Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Capsulele de sinucidere asistată sunt acum legale în Elveția: “Ele nu au nevoie de un medic și medicamente”, afirmă creatorul lor

Publicat

in

Aparatele „Sarco”, capsule printate 3D proiectate pentru a fi folosite în sinuciderea asistată, au trecut de o revizuire legală și pot acum să fie folosite în Elveția, relatează Business Insider.

Create în Olanda de dr. Philip Nitschke, aceste capsule ce amintesc de sicrie ar putea fi date în folosință în Elveția de anul viitor, potrivit Swiss Info.

Deși în Elveția este folosit pentobarbitalul de sodiu lichid pentru persoanele care doresc să se sinucidă asistat medical, creatorul Sarco susține că aparatul poate oferi o moarte liniștită fără a fi nevoie de folosirea unor substanțe controlate.

„Beneficiul pentru persoana care îl utilizează este că ele nu au nevoie de permisiune, ele nu au nevoie de un medic special care să încerce să introducă acul și nu au nevoie de medicamente greu de obținut”, a afirmat Nitschke anul trecut în timpul unei demonstrații a dispozitivului.

Capsula este activată din interior și poate fi dusă în locul în care persoana dorește să moară, indiferent că este vorba de o clinică ce oferă sinucidere asistată sau în aer liber.

Odată activată, interiorul capsulei este inundat cu azot în timp ce nivelul de oxigen este redus rapid, făcând ca persoana din interiorul său să își piardă cunoștința și apoi decesul.

Țările care permit sinuciderea asistată

Olanda, Elveția, Belgia, Luxemburg, Canada și Columbia sunt printre țările care permit suicidul asistat, fiecare țară având însă reguli diferite pentru practică, potrivit The Guardian.

Spania a legalizat la rândul ei eutanasia și sinuciderea asistată în luna martie a acestui an.

Aproape toate țările care permit această procedură controversată o condiționează de o boală incurabilă sau în stadiu terminal care nu poate fi vindecată și provoacă suferință pacientului.

Elveția în schimb nu are legi care să interzică sinuciderea asistată, fiind ilegal doar să o oferi din motive egoiste.

În Olanda ea poate fi solicitată de toate persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani și care au „o suferință de nesuportat fără nicio perspectivă de îmbunătățire”. Consimțământul parental este însă necesar în cazul tinerilor cu vârsta de sub 16 ani.

Olanda a înregistrat în 2020 un număr record de 6.938 de cazuri de eutanasie, în creștere cu 9% față de anul anterior.

„Tot mai multe generații văd eutanasia ca o soluție pentru suferințele de nesuportat”, afirmă Jeroen Recourt, președintele unui comitet regional care revizuiește cererile de suicid asistat din Olanda.

Potrivit acestuia, „vasta majoritate” a cazurilor de eutanasie din Olanda sunt ale unor persoane în vârstă care suferă de o boală gravă precum cancerul.

Citește și:

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Next level în industria pompelor funebre – înmormântarea eco: Sicrie din ciuperci

Publicat

in

De

Înmormântările și incinerările pot avea un impact serios asupra mediului. Un sicriu de lemn are nevoie de mult timp pentru a se descompune, iar corpul din el eliberează multe gaze toxice. Incinerările produc destule gaze nocive și folosesc multă energie – aproximativ aceeași cantitate de care are nevoie în medie, lunar, o persoană vie.

Dar olandezul Bob Hedrikx are o alternativă. El este inventatorul unui sicriu care dă liniște sufletească celor care duc grija mediului. Un halat, mănuși, ochelari de protecție, rumeguş, spori de ciuperci, apă și puţină răbdare. E tot ce are nevoie Bob Hendrikx pentru a… creşte un sicriu.

„Cred că David Attenborough şi Greta Thunberg ar fi fani ai sicriului meu din ciuperci. Este o invenție pentru persoanele cărora le pasă de generațiile viitoare. Persoane care îşi doresc să devină una cu natura după moarte. Și care vor mai degrabă să îmbogățească solul, nu să-l polueze”, spune Bob Hendrikx.

Cum se obține sicriul din ciuperci

Este, oare, compostul uman o idee neinspirată? Sau dimpotrivă, una ingenioasă? Lui Hendrikx i-a venit ideea unui astfel de sicru în timp ce studia materiale de construcție ecologice.

La urma urmei, ciupercile sunt foarte versatile.

„Ciupercile revitalizează solul. Cresc repede şi nu au nevoie de energie electrică sau lumină. De fapt, ciupercile absorb dioxidul de carbon în timp ce cresc. Prin urmare, cu cât sunt îngropaţi astfel mai mulți oameni, cu atât este mai bine pentru planetă. E ceva total diferit faţă de practicile funerare din zilele noastre”, explică Bob Hendrikx.

Ciupercile au nevoie de doar șapte zile ca să crească în forma dorită. Suprafața este netedă ca o pernă de catifea. Apoi, sicriul eco este pus la uscat, pentru a stopa creșterea ciupercilor.

În acest stadiu, el seamănă cu o cutie de polistiren. Este, de asemenea, foarte uşor şi sută la sută natural.

„Ceea ce e special la el este senzaţia pe care o ai când îl atingi. Se simte interesant, e cald, moale și ușor. Dar este, de asemenea, şi foarte rezistent”, spune Bob Hendrikx.

Câți oameni mor în fiecare zi în lume

Până acum, astfel de sicrie au fost folosite la peste 100 de înmormântări din Olanda.

Anul trecut, antreprenorul de pompe funebre John van Kasterop a vândut primul coşciug de acest fel, pentru înmormântarea unei femei de 82 de ani. Cu un preţ de 1.500 de euro bucata, cam cât costul celor standard.

„Nu cred că oamenii aleg aceste sicrie din motive financiare. Cred că vor, de fapt, să transmită un mesaj: acela că toată lumea trebuie să contribuie la reducerea amprentei de carbon”, spune John van Kasterod, antreprenor de pompe funebre.

Aproximativ 160.000 de oameni mor în fiecare zi în întreaga lume. Pentru apropiaţi, ceremonia conducerii pe ultimul drum este un moment important. Dar sicriele convenționale produc deșeuri toxice.

De ce funeraliile tradiționale poluează

De obicei, la înmormântările creștine sicriele de lemn sunt aşezate în groapă și acoperite cu pământ. Mii de tone de lemn, oţel, bronz și cupru sunt procesate anual pentru a realiza coşciuge – resurse care sfârşesc în pământ.

Iar incinerările, care reprezintă aproximativ 70% din toate serviciile funerare din Europa, provoacă şi ele alte probleme de mediu, pentru că poluează aerul.

Este nevoie de cel puţin zece ani pentru ca un corp uman să se descompună într-un sicriu normal din lemn.

În schimb, acest lucru se produce mult mai repede în cele organice, din ciuperci – doi, trei ani – producând și substanțe nutritive de care plantele au nevoie ca să crească.

„Cei care protestează astăzi pe străzi împreună cu Greta Thunberg într-o zi vor trebui să ne îngroape”

Aceste noi sicrie olandeze încep să provoace interes: reprezentanţi de la peste 150 de firme de pompe funebre au venit în ziua inaugurării ca să afle mai multe despre înmormântările sustenabile.

Ideea este pe placul antreprenorului de pompe funebre Jörg Vieweg din Germania.

„Cred că sustenabilitatea joacă un rol foarte important în acest context al înmormântării şi doliului. Este un subiect tot mai prezent în ultimii ani şi cred că de-a lungul timpului va deveni și mai important. Pentru că oamenii care ne vor îngropa într-o bună zi sunt cei care protestează astăzi pe străzi împreună cu Greta Thunberg”, arată Jörg Vieweg, antreprenor de pompe funebre.

Deşi înmormântările sustenabile sunt apreciate momentan doar de unii oameni, acest lucru s-ar putea schimba. Bob Hendrikx şi mulţi antreprenori de pompe funebre sunt încrezători că tot mai multe persoane vor alege în curând sicriele biodegradabile din ciuperci.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Iulian Bulai, model pentru AUR: Le cere românilor să fie violenți și să îi atace pe politicieni cu ouă

Publicat

in

De

USR a fost primul partid care a manifestat violent, atât prin parlamentarii săi, cât și prin adepți, în spațiul public și în instituțiile de stat! Unul dintre cei mai controversați deputați ai Uniunii, Iulian Bulai, le cere românilor să recurgă la violență și să îi atace pe parlamentari, probabil că și pe el, cu ouă.

”Pe 24 ianuarie o să vedeți tot felul de parlamentari, prefecți și primari care o să danseze în horă la Iași și la Focșani. Au trecut 163 de ani de la Mică Unire și tot nu avem Moldova conectată prin autostradă cu Muntenia și Transilvania.

Aveți două opțiuni:

– să vă indignați și să aruncați cu ouă în ei – Moldova nu are nicio autostradă, niciun spital nou, nicio universitate de top internațional.

– să le spuneți să meargă săptămânal la CNAIR, la CNI și la Ministerul Transporturilor și să facă presiune pentru marile proiecte ale Moldovei. TOȚI – de la toate partidele!

Personal recomand a doua variantă. Indignarea e bună, dar fără violență. Acțiunea este și mai bună!”, e mesajul transmis de Iulian Bulai.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend