Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Video| ‘Almanah Cinema. Şase filme scurte’ de Radu Jude, de vineri pe marile ecrane

Publicat

in

Şase dintre cele mai apreciate scurtmetraje recente ale cineastului Radu Jude vor rula, de vineri, pe marile ecrane din România sub titlul „Almanah Cinema. Şase filme scurte”.

Scurtmetrajele vor rula în avanpremieră, joi 30 iunie, de la ora 18.00, la Casa de Cultură Municipală “Nicolae Rotaru” din Slobozia, conform news.ro.

De vineri, 1 iulie, producţia, distribuită de microMULTILATERAL, va fi programată la: Bucureşti (Happy Cinema, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Union, Cinema Europa, POINT), Bistriţa (Centrul Cultural Dacia), Bârlad (Cityplex Victoria), Cluj-Napoca (Cinema Victoria, Cinema Arta), Craiova (Cinema Patria), Făgăraş (Casa de Cultură), Focşani (Sala Balada), Iaşi (Cinema Ateneu), Odobeşti (Casa de Cultură), Piteşti (Cinema Trivale, Cinema Bucureşti), Sibiu (Cine Gold), Sfântu Gheorghe (Cityplex Arta), Topliţa (Cinema 3D Călimani).

Evenimente speciale vor fi programate în Bucureşti, la Grădina cu Filme, vineri 1 iulie ora 21:00 – proiecţie urmată de o sesiune Q&A cu regizorul Radu Jude, moderată de Ileana Bîrsan şi în Sibiu la Teatrul Gong, miercuri 6 iulie ora 20:00 în prezenţa lui Alexandru Dabija.

Din 14 iulie, producţia va putea fi vizionată la Lugoj (Cinema „Bela Lugosi”), iar pe 29 iulie (ora 17:00) la Vatra Dornei (Casa de Cultură “Platon Pardău”).

“Almanah Cinema. Şase filme scurte” va avea proiecţii speciale în cadrul festivalurilor: Filmul de Piatra – duminică 10 iulie ora 16:00 la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Ceau Cinema! sâmbătă 16 iulie ora 21:00 la Cinema Victoria Timişoara, Festivalul de Film Românesc în aer liber din Ovidiu (Constanţa) luni 18 iulie ora 19:00.

„Aşa cum un scriitor poate publica un volum de povestiri sau de poezii, aşa ar trebui să poată şi un regizor de film să îşi adune filmele scurte şi să le ofere publicului într-un volum”, spune Radu Jude despre proiectul lansat de microMULTILATERAL.

„Este ceea ce facem cu acest Almanah cu 6 filme. Din şase, sper ca măcar unul sau două să fie pe placul spectatorilor”, adaugă regizorul.

Filmele reunite în proiect sunt „Caricaturana”, „Potemkiniştii”, „Amintiri de pe Frontul de Est”, „Cele două execuţii ale Mareşalului”, „A pedepsi, a supraveghea” şi „Plastic semiotic”.

Aceste scurtmetraje au fost selectate la cele mai importante festivaluri internaţionale – Veneţia, Locarno, Berlin, respectiv Cannes – Quinzaine des Réalisateurs.

Din distribuţiile acestor producţii fac parte Alexandru Dabija, Cristina Drăghici, Şerban Pavlu şi Ilinca Manolache.

Imaginea este semnată de Marius Panduru, iar în filme mai apar imagini de Honoré Daumier, Costică Acsinte, Eduard Tissé şi Ioan Nicolau.

Montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, iar de sunet s-au ocupat Titi Fleancu, Dana Bunescu şi Marius Leftărache. Producător este Ada Solomon.

„Caricaturana”, în care sunt puse în scenă caricaturile lui Daumier, după o idee de S.M. Eisenstein, a fost selectat în competiţia Pardi di Domani Corti d’Autore la Festivalul de Film de la Locarno 2021.

„Potemkiniştii” a avut premiera mondială în luna mai la a 75-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, în programul Quinzaine des Réalisateurs. Este o comedie despre artă, istorie, memorie şi cinema, descrisă de criticul de film Andrei Gorzo „ca o schiţă de Caragiale încrucişată cu un video-eseu de Mark Rappaport”. „Filmul porneşte de la faptul că în 1905, marinarii de pe Crucişătorul Potemkin au primit azil politic în România – un gest de sfidare la adresa Rusiei”, spune cineastul.

„Amintiri de pe Frontul de Est”, realizat împreună cu istoricul Adrian Cioflâncă, a fost inclus în competiţia de scurtmetraje a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2022. „Poate fi descris ca un readymade comentat (vorba cuiva: «Duchamp is my lawyer!»), obiectul în cauză fiind fabulosul album foto de pe Frontul de Est al Regimentului 6 Roşiori”, explică Radu Jude.

„Cele două execuţii ale Mareşalului”, prezentat printre altele la Gijon Film Festival sau Vila do Conde, deconstruieşte cinematografic mitul creat în jurul Mareşalului Ion Antonescu. „Un pur film de montaj, unde imaginile documentare ale execuţiei Mareşalului Antonescu din 1946 sunt aşezate în paralel cu scena execuţiei recreată de maestrul Sergiu Nicolaescu în «Oglinda» (1993)”, afirmă Radu Jude.

Revista Cineaste a notat: „Scurtmetrajul lui Jude este o deconstrucţie iscusită şi cutremurătoare a imaginii de arhivă – analizând diferenţele dintre ce este arătat şi ce este văzut – şi este cel mai bun de tipul acesta de la «Letter to Jane» (1972) al lui Godard şi Gorin”.

„A pedepsi, a supraveghea”, lansat în 2019, este, după cum precizează cineastul, „un film despre felul în care Puterea se pune în scenă: o dată prin text, apoi prin imagine”.

„Plastic semiotic”, prezentat în 2021 la Festivalul de Film de la Veneţia, în afara competiţiei, propune o analiză a universului inocent al jucăriilor realizată cu instrumentele cinema-ului – cameră, montaj, mizanscenă.

„«Dicţionarul de idei primite de-a gata» al lui Flaubert, dar cu jucării în loc de cuvinte. Sau un film de animaţie fără animaţie. Şi o comedie fără umor. Comedie umană, desigur”, spune Radu Jude despre acest scurtmetraj.

Regizor şi scenarist, Radu Jude a câştigat cu lungmetrajul său de debut – „Cea mai fericită fată din lume” – premiul CICAE, la Berlinala 2009. În 2012, el a lansat lungmetrajul „Toată lumea din familia noastră”, prezentat în premieră mondială în secţiunea Forum de la Berlinală. Pelicula „Aferim!” (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai bună regie. Ea a fost urmată de „Inimi cicatrizate” (2016), care a fost recompensată cu două premii la Locarno IFF şi pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, de documentarul „Ţara moartă” (2017) şi de lungmetrajul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018), primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary.

În 2020, Radu Jude a fost prezent la Berlinală cu două lungmetraje: „Tipografic majuscul” şi „Ieşirea trenurilor din gară”. Ambele filme au fost proiectate în secţiunea Forum a festivalului. Un an mai târziu, s-a impus între toate filmele din competiţie cu „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, recompensat cu Ursul de Aur.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Digi24: Un fost parașutist rus a expus „putregaiul” invaziei din Ucraina: „Nu văd dreptate. De ce avem nevoie de acest război?”

Publicat

in

De

Pavel Filatiev, un fost parașutist rus care a luptat în Ucraina, a expus „putregaiul” invaziei într-un document de 141 de pagini postat pe Vkontakte, echivalentul rusesc al Facebook. Știa care vor fi consecințele.

Militari ruși în UcrainaFoto: Profimedia Images via Digi24

Citește mai mult pe Digi24.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Poliţia de Frontieră: Miercuri, prin punctele de frontieră au trecut peste 260.000 de persoane. 13.271 de cetăţeni ucraineni au intrat în România

Publicat

in

De

Peste 260.000 de persoane au trecut prin punctele de frontieră miercuri, anunţă Poliţia de Frontieră, care precizează că în ţară au intrat 13.271 de cetăţeni ucraineni, în creştere cu 24,23 % faţă de ziua precedentă, potrivit news.ro.

”În data de 17.08.2022, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 261.200 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 63.000 mijloace de transport.Pe sensul de intrare în România, au fost 141.989 de persoane, dintre care 13.271 de cetăţeni ucraineni (în creştere cu 24,23 % faţă de ziua precedentă)”, anunţă joi Poliţia de Frontieră.

Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 17.08.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.975.120 cetăţeni ucraineni.

În ceea ce priveşte activităţile specifice în  punctele de trecere şi  „frontiera verde” poliţiştii de frontieră au constatat 58 de fapte ilegale (32 de infracţiuni şi 26 de contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini.

Au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituţii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în ţară), care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 87.000 lei.

Valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 15.000 lei.

Nu s-a permis intrarea în ţară a 22 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi, de asemenea, nu s-a permis ieşirea 51 cetăţeni români din diferite motive legale.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend