Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO China a trimis primele video-uri și sunete captate de roverul Zhurong pe Marte

Publicat

in

China a publicat mai multe clipuri video cu roverul Zhurong care a ajuns cu bine pe 14suprafața Planetei Roșii. A fost postat și un clip în care se aude sunetul făcut de rover când cobora de pe platforma cu care a ajuns. Roverul a parcurs 236 de metri pe solul marțian până în 27 iunie.


”Sonda de pe orbită și roverul marțian sunt în stare bună de funcționare, raportând în siguranță de pe Marte, către partid și patrie și trimițând salutări de la distanță cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la fondarea partidului”, se spune în mesajul postat de Agenția Spațială Chineză. Pe 1 iulie se împlinesc 100 de ani de la fondarea Partidului Comunist Chinez.

A fost publicat și un clip în care se aude sunetul făcut de rover când coboară de pe platforma cu care a ajuns cu bine pe Marte, iar chinezii spun că vor să înregistreze sunetul vântului marțian în timpul furtunilor. Clipurile au fost trimise prin satelitul orbital Tianwen-1, relatează BBC.

Roverul a parcurs în medie cam 6 metri pe zi pe suprafața marțiană.

Roverul a coborât de pe rampa sa pe 22 mai și și-a început parcursul în imensa câmpie Utopia Planitia. Zhurong are șase roți și cântărește 240 kg.

Zhurong se află la marginea vestică a câmpiei Utopia Planitia și se află la 1.800 km de roverul american Perseverance.

Roverul este acoperit cu plăci speciale care să-l protejeze de frig și are un sistem care-i permite coborârea șasiului cu 60 cm. Pentru că furtunile de nisip pot acoperi panourile solare, chinezii au gândit un sistem de panouri care nu pot fi acoperite ușor de praf și care permit scuturarea lor de praf și nisip, cu ajutorul unor vibrații.

Roverul chinez a amartizat în zona Utopia Planitia care este un crater de impact ce are 3.300 km în diametru. Această regiune a fost vizitată de sonda de aterizare a NASA Viking 2, în 1976. Este un loc mai simplu de aterizare decât cel ales de NASA care a pus în februarie roverul său în zona pietroasă Jezero Crater.

Roverul chinez are un set de șase instrumente științifice. Va trebui să se descurce în mod autonom pentru că distanța față de Terra este de peste 300 milioane km, iar semnalul face 20 de minute de pe Terra până la rover, astfel că este imposibilă o comandă în timp real.

Locul unde chinezii au ajuns este important pentru astrobiologi fiindcă ar putea exista acolo și un vechi vulcan noroios, gheață sub suprafață și dune de nisip.

Roverul a amartizat într-o zonă destul de netedă unde există mici cratere și chinezii au alcătuit un traseu pentru următoarele săptămâni. O întrebare interesantă la care roverul poate răspunde este dacă în trecutul îndepărtat al planetei a fost în acea zonă țărmul unui ocean. Roverul va analiza sedimente pentru a determina dacă a fost alterată de apă în trecut compoziția acestora.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Vasile Toma, atac dur la adresa coaliției: Ce se întâmplă acum cu sănătatea românilor și cu sistemul sanitar este urmarea directă a guvernării PNL-USR-PLUS

Publicat

in

De

Deputatul de Iași, Vasile Toma, Secretarul Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților, a lansant un atac dur la adresa guvernării PNL-USR-PLUS care ar folosi sitemul de sănătate drept monedă de schimb și instrument de satisfacere a propriilor interese.

„Au știut să facă absolut orice numai să nu-și piardă funcțiile. Să țină morală și să vorbească ipocrit de dimineața și până a doua zi dimineață de transparență, de #RomâniiTrebuieSăȘtie, de reforme și corectitudine. Au știut să facă pe bani mulți și pe viața noastră circ din campania de vaccinare și să pozeze în supereroi. Au știut să servească platitudini cu aroganță și aere de experți și atoateștiutori. Au știut să iasă apoi și să facă declarații atacându-se reciproc și dând vina unii pe alții. Din experți satrapi, au devenit experți victime. Au negociat pe sănătatea noastră a tuturor. S-au șantajat pe sănătatea noastră. Și continuă să folosească sănătatea drept monedă de schimb și instrument de satisfacere a propriilor interese.

Unde este acum fostul ministru userist al Sănătății să ne explice de ce, în ciuda tuturor avertismentelor specialiștilor, nu a făcut nimic să pregătească sistemul sanitar pentru valul 4 al pandemiei? Sau prioritatea mandatului său a fost doar să iasă să facă declarații prin care să sublinieze cât de curat și de competent este USR-ul în comparație cu PNL-ul?!

Unde este acum premierul-influencer care, efectiv, numai prin simpla alăturare a numelui său de orice îndemn la vaccinare conduce din start la pierderea oricărei credibilități și la eșec? Știm. Campania din PNL este cea mai importată activitate pentru domnia sa. Unica de fapt. Nimic și nimeni nu contează. Verbal, ni se oferă discursuri motivațional-inspiraționale cu accente dojenitoare și ni se spune cât de multe eforturi se fac pentru siguranța și sănătatea noastră. Faptic, vedem și resimțim cu toții care e situația. De la o zi la alta, numărul infectărilor de COVID-19 crește, nu mai e mult până sistemul de sănătate să-și declare incapacitatea, așa cum nu mai e mult până când, un nou val de efecte economice, de data asta ca efect al gestionării dezastruoase a pandemiei, ne va mătura până și cea mai palidă urmă de speranță în redresare.”

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Orban ACCELEREAZĂ demiterea lui Cîțu: anunță convocarea BPR pentru calendarul moțiunii de cenzură

Publicat

in

De

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că Birourile permanente reunite ale Parlamentului vor fi convocate, cel mai probabil luni, pentru stabilirea calendarului pentru moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR.

“Voi convoca, am cerut punct de vedere de la departamentul legislativ şi voi convoca BPR, pentru că BPR au atributul, conform regulamentului, de a stabili calendarul moţiunii de cenzură. Probabil luni îl vom convoca, în cursul zilei de luni, la o potrivită. Încă nu am discutat cu colegii din BPR”, a spus Orban sâmbătă la Palatul Parlamentului, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL, scrie Agerpres.

Citește și: Cristian Tudor Popescu l-ar vedea pe Ludovic Orban în AUR, dacă pierde alegerile din PNL: ‘Dar nici ăia n-au ce să facă cu el’

Întrebat dacă PNL va mai colabora cu USR PLUS în condiţiile în care acestea vor merge mai departe cu moţiunea alături de AUR, Orban a spus: “În ceea ce mă priveşte, eu sunt partizanul categoric al refacerii coaliţiei de guvernare. Am votat şi eu pentru această rezoluţie (în care se cere USR PLUS să nu mai colaboreze cu AUR – n.r.) pentru că exprimă un punct de vedere în favoarea democraţiei, e o rezoluţie corectă din punct de vedere al statului de drept. Continuarea colaborării cu USR PLUS nu ar însemna încălcare acestei rezoluţii. După aia, cu cine să colaborezi, că în acelaşi timp am votat că respingem orice colaborare cu PSD?”, a menţionat acesta.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend