Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Vicepreşedintele CSM îngroapă DIICOT: Gafă majoră în dosarul Caracal

Publicat

in

Mai mulţi procurori au susţinut joi, în faţa Secţiei pentru procurori a CSM, interviul pentru funcţii de execuţie în cadrul DNA. Printre aceştia, şi Cornel David Deca, fost şef al DNA Braşov, responsabil de achitarea lui Tăriceanu, care doreşte să se întoarcă în parchetul anticorupţie. Interviul lui Deca a scos la lumină o problemă la… DIICOT.

Procurorul Nicolae Solomon, vicepreşedinte CSM, l-a chestionat pe Deca în legătură cu plângerile împotriva amenzilor judiciare dispuse de procuror. Dialogul dintre procurorul Deca şi procurorii din CSM, redat de luju.ro:

Procurorul Nicolae Solomon, vicepresedinte CSM: Plangerea impotriva amenzii judiciare dispuse de procuror cine o judeca? Unde se adreseaza aceasta plangere?

Procurorul Cornel David Deca: Pfff…aaa…se duce la instanta, la judecatorul de…aaaa…pfff… cred ca de camera preliminara, sper sa nu gresesc si sa nu fie la drepturi si libertati, dar cred ca la camera preliminara, sunt actele procurorului, plangere impotriva lor.

Procurorul Nicolae Solomon, vicepresedinte CSM: Dispusa in cursul urmaririi penale, se duce la judecator de camera preliminara… Poate procurorul ierarhic superior sa infirme ordonanta prin care un procuror a…

Procurorul Cornel David Deca: Pai cred ca poate, ca orice alt act pe care il emite procurorul in timpul urmaririi penale, procurorul ierarhic poate pe Cod sa…fie de la plangere, probabil ca raspunsul, fie de la plangere, fie din oficiu poate fi verificata legalitatea respectivei…

Procuroarea Tatiana Toader: Si la plangere?

Procurorul Cornel David Deca: Si la plangere, desigur. Plangerea impotriva actelor procurorului ar fi trebuit sa se duca la procurorul ierarhic, nu?, ca principiu general de Cod.

Procurorul Nicolae Solomon, vicepresedinte CSM: Pai si atunci textul din Cod, isi mai are aplicabilitate?

Procuroarea Tatiana Toader: Vedeti o competenta alternativa intre procurorul ierarhic superior si instanta?

Procurorul Cornel David Deca: E complicat sa…procurorul ierarhic, ca regula generala, se poate pronunta pe orice act al procurorului, in orice materie, nu doar pe solutiile pe care procurorul le dispune la finalul urmaririi penale, ci pe orice fel de ordonanta pe care acesta o emite. La plangerea partii interesate se solutioneaza de catre procurorul ierarhic. Exista insa si…aaa…categorii de acte care se ataca direct la instanta.

Procuroarea Tatiana Toader: Si aceasta face parte?

Procurorul Cornel David Deca: Si aceasta cred ca face parte din aceasta categorie, cand judecatorul este cel care cenzureaza amenda aplicata de procuror.

Deşi iniţial a afirmat că procurorul ierarhic superior poate anula amenda dată de procurorul de caz, în final Cornel Deca a răspuns corect, afirmând că amenda judiciară poate fi contestată doar în instanţă. Este exact situaţia de la DIICOT, din dosarul Caracal, în care mama Luizei Melencu, una dintre fetele dispărute, a fost amendată cu 5000 de lei pentru refuzul de oferi probe biologice. Ulterior, procurorul-şef interimar, Giorgiana Hosu, a anulat amenda.

În legătură cu această situaţie a atras atenţia şi Traian Băsescu, care susţinea la începutul lunii octombrie că amenda a fost anulată ilegal. Detalii AICI!

Potrivit art. 284 din Codul de procedură penală, anularea amenzii poate fi dispusă de judecătorul de drepturi şi libertăţi. Nu există prevederi referitoare la anularea amenzii de către procuror:

(1) Amenda se aplică de organul de urmărire penală prin ordonanţă, iar de judecătorul de drepturi şi libertăţi, de judecătorul de cameră preliminară şi de instanţa de judecată, prin încheiere.

(2) Persoana amendată poate cere anularea ori reducerea amenzii. Cererea de anulare sau de reducere se poate face în termen de 10 zile de la comunicarea ordonanţei ori a încheierii de amendare.

(3) Dacă persoana amendată justifică de ce nu şi-a putut îndeplini obligaţia, judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată poate dispune anularea ori reducerea amenzii.

(4) Cererea de anulare sau de reducere a amenzii aplicate prin ordonanţă va fi soluţionată de judecătorul de drepturi şi libertăţi, prin încheiere.

(5) Cererea de anulare sau de reducere a amenzii aplicate prin încheiere va fi soluţionată de un alt judecător de drepturi şi libertăţi, respectiv de un alt judecător de cameră preliminară ori de un alt complet, prin încheiere.

De altfel, prevederile legale în domeniu au fost contestate la CCR în 2017, iar Curtea a reţinut aceleaşi aspecte referitoare la anularea amenzii în instanţă (Decizia 353/2017):

32. Totodată, nu poate fi primită nici susținerea potrivit căreia prin dispozițiile legale criticate este afectat dreptul la un proces echitabil. Dimpotrivă, partea interesată se poate adresa unui alt judecător de drepturi și libertăți/judecător de cameră preliminară/complet în termen de 10 zile de la comunicarea ordonanței/încheierii de amendare, în vederea anulării sau reducerii amenzii aplicate. Așadar, din perspectivă constituțională, dispozițiile legale criticate garantează persoanei amendate o judecată imparțială în cadrul unui proces echitabil, având deplina posibilitate de a se apăra singură ori de a-și angaja un avocat ales în acest sens.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au anulat joi, 3 octombrie, amenda de 5.000 de lei dată mamei Luizei Melencu, întrucât aceasta s-a prezentat în cele din urmă la prelevarea de probe biologice.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

Cristoiu: ‘Ar putea să revigoreze lupta împotriva corupției. Trebuie să sacrifice Klaus Iohannis pe cineva din camarilă sau Ludovic Orban’

Publicat

in

De

Jurnalistul Ion Cristoiu a declarat că vânătoarea de PSD-iști nu mai este din perspectivă electorală un succes, iar președintele Iohannis și premierul Orban ar trebui să-și sacrifice un membru al camarilei pentru ca românii să fie convinși că e o luptă reală.

Ion Cristoiu spune că singurul lucru care ar putea revigora lupta anticorupţie ar fi reţinerea pentru 24 de ore de către DNA a unui membru al Guvernului sau a unui lider liberal important, implicat în afaceri necurate pe perioada crizei coronavirusului.

„Singurul care ar putea să revigoreze lupta împotriva corupţiei, dar nu cred că le convine, pentru că vine campania electorală, ar fi dacă ar reţine pentru 24 de ore un membru al Guvernului sau un mare boss penelist pentru perioada pandemiei. Dacă noul şef al DNA sau dacă Klaus Iohannis ar vrea să revigoreze această temă a luptei anticorupţie şi dacă o să ia tot pesedişti, nu are niciun farmec”, a declarat jurnalistul.

Ion Cristoiu susţine că dacă un membru al Guvernului va fi reţinut pentru corupţie, atunci românii chiar vor crede că a început lupta anticorupţie, altfel, va fi o temă moartă.

„Trebuie să ia un guzgan îmbogăţit din pandemie, care sunt sute, numai că ăia sunt ai lor. Deci trebuie să sacrifice Klaus Iohannis pe cineva din camarilă sau Ludovic Orban, şi care, dacă va fi reţinut spectaculos şi dacă va fi şi membru al Guvernului sau secretar de stat, într-adevăr românii vor spune <gata, începe lupta împotriva corupţiei>. Dacă nu, şi nu-i în legătură cu pandemia, şi începe iar că au descoperit ei că nu ştiu ce a mai făcut Dragnea, verişorul, verişoara lui Dragnea, nu are nicio şansă. E o temă moartă”, a explicat publicistul.

Despre criticile aduse ÎPS Teodosie pentru repetarea slujbei de Înviere, Ion Cristoiu spune că reacţia acestuia a fost salutară, subliniind că, în această perioadă, Biserica Ortodoxă a primit lovituri cumplite pentru că a arătat că şi ea este omenească.

„E o reacţie salutară a unei grupări mai conservatoare de clerici care nu a fost de acord cu restricţiile. Protocoalele care ţin de slujbele religioase nu sunt nişte născociri ale Bisericii, ci lucruri de conţinut ale creştinismului. Nu putem acum să modificăm crucea şi să punem un par pentru că Iisus a fost răstignit pe cruce. Împărtăşania e considerată un moment sfânt. Dacă spui că momentul ăla sfânt te îmbolnăveşte, laicizezi un moment religios. Bucăţica aceea de pâine e un simbol. Aşa e şi cu lumina, şi cu lumânarea sau cu pomelnicul (…) În această perioadă, Biserica Ortodoxă, dar şi cea Catolică, suferă lovituri cumplite pentru că a mărturisit că şi ea e omenească”, a mai spus jurnalistul, conform Mediafax.

Citește și:

Mega-veste! Mii de angajați vor primi un stimulent din partea statului

EXCLUSIV Gigantul LIDL îi dă șah Guvernului Orban! ‘Alimente de bază’. Reacția lui Nelu Tătaru, în contradictoriu cu cea a Poliției Române

Lovitură grea pentru Nelu Tătaru! Sub tutela ministrului Sănătății se fac numiri de persoane cu grave probleme de integritate și acuzate de șantaj

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

MAE, de Ziua Internaţională a ‘Căştilor Albastre’: ‘Femeile în misiune, factor esenţial al păcii’

Publicat

in

De

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îşi exprimă aprecierea pentru activitatea celor peste o sută de mii de militari, poliţişti, jandarmi şi personal civil care participă în prezent la misiunile ONU de menţinere a păcii, mesaj transmis cu ocazia Zilei internaţionale a forţelor ONU de menţinere a păcii, subliniind rolul femeilor în teatrele de operaţii.

„MAE salută marcarea în acest an a Zilei internaţionale a forţelor ONU de menţinere a păcii, sub deviza ‘Femeile în misiunile ONU de menţinere a păcii: factor esenţial al păcii’, având în vedere contribuţia efectivă a femeilor în teatrele de operaţii prin dialogul cu comunităţile locale, prin buna înţelegere a problematicii complexe şi prin soluţiile pe care le oferă pentru realizarea mandatelor misiunilor ONU de menţinere a păcii”, precizează MAE.

Marcarea acestei zile este importantă pentru România, care are o experienţă de aproape trei decenii de participare la misiuni ale ONU de menţinere a păcii, contribuţia sa depăşind, de-a lungul timpului, 10.000 de membri din rândul militarilor, poliţiştilor şi jandarmilor, se arată în comunicat.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani

MAE subliniază faptul că ţara noastră participă în prezent la opt misiuni ONU de menţinere a păcii, cea mai importantă participare fiind cea din cadrul Misiunii multidimensionale integrate de stabilizare a ONU în Mali – MINUSMA.

„Începând cu luna octombrie 2019, România contribuie pentru prima dată cu mijloace de transport aerian prin detaşamentul de elicoptere al MApN deplasat în Mali, precum şi cu personalul de specialitate care asigură deplina sa funcţionalitate”, conform sursei citate.

Organizaţia Naţiunilor Unite şi statele sale membre marchează în fiecare an, la 29 mai, Ziua internaţională a forţelor ONU de menţinere a păcii, cunoscută şi ca Ziua internaţională a ”Căştilor Albastre”, ca urmare a adoptării unei rezoluţii a Adunării Generale a ONU (57/129 din anul 2002) pe această temă.

Data aleasă a avut în vedere că, la 29 mai 1948, a fost desfăşurată în teritoriile palestiniene prima misiune ONU de menţinere a păcii – „United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO)”.

Tema aleasă pentru celebrarea Zilei internaţionale a forţelor ONU de menţinere a păcii în acest an este „Femeile în misiunile ONU de menţinere a păcii: factor esenţial al păcii” şi marchează împlinirea a 20 de ani de la adoptarea rezoluţiei 1325/2000 a Consiliului de Securitate al ONU intitulată „Femeile, pacea şi securitatea”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend