Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Avionul “adulmecător”, arma anti-poluare a Gărzii de Coastă belgiene

Publicat

in

În largul coastei Ostendului, Belgia, un mic avion bimotor monitorizează vapoarele uriașe pentru a le monitoriza gazele. Conținutul de sulf și azot se măsoară în timp real pentru a stabili o posibilă încălcare a normelor de poluare și, dacă este posibil, ia decizia ca poluatorul să fie interceptat, scrie AFP.

Instrumentul de control al poluării aerului generat de traficul maritim a fost numit “renifleur” (adulmecător). Acest dispozitiv de colectare a gazelor dezvoltat de o universitate suedeză este mândria Gărzii de Coastă din Belgia.

„Suntem singura țară care folosește acest sistem pentru moment”, explică pentru AFP Ward Van Roy, unul dintre operatorii instruiți pentru aceste misiuni aeriene.

“Este foarte eficient, deoarece puteți verifica până la 10 sau 15 nave pe oră, în timp ce un inspector dintr-un port va petrece o zi întreagă pe o singură navă”, spune tânărul inginer flamand.

În avion, un Britten-Norman din 1972, el stă în spatele celor doi piloți – soldați obișnuiți cu zborurile la mică altitudine -, având în față un computer laptop pe care se derulează datele măsurate.

„Adumelcătorul” monitorizează dacă emisiile de oxizi de azot (NOx) și sulf (SOx) respectă standardele europene. Pentru NOx trebuie luată în considerare vârsta navei. Oricum ar fi cazul, sancțiunea împotriva companiei de transport maritim nu poate veni decât după un al doilea control efectuat la sol, în portul de destinație, folosind un eșantion de combustibil.

Ward Van Roy se asigură că amenda pentru încălcare poate ajunge până la 300.000 de euro, fără a menționa costul legat de imobilizarea navei. Acest efect descurajant poate explica scăderea infracțiunilor în ultimii șase ani.

„Din 2015, din cele 9.000 de nave verificate, aproximativ 400 au încălcat normele, dar doar 150 dintre ele aveau ca destinație un port belgian” (ceea ce facilitează schimbul de informații), spune Van Roy.

Cisterne, nave-container, traulere etc.: de la cei 65 km de coastă, Belgia vede trecerea unui număr mare de nave, „400 de nave pe zi”, potrivit gărzilor sale de coastă.

Traficul maritim în strâmtoarea dintre Marea Nordului și Canalul Mânecii este considerat a fi unul dintre cele mai dense din lume, datorită proximității celor mai mari trei porturi europene de marfă, Rotterdam, Anvers și Hamburg.

De aici și importanța acestor controale, potrivit lui Ward Van Roy, care subliniază că „aproximativ 15% din toată poluarea datorată SOx și NOx provine din transportul maritim”.

În plus față de emisiile poluante, această activitate aeriană permite, de asemenea, identificarea petelor de hidrocarburi sau a încălcărilor din zonele de pescuit.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Namibia a depistat varianta Omicron a coronavirusului în 18 din cele 19 eşantioane secvenţiate în noiembrie

Publicat

in

De

Namibia a depistat varianta Omicron a coronavirusului în 18 din cele 19 eşantioane a căror secvenţiere genomică a fost realizată între 11 şi 26 noiembrie, a comunicat luni Ministerul Sănătăţii, transmite Reuters.

Chiar dacă această ţară a secvenţiat un număr destul de mic de eşantioane virale, rezultatele sugerează că varianta Omicron, semnalată mai întâi în statele vecine Africa de Sud şi Botswana la sfârşitul lunii trecute, este înalt prevalentă şi în Namibia.

Cazurile de infectare cu Omicron au fost depistate cu precădere în capitala Windhoek şi în jurul acesteia, regiune în care au fost înregistrate 536 din cele 695 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 în primele cinci zile din decembrie.

Al 19-lea eşantion secvenţiat provine de la o persoană infectată cu varianta Delta.

Oamenii de ştiinţă din Africa de Sud şi din alte ţări se grăbesc să determine dacă varianta Omicron este mai contagioasă, provoacă forme mai grave ale bolii sau este mai rezistentă la vaccinurile actuale.

‘Trebuie să rămânem în gardă cât timp aşteptăm investigaţii suplimentare în legătură cu această variantă’, a indicat Ministerul Sănătăţii din Namibia într-un comunicat, potrivit Agerpres.ro.

Namibia a intrat în alertă ridicată în privinţa Omicron după ce varianta a fost identificată în Japonia şi Cehia la două persoane cu istoric de călătorie în această ţară din sud-vestul continentului african.

Namibia, unde sunt vaccinate cu schema completă doar în jur de 318.000 de persoane din populaţia de 2,5 milioane de locuitori, a avertizat luna trecută că mai mult de 268.000 de doze de la AstraZeneca şi Pfizer sunt în pericol să fie distruse din cauza ritmului lent al vaccinării.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

SURSE | Liderii coaliției, aproape de acord: Taxarea specială a multinaționalelor, din 2022. Bani pentru educație și sănătate

Publicat

in

De

Liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit luni, 6 decembrie, pentru a discuta despre bugetul de stat pe anul 2022. Conducerile PSD, PNL și UDMR sunt aproape să ajungă la un acord cu privire la taxarea specială a marilor companii.

UDMR a propus ca, pe o perioadă de 3 ani, să se aplice un impozit de 1% pentru firmele care înregistrează o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro. PSD a fost de acord cu ideea, reticențe existând din partea PNL. În discuțiile de luni seara, liderii celor trei partide sunt însă aproape să accepte introducerea acestei taxe începând cu 2022, potrivit unor surse din cadrul coaliției.

Această măsura ar asigura un plus de 4,9 miliarde de lei pentru bugetul de stat, potrivit calculelor din coaliție. Acești bani ar urma să fie folosiți pentru cheltuielile din domeniul educației și al sănătății, au precizat surse din coaliție pentru stiripesurse.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend