zilei Naționale a Rusiei

Publicat

in

În cadrul conferinței de presă online dedicate Zilei Naționale a Rusiei (12 iunie), ambasadorul Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin, a răspuns la numeroasele întrebări ale jurnaliștilor. Propunem atenției cititorilor noștri răspunsul diplomatului la întrebarea pusă de publicația ”Vești din Rusia”.

– În ce măsură summitul ruso-american de la Geneva ar putea să producă o cotitură în relațiile ruso-române?

Valeri Kuzmin: – Bună întrebare, dar, sincer să fiu, nu are, în momentul de față, răspuns, deoarece totul va depinde de rezultatele concrete ale summitului. Deocamdată, observăm că summitul provoacă opoziție în SUA și nu doar din partea Partidului Republican, ci și din partea celui Democrat. În Europa, dimpotrivă, el este perceput pozitiv.

În ajunul întâlnirii, Administrația Statelor Unite susține că Biden trebuie să fie ”intransigent” cu Putin. ”Dar ce i-ar mai putea spune, în această manieră, Biden lui Putin în afară de ceea ce i s-a spus deja – fie de către Biden în persoană, fie prin vocea colaboratorilor săi – de Secretarul de Stat sau de consilierul pe probleme de securitate națională?

Intenționăm să judecăm rezultatele summitului după pașii concreți ai Administrației americane, nu după vorbele lor.

Toate aceste îndemnuri lansate în mass-media și pe rețelele sociale, în favoarea ”unei discuții fără menajamente” sau a unui dialog pe de poziții de forță, toată această campanie de dezinformare legată de întâlnire, toate aceste acuzații la adresa Rusiei, care au devenit o practică, sunt o cale proastă spre normalizarea și însănătoșirea relațiilor internaționale.

Nu o dată am afirmat că Rusia este deschisă dialogului. Dar și că Rusia nu va accepta un ton de mentorat, nu va accepta limbajul ultimatumurilor. Nu asta este retorica noastră. Am spus mereu că trebuie luate în considerare interesele reciproce legitime, am vorbit mereu despre avantajul reciproc, despre respectul reciproc și pragmatism și așa mai departe. Asta reflectă poziția noastră. Suntem pentru o agendă unificatoare, care să includă probleme ale stabilității strategice, previzibilitate în relații, probleme legate de climă, de lupta împotriva terorismului.

În ceea ce privește impactul summitului asupra relațiilor ruso-române. Nu cred că va avea un efect imediat. Speculez teoretic. Pentru că orice rezultat al summitului este doar un pas, ce ar putea fi un pas înainte, dar poate fi unul în lateral sau chiar înapoi. Prin urmare, nu putem exclude nimic.

Suntem optimiști. Suntem gata să fim constructivi, dar nu cu prețul intereselor noastre legitime. Un lucru pe care l-au declarat și președintele nostru, și ministrul nostru al Afacerilor Externe – poate ați văzut pe internet. Suntem gata și avem toate mijloacele pentru a apăra interesele noastre naționale.

Deci, suntem deschiși la un dialog constructiv. Dacă acest dialog va permite să mergem înainte, va fi o influență pozitivă colaterală asupra situației generale din relațiile noastre, pentru că, după cum știți, America este partenerul strategic privilegiat al României. Pe de altă parte, este liderul NATO. SUA sunt partener strategic al Uniunii Europene, iar România urmează linia generală a politicii lor. Ca atare, sper ca toate acestea vor conduce la o îmbunătățire a relațiilor. Cât de mult va fi o îmbunătățire, vom trăi și vom vedea.

Înregistrarea integrală conferinței de presă din 10 iunie 2021:

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Seri de vară muzicale în Parcul Romniceanu

Publicat

in

De

Centrul Cultural şi de Tineret Ştefan Iordache organizează în perioada 6-8 august evenimentul Summer Lounge, în Parcul Romiceanu.

Pe toată durata evenimentului, începând cu ora 18:00 şi până la ora 23:00, publicul va asculta cele mai îndrăgite melodii româneşti din anii ’90, dar şi hituri internaţionale din aceeaşi perioadă.

Timp de 3 zile, invitaţii se vor bucura de o atmosferă relaxată, cu ateliere de creaţie inedite – codiţe împletite, brăţări magnetice, dreduri, tatuaje cu henna.

Summer Lounge este un eveniment dedicat persoanelor cu vârste între 0 şi 99 de ani.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile și se va face în ordinea sosirii, până la ocuparea locurilor.

Evenimentul se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor instituite la nivel național pentru prevenirea și combaterea răspândirii virusului COVID-19.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Muzeului Judeţean Buzău deschide expoziția inedită despre Armata Română în Primul Război Mondial

Publicat

in

De

Expoziţia “Armata Română în Războiul cel Mare 1916-1918” se va deschide marţi, de la ora 10,00, la sediul Muzeului Judeţean Buzău, arată Agerpres.

Expoziţia este dedicată împlinirii, în luna august, a 105 ani de la intrarea României în Primul Război Mondial şi de la înfiinţarea Armatei a II-a, ale cărei tradiţii au fost preluate de către Divizia a II-a “Getica”, cu comandamentul în Buzău, potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Ministerului Apărării Naţionale.

Demersul muzeografic comun propune publicului o întâlnire cu ostaşii români care au luptat pentru întregirea naţională, prin intermediul imaginilor, documentelor şi obiectelor de patrimoniu din depozitele Muzeului Militar Naţional “Regele Ferdinand I”, Bucureşti.

Un loc special în cadrul expoziţiei îi este rezervat personalităţii mareşalului Alexandru Averescu, comandantul Armatei a II-a în anii 1916-1917, de numele căruia se leagă victoriile de la Mărăşti şi Oituz.

Organizată de Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I”, în colaborare cu Muzeul Judeţean Buzău, cu sprijinul Consiliului Judeţean Buzău şi al Diviziei 2 Infanterie “Getica”, expoziţia poate fi vizitată până pe 15 ianuarie 2022.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend