Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Are Putin Parkinson? Ce spun medicii

Publicat

in

O înregistrare video publicată de Kremlin la sfârșitul săptămânii trecute îl arată pe Putin într-o stare de sănătate aparent proastă. Fața sa era vizibil umflată.

Vladimir PutinFoto: Profimedia

Videoclipul i-a determinat pe unii comentatori online, inclusiv pe fosta parlamentară a Partidului Conservator britanic Louise Mensch, să tragă concluzia pe Twitter că președintele rus suferă de boala Parkinson.

Afirmația a fost, de asemenea, repetată de o serie de tabloide britanice. Articolele au prezentat comentariile unui profesor de comunicare strategică, ale câtorva analiști politici și ale unui profesor de limbaj corporal. Dar niciun doctor, atarge atenția Deutsche Welle.

Nu există diagnostice fără examinări

„Este puțin probabil ca adevărații neurologi să comenteze, deoarece sunt învățați să nu își dea cu părerea niciodată despre persoane care nu sunt pacienții lor”, a declarat pentru DW John Hardy, neurogenetician la Institutul britanic de cercetare a demenței.

Subliniind faptul că este neurogenetician, nu neurolog, Hardy și-a împărtășit părerea despre starea lui Putin în calitate de persoană care a studiat bolile cerebrale.

„Din punctul meu de vedere, nu există niciun semn de parkinsonism”, a spus el. „Nu arăta bine… dar nu era vorba de boala Parkinson”.

Ray Chadhuri, un neurolog de la Universitatea din Londra, a fost de acord.

„Dacă mă uit la clipul scurt, nu pot găsi nicio dovadă pe care să o pot lega de parkinsonism la Putin”, a declarat Chadhuri pentru DW.

Boala Parkinson și parkinsonismul sunt incredibil de greu de diagnosticat și pot fi determinate doar prin examinare neurologică amănunțită în persoană, a explicat Chadhuri.

„Balonarea [feței] sau tremurăturile pot fi cauzate de multe motive și eu nici nu am văzut vreun tremor”, a spus Chadhuri.

Caroline Rassell, director executiv al Parkinson’s UK, a fost de aceeași părere cu Hardy atunci când i s-a cerut o opinie de expert cu privire la clipuri.

Ea a spus că Parkinson este o afecțiune complexă, cu peste 40 de simptome, de la cele fizice la cele psihice, și că, prin urmare, este imposibil de diagnosticat printr-un clip video de 12 minute.

„Afectează fiecare persoană în mod diferit”, a spus Rassell. „Neexistând un test de diagnostic definitiv, este ceva ce poate fi confirmat doar după examinarea de către un neurolog sau un specialist. Presa și speculațiile online nu sunt de ajutor”, a concluzionat ea.

Nu este neobișnuit ca oamenii să speculeze cu privire la starea de sănătate a celor mai puternici lideri din lume. Mass-media a abordat pe larg cazul fostului președinte american Donald Trump, care a fost testat pozitiv la COVID în 2020, episoadele de tremurături ale fostului cancelar german Angela Merkel în 2019 și operația de colon a Papei Francisc din vara anului trecut. (Deutsche Welle.)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Incendiile forestiere au ars în acest an în UE un număr-record de 700.000 de hectare

Publicat

in

De

Incendiile forestiere din UE au ars în acest an, până acum, un număr-record de 700.000 de hectare – cea mai mare suprafață de la inițierea înregistrărilor, scrie Euronews, preluat de Rador. Cifra a fost anunțată de Comisia Europeană.

După incendiul de pădure din parcul naţional Dadia, din GreciaFoto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Ne confruntăm cu o vară dificilă în Europa, deoarece până acum, anul acesta, au ars peste 700.000 de hectare, cea mai mare cifră înregistrată pentru acest moment al anului după 2006”, a declarat Janez Lenarcic, comisar european pentru ajutoare umanitare și gestionarea crizelor.

Cifrele raportate de European Forest Fire Information System (EFFIS) arată că până acum Spania a fost cel mai grav lovită, cu peste 283.000 de hectare arse. E urmată de România (150.735), Portugalia (86.631), Franța (62.102) și Italia (42.835).

S-a mărit și numărul incendiilor în ultimii ani, cu 2.300 în întreaga UE până la 15 august, mult peste media anuală de 1.349 a perioadei 2006-2021.

Schimbarea climei a mărit probabilitatea și gravitatea incendiilor de vegetație din Europa. Anul acesta multe dintre incendii au fost alimentate de multiple valuri de caniculă și au fost facilitate de o secetă care ar putea fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani, conform Joint Research Centre din subordinea Comisiei.

Conform Comisiei, în ultimele două luni au fost detașate în tot blocul 29 de avioane și opt elicoptere prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al UE, prin care statele UE se ajută reciproc cu resurse în situații de criză.

În fața noii realități, Comisia s-a angajat să finanțeze achiziția de către state a 12 noi aparate de zbor anti-incendiu, însă primele vor fi disponibile abia în 2026, iar restul până în 2029.

Anul acesta rezerva UE pentru lupta cu incendiile forestiere e compusă din 12 avioane și un elicopter, împrumutate de la Croația, Franța, Grecia, Italia, Spania și Suedia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Video – Furtunile au făcut ravagii în Toscana. Doi oameni au murit în nordul Italiei

Publicat

in

De

Două persoane au murit în urma furtunilor puternice care s-au abătut asupra regiunii Toscana din Italia, potrivit relatărilor apărute joi în presă, informează DPA, scrie Agerpres. Un bărbat şi o femeie au fost loviţi de arbori prăbuşiţi în oraşul de coastă Carrara.

Preşedintele regiunii Toscana, Eugenio Giani, a publicat o înregistrare pe Twitter cu un carusel care se învârte necontrolat din cauza vântului puternic în oraşul Piombino. Imagini cu autovehicule avariate de arbori doborâţi au apărut de asemenea pe reţelele de socializare.

Pompierii au înregistrat peste 150 de intervenţii în nordul provinciei vestice Liguria şi în Toscana până joi la amiază. Provincia centrală Emilia-Romagna a fost de asemenea afectată dramatic de furtuni. Vremea extremă a avariat clădiri şi a provocat pene de curent în anumite regiuni.

O avertizare meteorologică de furtună a fost emisă pentru întreaga regiune de nord a Italiei, precum şi pentru porţiuni din centrul Italiei. Mai multe persoane au fost rănite în urma ploilor torenţiale însoţite de intensificări ale vântului de peste 100 de kilometri pe oră.

Italia s-a confruntat cu vreme extremă pe întreaga perioadă a verii. În timp ce incendiile forestiere afectează regiuni sudice cum ar fi Sicilia şi insula Pantelleria, nordul ţării se confruntă în prezent cu ploi torenţiale şi furtuni după o perioadă prelungită de secetă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend