Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Victorie de etapă a ÎPS Teodosie în procesul prin care contestă decizia de interzicere a pelerinajelor religioase

Publicat

in

Tribunalul Constanţa a preschimbat termenul în dosarul în care Arhiepiscopia Tomisului contestă o decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care au fost interzise pelerinajele religioase pentru persoanele din altă localitate decât cea în care are loc evenimentul. Astfel, termenul, care iniţial fusese stabilit în 4 decembrie, a fost programat marţi, 24 noiembrie.

Tribunalul Constanţa a decis, luni, să admită cererea de preschimbare a termenului de judecată.

Citește și: Blocaj în Guvern! Violeta Alexandru s-ar fi izolat cu tot cu ștampila de la minister! Adrese oficiale zac pe birouri

„Admite cererea de preschimbare a termenului de judecată stabilit de instanţă în ceea ce priveşte soluţionarea cererii de suspendare a executării actului administrativ contestat. Preschimbă termenul stabilit pentru soluţionarea cererii de suspendare din data de 04 decembrie pentru data de 24 noiembrie, complet CA16, ora 14:30, pentru când vor fi citate părţile, cu menţiunile stabilite prin rezoluţia judecătorului din data de 19 noiembrie, reclamanţii prin intermediul mijloacelor de comunicare indicate în cuprinsul cererii de chemare în judecată, pârâtul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea prin aplicaţia TDS, iar pârâţii Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Prefectura Judeţului Constanţa, Prefectul Judeţului Constanţa, prin agent procedural. Fără cale de atac”, a afirmat Tribunalul Constanţa.

Citește și: Vești pentru toți elevi din România! Când s-ar putea redeschide școlile

Arhiepiscopia Tomisului, împreună cu mai multe persoane, printre care generalul Mircea Chelaru, profesorul Florian Colgeac, inventatorul Iuliean Horneţ, au depus la Tribunalul Constanţa o cerere de anulare a unei decizii luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care se interzice ca la pelerinajele religioase să participe alte persoane în afara celor care au domiciliul în localitatea unde are loc evenimentul.

Avocatul Arhiepiscopiei Tomisului în acest dosar, Diana Iovanovici-Şoşoacă, a declarat pentru News.ro, că nu poate fi restrânsă libertatea religioasă şi măsura respectivă este una neconstituţională.

Citește și: Dezvăluire-bombă! Ministrul Cîțu este dator vândut la banca unde a fost economist-șef! La mijloc e o sumă uriașă

„Printr-o ordonanţă adoptată în baza unei legi de abilitare (ordonanţă simplă), Guvernul nu poate să restrângă exerciţiul libertăţii religioase, un astfel de act fiind neconstituţional, întrucât nu îndeplineşte condiţia stipulată de art. 53 alin. (1) coroborat cu art. 73 (2) şi art. 115 (1) din Constituţie. Cu atât mai mult această restrângere nu este aplicabilă prin intermediul unei hotărâri a Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), care este instituţie aparţinând executivului. Or, dacă actul prin care se stabileşte o măsură este neconstituţional, nu mai are nici o importanţă dacă măsura, în substanţa ei, este constituţională sau nu. Actul respectiv nu va produce pur şi simplu efecte”, a afirmat Diana Iovanovici-Şoşoacă.

Citește și: Blocaj în Guvern! Violeta Alexandru s-ar fi izolat cu tot cu ștampila de la minister! Adrese oficiale zac pe birouri

Ea a precizat că aici se încadrează hotărârea Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) nr. 47/2020, hotărârea Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi nr. 35/2020 care au interzis pelerinajele legate de sărbătorile religioase, în special accesul credincioşilor pentru rugăciune la sfintele moaşte ale Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Dumitru, hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa nr. 72 care se referă şi la accesul credincioşilor pentru rugăciune la Peştera Sfântului Andrei comuna Ion Corvin.

Arhiepiscopul Tomisului afirmase recent că va contesta în instanţă restricţiile impuse credincioşilor care doresc să meargă, în 30 noiembrie, la Mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei”.

Citește și: Vești pentru toți elevi din România! Când s-ar putea redeschide școlile

„Eu voi începe demersurile, îmi caut nişte avocaţi foarte serioşi, pentru că nu putem să fim împiedicaţi să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră spirituală. Vom ţine toate regulile, este un loc atât de larg acolo. Cum să nu ajung eu la Peşteră în ziua Sfântului Andrei. Este imposibil. Şi cum să nu ajungă constănţenii acolo? Dar eu cred că pot să ajungă toţi românii. Este adevărat Apostolul tuturor românilor. Aici nu este o sărbătoare locală, este o sărbătoare naţională, şi chiar a fost pusă în calendar ca sărbătoare naţională, sărbătoarea Sfântului Andrei, alături de 1 Decembrie, de asemenea sărbătoare naţională, care ţine de unirea tuturor românilor într-o singură ţară”, declara Înaltpreasfinţitul Teodosie într-o emisiune la Radio Dobrogea.

Citește și: Dezvăluire-bombă! Ministrul Cîțu este dator vândut la banca unde a fost economist-șef! La mijloc e o sumă uriașă

În fiecare an, în 30 noiembrie, IPS Teodosie oficia Sfânta Liturghie, împreună cu ierarhi invitaţi din ţară şi din străinătate, preoţi şi diaconi, la Mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei” din apropierea localităţii Ion Corvin. La manifestările religioase erau prezente anual peste 10.000 de persoane.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a luat decizia de a interzice participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase pentru persoanele care nu au domiciliul în localităţile unde se desfăşoară aceste activităţi după ce rata incidenţei la nivelul judeţului Constanţa a trecut de 3 la mia de locuitori.

Citește și: Blocaj în Guvern! Violeta Alexandru s-ar fi izolat cu tot cu ștampila de la minister! Adrese oficiale zac pe birouri .

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

MApN nu știe încă exact ce a căzut în apropiere de Brăila: „Elemente ale unei posibile drone”

Publicat

in

MApN a transmis vineri că la Brăila ar fi găsit „elemente ale unei posibile drone” care ar fi căzut pe teritoriul românesc. Reamintim că o explozie s-a produs joi seara, în jurul orei 20.00, în Insula Mare, la 8 kilometri de Brăila și la 23 de kilometri în interiorul teritoriului românesc, relata presa locală are vorbea de prăbușirea unei drone militare.

Aproape de locul prabusirii dronei in Insula Mare a BraileiFoto: debraila.ro

„În seara zilei de 28 martie 2024, au fost identificate fragmente care par a proveni de la un dispozitiv aerian (dronă), pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei”, a transmis MApN într-un comunicat de presă transmis vineri, 29 martie, ora 10.32, cu titlul „Elemente ale unei posibile drone, identificate în Insula Mare a Brăilei”.

„MApN, împreună cu structuri specilizate din cadrul sistemului național de apărare, desfășoară în prezent cercetarea incidentului la fața locului conform procedurilor operaționale specifice”, mai transmite MApN.

Se actualizează

O dronă s-ar fi prăbușit joi seara aproape de Brăila

Reamintim că o explozie s-a produs joi seara, în jurul orei 20.00, în Insula Mare, la 8 kilometri de Brăila și la 23 de kilometri în interiorul teritoriului românesc, relata presa locală are vorbea de prăbușirea unei drone militare.

Alerta că o dronă de proveniență militară a căzut între municipiul Brăila și comuna Frecăței a venit joi seara în rândul instituțiilor de forță din județul Brăila, conform informațiilor oferite de surse confidențiale și citate de presa locală.

O confirmare oficială, independentă, este redată de publicația locală „Ziarul Comunitatea”, care îl citează pe colonelul Ștefan Stoian, purtător de cuvânt al ISU Brăila. Acesta spune că se aștepta ca sătenii să sune la 112 în cazul unui astfel de eveniment, dar nu au făcut-o, „așa cum trebuia”.

„Am auzit bubuitura, dar nu știu unde a căzut”, a declarat un martor ocular, lucrător la bacul care face trecerea spre Insula Mare. Declarația a fost oferită pentru o altă publicație locală, debraila.ro.

Craterul format are un diametru de aproximativ 4 metri, fiind vizibil din aer, conforma publicației locale.

„Un elicopter al Ministerului Apărării, Brigada Antitero de la SRI, echipaje de la Poliție, Jandarmerie și ISU se află în Insula Mare a Brăila, în zona fermei Filipoiu, unde o dronă militară s-a prăbușit pe câmp”, scriu jurnaliștii.

Locul prăbușirii dronei se află la 8 km de trecerea bac dinspre municipiul Brăila spre Insula Mare a Brăilei.

Autoritățile au fost alertate, joi seara, în jurul orei 21:45, cu privire la prăbușirea dronei. De atunci, zona este izolată de oamenii legii. Martorii susțin că s-a auzit o bubuitură puternică în momentul prăbușirii dronei.

Citeste mai mult

NATIONAL

HARTĂ|Alertă de vânt puternic în mai multe zone din România. Cum va fi vremea în București

Publicat

in

Meteorologii au emis o atenționare de vânt puternic valabilă în cea mai mare parte din țară, cu intensificări în Moldova, în estul şi sud-estul Transilvaniei.

Vânt puternicFoto: AGERPRES

Alerta meteo este valabilă vineri până la ora 21. Conform ANM, temporar vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 45…55 km/h, iar la munte rafalele vor depăși 60…70 km/h.

Un cod galben de vânt puternic este valabil până la ora 18 în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei, unde rafalele vor atinge viteze în general de 55…65 km/h, iar în Carpații Orientali, la altitudini mari rafalele vor depăși 90 km/h.

Cum va fi vremea în București

Potrivit prognozei speciale pentru Capitală, vineri, vremea va continua să se încălzească. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general moderat (rafale în jurul a 40 de km/h). Temperatura maximă va fi de 23…24 de grade.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend