Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Ce arată dovezile de până acum despre exploziile de la baza aeriană rusească din Crimeea, dincolo de speculații

Publicat

in

Cauza exactă a exploziilor de la baza aeriană din Crimeea rămân încă necunoscute dar trei dovezi cruciale indică toate înspre o sursă probabilă a lor.

Explozii la baza aeriana ruseasca din CrimeeaFoto: Captura video

Acestea sunt prezentate pe pagina sa de Twitter de jurnalistul Oliver Alexander, un colaborator al Foreign Policy, The Washington Post, Der Spiegel și a altor publicații occidentale, care a publicat numeroase analize despre războiul din Ucraina de la declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie.

Acesta amintește că există numeroase înregistrări video care au surprins momentul exact al exploziilor de la aerodrom din mai multe unghiuri, explicând însă că în niciuna dintre acestea nu pot fi văzute dovezi ale impactului unei rachete.

„Nu există o singură pată sau pixel vizibil care ar indica o rachetă Neptun ce se îndreaptă lent și la altitudine joasă sau o rachetă SRBM (n.r. rachetă balistică de rază scurtă)”, subliniază el.

Acest detaliu este important fiindcă numeroase persoane au speculat că, deoarece baza aeriană s-a aflat la o distanță prea mare de linia frontului pentru a fi lovită cu sisteme HIMARS sau alte lansatoare multiple de rachete din dotarea forțelor armate ale Kievului, ucrainenii ar fi atacat aerodromul cu rachete Neptun.

Acestea au o rază mult mai mare, de 280-300 de kilometri, comparativ cu lansatoarele multiple de rachete sau celelalte sisteme de arme ce ar fi putut folosite într-un asemenea atac.

Exploziile de la baza din Crimeea au avut loc în același timp

În al doilea rând, două dintre exploziile puternice au avut loc simultan, la secundă. Deși acest lucru nu este imposibil de realizat cu un atac cu rachete, este mult mai simplu de obținut cu încărcături explozive plasate de forțe speciale aflate la sol.

A treia dovadă o reprezintă imaginile din satelit realizate de compania Maxar în luna mai care arată că toate cele 4 locuri lovite în timpul atacului erau folosite pentru a depozita muniție pentru avioanele de luptă. O cantitate mică de explozibili plasați în aceste locuri ar fi capabili să producă explozii masive, explică Alexander.

De altfel, un oficial ucrainean a declarat miercuri sub condiția anonimității pentru The Washington Post că forțele speciale ucrainene s-ar afla în spatele atacului. Însă unii au privit cu scepticism această informație dat fiind faptul că The New York Times a citat un alt oficial de la Kiev care părea să confirme ipoteza folosirii unor rachete Neptun.

Oficialul citat de NYT nu a dorit să precizeze ce tip de armă a fost folosit în atac, menționând doar că a fost vorba de un dispozitiv „de fabricație exclusiv ucraineană” (la fel ca rachetele Neptun).

După cum concluzionează și Oliver Alexander, doveziile din prezent nu demonstrează cu certitudine că atacul a fost realizat de forțe speciale ucrainene dar ele arată că acesta este cel mai plauzibil scenariu.

Urmărește ultimele evoluții din a 169-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ce spune Kremlinul despre închiderea frontierelor și legea marțială / Va anunța Putin vineri anexarea regiunilor ucrainene ocupate?

Publicat

in

De

Kremlinul a declarat luni că nu a fost luată nicio decizie privind închiderea frontierelor Rusiei, pe fondul exodului de bărbați de când președintele Vladimir Putin a declarat miercurea trecută o mobilizare parțială, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri PeskovFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

În ceea ce privește ”zvonurile” despre posibile închideri ale frontierei din cauza mobilizării parțiale, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a precizat că „în acest moment nu s-a luat nicio decizie în acest sens”.

În același timp, Kremlinul cere „o abordare foarte atentă” a tututor informațiilor prinvid mobilizarea parțială, inclusiv a introducerii legii marțiale în mai multe regiuni, sugerând că circulă multe neadevăruri.

Într-o convorbire cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut, de asemenea, că unele convocări au fost făcute din greșeală și că erorile vor fi corectate.

  • ”Într-adevăr, există cazuri în care decretul [privind mobilizarea parțială] este încălcat, în unele regiuni guvernatorii lucrează activ pentru a corecta situația. Jurnaliștii noștri și ONG-urile noastre desfășoară, de asemenea, o muncă activă și foarte necesară. Acest lucru este foarte important”
  • „Sperăm că ritmul va crește, că toate greșelile vor fi corectate”, a spus Peskov.

Întrebat de reporteri dacă cineva din administrația prezidențială a primit ordin de încorporare, Peskov a spus că nu șite, relatează agenția rusă de presă TASS.

„Aceasta este o chestiune personală, iar citațiile nu vin la locul de muncă”, a declarat Peskov.

Se va adresa Putin în fața Adunării Federale

De asemenea, Peskov a fost întrebat de reporteri dacă președintele rus Vladimir Putin se va adresa în fața Adunării Federale pe 30 septembrie, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că nu poate confirma această informație.

Un discurs al preşedintelui Vladimir Putin în Adunarea Federală (Parlamentul rus) ar putea avea loc pe 30 septembrie, a informat duminică RIA Novosti, citând o sursă din parlament.

Agenţia TASS, citând o sursă din Duma de Stat, a transmis că pe 30 septembrie ar putea avea loc „procedura de intrare a regiunilor DNR, LNR, Herson și Zaporojie în componenţa Rusiei”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Noii recruţi ruşi au început să ajungă la bazele militare. Majoritatea au o experiență redusă sau le lipsește cu desăvârșire

Publicat

in

De

Serviciile britanice de informaţii au comunicat că bărbaţii ruşi care au fost chemaţi să lupte în Ucraina, după ce preşedintele Putin a anunţat o mobilizare parţială, au început să ajungă la bazele militare, anunță BBC.

Majoritatea soldaţilor recrutaţi au, cel mai probabil, o experienţă militară foarte redusă sau aceasta le lipseşte cu desăvârşire. Prima mobilizare din Rusia, de după Al Doilea Război Mondial, a provocat proteste în ţară.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend